Last news in Fakti

3 Август, 2018 18:31 2 852 28

За руснаците: Почивката в България – по-евтина от самолета

  • руснаци-
  • слънчев бряг-
  • почивка-
  • море
За руснаците: Почивката в България – по-евтина от самолета - 1

Със семейството ми вече пет години почиваме само в българския Слънчев бряг, но такива цени като през тази година виждам за пръв път" - това разказва московчанинът Анатолий Шелков. Той съжалява, че са били в отпуск в средата на юни и са дали два пъти повече.

Слънчев бряг, евтиния – руските туристи обичат България, пишат местни медии. Агенцията съобщава за много изгодни предложения в момента за руснаците и обяснява причините за ниските цени.

Макар че България по принцип е сред най-достъпните дестинации, почивките през втората половина на август съвсем са поевтинели, се казва в материала.

По данни на руската асоциация на туроператорите средните цени на почивката в България от 18 август падат с 14% в сравнение с две седмици по-рано, пише сайтът „Блиц“.

Най-изгодният курорт в България според генералния директор на Level.Travel Дмитрий Малютин е Кранево, където средната цена за седмична почивка е 21 000 рубли. /1 евро = 73 рубли/.

Според Димитър Цонев – ръководител на едно от туристическите бюра, в България през този сезон туристите са по-малко от очакваното от туроператорите и оттук идва намаляването на цените.

Експертите свързват това с обективни фактори – намаляването на платежоспособността на туристите от различни страни, както и девалвацията на турската лира, която доведе до поевтиняване на една от водещите плажни дестинации, конкуриращи България.

Естествено, не само руснаците предпочетоха Турция, това направиха и много европейски туристи. В резултат българските хотели не са натоварени и през целия сезон предлагат специални условия.

Представители на руския пазар отбелязват намаляване на търсенето за България. Това се обяснява със световното първенство по футбол – руските туристи предпочетоха да си останат у дома, а европейците да отидат в Русия.

"Не бива да се забравя, че от общо 600 000 руснаци, дошли в България, 320-350 хиляди имат недвижим имот тук – обяснява Димитър Цонев. - Те идват за 60-90 дни, за лятото, и наесен се връщат. Тоест през последната седмица на август от Русия към България летят празни самолети, а се връщат пълни".

Директорът на един от туроператорите, който работи с България, Алексей Ковач обръща внимание на силния ценови дъмпинг, който все пак не е постигнал желания ефект.

"Делът на организирания туризъм към тази дестинация винаги е бил малък, руснаците предпочитат all inclusive, а него в България почти го няма", обяснява експертът.

По данни на Level.Travel България дели шестото място по популярност сред руските организирани туристи заедно с Испания. Интересно е, че средните разходи на руските туристи за почивка в България са най-ниски, дори по-ниски от тези в Русия.

"Дестинацията "гори" от самото начало на сезона – разказва Мария Огньова, директор на един от туроператорите. - Основната трудност, с която се сблъскваме, е излишъкът на места в авиотранспорта и твърдата позиция на авиокомпаниите. Дори и операторът да не е продал полета, той трябва да плати, понякога до 100% от стойността. А туристите са все по-малко".

One Two Trip отбелязва повишаване на популярността на България сред индивидуалните туристи. Тя бележи най-голям ръст на продажбите в сравнение с другите популярни дестинации и най-малко поскъпване на полетите.

Представители на руския пазар казват, че при желание руските туристи лесно могат да си осигурят евтина почивка както в края на лятото, така и след сезона. Например, купувайки си самолетни билети за България като индивидуален турист, цената за полет през септември и почивка от 5-7 дни започва от 7 000 рубли. Също така може да се наемат апартаменти /от 15 евро за денонощие/ от други руснаци, които ще си заминат от България в края на август.

Тези, които избират организирания туризъм, трябва да побързат.

"Почивки по 14, дори 12 хиляди рубли за седмица на човек ще има още десет дни – казва Димитър Цонев. - През септември не се предвижда такъв обем на чартърите, ще останат основно редовните полети, а там цените са от съвсем друг порядък".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    3 16 Отговор
    МАТРЬОШКИ

    Коментиран от #5, #6

  • 2 сладурче

    10 12 Отговор
    Те се чувстват домакините тук на морето,гледат ни високомерно!

    Коментиран от #3

  • 3 Пинко

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "сладурче":

    Ми като си дребен, как да те гледат?
  • 4 Пешо

    11 10 Отговор
    Валери Симеонов опразни курортите ни. Простак, та чак дрънчи.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 5 На шурея шуролинката

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Не знам какви са но, носят приходи в хазната, така че бъди малко по - вежлив. Хората по морето си вадят хляба от туризъм лятото. Те внасят данъци наемат работна ръка.- Някой трябва да хрантути тъпите чиновници от София нали? - Така че бъди малко по отговорен в приказките си.

    Коментиран от #23, #28

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мнение на електорална единица

    17 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Не бива да се забравя, че от общо 600 000 руснаци, дошли в България, 320-350 хиляди имат недвижим имот тук – обяснява Димитър Цонев. - Те идват за 60-90 дни, за лятото, и наесен се връщат. - Излиза, че руснаците хем имат пари да си купят имот на нашето черноморие, хем по три месеца лятото не работят, а почиват у нас! А казват, че били бедни! Т.е., казват го политиците ни, които изтъкват колко сме забогатяли ние при тяхното управление!
  • 8 сладурче

    4 6 Отговор
    Дребен съм бил,да не съм джудже,1.62м съм висок!Да няма да стигам на жирафите ,височините!Пак ще благодаря на Бог!И откъде знаеш за височината ми ? Пак дразнител!Ще се разфуча!
  • 9 Иванов

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "НА МАЙКА ТИ ....та":

    Рашка, аре чупарата, смрад неземна!

    Коментиран от #11, #15, #16

  • 10 гост

    1 0 Отговор
    Идейките, са хубаво нещо!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Болгар продажен

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Въздушна дето днес ти дишаш е дар от РУСИЯ. Жалко че РОДА ти не е от Батак.
  • 14 Балхар продажен

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    ВЪЗДУХА който днес дишаш ти е дар от РУСИЯ ! Жалко че ПАДИШАХА е пропуснал РОДА ти в Батак.

    Коментиран от #24, #27

  • 15 А на теб вижъна ще ке коригирам на 20/20

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    КАК ще ти се коригира фокуса?
  • 16 Тясно ще стане. РЪЙШ ЛИ ВЕ г-н майна.

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Уважаеми гусин и съня ще си загубиш и кошмари с пламъци ще сънуваш. Потен и мокър ще се будиш. Жалък мръхляч.
  • 17 Иванов

    3 8 Отговор
    Рашки, хеб бой ще ядете, хем и един рязан за до свидания! М. ви е.!

    Коментиран от #26

  • 18 стоян георгиев

    3 11 Отговор
    сега господин дебил валери симеонов да каже с кво помогна гоненето на наи-атрактивните ни туристи,които по никакъв начин нямаше да предпочетат турция или гърция за сметка на българия?по-малкото туристи се дължат на атаката срещу туристи избиращи българия като парти дестинация и които няма да идат в турция или гърция щото там такъв туризъм няма!!!!липсата на големите имена на какао е намалило сериозно посещаемостта в тази част на сезона в слънчев бряг и равда.интересно дали симеонов ще се извини за тъпотията която направи?всъщност не е интересно!
  • 19 Реализъм

    2 1 Отговор
    Яките рускини не идват вече тук, само некви Лосове
  • 20 ВЦто

    1 1 Отговор
    Тии-шии-нааа
  • 21 Николов

    2 1 Отговор
    Този сезон отново съм по Слънчев Бряг и смело мога да твърдя че цените са като във всяко едно заведение в България. Наистина си е евтино тази година, но за сметка на това, туристите са просто пълнеж да ги има. Преди 2 дни рускиня сменя 5 евро(9.50лв) и казва че и трябвали колкото да изкара почивката да има малко пари(хотел без олинклузиви, още 2 дни имаше до полета?!?!)
  • 22 Николов

    1 1 Отговор
    Този сезон отново съм по Слънчев Бряг и смело мога да твърдя че цените са като във всяко едно заведение в България. Наистина си е евтино тази година, но за сметка на това, туристите са просто пълнеж да ги има. Преди 2 дни рускиня сменя 5 евро(9.50лв) и казва че и трябвали колкото да изкара почивката да има малко пари(хотел без олинклузиви, още 2 дни имаше до полета?!?!)
  • 23 юрист

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "На шурея шуролинката":

    Никакви приходи не носят в хазната ни! Евентуално мъжете имат по някой друг скъп часовник и до там! Жените им се пулеха като жаби, когато си сложих рокля Версаче, сезон лято 2018г., а самите те бяха облечени доста скромно! И без това на тюлени или моржове Версаче не стои, та поне това бяха съобразили:D Това е положението в “Свети Константин и Елена“- скъп български курорт, където уж идвали на почивка богатите руснаци:) Българският персонал на заведенията много се кефеше на тази ситуация, при това- аз изобщо не ги познавам...

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "юрист":

    Блондинка ли си?
  • 26 Хем осран, хем голям

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Иванов":

    Болхар самонадеец.
  • 27 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Балхар продажен":

    Добре, че ви дадохме азбука и религия и ви научихме на четмо и писмо, че и до сега щяхте да седите неграмотни в землянките и да варите квас.
  • 28 Валери

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "На шурея шуролинката":

    не внасят много данъци, предимно крият оборот
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове