Last news in Fakti

5 Юли, 2018 09:37 1 940 19

Фандъкова: Ударно модернизираме София

  • софия-
  • ремонт-
  • йорданка фандъкова

В столицата се строи метро и канализация 


Вчерашният дъжд не беше екстремен като онзи от миналата седмица. Отзовали сме се на няколко сигнала след дъжда. Проблемът с наводненията ще се реши, когато се изгради цялостна канализация. В такива случаи най-важна е превенцията, затова непрекъснато почистваме шахти и оттоци.

Канализацията в централната градска част е на около 100 години. По време на рехабилитациите подменяме и канализацията. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на „Тази сутрин“ по бТВ.

"Все още е възможно да се строи с т. нар. изгребни ями – за мен законът трябва да забрани такава възможност, това се оказва проблем в проливните дъждове". По думите й за последните години са инвестирани много средства в обновяване на инфраструктурата. „Изградени са над 200 км. канализация и водопроводна мрежа. Това е много сериозна инвестиция, която не се вижда, защото е под земята. Тази година изграждаме около 50 км водопровод и канализация. 4 км. канализация, 12 км. водопровод се изграждат в кв. „Симеоново“ – около 7 млн. лева са инвестирани там до сега“, допълни тя.
Столичният кмет коментира и на какъв етап е строителството на третия лъч на метрото, както и дали има възможност да се пусне предсрочно. „Графикът, който сме направили е изключително стегнат. Това е огромен обект и е много важен за София. Над половината от тунелите са пробити. 8 км. с 8 метростанции ще бъдат готови до края на 2019 година. Още 4 км. с 4 метростанции ще са готови в началото на следващата.“, разясни тя.

На въпрос дали новите метровлакове не са твърде малки и неудобни, Фандъкова заяви: „Влаковете са нови, модерни и енергоспестяващи. Те са от най-ново поколение. Очакваме пускането им с нетърпение“.
Фандкова каза още, че по време на ремонтите в цяла София се касае за мащабна модернизация на транспортната инфраструктура и разширение. Тя отбеляза също, че тежките процедури по отчуждаване на терените забавят строителството.

„Ремонтират се тротоарите по ул. "Московска", освобождаваме ги от коли. Ще продължим при участъка край храм-паметника "Александър Невски". Малко са притеснени колегите, но за нас е важно да се освобождават тротоарите от пешеходците“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.
"Участъкът край "Ал. Невски" ще бъде изцяло пешеходен. Местата за коли намаляват и ще са зад храм-паметника", добави тя. На въпрос за евентуален ремонт в участъка около ул. "Солунска" и бул. "Христо Ботев", Фандъкова каза: "Правим процедура и предвиждаме такъв ремонт, ако не тази година, то другата".

Относно изграждането на детска градина в ж.к. "Манастирски ливади", която е обещана от 2015 г., кметицата заяви: "Със сигурност тя е проектирана, имаме финансиране за това и започваме около края на тази година. В кв. "Кръстова вада", където няма никаква, вече се строи. Тази година откриваме три нови, започваме цялостна реконструкция и строителство на девет други. Отделили сме цели 9 милиона лева за новите и над 23 милиона са осигурени са строителството на новите девет".

Запитана защо детската площадка в Манастирски ливади, за която бе обещано да е готова за 15 дни, се бави вече месец, Фандъкова каза: "Работата спря заради обилните валежи и тъй като в момента има няколко проекта за самата детска площадка, които се обсъждат. Кметът на района ще трябва да одобри този проект, който хората изберат, за да са доволни. Важното е, че отвоювахме този проект, беше си цяла битка".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост 2

    10 0 Отговор
    Стига сте използвали тази дума "ударно".Тя няма стойността на времето от което идва , вече звучи смешно и подиграватерно или път това е вашата цел..........?
  • 2 Ристе

    11 1 Отговор
    Де да се строяха и паркинги
  • 3 ъхъм

    17 2 Отговор
    Ударно тероризирате София ?
  • 4 Софиянеца

    15 2 Отговор
    Вдички квартални улици в София са в дубки до дупка само централните стват за нещо с 5 см.асвалт! София не е НДК петте кюшета и Лъвов мост! И как точно ще први канализация след 10 г.? София и област се източват под формата на дър.поръчки! Масово недостигат детски градини и ясли правят една на цената на 3 !!!

    Коментиран от #14

  • 5 гого

    17 3 Отговор
    В тая България, само София ли има????
    Останалите населени места кучета ги яли.

    Коментиран от #6

  • 6 Инкогнито

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "гого":

    Пари има за всичко и за всички в тая държава стига ГЕРБ да не го краде!
  • 7 Пешо

    11 2 Отговор
    Скапахте цялата страна за да модернизирате София.
  • 8 Сем

    10 1 Отговор
    Фандъкова пак лъже.Заща релсовият път на транвай 7 не беше направен на първият етап ,а се прави втора поръчка по същото трасе.Защо беше спрян ремонта миналата година на Т. Каблешков за да се направи и ремонта на кръстовището на кв.О.Купел сега не говори за това а го усуква колко било важно.Метрото щеше да е готово до края на 2019г. сега говори за друг период но не казва ,че има изоставане и трябва да го пуснат за местните избори.На тоя кметица не може да се вярва в града е хаос.Мол България го надстрояват и Витоша ще я гледаме през крив макарон.Софиянци време е да се опомним живеем в заблуда.

    Коментиран от #11

  • 9 Густо Майна

    9 0 Отговор
    Лелеее... Само не прекарвайте някой Юнкер на вход от Бусманци, Надежда, бул. Рожен и др., че ум ще му зайде от модернизация!
  • 10 такива като тебе

    8 1 Отговор
    злоупотребяващи женоря с алкохола, могат да модернизират само легена до кревата си )))
  • 11 Софиянец

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сем":

    Местната власт им е гръбнака на герберастите във всички дейности са вкарали тъмнокожите и другата част е държавния сектор в който ги лъжат че ако ГЕРБ падне ще ги изгонят от работа!

    Коментиран от #12

  • 12 Густо Майна

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянец":

    Смятай що дебил има на държавна ясла...
  • 13 Филип ll

    8 0 Отговор
    Не бъркайте в държавния бюджет! Не си присвоявайте еврофондовете! Не бъдете бреме за останалите все още в страната хора които живеят с това което си изкарат с труд! И въпреки всичко София е апотеоз на безнадеждността от гледна точка на естетика и красива градска среда. Просто прекалено много е сбъркано в този град, прекалено много грозота вече се е настроила. Грозотата ражда грозота. Една изкуствено създадена столица, като тези от Третия свят. Искам 100% прозрачност на източниците за финансиране на вашите “ударни” мероприятия!
  • 14 Мъка,мъка....

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянеца":

    Всички ,,софиянци" ли сте завършили ,,фисшо"???България няма бъдеще с такива ,,столичани"......
  • 15 Лицемерка

    8 0 Отговор
    Гледаме я как се усмихва,но това е усмивка на лицемер.Толкова стриктно си гони далаверите, че да и зависиш.Нито един обект не е направен качествено,нали избраните фирми трябва да работят и след това.Конбинатор в скъпи дрешки.
  • 16 Морук

    3 0 Отговор
    Ударно и ше я ремонтирате,догодина ,хора като вас требе да ядат и да крадът
  • 17 Биде

    2 0 Отговор
    Ударно наши другари пак ще се нагушат и като изключим козметичните промени основното пак ще си е същото-мърдащи плочки и езера и наводнения при всеки по- силен дъжд! Дано Фандъкова този път ме обори и се случи чудо!!
  • 18 фил

    1 0 Отговор
    А КРАЙНИТЕ УЛИЦИ, КАТО ТЕЗИ В СТАРА ЧАС НА ОВЧЕКУПЕЛ СОФИЯ,НАЙ ФРАПАНТНО, ЧЕ КАДЕОТО ПОСТРОИХА ФАНТАСТИКО ИМА ПРЕПЯСТИЯ ОТ ДУПКИ И ТОЗИ ПЕЙЗАШ Е ПРИЧИНА ДА СЕ ЗАТРУДНИ МАЙКИА С КОЛИЧКА И ДЕЦА ОТ ДЕЦКАТА ГРАДИНА НАМИРАЩАСЕ НА МАЛКАТА, УЛИЦА ВИТОШКА ПОЛЯНА, НА ВНИМАНИЕТО НА ОЩИНАТА.
  • 19 червен

    1 0 Отговор
    Ударно и некачествено се строи центьра.А с кварталите какво става при бюджет милиард и половина
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове