Last news in Fakti

3 Юли, 2018 07:30 2 675 34

3 юли 1944 г. Съюзниците бомбардират Русе

  • русе-
  • бомбардировка-
  • софия
3 юли 1944 г.  Съюзниците бомбардират Русе - 1

На 3 юли 1944 г. по време на Втората световна война англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война, от пролетта на 1941 г. до есента на 1944 г., които имат характер на реални бойни действия.

На 12 декември 1941 г. Великобритания първа обявява война на Царство България, едва на другия ден принудено от това Царство България, не можейки да направи друго, формално да отговори със същото.

Въпреки че България не участва в никакви бойни действия и винаги категорично отклонява такива искания на Германия, тя е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко е засегната София.

Ударени са най-вече граждански обекти, като: Александровска болница (напълно са разрушени южните болнични крила заедно с лекарите в тях), Сиропиталището Цар Борис I (напълно разрушено в 1944 г.), Народния театър (тежко засегнат), Голямата Софийска синагога (тежко засегната, изгаря и уникалната и широко известна юдейска библиотека на общността, съхранявала безценната колекция от средновековни равинистични трудове), Първа евангелска църква на ул. "Солунска" (напълно унищожена на 10 януари 1944 г.), Католическата Катедрала Свети Йосиф (напълно унищожена на 30.03.1944 г.), Руската църква Свети Николай (пряко бомбено попадение), Църквата от ХІ век Свети Спас (напълно унищожена в 1944 г.),

Средновековния храм Свети Николай построен от Севастократор Калоян в 1260 г. оцелял през 5 вековното турското робство (почти напълно разрушен на 30 март 1944 г.), Църквата Свето Преображение Господне (напълно унищожена на 10.01.1944 г.), Градската библиотека (напълно унищожена на 30.03.1944 г. изгарят 40 000 тома книги), Народната библиотека и

Архивът на Българското Възраждане (напълно унищожени в март 1944 г.), Библиотека на Столичната Митрополия, новопостроена унищожена заедно с всички книги и стари документи в нея (на 10.01.1944 г.) Синодалната палата - по време на тази бомбардировка в сейфа й изгаря и оригинала на фермана за създаването на Българската екзархия (1944 г.).

Духовната академия (тежко засегната, разрушена е централната част на юг, изгорен е купола на храма вграден в нея), Софийският университет "Свети Климент Охридски", Художествена академия, Руският лицей, Френското католическото училище, Католическо училище "Санта Мария" на францисканците, Софийско епархийско свещеническо братство, Немското училище за деца до Немската евангелска църква и самата тази църква, Италианската кралска гимназия, Софийската духовна семинария в кв. Лозенец, Министерството на Народната просвета (напълно разрушено на 10.01.1944 г.).

Държавното Механо-електротехническото училище, Фелдшерското училище, III Девическа педагогическа гимназия, III Мъжка гимназия, V Софийска прогимназия, VII Мъжка Прогимназия, Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" (сринато до основи в 1944 г.), Народният Археологически музей, Националният етнографски музей, Националният Природонаучен музей, Общинският музей, Домът на изкуството и печата, Художествената палата - фактически националната художествена галерия тогава, Софийската филхармония - Зала България, Паметника на Незнайния войн, (тежко увреден в 1944 г., днешния е построен на празното място в 1981 г.), Руски паметник е бомбардиран и повреден, във Враца - Държавно стопанско и тъкаческо училище (напълно разрушено на 24 януари 1944 г.) Дори Бирената фабрика на братя Прошек е бомбардирана и тежко разрушена.

Зоологическата градина пострадва много, животните умират или са ранени в клетките им, а немалко от останалите разбягали се обезумели трябва да бъдат застреляни. Взривени и опожарени са хиляди жилищни сгради, разрушен е градският център на София, Скопие, Враца, Дупница.

На цялата българска територия и контролираните земи убити, безследно изчезнали и починали следствие бомбардировките са 4208 души, тежко са ранени 4744, или при съвсем непълна отчетност общо жертвите убити и ранени са не по-малко от 8952 българи, към половината от тях - в София, където, в най-лютия студ, от нападателите са разрушени 12 657, предимно жилищни, сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГНЕВЕН

    75 7 Отговор
    А ние паметник им направихме...-на убитите агресори които избиха Български граждани. В много ниска и жалка стойка Г сме пред Козяк...
  • 2 Петър

    68 9 Отговор
    Няма по-вредни за света от англоезичните. Това , което те наричат "прогрес" е струвало живота на много милиони хора.
  • 3 123

    69 5 Отговор
    Западът никога не е бил приятел на България. И при първа възможност го е показвал. А сегашните плещения за партньрство са жалки. САЩ са международни престъпници. Сеят човешки трагедии по цял свят. Избивали са синовете на Майка България!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Справедлив

    61 7 Отговор
    Забележете само-ударени са сиропиталище-болници-църкви-театара...-варварството на САЩ и Великобритания продължава и до днес. Само са допълнили вече и погребения-сватби-детски градини в Б.Изток...
  • 6 кравар

    46 6 Отговор
    И като се сетя ,че тука все още има болни мозъци който им се продадоха и са горди ,че се кланят на кравари и англоджендърите.
  • 7 Чурулик чурулик

    40 5 Отговор
    Тва не са бомби а са пускали демокрация защото много ни обичат.....реално са си търсили повод да ни унищожат след като турците не успяха да го сторят това
  • 8 Расулюлах

    28 5 Отговор
    Още тогава се е знаел сценария за новия световен ред и са се потготвяли нещата лека полека да ни турат синжира на шията
  • 9 Расулюлах

    24 5 Отговор
    Кога ние ше ударим англосаксонците?така че да ги елиминираме завинаги като раса ген и население
  • 10 НКВД

    32 5 Отговор
    И 2001г.синът на един от главните виновници за това става мин.прецедател на РБ! Баща му е бил с фашистите а той не!!и земи му се връщаха даже на австрийския гражданин от демократите! После направиха мемориал на др.които също имат пряка вина за бомбардировките!и накрая вдигнаха паметник на летците от запада и се изср....а на паметта на 9500 български граждани!!
  • 11 Инкогнито

    31 5 Отговор
    Скоро ще обявят Русия за агресор и ще вдигнат и паметник на турците загинали в ,,рускотурска освободителна война"
  • 12 Преброяване на бесните язовци

    13 33 Отговор
    Гнусните англосаксонци не са единствените, които са ни бомбардирали по време на ВСВ. За другите нещо няма ли да напишете? Или те са ни "братушки" и за тях не може да се говори с лошо?
  • 13 А стига бе

    22 6 Отговор
    Соросоидна тишина.
  • 14 Тоя с Ху.

    33 2 Отговор
    Хубаво е по често да се пишат такива статии , даже ежедневно за зверствата над България от нашите "приятели" , да помни народа и да не забравя какво е било и колко наши братя и сестри , деца и старци са загинали . Неграмотните управници ще научат нещо и тези от тях който имат съвест ще променят мирогледа си така защото сега им е лесно като са прочели по една книга през живота си , така като се ограмотяват съвестта няма да им дава покой срещу несправедливостта
  • 15 Гоуст

    9 20 Отговор
    До всички по-долу: прави сте. България не е участвала пряко във войната, но е подпомагала немските си съюзници. Съвсем нормално е по време на война да бъдеш бомбардиран. Но какво щеше да стане ако България не беше с Германия? Немските войницо са били на границата и цертвите и разрушенията щяха да са много повече. Англия винаги ни е мразиша и ще ни мрази, макар всякаква паплач да живее в Англия.
    ... и е смешно да пишете зверства. Ако това е зверства, то какво са действията на комунистите след войната срещу Собственият си народ? Какъв епитет бийхте използвали ?

    Коментиран от #16, #21

  • 16 НКВД

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гоуст":

    Всички престъпници от политически до най- обикновенни се писаха репресирани след 1989! А партизаните, децата и гражданите избити от 1923-1944 г??? Преклонена главица сабя не я сече нали? По цяла Европа е имало разплата след ВСВ обаче само в БГ.ги обявиха за мъченици!

    Коментиран от #24

  • 17 Гост

    5 23 Отговор
    Нали годишнината е от бомбенето на Русе?! А следва цял ферман от бедите за столицата... И относно жлъчта на всички коментиращи под мен: ако човечеството се ръководеше само от сляпа и безпочвена омраза, като Вас (защото Вие лично нищо жестоко не сте видели от англоезичните, както ги наричате) ВСВ още нямаше да е приключила! Ай цъкайте тиренца на воля сега.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Софиянеца

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ахааааа ,,ОКО ДА ВИДИ РЪКА ДА ПИПНЕ" ТАКА ЛИ? Е МИ АЗ ЛИЧНО И ОТ ТУРЦИТЕ НЕ СЪМ ВИДЯЛ НИЩО ЛОШО САМО СЪМ ЧУЛ И СЪМ ПРОЧЕЛ И НЕ СЪМ ОТ БАТАК И НЕ СЪМ ОЧАСТНИК В АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ТАКАЧЕ .......
  • 20 СссереМ

    8 20 Отговор
    Жертвите са малко на фона на това което ще последва след 9-ти септември 1944.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Палко

    30 1 Отговор
    В резултат на действията на малочислената, но изключително храбра българска изтребителна авиация, наземна ПВО и съюзните немски сили, в периода август 1943 – август 1944 г. на противника в битките над България в тогавашните ѝ граници са нанесени тежки загуби – свалени са 185 противникови самолета. На българска територия при нападенията оставят костите си 256 противникови летци
    България губи 22 летци + 1 немски летец!
    Уикипедия
    Вечна слава на героите!!!
  • 23 Тоя с Ху.

    18 5 Отговор

    До коментар #20 от "СссереМ":

    Тук не става дума за после за преди и за някога си , става въпрос за извършено военно престъпление на тази дата от ВВС на Англия и САЩ . Геноцид. Избиване на цивилни хора.
    За другите дати като дойдат и за тях ще си кажем истината .
  • 24 Медведев

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "НКВД":

    А какво да говорим за геноцида на ББ и ЦЦ? От 9 милиона Българи останаха 6.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гоуст

    3 16 Отговор

    До коментар #21 от "Тоя с Ху.":

    Хахахахаха, Генерал лейтенанте, ти ли ще кажеш какво се бомбардира бе?
    Национален предател е този, който прокарва интересите на чужди страни - Русия, САЩ и ЕС... Като ви чета коментарите се хващам за главата сред колко руски поддръжници живея. Та утре Путин ще дойде и ще каже България е руска, ще пусне референдум и всички ще гласувсте, че сме руска територия... Вие сте предатели и сте за затвор само заради публичните си изказвания

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Тоя с Ху.

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Гоуст":

    Къде видя проруско изказване в моя коментар гнидо продажна ? Къде написах че руските убийства и кланета над българи ги оправдавам бе малоумно предателче ? Толкова си заслепен по новите си господари че чак неразбираш какво казват другите

    Коментиран от #31

  • 28 Д. Сноянов

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гоуст":

    Вижда се че сте доста объркана и противоречива личност ! Имате някакви психоинертни и не добре развити мозъчни дисфункции с шизофренни отклонения на фундамента на мозъчните клетки . Диспансеризирано лечение е наложително
  • 29 Гоуст

    2 13 Отговор
    Още едно поколение да се извърти, че 30 години са малко България да се прочисти. Лошото е, че създавате деца, а те са същата комунистическа сган като вас
  • 30 ЗМГЩКМЧ

    6 1 Отговор
    Не разбрах само кои" съюзници " тези преди повече от 70 г. или днешните? и не са ли едни и същи.Евроатлантическите ценности преди 70 г. и сега на без бомби....
  • 31 Сссерем

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "Тоя с Ху.":

    Русорастите отдалеч миришете

    Коментиран от #33

  • 32 селянин

    4 0 Отговор
    Едни правят паметници на тия къде ни бомбардират,други ги е яд че ингелизите и франките не са ни освободили от османско робство..знам само че не можахме да случим на поробители.
  • 33 кравар

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сссерем":

    Едва ли миришем колкото краварите.
  • 34 ghost

    0 0 Отговор
    Ами като ви е било толкова зле през соца защо всички имате поне по един апартамент и вила?
    Как така крадете 30 години и има още какво да крадете?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове