Last news in Fakti

11 Май, 2018 11:47 1 370 8

ДБГ: Управлението води към разпад на държавността

  • дбг-
  • разпад-
  • държавност

Реалната борба с корупцията започна на думи

Движение „България на гражданите“ (ДБГ) оценяваме първата година от управлението на кабинета "Борисов 3" със слаб 2,22. За една година десетки хиляди граждани предпочетоха да напуснат страната, пред това да продължат да бъдат обект на безперспективната политика на мнозинството, да живеят в страна с липса свобода на словото и демокрация.

Отблъсната беше и голяма част от хората, които повярваха на популистките предизборни обещания на мандатоносителя. Вместо това получиха скандали и пълен отказ от реформи в ключови сектори, с което първата година от третото управление Борисов напълно повтаря първия му мандат.

През последните месеци сме свидели на разпада на държавността. Когато единият партньор ходи в Крим, а другите знаели, но не виждали проблем, а вътрешният министър изразява съчувствие с превръзка на окото, за да прикрие собствената си вина, когато се правят тематични коалиции с ДПС и БСП, защото официалният партньор не иска, проблемът е очевиден, разпадът също.

Държава, в която затворниците бягат през парадния вход, в която поръчковите убийства не водят до наказание, е загубила своята посока и стойност. Управлението на ГЕРБ води целенасочена политика за разграждане на държавността.

Реформата в правосъдието, в здравеопазването и в сектор сигурност бяха отменени. Въвеждането на електронно управление, електронни здравни карти, електронно и машинно гласуване бяха отложени за неопределено време. Посоката към справедливи конкурси за назначаване в държавната и местната администрация беше променена, за да се отвори пътят към още по-партизански назначения на партийни функционери.

Реалната борба с корупцията започна на думи. Приетият закон за превенция на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество беше опорочен, чрез отваряне на задни входове за политическото овладяване на органа от управляващото мнозинство, за да си гарантира недосегаемост.

Желанието за промяна и говоренето за реформи през последните месеци доказаха, че са кух ПР, лишен от сериозни намерения- пенсионерите бяха излъгани за увеличаването на пенсиите, хората с увреждания претърпяха поредното унижение. Обещанието, че със спирането на фалшивите инвалидни пенсии ще се освободят средства за адекватна грижа и за двете групи, катастрофира само за една година.

Пропастта между Северна и Южна България продължи да се задълбочава заради отказа на правителството да предприеме каквито и да било сериозни мерки за подобряване на условията на живот в Северозападния и Североизточния региони.

Позитивните действия за подобряване на живота в България бяха заменени от съмнителни сделки, в които висши представители на управляващите партии се оказаха замесени. Началото със суджукгейт, кумгейт и ДДСгейт и продължението в мегадалаверата ЧЕЗ извадиха на светло истинския дневен ред на управляващите – да усвояват и назначават за себе си.

Лобизмът пролича и в спонтанните решения за втори лифт на Банско и „волята“ за промяна на Витоша. А резултати в интерес на обществото няма.

През последните месеци за първи път се направиха конкретни действия в опит за отклоняване на България от Евро-атлантическия й път. Коалиционните партньори, с мълчаливото съгласие на ГЕРБ, защитиха с действията си нееднократно евразийски интереси за сметка на Европейския съюз, затвърждавайки образа на България на „троянски кон в Европа“.

И тази година не бе подадена апликацията за членство в Единния банков надзор и Еврозоната, с което страната ни остава в периферията на Съюза. Декларациите на премиера са поредното фалшиво обещание.

Въпреки заричането Борисов не успя да се справи и с доклада за оценка и сътрудничество по правосъдие и вътрешен ред. 11 години след влизането ни в ЕС правосъдието в България продължава да бъде „гнила ябълка“. Не случайно страната ни все още е най-корумпираната в Европейския съюз, а българите са най-бедните европейци като около 1 млн. от гражданите продължават да живеят под прага на бедността.

По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз премиерът заряза отговорностите си в държавата, докато безрезултатно се опитваше да играе ролята на балкански обединител. Всяка седмица различни групи от хора протестираха по улиците на България, а Балканите си останаха не по-малко гореща точка от преди.

Като положителни отчитаме усилията на Правителството в посока на задълбочаване на приятелските отношения с Македония.

През третото управление на Борисов държавата е все по-недемократична, а свободата на словото все по-ограничавана. Заеманото 111 място в международна класация за свобода на словото е срам за всяка държава, претендираща за демокрация. Предоставяйки на кметовете възможността за създаване на лични армии и наливайки огромни средства предимно в кметства на ГЕРБ и ДПС, правителството продължи окупацията на общините и налагане на авторитарен режим на управление. В тази връзка сме категорични, че на следващите местни избори ще се борим за изкореняване на феодалния модел на управление по места.

"Движение България на гражданите" заявява, че управлението на ГЕРБ и ОП води държавата към дъното на всички изследвания и не може да продължава още дълго. Демокрацията е застрашена според Фрийдъм хаус, чието изследване показва най-лошите данни от 10 години насам.

ДБГ ще търси подкрепа от граждани и други политически формации за промяна на това управление като ще участва в изграждането на платформа за управление на страната, основано на демократичните принципи за сигурност и справедливост, за добро образование и здравеопазване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    13 9 Отговор
    На ДБГ можем да отговорим с ...ДГД. Всеки знае какво означава съкращението. ДБГ отдавна не са фактор в политическия живот на България. Там останаха шепа кресливци начело с радан, мавъра костов и оня ревльо атанасов
  • 2 Будалата

    16 6 Отговор
    Много точно написано.
  • 3 бай Тодор

    11 7 Отговор
    ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ!
  • 4 БЪЛГАРКА

    8 3 Отговор
    Някой да каже кое точно не е вярно?

    Коментиран от #5

  • 5 Работа и далавера

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "БЪЛГАРКА":

    Всичко е вярно!!Но КОЙ го казва??Нали същите тези бо-луци бяха във власта до преди две години,какво направиха?Само се чепкаха за власт и само раздори и долни препирни.А само си спомнете кои бяха вкарани в министерството на отбраната,един мазен некадърник и един представител на Ердоган......
  • 6 111

    3 1 Отговор
    Предчувствам долни инсинуации от Българоубийци.
  • 7 ПЕЕВ

    3 6 Отговор
    А АЗ ПИША НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ -6.ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ .
  • 8 чиче

    1 0 Отговор
    От 1989 са само далавери и кражби
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове