Новини

6 септември 1885 г. Съединението

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство

Публикувана: 6 Септември, 2018 07:28
74 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10378
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

На 6 септември 1885 г. се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

От пролетта на 1885 сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата (в-к "Борба") и публични демонстрации. Най-масовото мероприятие е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа на 17 юли, на което идват хора от всички краища на Източна Румелия, както и от Княжеството.

В полза на съединението е привлечена опозиционната Либерална партия. В същото време комитетът установява връзки с висши офицери, като капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, както и с много офицери в местните гарнизони. Проведени са разговори и с майор Данаил Николаев, най-висшият офицер в областта, но той, макар да одобрява идеята за обединението, е скептичен към липсата на реалистични планове на комитета.

Планира се Съединението да се проведе в началото на септември, когато голяма част от румелийската милиция е мобилизирана за провеждането на маневри. На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, провеждащ военни маневри в района на града. Той им дава уверения за подкрепата си, но не уведомява за това скептично настроения към Съединението министър-председател Петко Каравелов. Министър-председателят беше изостанал от събитията, той научава голямата новина по-късно даже и от най-обикновения граждани. Новината я научава, когато файтонът му влиза в Търново. След като се осведоми от София за последните сведения от Южна България и след като изрази волята си, Каравелов, влиза във връзка с княза във Варна. Тогава и двамата решават да се пристъпи веднага към действие, като се обяви мобилизация на Българската войска и свика Народното събрание на извънредна сесия. Когато на 10 септември Народното събрание се събира на извънредна сесия, то одбрява напълно всички мерки, които правителството на Петко Каравелов е взело до този момент. Това не задоволява Каравелов и той поисква да се отпуснат десет милиона кредит за обявената мобилизация.

И ако в подготвителния период и в самия удар на революционния акт, Петко Каравелов няма никакво участие, то в укрепването и в събирането на плодовете от тоя акт, за отстояването, налагането и признанието от Турция, от Великите сили и от съседите, неговото участие е огромно, тъкмо в тоя важен момент, когато се решава ще има ли въобще или няма да има Съединение.Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да се обяви на 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище започва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.

На 4 септември бунтовници, под ръководството на Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.

На 5 септември няколко стотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре (сега - гр.Съединение) се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски, което малко по-късно е заменено от Комисарството в Южна България, и е обявена обща мобилизация.

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство, че акцията не е съгласувана с нея. Подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. След тридневни боеве край Сливница на 5-7 ноември българите побеждават, а последвалият Букурещки договор от 19 февруари 1886 г. възстановява довоенната граница със Сърбия.

Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Н.В. Султанът. В договора успяват да се защитят принадлежността на Бургас и областта към Княжеството, но се отнемат Кърджалийска околия и Тъмръшките села.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908, е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
байтошо
1 Отговор
681

Оценка:
-1 +21

ЛЮБОВ
2 Отговор
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,БЪЛГАРИ!

Оценка:
-3 +50

1944
3 Отговор
българия се обединява въпреки съпротивата на русия, турция и т.нар. велики сили. честит празник!

Оценка:
-6 +37

Историк
4 Отговор
Топханенският акт (по името на султанския кьошк Топхане в Цариград, където е подписан на 24 март 1886) е споразумение между Османската империя и посланиците на Великите сили – гаранти на Берлинския договор (Русия, Австро-Унгария, Германия, Великобритания, Франция и Италия), с което се урежда персонална уния между Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз.


Това е истината а не както се внушава в статията, че"Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание."

От Съединението до днес Русия е най-големия враг на България.

Оценка:
-18 +29

Сандо
5 Отговор
Браво, г-н историк...
Тя е враг на България до 1989 година.
И като така начетен и умен човек, сега ни разяснете какво се случва от тогава насам.
Кажете ни, покажете ни с какво се подобриха нещата. Разкажете ни за образованието, здравеопазването, армията, народа, за любовта на щатите към нас.
Истината е, че всички ги е страх от силна България и гледат да сме ниско долу и съсипани.
Честит празник на всички, който си обичат ама истински родината без всякакви други и чужди народи. Да живее България!

Коментиран от #6, #7


Оценка:
-9 +40

гоСт
6 Отговор

До коментар #5 от "Сандо":


Няма как да има "силна България"с родолюбци,които се крият зад клавиатурата на компютъра!А ,че хамерика е враг е ФАКТ!

Оценка:
-9 +17

Рубладжийче
7 Отговор

До коментар #5 от "Сандо":


А сега да не би да е приятел, бе Санде? Официално ни е обявила за враг, а русофили като теб защитават руските интереси и работите против България.

Оценка:
-20 +16

Патриот
8 Отговор
10.10.1989 Ден на РАЗЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, а 06.09 отдавна е в историята

Коментиран от #10


Оценка:
-12 +11

Мизирабъл
9 Отговор
Честит празник на всички Българи!

Оценка:
-2 +21

Само питам
10 Отговор

До коментар #8 от "Патриот":


Руски патриот ли си?

Оценка:
-6 +8

The TRAPPER
11 Отговор
СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА !! Честит празник Патриоти !

Оценка:
-1 +17

Kcaniba
12 Отговор
Лъжата, че българската свобода е подарена, а не извоювана, е трудно поносима за истинския български патриот и родолюбец.
Тази лъжа омаловажава и пренебрегва смисъла на борбата за новобългарска просвета, за независима българска църква и за независима българска държава.
Тази лъжа отрича истинския подвиг, който шепа българи извършват на 6 септември 1885 г. – да се опълчат срещу всички Велики сили и Русия, които яростно се протипоставят на този обединителен акт на нашия народ.
Лъжата за подарената свобода отхвърля и жертвите, които дава народът ни в защитата на Съединението, когато, подкрепена от Русия, съседната уж “братска православна и славянска” Сърбия ни напада вероломно.
И все пак е добре да помним, че думата “РОДОЛЮБИЕ” съдържа “любов” – тъкмо с любов преди 133 г. нашите предци ни показаха как стремежът към Свободата възвисява духа.

Оценка:
-2 +23

Kcaniba
13 Отговор
А изтъкнатият русофил Драган Цанков организира на 8 септември многолюден митинг… ПРОТИВ Съединението.

Оценка:
-2 +12

Гост
14 Отговор
На всички сороси им обръщам внимаание на картата-КАКВА Е БИЛА БЪЛГАРИЯ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЗАПАДНИНЕ НИ"ПРИЯТЕЛИ" , КАКВО Е ОСТАНАЛА!

Оценка:
-10 +7

ГосТ
15 Отговор
"Подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. "

"Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г."
Без коментар

Коментиран от #16, #18


Оценка:
-7 +6

п.с.
16 Отговор

До коментар #15 от "ГосТ":


Честит празник на всички българи!

Оценка:
-0 +6

Усмивката
17 Отговор
Днес е ден ,да си припомним ,кои са приятели и кои врагове на Отечеството

Оценка:
-1 +7

Усмивката
18 Отговор

До коментар #15 от "ГосТ":


Русия се намиса постфактум.Тя е принудина от обстоятелствата .Прогнозите за една нова война ,тъй като Турция застава зад Съединението ,сварва Русия в неизгдна ситуация ,тъй като няма дипломатическа подкрепа от Запада.Русия е била против съединението.Може би от там тръгва този тежък разлом между отношенията България-Русия ,който проделжава и до днес.

Оценка:
-3 +16

Kcaniba
19 Отговор
Русия не е признала съединението и е била против него! Да се помни!

Коментиран от #21


Оценка:
-6 +12

Borislav Popov
20 Отговор
Договорка за обединението между българите и Русия е имало . Русия е била съгласна и дала подкрепата си . Само че международното положение не е позволявало да го направи явно . Щяло е да предизвика нова война с участието на Турция и "великите сили " ! Те само това и са чакали. А след обявяването на обединението така наречените "велики сили " е нямало как да натикат България обратно в пределите на Турция. Щяло е да предизвика недоволство в собствените им държави.

Коментиран от #26, #47


Оценка:
-7 +11

Кон, кон бе, кон
21 Отговор

До коментар #19 от "Kcaniba":


Да се помни и че има олигофрени дето да тоя ден пак ни делят на фили и фоби!

Оценка:
-3 +9

А ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ББ РОБСТВО
22 Отговор
КОГА.?,,????

Оценка:
-1 +10

Расулюлах
23 Отговор
И ко празнувате неска?че терориста лески и тея диваци като него скачаха против изконната турска власт на Султана и доведе такива като фердинанд да ви смучат и сега фнук му да цирика че искал дворци и имоти и му принадлежали и горите също и планините след това пиявиците от комунистическата върхушка сега наследниците им демократи и тиквата деспот милиардер ? За тва ли празнувате а? Че шайката денонощтно ви рекетира и измирате като за олимпияда и саш и европата ви казват кога ше дишате и кога ше мрете

Оценка:
-14 +4

24
Този коментар е премахнат от модератор
Минчо Летвата
25 Отговор
Честит празник, колеги! Работете, за да станете българи! Ние от малцинството, трябва да си го заслужим. Малко ми е трудно вече да защитавам мита за българския мъж и неговата сексуална сила ама като не се получи и казвам, че съм румънец. Сетих се за едно стихотворение на което ни учеха в сиропиталището и интерната "Към Родината" на Атанас Далчев. Искам да ви напомня, че и Атанас Далчев не е българин - роден е в Солун, който тогава е бил в пределите на Османската империя. Благодарен съм на всички велики личности, участвали в тази историческа постъпка - на своя глава да направят онова, което Великите сили са нямали волята и решителността! (За което после сме наказани с безсмислена война) Поклон и признателност!

Оценка:
-1 +4

26
Този коментар е премахнат от модератор
Onq s konq
27 Отговор
Честито на всички и НЕЗАБРАВЯЙТЕ че САЩ са зад нас , плътно , мощно , завинаги . Без ТЯХ сме за никъде и е приятно да си в мощни мъжки ръце .

Коментиран от #40


Оценка:
-6 +6

Дидо
28 Отговор

До коментар #26 от "Христо":


Ало , докторите ?! Абе не им давайте на пациентите достъп до мрежата

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +5

Бриго Бичкията
29 Отговор
Нека на дни като този(национални празници) да се опитаме да бъдем по добри един към друг.
Честит празник.

Оценка:
-1 +3

30
Този коментар е премахнат от модератор
СЪ НАМИ БОГЪ
31 Отговор
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!! ПОБЕДИТЕ НА МОНАРХИЯТА ОЩЕ КЪНТЯТ ЗА УЖАС НА КОМУНИСТИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ.....

Оценка:
-3 +2

Христо
32 Отговор
Честит празник на всички БЪЛГАРИ-ПАТРИОТИ !!!

Оценка:
-0 +3

Kcaniba
33 Отговор
Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна. Стефан Стамболов

Коментиран от #42


Оценка:
-2 +10

българин от последните
34 Отговор
Товаришчи Рублофили , касва е била позицията на Русия относно Съединението ? Дали ви е известно ???

Оценка:
-3 +7

Kcaniba
35 Отговор
Захари Стоянов
Кой?

Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?

Оценка:
-4 +6

Kcaniba
36 Отговор
Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти.....

Коментиран от #37, #38


Оценка:
-5 +7

Borislav Popov
37 Отговор

До коментар #36 от "Kcaniba":


Нищо не ти разбрах от коментара - но кой помогна на Гърция и Сърбия да се освободят от Турско ? Кой освободи и България ? А кой беше виновен освобождението на България да се забави с едни 60-70 години ? Кой разпокъса територията ни ? На руснаците трябва да им миете краката и да пиете водата ! Племе продажно !!!!

Оценка:
-5 +6

МОГА ДА КАЖА
38 Отговор

До коментар #36 от "Kcaniba":


ЧЕ СИ БОЛЕН МОЗЪК,ХОДИ НА ЧИЧО ДОКТОР ДАНО ТИ ПОМОГНЕ!

Оценка:
-2 +2

Тракия Пловдив
39 Отговор
По-добре БЕЗ софето и шопето! Граовци да ти бъдат “столичани”? Тъпи, гадни, бездарни софийски МУТРИ да ти прибират парите? По-добре да си бяхме останали отделна страна. Сега Пловдив щеше да е столица на Тракия. Сто пъти по-добре. Защо хората в Скопско и Охридско не искат в България? Защото България НЯМА какво да им предложи. Нищо хубаво не може да се очаква от една полу азиатска територия със затихващи функции. България е Азия, Татарстан. Аз не съм азиатец.

Коментиран от #53


Оценка:
-6 +1

Borislav Popov
40 Отговор

До коментар #27 от "Onq s konq":


Що не чакахте краварите да дойдат да освободят България от Турско ? Още щяхте да сте с фесове !

Коментиран от #41, #49


Оценка:
-5 +2

onq s konq
41 Отговор

До коментар #40 от "Borislav Popov":


Американците са ни освободили ама са били пот прикритие тогава - тека съм го учил едно време по исторя

Оценка:
-3 +2

Borislav Popov
42 Отговор

До коментар #33 от "Kcaniba":


А щеше ли да го има Стамболов ако не беше Русия ?

Оценка:
-5 +3

Kcaniba
43 Отговор
Историята е известна. И без Русия България и българската армия успяват да защитят съединияването на двете български държави пряко волята на повечето Велики сили.

Княз Александър пръв плаща цената за непокорството. По-малко от година по-късно, на 9 август 1886, е свален с държавен преврат, ръководен пряко от руските представители в Княжеството и принуден да абдикира. Следват русофилски метежи, отново организирани и платени от Петербург, потушени решително от Стамболов и скъсване на дипломатическите отношения за 10 години, през които на българския престол се възцарява княз Фердинанд.

Оценка:
-3 +5

Kcaniba
44 Отговор
Русия никога, ама наистина никога, сега също, не е гледала на България като на суверенна държава.

Съединението, Сръбско-българската война, превратът от 9 август, скъсването на дипломатическите отношения и възцаряването на Фердинанд обръщат хода на историята. Руската империя започва да вижда в България свой враг, любимо в миналото дете, което трябва да бъде отново подчинено.

Което и става през 1944. Пълно подчинение и поемане на ръчно управление. Тодор Живков искал да прави България 16-а република. Че тя си беше. Руснаците си правеха каквото си поискат.

Което онези хора, княз Александър и държавниците около него, през 1885 не позволиха.

Оценка:
-2 +6

Kcaniba
45 Отговор
Днес България празнува своето Съединение - тържеството на националния дух и волята на народа ни за обединение.

Руско-турската война и Санстефанският договор не водят до създаването на суверенна българска държава.

По силата на договора България е подчинена на Русия окупирана територия, която в руските дипломатически документи дори не се нарича българска държава, а "Руско-дунавска област".

С Берлинския договор се създава Княжество България, като се постановява временен статут на руската окупация, но българските земи са разпокъсани. Източна Румелия е отделена като васал на Османската империя.

Предците ни отказват да се примирят с потъпкването на националния ни идеал.

Оценка:
-3 +5

Kcaniba
46 Отговор
Патриотичният порив на българите среща категоричен отпор от страна на Русия и на Османската империя.

През октомври 1885 г. в Цариград е свикана посланическа конференция на силите. Опитите на руските дипломати да провокират Турция към военни действия срещу българите са парирани от Англия.

Сръбският крал Милан обаче напада България, подстрекаван от Австро-Унгария и Русия. В последвалата Сръбско-българска война, известна още като "войната на капитаните срещу генералите", младата ни войска успява да защити националния идеал с оръжие и дух.

Със защитата на Съединението народът ни отхвърля мита за "подарената свобода" и застава достойно на картата на Европа.

Коментиран от #55


Оценка:
-3 +7

Усмивката
47 Отговор

До коментар #20 от "Borislav Popov":


Русия както се знае ,е била в патова ситуация .Нито Турция ,нито Русия е желаела пряко участие в създалата се ситуация.Защото нито Турция е искала нов конфликт с Русия ,нито Русия не се е надявала ,без участието на опълченците българските спартанци,на които и дължи миналата война.Затова се е надявала на трени играч.И това е била Сърбия и Австрия с нейните Беломорски надежди

Оценка:
-0 +3

Расулюлах
48 Отговор
Ердоган да си прибира територията и да са свършва с таз пародия на държава щото от тоя фарс сам управленската шаика лапа милиарди а стадото мре с невиждани мащаби

Оценка:
-7 +0

Усмивката
49 Отговор

До коментар #40 от "Borislav Popov":


Борислав Попович. По това се познава колко си назад с материала.Смени си библиотеката ,изхвърли старите учебници ....Русия води на Балканите тактическа война ,а не освободителна.Както ти е набито у кратуната.

Коментиран от #50


Оценка:
-2 +7

Borislav Popov
50 Отговор

До коментар #49 от "Усмивката":


Дали са ни освободили с тактическа или космическа - тебе кво те бара ? Важното е че идва освобождението . Щото западните рицари 500 години не са си мръднали пръста за нас а напротив - играли са в един отбор с турците !

Коментиран от #51, #54


Оценка:
-5 +4

Усмивката
51 Отговор

До коментар #50 от "Borislav Popov":


Тогава ,ако изключим моралната страна ,с право да теглим под игото на българският олигархичен модел ...щом ни дават хляб и работа...Нали не си мислиш че всички сме с твоето робско мислене.Ако си фен на крепосничеството ,прав ти път...ето ти Русия ,живей там.Наскоро разговарях със Руски гражданин .Там има градове ,малки ,изцяло купени от руски богаташи...ТОВА КВО Е

Коментиран от #52


Оценка:
-2 +6

Borislav Popov
52 Отговор

До коментар #51 от "Усмивката":


Аз ли съм с робско мислене ? Малеее.... ? А бе я вижте себе си ? Продадохте се за по един чифт дънки и едни бомбони тик так !!!!!!!!!!!!

Оценка:
-6 +4

Бриго Бичкията
53 Отговор

До коментар #39 от "Тракия Пловдив":


Не си азиатец успокой се, ти си идиот.

Коментиран от #56


Оценка:
-1 +5

Усмивката
54 Отговор

До коментар #50 от "Borislav Popov":


Мнооого си задръстен наистина.В един отбор са играели Русия и Западните рицари през същият 19 век. Прочети как БРАТУШКИТЕ 1849 г.,потушават Унгарското възстание против Австрийският гнет

Коментиран от #58


Оценка:
-2 +7

История БГ
55 Отговор

До коментар #46 от "Kcaniba":


Русия подготвя старателно почвата , за Съединението, чрез така наречените гимнастически дружества , които са всъщност доброволни организирани военни отряди под прикритие.Русия не може да го прави явно, защото я грози война - ТЯ Е ПОДПИСВАЛА ДОГОВОРИ. Когато се случва съединението , Турция има пълното право да влезе с армия и башибозук , и да се разправи с бунта за 48 часа, но тя се страхува и е предпазлива именно заради Русия , защото отлично знае кой седи зад това начинание. Дори когато часове след бунта , идват български представители в Цариград да уговарят султана да не предприема военни действия , турският представител с яд , казва на нашите - Защо изобщо сте дошли , изчезвайте обратно - НИЕ С РУСИЯ ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕМ. След което Русия плаща Съединението , като се отказва от контрибуциите си ,които има да взима от Осм. Империя. Ако Русия е против ,. защо го ПЛАЩА, А ако Турция е против , защо праща табори да помагат на нашата млада армия , срещу Сърбите. Всичко е уговорено тайно преди това - И УСЛОВИЕТО Е ДА НЕ СЕ ЗАКАЧА МАКЕДОНИЯ , И ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА ТЯ ОСТАВА ИЗВЪН НАШИТЕ ПРЕДЕЛИ.

Коментиран от #59


Оценка:
-3 +6

Тракия Пловдив
56 Отговор

До коментар #53 от "Бриго Бичкията":


За тъпата бичкия всеки е идиот.

Коментиран от #74


Оценка:
-1 +0

стоян георгиев
57 Отговор
съединението е една опасна тъпотия направена от глупака захари стоянов и компанията.по едно чудо българия не е преокопирана от турция както и западната ни чст не е отцепена от сърбия.тъпотията я повтарят други глупаци през 1913 година само че тогава номера не минава.статията напълно подвежда за осведоменността на княза и правителството по отношение на съединението.нито са знаели нито са го одобрявали,но са го приели поставени пред свършен факт.алтернативата е била навлизане на туски воиски в източна румелия и кланета.наи-добре описва съединението симеон радев,които го интерасува нека прочете строителите на съвременна българия.стамболов и групата околко него правят маса тъпотии преди и след освобождението.хубавото в случая че салтото дето направихме при съединението се оказа успешно поради чист късмет.никви дипломатически ходове и подготовки не е имало за този акт и реално русия ни спасява въпреки че жертваме траино отношенията си с нея!

Оценка:
-3 +3

Borislav Popov
58 Отговор

До коментар #54 от "Усмивката":


А участието на западните рицари в турската армия против освобождението на България неща да кажеш ?Кой се би срещу нас в Руско-турската война? в турската има хиляди западноевропейски доброволци и наемници. За тях обстойно разказва военнията кореспондент Василий Немирович-Данченко, който в книгата си „Година на война“ описва случаите, при които в руски ръце попадат английски доброволци, биещи се на страната на турците. Но западноевропейците далеч не са само редови войници. Главнокомандващият на цялата турска армия Мехмед Али паша всъщност е германец и се казва Карл Дитрих. Вейсел паша, който командва турската армия в битката при Шипка-Шейново, всъщност е австриец, като името му е фон Вексел. Армията на Сюлейман паша, която извършва кланетата в Стара Загора, е превозена с английски кораби от Албания в Тракия. Самата английска флота впоследствие влиза в пристанището на Цариград, за да предотврати падането на турската столица в руски ръце в края на войната. След сключването на Санстефанския мирен договор в Родопите започва мюсюлмански метеж и нови кланета срещу българите, пряко организирани от Хидает паша, който всъщност е англичанина Станислас Сенклер.

Коментиран от #60, #62, #65


Оценка:
-4 +4

Усмивката
59 Отговор

До коментар #55 от "История БГ":


Много историци.А питат защо. И аз не съм .Затова ще продължа с защо.А защо Турция и Русия се договарят .Може отговори врче покойният руски император .Но според.мене са търсели мирен изход.И турците като по тарикат ,са изнудили руснака ,защото за него то е било и въпрос на чест,да си плати ...и всички по живо о здраво.Но....идва сръбският момент

Оценка:
-0 +2

Усмивката
60 Отговор

До коментар #58 от "Borislav Popov":


Ти въобще чувал ли си за битката при Варна 1444г.Западното рицарство за освобождение християните на Балканите.Къде бяха братушките от 1396г до 1444г....50 години

Коментиран от #68


Оценка:
-1 +6

Bubbles
61 Отговор
Е да де ама не е баш днеска тоя празник, щото когато съединението се е случило календара е бил друг...

Оценка:
-1 +0

Усмивката
62 Отговор

До коментар #58 от "Borislav Popov":


Един джеиндър Паша ,не е цялото западно рицарство

Оценка:
-1 +3

Усмивката
63 Отговор
При превземането на Цариград командващият флота Балтаоглу е българин,,е българин.Така също много българи са се били в турската армия. Това не значи че всички българите сме предатели

Оценка:
-1 +6

Салам Алеко
64 Отговор
И твоят ред ще дойде, не бой се! И пак ще се луташ обиден, засегнат, заклатен! Седи тука и плюй, щото, долу хем ща обиждат, хем ща плюят!

Оценка:
-1 +0

стоян георгиев
65 Отговор

До коментар #58 от "Borislav Popov":


в османската армия ,но и в руската практиката да се наемат външни специалисти е била много популярна.руснаците са вземали основно французи и немци ,а турците англичани.нищо лично няма в създадената ситуация.преди началото на руско-турската воина се стига до договореност за създаване на българска държа между великите сили и англия няма против това.основната драма на въпросните сили колко голяма и под чия протекция да бъде тази нова страна.естествено русия като пряк участник във воината получава и правото да има опекунски функции към новата държава,само че ако не бе запада след навлизането на руските воиски в българските земи руснаците нямаше да си тръгнат и щеше да останем руска губерния.именно за това русия е поставена под натиск кога да се изтегли от българия от въпросните велики сили.тва е записано и се спазва на берлинския конгрес.участниците в турската армия не са доброволци ,а са наемници.има голяма разлика между двете.

Оценка:
-2 +6

EСовец
66 Отговор
Съединението е наложително, защото преди това Англия и Франция разпокъсват новоосвободена България - включително дават Македония на Турция. Така било е ... и така ще бъде...

Оценка:
-2 +4

Kcaniba
67 Отговор
Само шест дни след обявяването на обединението между Княжество България и Източна Румелия император Александър Трети пише следното до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев: „Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно. Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа. Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!“.

Коментиран от #69


Оценка:
-3 +2

Borislav Popov
68 Отговор

До коментар #60 от "Усмивката":


Ти къде ме хвърляш в бъзето ?! 1396 година ? !! Що не почнеш направо от Адам и Ева и Ноевия ковчег ! Щото руснаците са виновни за потопа !!!

Оценка:
-7 +3

ТОЧКАТА
69 Отговор

До коментар #67 от "Kcaniba":


Страшен идиот си!!!!!!Тогава ЗАЩО Турция НЕ НИ НАПАДНА и да си вземе Румелия,КОЯТО ЕВРОПА!!!!И ДАДЕ??????Да, те светна ли ,ПРОСТАК!!!!Защото РУСИЯ ...ПРЕДУПРЕДИ Турция ,че ВОЙНА С България е война С РУСИЯ!!!!!!ПОКАЖИ МИ ,РЕАКЦИЯТА НА ЕВРОПАТА!!!!!!Тази ,същата ,която ДАДЕ 2/3 ОБРАТНО НА Турция и си избърса задника с български трупове,бежанци и жертви!!!!!!ВИЖ ПОНЕ КАРТАТА!!!!!ПРОСТАКО.....

Оценка:
-2 +5

ТОЧКАТА
70 Отговор
съединението е наша гордост!!!!!САМИ СМЕ ГО НАПРАВИЛИ!!!ИНТЕРЕСНО!!!СЪС стабилен РУСКИ ГРЪБ!!!!Защото ТЯ ПЛАЩА!!!!МНОГО ПАРИ НА СУЛТАНА!!!!не ТЪПАТА,ЛАКОМА еВРОПА!!!!РУСИЯ ПЛАЩА!!!!за да може разни тъпанари да я плюят сега!!!А ДЕ СЕГА МИ ИЗБРОЙТЕ,, нашите успехи,,в следващите години????!!!!Не се мъчете ---ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ СА НИ ДОСТИЖЕНИЯТА,5 ВЪСТАНИЯ!!!/срещу БЪЛГАРСКИ УПРАВНИЦИ---ЛИБЕРАЛИ!!!/ ,5 ПРЕВРАТА!!!СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА ОТ ДЕСНИ башибозуци.......Товаа е ДРУГО НЯМА !!!!!

Коментиран от #72


Оценка:
-2 +4

Пиниза
71 Отговор
Честит празник на всички.
Съединението,акт чисто български.

Оценка:
-0 +4

селянин
72 Отговор

До коментар #70 от "ТОЧКАТА":


Евала точка,имаш плюс и за двата отговора..някой и до днес ги е яд,че са не освободили братушките..а не-агличани,французи..ами те подкрепяха башибозуците..още един път казвам-нема освобождение-немаше да има съединение..я отодим да пия една джиброва,за здравето на всички българи.Честит празник.

Коментиран от #73


Оценка:
-2 +4

ТОЧКАТА
73 Отговор

До коментар #72 от "селянин":


Честит!!!То селяните са истинските българи!!!Щом станем граждани ,веднага се намърдват посолства,фондации ,НПО да ни казват и просвещават , че НЕ СМЕ БЪЛГАРИ ...а еди какви си!!!!!!---европейци,атлантици,демократи,либерали,фоби и фили,глобалисти.....или просто ..глисти....!!!Елитът е добре обработен и профилиран!!!

Оценка:
-1 +2

74
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов с коментар за бежанците
Не съм видял нелегален имигрант да обработва земя"

Още бисери
ТОП 5