Last news in Fakti

28 Август, 2018 20:39 1 644 17

Пазарна икономика в храмовете ни

  • свещ-
  • църква-
  • такси

Митрополитите сами ще определят таксите за църковни услуги в епархията си

Пазарната икономика влезе в Българската православна църква. Светият Синод взе решение всеки митрополит да определя таксите за църковните услуги в епархията си. Това обясниха за Дарик източници от Светия Синод. Така например, в бедните епархии кръщенето може и да бъде безплатно, но в по-оборотните места – като Шипченския или Рилския манастир, цената ще скочи. Богатите епархии ще могат да увеличат цената за кръщенето и венчавката. На места кръщенето скача от 30 на 80 лева и дори над 100 лева. В столичните храмове за Свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева.

С решението на Светия Синод всеки митрополит да слага различни цени в епархията си се определят и тавани на услугите.

С нови вече цени са голяма част от услугите в православните храмове на Старозагорската епархия. Цените на почти всички услуги са увеличени средно между 30 и 100%, считано от началото на август.

Най-голям ръст на цената има при кръщенето - от 50 лева от началото на август вече е 90 лева. От 100 на 170 лева е променена цената на венчавката.

Желаещите да осветят дома си вече ще заплащат двойно - 40 лева, вместо досегашните 20 лева, почти идентична става ситуацията с освещаването на офиси, магазини и други - вече 80 лева, при досегашни 50 лева.

Таксите на църковните служби не са променяни от 2007 г. Според представители на Светия Синод обаче тази мярка има социален ефект и не бива са се спекулира само с увеличението на цените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    20 5 Отговор
    Изпаднах в истеричен смях в шок съм . Я да кажат кога ще си сложат касови апарати лудите , че да започнат да спазват законите на държавата и да си плащат данъците , както правим ние честните,почтенни и работливи хора

    Коментиран от #7

  • 2 лудост

    15 3 Отговор
    Някой "финансист" от синода се е предал на който не трябва.
    Иска ми се но нямам думи да го коментирам.
    За елементарен пример, в Гърция свещите са безплатни и само който има пари и желание, ги плаща.
    Излиза , че ако нямам достатъчно пари не мога да влизам в храма за да дам моята лепта. Гонят ни или друго е .

    Коментиран от #6, #8

  • 3 среднощен

    0 1 Отговор
    И това ще мине...!
  • 4 куку руку ку

    9 2 Отговор
    Къде е Господ да изгони търговците от храма?..
  • 5 LCI

    4 3 Отговор
    Трагичното състояние на бпц е безспорен факт!
    Дано Бог да вразуми тези църковни бизнесмени...

    Коментиран от #10

  • 6 ХХХ

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "лудост":

    Че кой те кара да палиш свещ??? Като не ти се дават някакви стотинки просто не ги даваш и не си купуваш свещ! И какъв е смисъла да запалиш безплатна свещ, нали свещичката е вид дарение което правиш! А за Гърция може би не си разбрал, не са безплатни , там смисъла е да си вземеш свещ и да дадеш колкото имаш на сърце!
  • 7 Вальо

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Валя":

    Валя, ако не знаеш закона не се нарушава, защото по закон църквата е освободена от плащане на данъци. Колкото за честните и почтени хора, то аз не съм видял такъв, който да хули църквата!

    Коментиран от #9, #11

  • 8 тра ла ла

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "лудост":

    А бе то нали и тука е така, само ако имаш пари и желание си купуваш.

    Коментиран от #12

  • 9 Валя

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вальо":

    Другата институция с аналогична дейност е мафията , само че едната е легална другата не , а в софийската духовна семинария са надминали дори Ватикана
  • 10 Мунчо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "LCI":

    То трагичното състояние на България е безспорен факт! Както се казва в поговорката,, Кое му е на кучето наред, че ку.а му да е отпред?,,
  • 11 среднощен

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вальо":

    Не е съвсем така! За отдаване на
    имоти под наем плаща корпоративен данък. Също и такса "смет". Църквата е освободена от данъци само за дейности обслужващи "култа". Свещи, икони, треби и др. такива. По закон Църквата се самофинансира. Не харчи парите на данъкоплатеца, така че Валя може да диша спокойно...!?

    Коментиран от #13

  • 12 Манго Балкански

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "тра ла ла":

    Исках да си купя свещ, ама нямах желание!
  • 13 Валя

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "среднощен":

    Основния ми проблем идва от там че държавата периодично им налива милиони левове я за ремонти я за други работи и пак идват от данъкоплатеца а нашия поп вместо да си ремонтира църквата се вози в мерцедес и са фрашкани с пари все от бизнес дела , които никой не контролира епа срам никакъв а пък аз простата атеистка нямам никакви привилегии защото съм неверница и т. н.покрай тия съм се превърнала в егоистка

    Коментиран от #15

  • 14 CL500

    0 0 Отговор
    А аз се чудих преди някоя друга седмица, когато ББ говореше как държавата ще помогне за ремонта на един храм ... Мисълта ми е - след като църквата разполага с имоти за над милиард лева, повтарям над милиард лева, по оценка на имотите и, защо държавата трябва да плаща за ремонтите. Мисля си, че ако църквата наистина иска да повиши влиянието си сред народа, да се грижи за пазене на моралните ценности и прочие, то би трябвало да попродаде малко гори примерно и да финансира кампании, ремонти и изграждане на храмове. Но това не се случва. Мисля си, че така дори църквата би могла да си върне загубите от продажбите чрез бъдещи дарения, стига да успее да направи успешни кампании.
  • 15 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Валя":

    За това сте права, че има свещеници, които не са на нивото и отговорността на служението...! Но съветът ми е да влезете в храма, може и лицемерно, с още пет или шест миряни и да му кажете на попа, че се държи арогантно и парадира с "Мерцедеса" и ще видите, колко бързо ще "изпусне въздуха"! Проблемът е, че повечето от свещениците имат "връзки и всички ни е страх да не пострадаме! Проблемът също е, че голяма част от миряните подкрепят поповете в арогантността им и те се забравят! Ако има истински вярващ народ по храмовете няма да се намери място за лицемерни и продажни попове! Проблемът също е, че се активираме, само когато стане дума за пари...!? Това дава основание на свещениците да се "капсулират" и заедно с неколцина "от верните" да изтласкат от храма по-нормално мислещите! Жалко,... те си носят отговорност, но това не ни оправдава да спрем да търсим ИСТИНАТА!!!
  • 16 Лош материал

    1 1 Отговор
    Попска ръка не целувам и от тях се пазя. Поповете са търгаши на души. В евангелието на Матея се казва, че само Господ може да наричаме отец, а тези се представят за такива.
  • 17 Гого Трабандеса

    2 0 Отговор
    Божието -Богу, кесаревото-кесарю!Неверници, никой не ви кара да правите нещо, против волята си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове