Last news in Fakti

3 Април, 2018 15:30 4 848 11

Мъж почина, чакайки линейка, пратиха му патрулка

  • 112-
  • линейка-
  • патрулка

Инцидентът е станал в Кърджали

Мъж почина, чакайки линейка, пратиха му патрулка - 1

Кърджалиец почина в дома си, а при опита да бъде потърсена помощ на телефон 112, вместо да бъде изпратен екип на Спешна помощ, от оператора са сметнали, че е необходимо полицейски патрул да се отзове на „сигнал за агресивни роднини”. За случая съобщиха от "Родопи24".

Семейната драма се разиграва в апартамент в квартал „Възрожденци” в Кърджали преди седмица. 60-годишен мъж получава остра сърдечна недостатъчност, задушава се, а съпругата му изпада в паника. Веднага се обръща към свой съсед адвокат. Комшията набира Център 112 и следват… разпити за трите имена на нуждаещия се от спешна помощ, години, оплаквания.

„Обясних им, че човекът е на легло и се задушава. Имаме нужда спешно от медици. Посочих адреса - улица „Васил Друмев” 31. Това е нова кооперация и трудно се намира. Затова посочих за улеснение-паркинга на блок 28 във „Възрожденци”. Затворих. Малко по-късно отново се обадих-пак разпити и чудесии. Мъжът буквално посиня. Съпругата му колабира в тази стресова ситуация. Последва трето позвъняване. Най-после попаднах на някакво момче, което наистина ни свърза със Спешна помощ. Когато медиците дойдоха, те просто констатираха смъртта на човека. Заедно с тях обаче бе пратен и полицейски патрул по сигнал от 112 за „агресивно поведение от страна на родини”. Аз съм бивш служител на реда и трябваше да обяснявам на колегите си, че искахме спешна помощ, а от отсрещната страна ме разпитваха сякаш трябва да знам цялото родословие на пострадалия. Става дума за човек в беда, подробностите са излишни”, разказа авторът на трите позвънявания на спешния център 112. Мъжът е уважаван кърджалийски адвокат. Възмутен е обаче от реакцията на операторите в 112.

60-годишният потърпевш умира в дома си. Децата на човека са от години в Германия. В паниката си, съпругата се е обърнала към своя съсед, за съжаление безуспешно.

„Това не е за първи път. В полицейската практика сме имали ситуации, в които колеги трябва да се обясняват надълго и широко за колабирал човек на улицата вместо да получат съдействие за изпращане на линейка. Разбираме, че Център 112 в Кърджали оперира в цяла Южна България и е най-натовареният в цялата страна, но когато ситуацията изисква реакция до минути-три имена, болки и оплаквания, роднински връзки са излишни”, категоричен е кърджалийският адвокат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    63 1 Отговор
    Спешния телефон 112 е поредната тъпотия на ЕС. При предишния начин с телефоните 160,150 и 166 беше много по-добре.

    Коментиран от #3

  • 2 БУРГАС

    27 1 Отговор
    ЗНАЧИ КЪТ ЗВЪНИМ ЗВЪНИМ В КЪРДЖАЛИ ЗА ЛИНЕЙКА ОТ БУРГАС .УМНО ТИПИЧНО ПО НАШЕНСКИ.
  • 3 Гост

    38 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Изобщо не е тъпотия на ЕС. Една хубава практика е побългарена и съответно абсолютно безполезна даже излишно вбесява хората. Просто хората, които в един момент се нуждаят от спешна помощ разбират каква дупка е българския 112 - некомпететни и груби служители. Някои вместо да ти изпратят помощ започват да разсъждават на глас и да се заяждат - пълна тъпотия отново платена от данъкоплатеца.
  • 4 Тоя телефон

    30 1 Отговор
    става само децата да се базикат с него. Досега помощ не съм видял ни от полиция, ни от спешна помощ. Идват двама калъфи след 2 часа и или ти се карат или гледат как да ти вземат някой лев. Те за друго не идват.
  • 5 Балкански дивак

    23 3 Отговор
    Слдващият път пожарна и патрулка може да се появи. Пожарната за да свали градусите, а патрулката за да не се обаждат пак.
    В българия не са разрешени такива екстри като първа помощ , втора помощ . Ако имаш пари , плащай исе лекувай о време.
  • 6 БОБИ КОЧА

    31 0 Отговор
    Бог да го прости човека, хайде сега помогни на хората г-н адвокат и хубаво ги осъди.
  • 7 Я изкарай Гано

    26 1 Отговор
    Хайде сега, задайте си въпроса: "Защо масово налитат да бият лекарите от СМП?" Тия били пияни, ония били Холандци - а то държавата е за ибани. И като се почнат едни излияния - лекарите как били насилени, пострадали, докога, какво да правим - жертва били, криминализиране. А то - боят им заложен в системата 112 т.е. полага им се по длъжностна характеристика.
  • 8 Мария

    18 5 Отговор
    Аз си реших проблема със спешната помощ, като платих допълнителна услуга към СОТ. За 2-3 минути са в къщи и карат пострадалия към която болница им кажеш. Ако е наистина спешно, казваш и екип на Токуда пристига за 10 минути. Става на въпрос за София, не знам как е в провинцията. Спрете да разчитате на държавата, няма такава!
  • 9 Борис

    8 0 Отговор
    Марче платила си което е добре.Но си претстави че не всички хора имат доходи да плащат здравни усигуровки,ток вода и един куп други такси и да им останат пари за сод +там каквато такса плащаш.Е за какво ни се отдържат здравни социални и незнам какви още там усигуровки?Викаш доктор идва полицай ,викаш полицай идва поп!!!
    Збъркана държава.
  • 10 The TRAPPER

    0 0 Отговор
    На мен също ми се случи , - един възрастен човек падна пред мен и си разби главата, беше почти в безсъзнание , и целият в кръв. И когато се обадихме на 112, тия кретени започнаха да ни питат за 3-те му имена, и пр. Трябва да се направят промени, защото когато звъним на 112 звъним по спешност , тоест човешки живот е в опасност, няма време за имена, ЕГН, и пр.
  • 11 некойси

    0 0 Отговор
    Голям смях е тоя телефон 112, всичко друго но не и спешен. Майка ми с едно момиче бяха намерили крадените ни вещи при едни наркомани, един вид граждански арест. По това време аз пътувах и щеше да ми отнеме време да стигна до тях. Обадих се на 112, първоначално не ме чуваха понеже явно съм губел обхват, а после се започна едно разпитване и приказване. Опитах се да обясня че ситуацията е напечена и трябва да изпратят патрул, докато е време. В последствие загубих търпение и попитах операторката дали това е спешен телефон или някакъв друг вид телефонни услуги и тогава като че ли и просветна и се задейства. Изглежда има някакъв тъп протокол който следват при обаждане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове