29 Май, 2018 01:31 2 598 14

БАН: Няма как да догоним ЕС

  • бан-
  • икономика-
  • изследване

Констатациите в него са, че от 2010 г. насам се наблюдава нарастване на дела на данъчните приходи

Темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3 - 3,5 на сто до 2020 г. Това прогнозират от БАН.

Проф. д-р Александър Тасев - директор на Института за икономически изследвания при БАН, отбеляза, че дори 3 - 4 на сто растеж за България е недостатъчен, за да се доближим до европейските стандарти.

Учените от БАН очакват плавно покачване на глобалната и европейската икономики.

Според проф. д-р Гарабед Минасян плоският данък вече не върши работата, за която е бил въведен и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен. Дебат трябва да има и за диференцираната ставка на ДДС, каквато е въведена вече в Румъния, и дава положителен ефект.

Анализът обхваща и развитието на банковия сектор, където се наблюдава сравнително слаба кредитна активност, въпреки понижението на лихвите и усилване на икономическата активност.

„Със сигурност ще има повишаване на лихвите по банковите депозити до края на 2018 г.”, посочи доц. Д-р Георги Сарийски. По думите му „просто технически няма поле за маневра накъде повече да се понижават лихвите”. В същото време банките имат проблем с пласмента на свободния ресурс и затова не се очаква скок на лихвите по кредитите.

Сарийски обаче допълни, че догодина вероятно и лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре.

Докладът отчита и резултатите от анализа на бюджетните приходи и разходи. Констатациите в него са, че от 2010 г. насам се наблюдава нарастване на дела на данъчните приходи, което се дължи на подобрението на събираемостта, а изключение правят само постъпленията от социални и здравно-осигурителни вноски.

На анализ е подложен и пазарът на труда, където се наблюдава намаляване на безработицата за всички възрастови групи, но делът на продължително безработните остава висок. Отчита се и подобряване на услугите на пазара на труда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичоХ

    21 1 Отговор
    Докато не изметем тази политическа върхушка, която
    знае само лицензи,наредби и, какви ли не ограничения
    за дребния и среден бизнес а и обикновените хора
    не виждам как ще се оправим.Въпросните лицензи,раз-
    решителни и др.заедно със съдебната система са най-
    големия източник на корупция,ерозия на обществото
    емиграция и куп други злини.Парите, който се дават за
    тия разрешителни парите за чиновници и времето, кое-
    то се губи по бюрокрацията ако се инвестират в полезна
    работа ще стане чудо.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 На здраве

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "чичоХ":

    Политическата върхушка,много добре знае,че българина тояга не хваща! Проблема на давещия е в самия давещ се!
  • 3 Неработеща държава

    14 0 Отговор
    Раздут щат в МВР, администрация, некомпететни хора и работа не вършат, ниски заплати в образование и здравеопазване - това трябва да се промени, за да се даде възможност хората да са образовани и добре здравословно. И ще дръпнем. А ние зорлем гоним добрите от България, а другите не ги образоваме и се чудим защо не върши работа. Плоският данък върши работа и не трябва да се пипа.
  • 4 мисли

    7 0 Отговор
    Сега у нас е "на мода" повишаване на косвените данъци. Вероятно политиците ни смятат, че така хората не усещат увеличенията. Държавата не изпълнява и основната си роля - правоохранителна и правораздавателна. Не знам какви реформи прави Цецка Цачева, но положението е нетърпимо...
  • 5 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "чичоХ":

    Всичко се прави за благото на най-голямата частна фирма "Държава ООД" и нищо няма да се промени без тояга! Щом зимата тротоарът "е мой" и ме глобяват, че не съм го почистил, а през останалото време е техен и пак ме глобяват, ако изнеса някаква стока на него... На всичко отгоре допреди време можех да си платя простичко тротоарно, а сега ме вкарват в допълнителен филм - архитекти, оразмеряване, пожарна и пари, пари! Това е един простичък само пример за "европейска демокрация"! Ама щом си траем...
  • 6 Българина

    5 6 Отговор
    Това го знае всяко дете. Ес убива всичко европейско и го заменя с чифутско и ислямско, а доходите от глобализацията африкански
  • 7 Гого

    9 4 Отговор
    Икономически растеж 3-3,5% е характерен за Африканските държави благодарим ти Герб.
  • 8 стоян георгиев

    3 3 Отговор
    българия няма да стигне европа заради лошия материал тук.тва е причината.всички други се оправят без нас,дето ни пречат чифути,сорос,американци и т.н.проблемите са основно два липса на група за натиск срещу корумпираните ни политици и отчаиващата демография.тези проблеми произтичат от манталитета ни формиран през времето на соца.мишка до мишка импотентен до импотентния!

    Коментиран от #14

  • 9 Нема Геле

    2 1 Отговор
    Като няма как да догоним ЕС защо не спрем да се опитваме и не си оправим къщичката? Pro domo sua - не му ли е дошло времето? Вместо да гоним Михаля...
  • 10 Джейсън Стейтъм

    1 0 Отговор
    Я, това на снимката аз ли съм бил с чука? А авторските ми права?
  • 11 ГосТ

    1 1 Отговор
    Крайно време е в тая бананова република да се въведе прогресивно облагане. Трябва да се направи и добър климат за големите корпорации.На тях прогресивното облагане не им пречи. Пречи им корупцията. Само така ще има някаква работа за специалисти и няма всички за бягат навън,а и държавата ще понапълни хазната.
  • 12 Бррр

    2 1 Отговор
    Има ли такава държава?Дано се събудя по-скоро,че тоя сън ми омръзна!
  • 13 браво

    0 1 Отговор
    все някой трябваше да го каже
  • 14 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Деси как ша си у ес като сименс а и не само произвежда в Русия а не в България. Справка снимката. Хората не искат слагачи и никой не обича предателите. Уважавт се дори противници ако са достойни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове