Last news in Fakti

2 Юли, 2018 17:09 9 301 13

Ето защо МВР не дава справки за колите в София

  • мвр-
  • справки-
  • коли
Ето защо МВР не дава справки за колите в София - 1

"За изготвяне на автоматизирани справки по посочените от заявителя критерии към настоящия момент няма разработено програмно осигуряване, като дори да бъде разработен и изпълнен такъв специализиран софтуеър, това би довело до допълнително натоварване на сървърите, съхраняващи съответната информация и евентуални проблеми при работата на службите по регистрация на моторни превозни средства".

Зад тази сложна обосновка се крие отговор на МВР във връзка с въпроси, поставени на министерството от активист от "Спаси София". Борис Бонев, като един от представителите на неправителствената организация, е поискал от МВР да отговори на следните три въпроса:

1. Колко коли на ден са били регистрирани в София за последните 12 месеца?

2. Колко от тези коли са регистрирани на частни и колко на юридически лица?

3. Каква е средната възраст на регистрираните автомобили?

Отговорът на МВР е красноречив – не можем да направим справка, защото ще ни натовари сървърите! От отговора проличава и нещо друго – че изглежда няма и кой да направи справката съгласно сегашните параметри на електронното осигуряване на МВР, щом е необходимо да се прави специализиран софтуер, за да бъдат открити съответните данни.

Бонев е публикувал в профила си във Facebook историята. Под неговия пост има обосновано предположение защо МВР отказва – заради Тарифа 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси: Чл. 28. (1) (Изм. - ДВ, бр. 6 от 2015 г., в сила от 23.01.2015 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2018 г., в сила от 11.05.2018 г.)

За издаване на удостоверение се събират следните такси: (4) (Доп. - ДВ, бр. 86 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2015 г., в сила от 23.01.2015 г.) За издаване на обобщени справки (по вид, марка, търговско наименование, категория, вид гориво или възраст) за броя на регистрираните пътни превозни средства за период или водените на отчет пътни превозни средства към конкретна дата се събира такса 50 лв. за всяка справка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ристе

    16 0 Отговор
    А подземни паркинги няма и нямат акъл дори да помислят какво остава да направят. Скоро гараж в центъра ще мине 2 евра квадрата.

    Коментиран от #10

  • 3 Morgoth

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Woof":

    Заявката е твърде проста за да изисква много време, дори и за скапани държавни сървъри. Просто не искат да дадат информацията.
  • 4 Гоуст

    22 1 Отговор
    Хаха бях изискал справка по закона за достъп до информация за брой преминали МПС-та през ГКПП от Агенция митници и от Гранична полиция... 30 мин ме разпитваха какъв съм, що съм, за какво ми е и прочие и накрая ми дадоха абсолютно фалшиви данни като двата доклада нямаха нищо общо един с друг.
    Информацията е оръжие, а от информацията възникват въпроси и не трябва да попада при неподходящи хора. Тотално погазиха законите... кой знае, след този пост сигурно ще почнат да ми следят фейсбука с кой си пиша...
  • 5 Иво

    7 0 Отговор
    Да направят справката в петък от 18 часа до понеделник в 8:00 часа. Колкото и да са бавни сърварите , ще успеят за справката. Така няма да им пречат на работата.Успех!
    А защо е необходима тази справка, все пак ?
  • 6 Иво

    6 0 Отговор
    Да направят справката в петък от 18 часа до понеделник в 8:00 часа. Колкото и да са бавни сърварите , ще успеят за справката. Така няма да им пречат на работата.Успех!
    А защо е необходима тази справка, все пак ?
  • 7 да да да

    1 11 Отговор
    И кво като имате справката , да цъкате с езици и да драскате още глупости ли ? Кой да плаща за тъпи и безмислени справки и какво ще промените с една справка ? Или да се знае щото кат няма кво да се прави поне да се клюкарства .
  • 8 Един друг

    6 0 Отговор
    Първата заявка е 4 реда, останалите две са между 2 и 3 реда. Да кажат, ще им ги напиша да си ги пуснат на много страшната им база в КАТ София, която едва ли има повече от някколко милиона записа в основната таблица. Щяли да си натоварят сървърите - ха, ха. Че те след работно време гасят ли ги, или всяка вечер правят пълен архив на всичко до сутринта.
  • 9 КПСС БКП

    4 2 Отговор
    След избухването на демокрацията на правителството на Андрей Луканов кани екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят "Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм" Към се присъединява и екип от 29 български специалисти.
    Това е практическата програма, по която се измени обществения строй в България. В него се залага стопанското, културното и духовното съсипване на страната.
  • 10 пипи дългото чорапче

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ристе":

    До Гоуст:Информацията и знанието винаги са били трън в очите на властта.Свободното мнение също.А че ни следят е факт.Знам го от личен опит.Или се отказваш и се примиряваш или Терминала.
  • 11 ахмет

    3 0 Отговор
    Държава и управляваща власт изградена на основата на лъжи подлост и корупция -не напразно милионери и милярдери пееха постоянно-- ВРЕМЕТО Е НАШЕ.....
  • 12 Ммм даааа

    4 0 Отговор
    Споко. Кметството заменя все повече улици в центъра с пешеходни зони, като премахва и паркингите. Ей така лека полека автомобилите ще останат в покрайнините на града, а в центъра ще се ходи с метрото. Лошото е, че сега правим пешеходни зони, по които след няколко години ще се разхождат само цигани. Миналият петък населението на страната ни официално падна под 7 милиона души. Прирастът е трайно отрицателен за етническите българи, докато в същото време е положителен за циганите. Иначе казано, сега с парите от нашите данъци създаваме условия за живот на циганите, които до няколко години ще станат мнозинство. Е те тогава можем да сложим край на държавата, която повече от 1500 години се е наричала България и никога не си е сменяла името.
  • 13 123457

    0 0 Отговор
    За мен това са пълни глупости. Може да направят колкото си искат копия на базата данни в извънработно време и да ги обработват на друг сървър. Така че за мен основният пречка да се правят справки не е технчески проблеме а в липса на желание или пък възможност/некадърни системни администартори/ или неправилно разпределен финансов ресурс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове