ФАКТИ.БГ

Гечев: Готвим нов вот на недоверие. Манев: ГЕРБ няма алтернатива

Публикувана: 8 Юли, 2018 13:30
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 861
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

БСП вече готви нов вот на недоверие. Това обяви Румен Гечев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

„БСП не е в изолация. Ако се прослведят събитията около важни за управляващите закони, както и случая с Инерком и ЧЕЗ и искането на председателя на Комисията – ГЕРБ и ДПС винаги гласуват заедно. Ние не сме сами. Просто в такива случаи си личи кой е истинска опозиция. Няма как да е опозиция една партия, която по ключови закони и решения гласува с управляващите. Не искам да дискутирам. Излагам факти”, обяви в в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 депутатът от БСП Румен Гечев.

„Народът решава кой да управлява и кой да влезе в парламента. След влизане в парламента се решава на база аритметика кой с кого може да управлява, тъй като е публична тайна, че вкъм момента нито една политическа сила не може да събере мнозинство, за да управлява самостоятелно и вариантът е коалиция.

Коалициите се решават от ръководството на съответни партии. Техните имена нямат значение. Коалициите се определят на база програми. Преценява се кои различия може да бъдат преодолени и ако се постигне съгласие, се преминава към формиране на коалиция”, каза Гечев.

Той коментира и енергийната тема и покачването на цените на тока и топлоенергията.

„Разбира се, няма как да растат цените на природния газ или петрола и в същото време другите цени да остават непроменени. Ние нямаме нищо против базата на пазарните условия. Но също така не искаме КЕВР да направи така, че да проверява и отчита точните разходи на фирмите. Тъй като знаете, че претенциите на фирмите, които доставят електроенергия – те трябва да докажат какви са производствените им разходи и след това какъв е техният марж за печалба. Ясно е, че те работят за печалба. Но нашите претенции са, че КЕВР няма възможности, няма и инструменти да може да докаже, че е сигурен във фактурираните разходи на електроразпределителните дружества. Тъй като ние имаме сериозни съмнения дали значителна част от тези фактурирани разходи не са проверени от КЕВР и не са доказани.

Давали сме вече сигнали до прокуратурата, но трябва да има промяна в механизма. И ние сме давали сигнали в парламента и това ни е претенцията. Да докаже Комисията, че осъществява такъв контрол, защото досега ни се отговаря, че такъв не е осъществен. Става въпрос за десетки милиони левове, които ЕРП-тата декларират”, обяви социалистът.

По темата с протестите на майки с деца с увреждания.

„Не е имало никакви колебания дали да подкрепим законопроекта на омбудсмана Мая Манолова. А и ние като социална партия сме имали достатъчно много предложения в парламента.

Няма как да не се съгласим, че цивилизоваността на едно общество се мери и по това какво е отношението му към хората в неравностойно положение и хората с увреждания. Трябва да се направи баланс между икономическите възможности на държавата и потребностите на тези хора. Защото ако става въпрос за няколко милиарди лева, това би било неприемливо от икономическа гледна точка, но ако става въпрос за сто или двеста милиона лева, мисля, че това не би било проблем за българската държава”, допълни икономистът.

По думите му предложението на БСП парламентът да не излиза в отпуск не е било популистко.

„Защото, ако трябва да се решава някакъв въпрос от национално значение, парламентът ще работи и на три смени. В случая имахме определени резерви, защото дори и да работим през август, защото ние нямаме готов проектозакон от управляващите”, каза Гечев, като визираше именно поректозакона за хората с увреждания.

„Това, че един колега е решил да се оттегли от ръководство и да търси лична реализация си е негово право”, коментира Румен гечев по отношение на оттеглянето на Жельо Бойчев и спекулациите за раздор в редиците на БСП.

„Нека припомним, че и сегашният министър на финансите Владислав Горанов също си даде оставката и това не предизвика сътресения в ГЕРБ. Не виждам скандал. Всеки има право на избор. Уверявам ви, че решението на Жельо Бойчев не е политическо, а е лично”, допълни той.

По отношение на вота на недоверие, който не мина, и въпросът дали БСП готви и нов трети вот Гечев отговори:

„Разбира се. Когато е приключил вторият вот, се готвим за трети вот и се надяваме третият вот да е по-успешен. Управляващите имат достатъчен брой гласове, за да отхвърлят вота. Но ролята на опозицията е да показва грешките и да ги изкарва на показ”.

„Третият вот може да бъде за всичко. Бихте ли ми казали една сфера, която не е в криза. Нека ги изброим – здравеопазване се намира в катастрофално състояние. Над 500 милиона лева са дълговете на държавни и общински болници. Българската наука и образование се намира в тежко състояние, тъй като ние имаме в пъти по-малко разходи за наука като относителен дял от БВП от страните в Европа. Няма ни никъде по производство на лицензи, патенти и иновации. По конкурентоспособност сме на последно място в ЕС. Изоставаме и от страни извън ЕС. Сектор „Сигурност” – няма нужда да говорим. Българската икономика – само един аргумент ще използвам и това е оценката на международния бизнес. А тя е – при близо 10 милиарда евро инвестиции през 2007 г., сега са 950 милиона. 1000 процента е намаляла оценката на световния бизнес към България. Не искат да инвестират в България.

Няма противоречие с кредитния рейтинг – той не се дава за състоянието на икономиката, а за възможността на правителството да тегли нови заеми. И тъй като бюджетният ни дефицит формално е нисък, тъй като фискалният ни резерв формално е добър – това позволяла по-висок кредитен рейтинг”, допълни Румен Гечев.

Той говори и за срещата 16+1, която се провежда в София и която би трябвало да отвори нови сфери на сътрудничество с Китай за страните от Централна и Източна Европа.

„Ние сме на предпоследно място от тези 16 страни по инвестиции от Китай. Китайските инвестиции за миналата година са под 6 милиона долара на година. Даже Либерия има по-големи инвестиции. А Китай отваря металургични комбинати, открива банкови филиали в другите страни. Ние сме на опашката. И ще ви кажа защо е така – заради слугинажа на българския политически елит. Той загробва българския Южен поток и прехвърля тръбите към Турция, докато Германия удвоява тръбите. Ние съсиспваме „Белене”, докато Чехия и Унгария подписват с Русия и изграждат. Ние съсипваме връзките с Китай, докато другите 15 страни се конкурират, настояват за сътрудничество с Китай”, заключи Румен Гечев.

Веднага след Гечев гост в студиото бе Маноил Манев от ГЕРБ, който отвърна по повод намеренията на левицата.

„Това ли е им оръжието на БСП. Ако това е оръжието им... Както видяхте вторият вот много бързо привърши. Имаше само две изказвания, освен изрезките от вестници. Какво да им отговаряме”, контрира Манев, като по този начин обясни и защо на скорошните дебати за вота на недоверие той и колегите му от ГЕРБ не са коментирали мотивите на БСП.

Той коментира и твърденията, че има напрежение сред управляващите и то може да бъде туширано чрез рокади на върха.

„Единственият човек, който може да прави, да мисли кадрови промени по отношение на министри е премиерът. Може ли Румен Гечев да прави такива предположения? Като стане министър, тогава да ги говори. Макар че по-добре да не става, като се има предвид един период, когато той бе министър. Когато една партия е сериозна, тя вади факти. А те само говорят и плашат хората. Това означава, че те нямат капацитета нещо позитивно да кажат.Когато се случи нещо хубаво в България и те излизат с един вот, белким някой ни чуе какво са казали. Вече съм убеден в това – на всяко нещо хубаво, което се случи в България, трябва да има вот. Това е тяхната политика”, заяви Манев.

Относно социологическите проучвания, според които ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП той коментира: „Ако някой може да каже с ръка на сърцето, че ГЕРБ не е самокритична партия, че не се вслушва в мнението на хората, то той няма да бъде прав. Ако говорим за самокритичността, ако говорим за алтернативността, то България няма друга алтернатива, колкото и някои да се мислят за такава. Няма как да се излъжат хората. ГЕРБ внимава какво се случва в политическото пространство. И трябва да внимава като сериозна партия. Защото целта не е управлението, целта не е да бъдеш във властта. Целта е да изпълниш програмата си. Затова неминуемо се съобразяваш с мнението на хората. Но в социологическите проучвания, хората дори и тези, които не гласуват, казват истината. И не избират беззъбата БСП”.

Депутатът бе категоричен, че сериозен разрив между ГЕРБ и Обединените патриоти няма, въпреки острото изказване на премиера Бойко Борисов, който обяви, че няма да позволи повече той и партията му да бъдат ползвани като тупан. „Образният начин на говорене на премиера е осезаем. Ясно е, че негативите се носят от големия в коалицията и те отиват в ГЕРБ, когато трябва и когато не трябва. Проскръцване обаче няма”, категоричен бе Манев.

Той призна, че е фен на Горан Брегович и неговия оркестър за сватби и погребения. Както вече е известно именно този оркестър ще свири на традиционния събор на левицата на Бузлуджа в края на юли. „Да си изберат какво ще празнуват – сватба или погребение. Но аз съм от Стара Загора и кога друг път ще ми дойде толкова близо Горан Брегович. Може и да отида. Ако не ме изгонят с камъни”, заключи Маноил Манев.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Инкогнито
1 Отговор
ГЕРБ и ДПС са заедно още от 2009г. партите от БКП задължиха А.Доган да му дава рамо на Борисов винаги! ГЕРБ оправлява единствено с благослови на ДПС - Доган и България ще е на дъното докато тези партии си помагат взаимно!

Оценка:
-4 +7

Ефтини сензации
2 Отговор
Ефтина пропаганда...
ДПС за вота на комунягите гласуваха, а тоя червенушко продължава да ги размахва като бостанско плашило.
То накрая ще се окаже, че не дпс е партия на бсп а обратното.

И закъснявате с вота, айде внасяйте го,
Нали ще за падналия оня ден миг до Силистра, както факти написаха?

Оценка:
-1 +5

Ники
3 Отговор
Когато чентетата вземат властта и започнат да говорят че няма алтернатива, то от тази държава няма да остане нищо. Всичките пожарникари и редови ченгета взеха да говорят за икономика. Това е някаква тежка трагедия! Ченгета и икономика...

Оценка:
-2 +2

112
4 Отговор
Тия има да стоят на резервната скамейка още дълго...

Оценка:
-1 +3

ПЕЕВ
5 Отговор
ДАНО НИКОГА ВЕЧЕ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ.

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Венцислав Стефанов
Президентът на Славия коментира решението на спортно-техническата комисия към БФС реши да отложи началото на пролетния полусезон с една седмица заради лошото време:
Навсякъде се играят мачове, отборите си чистят стадионите, само ние и мамалигите отсреща се оплакваме."

Още бисери