12 Юни, 2018 21:11 3 193 12

Манолова иска да знае как се харчат парите от екотаксите

  • автомобили-
  • екотакси

Омбудсманът Мая Манолова настоя за прозрачност при събирането на така наречените екотакси, за които се предвижда увеличение с 12%.

Това направи националният защитник по време на обсъждане на предложенията за новите екотакси при внос на автомобили и анализ, представен от Сдружението за правна помощ на потребителите. Манолова изтъкна, че липсва анализ за това как до момента се е отразило събирането на продуктовите такси и върху състоянието на околната среда, състоянието на въздуха, а също така и върху структурата на вноса, съобщи news.bg.

Още повече, че за всички, които са в темата продуктовите такси на излезли от употреба МПС-та са се увеличили 10 пъти, отбеляза тя.

"Възниква и въпросът кой събира таксите, как се изразходват средствата, как се отчитат и какви са ползите за околната среда. Според публично достъпни данни гражданите заплащат така наречените продуктови такси на частни организации под формата на участие в колективни организации за оползотворяване на излезли от употреба МПС-та", каза още Манолова.

По данни на МОСВ у нас са внесени 258 704 автомобила и по-точно таксите за тях са събрани под форма на участие в колективни системи. За тях са платени 60 млн. лв.

Логичен, по думите й, е въпросът защо гражданите предпочитат тези организации пред ПУДОС, в който по данни на министъра са събрани за миналата година над 3 млн. лв. "Отговорът е очевиден за всеки, който е регистрирал автомобил - гишетата на частните организации са пред пунктовете на КАТ, докато гражданите, които искат да внесат по сметка на ПУДОС продуктова такса трябва да стигнат до първия клон на банка, за да внесат въпросната сума по банкова сметка".

Омбудсманът припомни, че още в началото на 2016 г. в Монтана са били сигнализирани. Данните са изпратени на премиера Бойко Борисов. "Гражданите определено не са неясно, какво точно плащане извършват, включвайки се в тези организации повечето от тях са убедени, че плащат еко такса, която отива за опазване на околната среда", коментира Манолова. Така за автомобил под десет години се предвижда повишаване на продуктовите - от 260 на 290, от 275 на 300 лв. нарастват таксите за автомобили над 10 години.

Манолова настоя, че в Германия, Франция, Австрия, Италия не се събират подобни такси, тъй като дейността по рециклиране е печеливша и не се налага допълнително дотиране.
Средствата, събрани от тези кампании - събирането, използването, контролът върху тези средства е публичен. Няма случай в европейска държава, в който събирането на тези пари да е черна кутия, коментира омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hmmm

    22 2 Отговор
    Много е хубава Майчето

    Коментиран от #8

  • 2 Гост

    21 1 Отговор
    В частни фирми влизат парите Мая. То така беше и при управлението на бсп в което ти беше депутат.
  • 3 електорална 1

    31 0 Отговор
    Парите отиват там, където отиват и парите от платено паркиране - заплати, бонуси, коли и др. Да сте видели изградени паркинги с тези пари? Няма и да видите. Няма да видите и подобряване на екологията.
  • 4 Борис

    21 1 Отговор
    Как незнаят за какво се събират тези пари?Това е един от многото държавни рекети бе Майче.А това че тези пари отиват за екология можете да го разправяте на баба ми.
  • 5 abv

    13 1 Отговор
    Мая, да ти обясня нещо.

    През 2013 г. закупих автомобил втора ръка и го регистрирах в КАТ Пловдив. Отвън има кабинки на две фирми за екотакси. Тази в която платих е Автоидея.

    Питам каква ми е ползата от тази фирма и къде отиват парите ми и на остаталите съграждани. Защо да плащам на фирма която впоследствие няма никакъв ангажимент към разкомплектоването на моя автомобил като му дойде времето.
  • 6 Скрап

    22 0 Отговор
    10 години работих в офис на голяма фирма за скрап.Всички,повтарям всички тези пари се крадът и се разпределят межди четири компании.Много лесно може да ги проследите.Всичко се изписва на документи,че е рециклирано и нищо ама нищо не се прави допълнително.Това не е екология това е мафия с участието на няколко човека от МОСВ ,Герб и Бсп,всички са вътре и всички ви крадът о не са 60 милн а много повече защото те взимат и такси за опаковки и куп други глупости.Никой не му дреме... а от нашия джоб излиза това.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Виго

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Hmmm":

    За хубавото,не е хубава,но още става за опъване,а и ква перверзна муцка има,огънь е!
  • 9 Кабагайдаров

    5 0 Отговор
    Хора да ви призная преди Мая много не ми харесваше като политик......но със своите действия тя ми доказа че я бива.А специално на Мая искам да кажа : Само така и ако някога решиш да се кандидатираш за президент имаш пълната ми подкрепа.
  • 10 ДЮна

    1 0 Отговор
    Мафията през 20ти век години рекетираше хората незаконно, събирайки им пари на ръка.
    Мафията през 21ви век рекетира хората напълно законно чрез:
    увеличените за N-ти път: гражданска отговорност, винетка, акциз на горивата, здравни осигуровки, и т.н, и т.н
    И си Арчи на воля, законно прибрана пара.
    А преди е трябвало да ходи по обектите да заплашва Ората.
  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    И аз искам да знам, но едва ли ще получа отговор, който напълно да отговаря на истината! Дано поне тя получи такъв отговори да го сведе до нашето знание... Ама едва ли...
  • 12 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Няма значение как, и за какво, и по какъв начин демокрацията ти изпразва джоба! Още по-малко пък някой ти обяснява,къде отиват парите от дадено "мероприятие" !?
    То не бяха данъци, акцизи, такси, молби за помощи на деца, за стихийни бедствия и човешка немарливост и прочие, и прочие.....
    Дано г-жа Манолова успее да "разбуни кошера", ама търтеите са много и са лошави.....
    По същата логика питам: защо е нужно един автомобил да се пререгестрира 3-4 пъти, ако при продажба промени 3-4 области??? И отново- парите, къде ще отидеш - държава, закон - даваш ги ! А времето, което се губи от гражданите при тези регистрации, някой смята ли го ??
    В Испания въведоха единна система на регистрация на автомобилите за цялата страна - живеят хората в електронен век.Там вече по регистрационния номер не можеш да разбереш кой е от Мадрид, Валенсия, Барцелона, Малага или Билбао........
    Не са се поучили от "българския"опит - да съдират пари от нямащите !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове