Last news in Fakti

11 Май, 2018 15:14 1 007 10

18% скок на учителските заплати искат от синдикат

  • учители-
  • заплати-
  • скок

Директори се разписват срещу 1500 лева

Увеличението на заплатите на учителите да се изтегли от 1 октомври 2018 г. настояват от Синдиката на българските учители (СБУ). Мотивът им е, че тази година ще се пенсионират 4 200 преподаватели. Младите хора трябва да се мотивират да влязат в образователната система и да заместят по подобаващ начин пенсиониралите се учители.

Това обяви Янка Такева, председател на СБУ на официалната церемония за избор на учител №1 в Националния конкурс "Учител на годината", която се провежда в столичен хотел. 27 учители са номинирани в десет направления, припомня news.bg.

Такева призова правителството, че още от октомври месец тази година трябва да се отпуснат около 93 милиона лева предвидените в бюджета за 2019 г. Там са заложени 362 милиона лева. "Смятам, че министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов ще се съгласят", надява се Такева.

Увеличението не трябва да бъде по-малко от 18%, очаква председателят на Синдиката на българските учители.

На въпрос какви качества трябва да притежава един съвременен преподавател, Такева заяви, че на днешното събитие присъстват 74 учители и всеки един от тях трябва да притежава качества като иновативен преподавател, който да умее да използва съвременните информационни технологии в своята работа. Същевременно той трябва да има собствен методически опит, да бъде комуникативен, грижовен и да бъде човек, който има иновативна политика, която да е приложена в образователната система.

На официалната церемония по награждаването на учителите присъства и просветният министър Красимир Вълчев. "Учителите са тези хора, на които ние разчитаме най-много за това да учат и възпитат децата ни, да премахнат агресията и да ги направят добри граждани", каза министърът.

На въпрос има ли някакво предварително увеличение на заплатите на преподавателите около празниците, просветният министър изтъкна, че в Наредбата за нормиране и заплащане на труда, се регламентира увеличението на заплатата на учителя три пъти годишно. "Надяваме се, че тази година в резултат на промените процентът върху увеличението на заплатите ще бъде по-малък", подчерта той и допълни, че ще е около 6%.

Образователният министър Вълчев информира, че средната заплата на учителите в момента е 1 080 лв. за педагогическия персонал. Средната основна заплата е малко над 800 лева, в която има допълнителни възнаграждения. "Имаме високи заплати в някои училища, където брутната заплата е 1 500 лв. за ръководните длъжности, докато за останалите е малко по-ниска", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааа

    11 6 Отговор
    Увеличение на учителските заплати? На какво основание ? Може би на основание на нарастващата неграмотност сред учениците ? Пари се дават срещу положен труд ! Всички виждаме резултатите от положения труд на учителите ! Може пък точно това да е целта : неграмотни ученици . Прост народ лесно се управлява !

    Коментиран от #4

  • 2 ИНТЕРЕСЕН МАНИЕР И МАНТЕЛИТЕТ

    9 3 Отговор
    А защо само учителските заплати. ??? Нима останалите са над световно равнище???
    Ами пенсия 200 лв. да изкараш само 20 дена и 10 дена да караш поминерция или на вода ??? Странни заплати и пенсиий??
    В чужбина дупитатите си намаляват заплатите, а при нас ???

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аааа":

    На основание, че търпят простотиите на твоите деца и неуважението на родители като тебе. А иначе що се отнася до множеството неграмотни деца, то мога да кажа, че учителите не са виновни за това. Какъвто материал родителите са предоставили на учителите, то такава умствена продукция излиза от училищата.

    Коментиран от #6

  • 5 Как Гинка

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "ИНТЕРЕСЕН МАНИЕР И МАНТЕЛИТЕТ":

    Да си бачкал повече едно време, та сега да не получаваш само 200лв. пенсия. Освен това пишеш с много правописни грешки и не заслужаваш по-голяма пенсия.
  • 6 Аааа

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

    Чудя се дали въобще си струва да отговарям на малоумния ти коментар ! Разбира се , че учителите са отговорни за растящата неграмотност сред учениците !!! Възпитанието се придобива в семейството , а неграмотността се предотвратява със наука и знание , придобити основно в училище !!!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 гост

    3 3 Отговор
    Тези некадърници веднага се наостриха ! Дори и минимална заплата не заслужавате !

    Коментиран от #10

  • 8 Бат Саше

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аааа":

    Не си прав. За неграмотността в училище допринасят само и единствено циганите. Те дори не ходят на училище. А за това, че европейската политика насажда идеята, че всички деца са с равни възможности и маймуната може да се ограмоти наравно с белия човек, е виновен най-малко учителят. Учителите са най-потърпевши от цялата система и политиката, която им се спуска. Те са без права, пишат тонове хартии залудо, трудът им се обезсмисля и търпят подигравки и побои от цигани и лумпени. Такава е жалката картинка в образованието ни. И всеки е наясно с това, но тази тенденция се насажда и умишлено се прикрива от висшите политически нива. Та учителката г-жа Стоянова има най-малък пръст в това. И тя иска да им ред в системата и да учи хубави деца, каквато и е работата, но уви!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    А ти обаче твоята заплата мислиш, че си си я заслужил? Така ли? Само болен човек може да твърди, че трябва парите за образование в една държава да се намаляват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове