Last news in Fakti

29 Юни, 2018 11:41 4 272 30

Хотелиери се гаврят с персонала с такса "пералня"

  • хотел-
  • хотелиери-
  • персонал

Кръчмари и хотелиери се гаврят с персонала по морето. Такса "пералня", мухлясали квартири, стари манджи са само част от репертоара, който служителите са длъжни да търпят, пише в. "Телеграф".

В социалната мрежа има десетки затворени групи, в които бармани, сервитьори, камериерки и готвачи обменят горчив опит. Много често служителите се уговарят с бъдещия работодател онлайн или по телефона. Обсъждат се изискванията, условията, заплащането и т.н.

Опарени обаче разказват, че обещанията драстично се разминават с действителността. Някои шефове оправдават ниското възнаграждение с осигуряване на квартира и храна. В същото време обаче собствениците на заведения и барове пестят пари от квартири, като намемат стая, в която настаняват по повече служители.

"Със старта на сезона ни настаниха в едностаен апартамент, а бяхме 5 момичета", жалва се сервитьорка във Фейсбук група на работещите по морето. Друг младеж пък разказва: "Работех като рецепционист в Слънчев бряг. По телефона ми беше обяснено, че ще спя в хотела. Така и стана, само че не бях в някоя от свободните стаи, а в едно мазе без прозорци. Имах мухъл дори по възглавницата", разказва момчето.

Оплакванията за настаняване в занемарени или дори изоставени бунгала също са десетки. "Бяха ни осигурили бунгало, което беше пред срутване. Дори никнеше трева от сифона на мивката в импровизирана кухня. Освен това беше пълно с различни насекоми и беше на километри извън курорта, а нямахме превоз до работата", разказа младо момиче.

Някои работодатели пък си измиват ръцете със собствениците на жилищата, в които настаняват персонала. Така например, въпреки че спането е безплатно, служителите си плащали "екстри". Една от най-куриозните е такса "пералня". "Независимо от количеството на прането трябва да плащаме по 5 лв. за услугата", споделя работник в Златни пясъци. Друг младеж пък разказва, че хазяинът му искал по 5 лв. допълнително на вечер, за да използва климатика в стаята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хотелиера

    21 48 Отговор
    Не бе ще ви настаниме в хотел с 5 ⭐⭐⭐⭐⭐в Англия ви настаняват в Риц а в германия в Хилтън!! Сервитьоки по морето изкарват по 100 лв.бакшиши и барманите също да си наемат квартира сами.отиваш виждаш и като не ти изнася си тръгваш!

    Коментиран от #2, #3, #8, #10, #23

  • 2 Мъка,мъка....

    48 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    В най скоро време ще работите с ескимоси и Йети,ако разбира се успеете да ги видите на живо!!!
  • 3 хората

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    си изкарват бакшиши ако клиентите са доволни...значи доволен клиент и ти печелиш добре но се циганиш !! да не говорим , че масово криете обороти ! но вината е на персонала , че въобще се занимава с измекяри в България !! брат ми работи в австрия като готвач, заплатат е чисто 1800 евро и има собствена стая ....към хотела са построили малка сграда която е за персонала. яденето и спането не се плащат но наистина пералнята е 1 евро с жетони и то най вече за да не се оставят дрехите ненеужно дълго време

    Коментиран от #5

  • 4 Дидо

    40 1 Отговор
    Преди няколко години в х-л ЛУНА на Златни беше по същия начин - в едно мазе,без прозорци и по 16-18 ч. почти без прекъсване(само за по цигара през час-два).Наблъскани по 2-3-ма в 3 на 2 кв. м. "спалня"!И за 600 лв.Нещастници.
  • 5 Хотелиера

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "хората":

    1800€ в Австрия са нищо пари Австриец готвач за под 3000-4000€ няма да се хване никога отново обират изтопноевропейците по тънката лайсна!

    Коментиран от #7, #12, #18

  • 6 123

    22 1 Отговор
    Проблемът е, че от тук съсипаха курортите с презастрояване, лошо планиране и т.н., което отблъсква по-платежоспособните туристи и в България идват основно бедни чужденци и младежи, които искат евтин алкохол и забавления. От такива туристи не може да се спечели много, което удря по джоба на хотелиерите, а от там и на персонала. Разбира се и много от пишман хотелиерите не искат да дават добро заплащане и да осигуряват добри условия на персонала, дори да имат възможност за това.
    Но основният проблем е лошата политика и планиране в сектора или липсата на такива...
  • 7 и колко време

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хотелиера":

    си работил в австрия за да коментираш ? отвори еуреса и там ще видиш какви са заплатите !! главният готвач може и да вземе 4 000 чисто но това са поне 8 000 бруто което на 200 часа са 40 евро на час !!!! бе ти въобще имаш ли си на предтава кой в кухнята работи за 40 евро на час...това е само в швейцария !! а договора на братото е колективен и такава е заплатата и на когегата му австриец и на една германка

    Коментиран от #20

  • 8 Максим

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    Чикидж..., като ти го вземе банката то ще ходиш да ревеш някъде!
  • 9 Гост

    36 0 Отговор
    Всичко е елементарно, догодина ще четем отново че персонал за тези хотели няма и отново "бизнесмените" ще са в ШОК, ужасТ и паника от къде ще намерят крепостни роби.

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    38 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    Ти не се прави на чорбаджия, а се оглеждай за внос на "работници" от Бангладеш или Пакистан, защото никой нормален българин вече не иска да ви работи. Ако искаш и циганчета си вземи, много са честни и работливи, да знаеш, даже бакшиша си ще споделят с теб!

    Коментиран от #15, #16

  • 11 goni

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Ще намерят! Украйна "издиша"! От там могат да намерят персонал буквално за без пари! Да не говорим за Молдова! Не са виновни така наречените работодатели! Виновно е правителството, което издава работни визи! Просто се прави дъмпинг! Лошото е че го правят българи на българи! Ама, това доживях ме!

    Коментиран от #13, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТОЧКАТА

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "goni":

    Виновен е капитализма и последният изродски вариант---неолиберален глобализъм...Той унищожи държавата във всичките и аспекти и я превърна в банкомат ,охрана и законодателна пелена на бизнеса......MAKE BUSINESS,NOT LOWE AND COUNTRY.......Това е пич,----нещете вие???!!!!МИ ДРУГИ ЩЕ СИ ВНЕСЕМ....Нещат и ТЕ ЛИ????ВЗИМАМЕ СИ ПАРИТЕ/инвестициите/ И ФЪСССС....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Е,ТО СЪЩОТО ГОВОРЕХА И Англичаните....Ми изсмукаха България така.....ПАГАН БЕЙБИ ,,пич...ако помниш Кридънс.
  • 16 567

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    много точно го казваш...аз лично от 15г.съм ги отсвирил такива пишман работодатели като тоя ,работя си сезона в чужбина и съм доволен, най-вече не си тровя нервите с боклуци,дето си мислят че са хванали господ за шлифера...
  • 17 Ганчо

    11 1 Отговор
    Работодателя като не е коректен, персонала го избива на кражба и всякакви видове измами. Тъй че интересът е общ.
  • 18 а ти лично

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хотелиера":

    .... какво направи за да не ги обират...да не би да плащаш 1000Е заплати като много ги разбираш нещата...
  • 19 Townboy

    22 0 Отговор
    И после същите тия гостилничари се оплакват че нямат работници. Те и туристи няма да имат защото всички които познавам са резервирали почивката си в чужбина, "бедните" в Гърция и Турция а по-заможните в далечния изток. Тук ще дойде само най-голямата измет от Великобритания и Германия.
  • 20 JPower

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "и колко време":

    Тоз австриец и германец, да не са тия новите от Африка и Азия??? Брат ТИ може да е доволен на1800 евро, и дано това да е НЕТО. НО европеец за тез евра да бачка НЯМА....
  • 21 JPower

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "goni":

    Пък да знаеш как работят тия украинци, малеееее, по зле са от ЦИГАНИН...Тъпите хотелиери,никой от тях няма нужнто образование, така им се свидят парите. Авеее, цялата ни държава е сбъркана...

    Коментиран от #22

  • 22 goni

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "JPower":

    Така е! Ама, от собствен опит пиша! Готови са да наемат хора, които за нищо не стават, ама да не плащат! Разправям на шефа: Тая на рецепцията за нищо не става! Тя не говори като хората собствения си език, камо ли някой чужд! Писна ми да и върша работата! А, той ми отговаря:Какво толкова ще те почерпя!":)
  • 23 до "Хотелиера"

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    ...100лв. бе преди 13-15г. и то заслужено от8.30ч. до 01.30ч. наред с всичките Ви издевателства и несвойствена работа и допълнителни педарастии!!!Даа г-н Хотелиер!!!Сега е заплатка 600лв. на месец.Май е крайно време вие да запретвате ръкави!!

    Коментиран от #24

  • 24 Хотелиера

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "до "Хотелиера"":

    Кой ще зпретва ръкави бе? 600 заплата + бакшишите още поне 2 бона! А ако сервира цац ка на Шкорпиловци проблема си е неин!
    Иска да дойде да бачка на морето като сервитьорка или барманка и да взима колкото министър я се стегнете малко.

    Коментиран от #28

  • 25 РАДА

    4 2 Отговор
    И двете страни имат трески за дялане. Истината е че има много точни работодатели но голяма част от работниците са без квалификация с минимални езикови познания,че на всичкото и отгоре се къпят само в неделя. Крадат, пият, друсат се и играят хазарт. Когато почваш работа всички условия да се впишат в договора и все пак работниците по морето са на гурбет. Докорват си добри бакшиши ако умеят. Тази работа не е за всеки,хайде от улицата и вече съм барман или сервитьор. Ако работодателят не е точен има Инспекция по труда ,обаждаш се и те действат незабавно. От сульо и пульо не става работник в туризма,изискват се възпитание,отношение,професионализъм и търпение. Като считат ,че много знаят и умеят да станат те работодатели ,че да ги видим,на втория ден ще са в сивата икономика и ще фалират с мисълта да прецакат останалите.

    Коментиран от #26

  • 26 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "РАДА":

    Напълно съм съгласен,ама ......!!! Има и много от така наречените работодатели дето....! Няма какво да пиша! Ти знаеш за какво става въпрос!
  • 27 Незнайна

    3 0 Отговор
    Пълен хаос! Алчни собственици, дремещи държава, агенции и синдикати.Една джунгла дето по- силния прави каквото си иска колекционира имоти и коли ама не иска да даде една прилична заплата.Пука им кой доволен и кой не.Добре че Гърция и Турция са близо!
  • 28 искаш да кажеш

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хотелиера":

    че такива са бакшишите и за камериерки или кухненски персонал...клоун нещастен ,е с тоя манталитет съм сигурен че нямаш нито един свестен работник (ако си наистина хотелиер ,а не някой трол, щото с тоя манталитет и за козар не ставаш)
  • 29 Garrincha

    5 1 Отговор
    99% хотелиерите в България са неграмотни тиквеници - алчни кръчмари, забогатели по неведоми приватизационни пътища по време на голямото крадене ... което и сега го има !
  • 30 Бай Кой

    1 0 Отговор
    Аааа, само така хотелиери. Успех в бизнеса ви желая. Понеже сте много по умни, можещи и тарикати напълно естествено е да тъпчете простия персонал. Шефа отгоре е със вас, вие заслужавате да сте елита. Машшала, алелуя, амин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове