Last news in Fakti

29 Юни, 2018 17:11 5 139 25

Потресаващи кадри от избиването на животни в Странджа (СНИМКИ 18+)

  • животни-
  • чума

Трагедията на Странджа е огромна. Заради открития вчера рядък вид чума по овцете се наложи да бъдат избити стотици животни.

Радиусът за евтаназия до този момент, е само 3 км от фермата с откритите болни животни, но ще се изследват всички стопанства до 30 км в концентрична окръжност. Ако се открият животни със сходни симптоми, ще се наложи масово избиване на овце и кози. Става въпрос за над 14 хил. животни, които ако бъдат умъртвени това би означавало край на традиционния поминък с отглеждане на животни за екологично чисти продукти и месо на Странджа.

Фермерът Венко от село Кости изпрати на Флагман.бг потресаващи кадри от днес преди обед – всичките му овце са избити, защото са в карантинната зона. Той повече няма да се занимава с животновъдство и най-вероятно ще напусне селото, което ще е поредната крачка към окончателното му обезлюдяване.

„Все още не искам да повярвам, че това ми се случва за трети път - първо беше шапа, после син език, сега пък чума. На кого да вярвам вече и аз не знам. Какво ще правя от утре - също не знам. В моето стадо от 236 животни нямаше нито едно болно. На заради открито такова в стадото на колегата избиха всички. Нямам думи просто, едва ли някога ще мога да забравя ужасяващата картина от вчера - държах ги едно по едно, за да им слагат инжекциите и после да ги хвърлят в трапа. Хора, страшно е!!! Какво е това чудо, какво е това нещо?! Животни гледам откакто се помня. Сериозно започнах преди девет години и въпреки че на два пъти ни сполетяха подобни трагедии, пробвах отново. До вчера - когато отново избиха всичко. Аз живеех за тези животни, бях с тях 365 дни в годината, за мен те бяха моето всичко. А сега вече ги няма. Заради болест, пламнала и внесена най-вероятно от нелегален мигрант. Всички са потресени, а хората с белите дрехи ще ги помня завинаги. Не мога да кажа нищо повече, не знам какво ще правя и дали изобщо повече ще погледна животно“, плаче от мъка мъжът пред репортер на Странджа нюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 потресен

    7 41 Отговор
    Защо ни измъчвате с тези кадри? Какво сме виновни ние, които не се занимаваме с отглеждане на животни за това ужасяващо избиване на горките животни. Преди известно време едни нещастни коне бяха оставени посред зима в Осогово и измряха от студ и глад. Кюстендилската мафия се застъпи и от това не последва май нищо. Сега пък тези нещастни животни, защо сте ги снимали, как сте издържали на гледката, за какво ни я натрапвате. Този животновъд не става! Трябва да му се забрани да се занимава с животни, това не е първият му случай. Не поддържаме хигиена, не имунизираме животните, не уважаваме живота им. Ние, българите, сме най-ужасните хора, няма по-големи мърльовци от нас, поне на територията на континента. В Африка може да има и канибали, но тук ние сме най-ужасните!

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 2 Алекс

    48 2 Отговор
    Държавата според мен е редно да изплати компенсация (на 100% от пазарната цена) за всичките животни на човека.

    Коментиран от #8

  • 3 999

    38 3 Отговор
    А дано такава чума да тръгне по парламента и политиците, и в трапа.
  • 4 ПИЧ

    38 9 Отговор
    Колкото повече живея в шибаната демокрация толкова повече се влюбвам в комунизма.
  • 5 среднощен

    22 0 Отговор
    Може да не е от "нелегален мигрант"!? Борбата за поставяне на отрасъла в "пълна" зависимост е жестока! 50% от пазара с млечни продукти в страната е в "сивия сектор"!
  • 6 Расулюлах

    21 8 Отговор
    Е на ви демокрация
  • 7 незнайко

    20 2 Отговор
    ЗАПОЧВА СЕ, ТОВА Е МНОГО ЛОШО АКО ЗАРАЗАТА Е ВКАРАНА ОТВЪН ! Държавата липсва !!!
  • 8 отговор

    8 20 Отговор

    До коментар #2 от "Алекс":

    Животните не са държавни, а на "човека", т.е. те са частни. Да отглеждаш животни никак не е лесно. Само че ние всичко подценяваме, отговорността за нас е нещо почти непонятно. Защо да плаща държавата на частния животновъд, който е можело да ги имунизира, или да ги наблюдава внимателно за първите признаци на болестта. Как хората се справят, а нас за нищо не ни бива освен за едно. Вечно да сме недоволни! Лична отговорност, в случая животновъдът носи лична отговорност. Горките животни!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 BTod

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "потресен":

    Потресения,защо ти не пробваш с животновъдство? Особено в Странджа,без особен капитал. Защо поне не помислиш какъв е живота в тази планина и защо е обезлюдена?!
  • 10 среднощен

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "отговор":

    Животните нали са негови!? Пред кого да носи "лична" отговорност, пред себеси ли?
  • 11 999

    32 1 Отговор

    До коментар #8 от "отговор":

    А ма ти си много вещ по нещата. Случайно да разбра ,че животните не са болни а влизат в обсега на карантината, нямал е едно болно животно.Хората се оправят защото внимават и не допускат тъпанари като теб да ги управляват.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 @@@@

    27 0 Отговор
    Абе,защо се озказвате неподготвени????защо нападате човека???каква е неговата вина???той,ясно каза,че в неговите животни е нямало болно.болно е имало в друго стадо,но и неговите също са избити.яжте си хубавото вносно месо и истинско мляко и си тупайте топката.

    Коментиран от #17

  • 15 хххх

    3 0 Отговор
    Случайност ?
  • 16 Пешо

    28 1 Отговор
    Това що е служител на Министерството на земеделието и на агенцията, която извършва тези идиотски действия - до крак в панделата! Тези тъпани умишлено унищожават животновъдството в полза на чужди интереси!
  • 17 среднощен

    23 0 Отговор

    До коментар #14 от "@@@@":

    Не само ще "тупаме" топката, ами направо влизаме и в зоната на "елиминациите" като държава! Месо, мляко, млечни продукти, всичко внос!? Други ни "хранят", след това и други ще ни "лекуват"! Накрая, тук ще остане свободно за "други"!!!
  • 18 Биде

    5 0 Отговор
    Тъжна картина но когато си си разградил двора и това е една от последиците. Лошото е че чиновниците от БАБХ докато се избиват животни не могат да отговорят на най важния въпрос от къде идва заразата!!! Защото до като не си изаснят отговора остава с лека ръка да избиват животни отгледани с много труд.И щом пръснахме куп пари по европредседателството е редно държавата да ги обезщети до стотинка!!!!! И не може ли здравите животни да се наблюдават, а не да се избиват щото е най- лесно!
  • 19 цоле

    2 0 Отговор
    КЪДЕ Е ОНЯ ТОМА БЕЛЕВ А
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ангелина

    1 0 Отговор
    Еврогейски ценности.Баба ми,като е отглеждала животни сигурно ги е колила всичките,заради болното прасе на комшийката.Да се убият толкова животни и да убиеш душевно този човек,който ги е отгледал...Заради едни субсидии.пари и т.н.
  • 22 Xpert

    1 0 Отговор
    Няма как държавата да плаща за частни загуби. По тая логика, ако моята стока се скапе държавата трябва да ми е плати ? Т.е. вие да ми плащате всяка фирмена загуба. Има застраховки за тези неща. Също важи и за зърнените , защо им плащат компенсации , а като печелят карат Джипове ? Това са частни бизнеси.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    0 0 Отговор
    Болните животни да се умъртвяват. И здравите им братмеди в стадото също. Безрисково. Обезвъзмездено.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове