17 Юли, 2018 17:31 2 956 27

Проучване постави Бойко Борисов пред Ердоган и Ципрас

  • проучване-
  • бойко борисов

Бойко Борисов се ползва с най-високо доверие от лидерите в региона сред хората от Западните Балкани. Това сочи международно проучване на "Галъп интернешънъл".

След Българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка, дори и на фона на факта, че големите държави в ЕС не дадоха особено ясна перспектива на тези общества. Българският принос е усетен и страните от Западните Балкани са възприели по-скоро позитивно българската роля. Това се отразява и във възприятията за българския премиер, който в последната една година повишава разпознаваемост в страните от Западните Балкани и сред тези шест общества сега се ползва с най-високо доверие сред останалите глави на изпълнителната власт в региона.

Това са данни от втората вълна на мащабно изследване в Западните Балкани, проведено от компаниите членове на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Изследването е част от Програмата за Регионални изследвания на „Галъп интернешънъл“. Обхваща над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора. В тези страни са проведени национално представителни изследвания по методите лице в лице и телефонно интервю при извадки от около хиляда души във всяка страна. Стандартно отклонение: ± 3.1%.

Помогна ли България на европейската перспектива на Западните Балкани: какво мислят различните народи

В страните от Западните Балкани надделяват онези, които смятат, че България помага за Европейската интеграция на страната им (58% сега, при 54% миналата година) срещу онези, които смятат, че България не помага (42% сега, при 46% миналата година). Така, делът на онези, които виждат помощта на България, расте осезаемо спрямо предходната година и това е резултат от акцентът, който България постави върху темата за Западните Балкани.

В Албания 81% споделят мнението, че България помага. В повечето останали страни дяловете на съгласните се движат около 50%, а в Черна гора делът е 58% и расте с 10 пункта спрямо предната година, респ. с 10 пункта намалява делът на обратната опция.

В близката до България Македония пък сред местната албанска общност мненията са силно положителни – 76% оценки, че България помага и ръст от цели 40 пункта спрямо предходната година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на яростната и равностойна политическа битка между двете основни партии в страната. Подялбата на мненията доказва необходимостта от още по-активни връзки с Македония. Повече активност ще е нужна и по отношение на мюсюлманите в Босна и Херцеговина, както и в Косово, например, където оценките са по-умерени и културната близост с България не е толкова силна.

Оценките за позитивен принос идват на фона на иначе неясната перспектива, като Брюксел и големите европейски столици очертаха за Западните Балкани.

Заради тази неяснота няма и съществена промяна в последната една година в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС. Най-голям е оптимизмът сред албанските общности на Балканите.

Доверие в лидери

Българските усилия за Западните Балкани са довели до ръст в последната година на запознатостта с Бойко Борисов. Неразпознаваемостта му намалява чувствително с 16 пункта за една година. Това означава, че България получава активна роля в масовото съзнание на тези страни. Така през 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за Борисов дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция спрямо лидерите в региона. Сравнително високи положителни оценки, например, има и Ердоган, но там и отрицателните оценки са високи и разликата между положителни и отрицателни е +10. Освен това, при Ердоган в последната една година растат по-скоро негативните оценки.

Срещата през май

44% от населението на Западните Балкани или над 6 милиона души, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща ЕС – Западни Балкани. Половината от тях дори намират себе си за запознати с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има предвид, че резултатите на подобни срещи обикновено остават далеч от ежедневието на хората.

Инициативата за тази среща министър-председателя Бойко Борисов се оценява по-скоро позитивно. Сред запознатите с резултатите от срещата пък навсякъде преобладават позитивните равносметки.

Оценка за инициативата за срещата ЕС - Западни Балкани през май 2018 г.

Доволни ли сте от резултатите от срещата?

(база: запознати с резултатите от срещата в различните общества)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    13 0 Отговор
    А не веее, швепс
  • 2 ПЕЕВ

    9 26 Отговор
    Е НЯМАМ ДУМИ ,ВСИЧКИ НА БЪЛКАНИТЕ ХАРЕСВАТ БОЙКО САМО ТУКА КОМУНИСТИТЕ ГО ПЛЮЯТ.

    Коментиран от #8, #10, #21

  • 3 арджентата

    28 4 Отговор
    Естествено! Кой друг, чуждестранен политик би инвестирал време, пари и сърце за чужди интереси и благоденствие!
  • 4 Морук

    28 5 Отговор
    Боко е на първо място по простотия балканска,браво боко да бъдем всички като Боко,,гласувайте за Боко,с една разлика че на ония зад него страните им се развиват,пък от нашата вече всичко живо бяга,аферим Боко от тебе по голема тиква нема на балканите,а откраднатото от бедния народ,си го носи на оня свят,дано се видим там,да видим кой ше та опази

    Коментиран от #6

  • 5 Мале мила

    19 3 Отговор
    Аааа не съм съгласен зад него са мн други,Тръмп Меркел Макарон Путин,Китаеца,Японеца,демек нашия е световен шампион ама по интелигентна простотия
  • 6 гост

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Морук":

    Нямаш право да говориш така. Кога почнат и за теб да говорят, че си купил остров и къща за манекенка тогава може да си кажеш мнението.
  • 7 РЗС

    14 2 Отговор
    Имам доверие на мутра(не бивша) - никога. Анкетата в неговата рода ли са я провели?
  • 8 Хи их хи

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    Хахаха, бЪлкани викаш а? Коректора на телефона не ми даде да я напиша думата, като теб, ти как успя?
  • 9 СссереМ

    4 22 Отговор
    Е,това и бай ви Тошо не успя да го постигне,свалете шапка на генерала,когато фактите говорят и боговете мълчат.А на копейкаджиите не им обръщайте внимание и те трябва да заработят пари за бояришник.

    Коментиран от #11, #14

  • 10 437

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    Представителната извадка е 6000 души за целите Б А лкани. Това е твърде малко изследване. Второ въпросите са подвеждащи. Трето от България са виждали само Бибитко, така че какво друго могат да заявят. Ако беше Екатерина Захариева, което и е задачата, между другото щяха да казват, че популярна е тя, а не Биби. Важното е да прочетеш цялото изследване. И че в крайна сметка единствено положителна оценка и надежда имат само Албанците. За да прецениш нагласите, направи извода по последните 2 обобщаващи въпроса, към който са направили и графика за визуализация. Оценката за инициативата и доволни ли сте... - Като изключим Албания, която споменах на всички останали им е през оная работа.- Оценката е средно около 31- 35%. Сиреч 1/3 могат да твърдят, че намират това за полезно. Това е като с Бибитко. ИЗбраха го 1 милион от цалата държава. Това означава ли, че това е гласът на народа и че всички го харесват? - Отговорът е: - НЕ! Или по-. точно 1: 6 ( приемайки че сме 6 млн. души) в полза на нехаресващите.
  • 11 437

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Според теб от 6000 души изследване дава ли информация за целите Балкани? - Колко е населението на Балканите? - Я направи сметката? Каква част са 6000 души към приблизително 40 милиона. Това е приблизителната цифра на населението като извадим Румънците, които не участват в изследването и европейската част на Турция.
    Тоест представителната извадка е: 0,015% - В състояние ли си да асимилираш какво означава това? - Представителната извадка е дори далеч от 1% от общото население на запитаните в посочените страни. И ти мислиш това за достоверно? -Хих! -Това е смешно!

    Коментиран от #15

  • 12 Прометей

    11 1 Отговор
    ХА ХА ХА ХА....🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃

    И голмайстор на А група е
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 13 Прометей

    9 1 Отговор
    ХА ХА ХА....и виличка в Барцелоната спретна за една...мекица...😌😌
    😆
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СссереМ

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "437":

    Заработвай моето момче че глад ви чака,и между другото това не са ти избори,а социологически проучвания там и с половин процент добиваш нагласата на населението.

    Коментиран от #17, #22

  • 16 El comandante

    10 2 Отговор
    сикаджийско прасе коледата ти дойдееее!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аааа

    9 3 Отговор
    По тъпотия и продажност ...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    7 2 Отговор
    Ако питате Галъп може и Путин да е задминал..
  • 21 Onq s konq

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕЕВ":

    А, и аз вече няма да го защитавам, че само се излагаме. Направо ни съсипват от минуси. За тези центове не си заслужава, откажи се и ти!

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 JPower

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Старият пич":

    Ердогрух ще съсипе туркия, той е по-голям грандоман от боко. Трябва ни ОРБАН!!!!

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 арджентата

    4 1 Отговор
    На някой му се щука насам - натам. Не е длъжен да дават отчет за пари, командировъчни и пр. Възможно е и да има роднинска връзка със Западните Балкани и за това да пренебрегва собствения си народ! Търся, но не мога да намеря нито една област и сфера в България, където нещата са както трябва да бъдат! А правителството, като при наизустени сценарии повтарят едни и същи реплики - истерично хванали се за кокъла... Става все по-зле! Няма шанс за подобряване на ситуацията ! За сега се избиват животни, после ще започнат да изчезват неудобни хора...
  • 26 ПЕЕВ

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Onq s konq":

    ОТ ИСТИНАТА СЕ ОТКАЗВАТ САМО КОМУНИСТИТЕ.
  • 27 Дани

    1 1 Отговор
    Боже ти да видиш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове