ФАКТИ.БГ

7 септември 1940 г. Подписана е Крайовската спогодба (ВИДЕА)

Съединението на Източна Румелия с Княжество България  от 1885 г. и връщането на Южна Добруджа на България  са едни от най-значимите събития в новата история на страната ни

Публикувана: 7 Септември, 2018 07:30
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5110
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

На 7 септември 1940 г. в подписана Крайовската спогодба.

Договорът задължава Румъния да върне Южна Добруджа на Царство България.

Документът е един от малкото, които не се ревизират след края на Втората световна война. Все пак трябва да признаем, че договорът е наложен от Нацистка Германия, СССР и Италия.

Условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа.

На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България.

Така 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората балканска война през 1913 г., когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 68 000 българи от северната част се преселват в родината.

Повратният момент, който служи като катализатор за процесите, свързани с ревизионизма към румънската държава е започналата на 10 май 1940 г. германска офанзива на Западния фронт. Катастрофалното поражение на съюзниците до голяма степен унищожава международния им престиж.

Съединението на Източна Румелия с Княжество България от 1885 г. и връщането на Южна Добруджа на България са едни от най-значимите събития в новата история на страната ни. Тяхната значимост се засилва още повече, тъй като те представляват безспорен успех на българска дипломация и една сериозна крачка към обединението на българските земи в една държава.

Южна Добруджа е отнета от България с Букурещкия мирен договор от лятото на 1913 г. и е присъединена към Румъния. По такъв начин в ръцете на Букурещ е прибавена към подарената от Русия със Сан-Стефанския (1878) и потвърдената от Великите сили с Берлинския договор (1878) Северна Добруджа. През Първата световна война (1915-1918) двете Добруджи са освободени и до края на войната остават в рамките на България.

Ньойският договор (1919 г.) отново ги отнема от Отечеството и ги предава пак на Румъния. След продължителни дипломатически преговори и с подкрепата на Германия, Съветския съюз и останалите европейски държави Южна Добруджа е върната на страната ни на 7 септември 1940 г. Парижкият мирен договор след края на Втората световна война препотвърждава решението на Крайовската спогодба. По такъв начин Южна Добруджа остава неделима част от Родината.

За успеха на българската дипломация трябва да отбележим преди всичко и заслугите на големия български дипломат Светослав Поменов, който ръководи по време на преговорите в Крайова българската делегация. Той участва в Българската делегация на Парижката мирна конференция (1919). Освен това е управляващ Българските легации в Швеция (1920), Швейцария (1920), Германия (1921); пълномощен министър в Германия (1923), Румъния (1925), Германия (1931), Италия (1934) и председател на Българската делегация за подписване на Крайовския договор (1940).

От март 1941 г. до август 1943 г. Светослав Поменов е началник на канцеларията на цар Борис ІІІ. За награда за всеотдайната му служба на Родината този бележит български дипломат е осъден на смърт от Народния съд и разстрелян на 1 срещу 2 февруари 1945 г.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Сссерем
1 Отговор
Добре че бяхме с Хитлер за да ни върнат Добруджа,западните покрайнини,беломорието и македония,а единствената заслуга на СССР е че после отново ни ги отнеха,а добруджа не ни я отнеха по една-единствена причина-румъния и тя се биеше на страната на третия райх,всичко друго са долни лъжи.

Коментиран от #10


Оценка:
-10 +45

Jimmy
2 Отговор
за всичко са виновни западналите колонизатори, наркомани и терористи

Оценка:
-15 +17

Преброяване на бесните язовци
3 Отговор
"За награда за всеотдайната му служба на Родината този бележит български дипломат е осъден на смърт от Народния съд..." Интересно ми е да видя това как ще го коментират руско-турските мекерета...

Коментиран от #4, #5


Оценка:
-6 +35

Просия
4 Отговор

До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":


По-голямо зло от комунист не е имало и не ще да има !!!

Оценка:
-13 +36

5
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
6 Отговор
Най-ме е яд за Беломорска Тракия! И сега като мина Маказа и направо се пукам по шевовете!

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +32

Ефтини сензации
7 Отговор
Пореден пример как комунистическото простолюдие се е отнася с хората направили много за България....

Оценка:
-7 +19

до Руските дядки
8 Отговор
От вчера дядките-комунисти си събират багажа, вземат си матрошките и си отиват в татковината Кремля...Всичко е опаковано, знамената червени се веят, мъдите са вързани и метнати над рамо, подложен е червения каскет.Колоните ескадрони маршируват и се чува ликуй..

Оценка:
-9 +7

ТОЧКАТА
9 Отговор
Отново си личи сороската ПРОСТОТИЯ!!!!КАК ВСИЧКИ ВЗЕМАТ ЗА БАЗА...САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ!!!!Да го кажем директно---РУСКАТА БЪЛГАРИЯ!!!!И същите простаци плюят Русия за ....някакви действия!!!/обикновено---ЛЪЖА/...мИ КАТО СТЕ ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ-----направете България велика и си ЗАВОЮВАЙТЕ!!!!било територии,било просперитет,било колонии!!!!!Това ,което вие направихте до 1944г е....5 ПРЕВРАТА,5 ВЪСТАНИЯ/ПРОТИВ БЪЛГАРСКИ управници/,5 войни/повечето ГУБИМ!!!!/....Това е КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА НИ ИСТОРИЯ!!!А сегашното /пак капиталистическо време / ПОКАЗВА КАКВО МОЖЕТЕ!!!!!Дърпате ЕВРОСТАТ И ---ЧЕТЕТЕ....

Оценка:
-11 +4

Тракия Пловдив
10 Отговор

До коментар #1 от "Сссерем":


Отговарям ти защото си интелигентен, въпреки цинизма. Цар Александър Втори ни освободи от турско робство, но той не мислеше само за България. Цар Освободител воюваше да изчисти проливите и да възстанови Православието там където е било преди турчин да го оскверни. Дал ни е свобода. СВОБОДА. Без свобода нямаше как да се обединим. Нямаше как да влезем в коалиция с турците срещу Русия. Е как няма да се оСссереМ като сами тръгнахме срещу Русия? И това ако не е свобода, да тръгнеш срещу този който ти я е дал! Какво постигнахме сами, със своята тесногръда политика и двете загубени войни? Върнахме исляма на Балканите, оставихме исляма в Константинопол, когато през 1918 беше един труп. Само трябваше да бъдем на страната на всички други Православни. Заедно слагахме кръста на Турция. Утре Турция ще ни сложи полумесеца, без война, демократично, с демография и стратегическа дълбочина. Когато не изрежеш тумора, метастазите му ще те довършат. Това е новата история на БГ.

Оценка:
-2 +8

Пиниза
11 Отговор
Благодаря на г-н Михайлов за хубавата статия.07.09 трябва да бъде обявен за национален празник.Безспорно заслугата за връщане на Южна Добруджа не е само на един човек.Началото поставя цар Фердинанд когато през 1938 г.,пише писмо до Хитлер да се преразгледа несправедливостта от 1913 г.,когато с Букурещкия договор се отнема Южна Добруджа.Хитлер обещава да направи каквото трябва,бил е човек който е изпълнявал обещанията си.Поклон пред цар Фердинанд ,Адолф Хитлер и всички останали които имат заслуга за връщане на Южна Добруджа към пределите на Б-я.

Оценка:
-3 +9

Пиниза
12 Отговор

До коментар #6 от "Гост":


И аз като тебе Гост кипя от яд за Беломорска Тракия и Западните покрайнини.Заслуга за загубите имат новата власт слезнала от Балкана воглаве с полуграмотният Добри Терпешев,който е предвождал делегация в Беломорска Тракия за освобождаване от българско присъствие на областа.Държал е реч от балкона на кметството в гр.Ксанти,като заявил,че областа е гръцка и винаги е била такава и че българите са убийци и трябва незабавно да напуснат.Стоящият до преводача поп му казал "заклевам те това последното не го превеждай",преводача грък замълчал.Е,как при тези думи Силите ще ни оставят областа.

Оценка:
-2 +6

стоян георгиев
13 Отговор
историята ни е пълна с парадокси.съединението ни е извършено без подготовка и въпреки желанието на османската империя и великите сили,после имаме една от наи-силните армии в света и ни разпарчатостав,а когато се включваме на страната на хитлеровата коалиция през втората световна ,ставаме динствената губеща държа увеличила територията си след вората световна воина!

Коментиран от #14


Оценка:
-1 +5

Айхман
14 Отговор

До коментар #13 от "стоян георгиев":


Малка поправка.Увеличихме територията си по време на войната.След войната на Парижката конференция 1947г. отново загубихме Западните покрайнини и Беломорска Тракия.Както е писал Пиниза в пост 12 благодарение на полуграмотници от новата власт.

Оценка:
-1 +5

пипи дългото чорапче
15 Отговор
Има за какво да те е яд за беломорието.Защото Македония са си чукари но Тракия е плодородие, земя,достъп.Добруджа също.Жалко че сега 90%от Добруджа е пак по тип ткзс-начело са бсп председатели и техни хора.Като сложа и големите бонуси от фирмите за препарати-екскурзии до Ямайка,Мадагаскар,дори Виетнам и Сащ.И това е само ниво председател и държавен чиновник ниско ниво

Оценка:
-0 +3

груйо
16 Отговор
Мен също ме е яд за Беломорска Тракия.Много пътувам,но там не ходя от страх да не направя някоя глупост.

Оценка:
-1 +2

Аребе
17 Отговор
Било каквото било. Учете се и направете всичко по силите си да не става така , а по-добре. Никой не ни е виновен освен самите нас. Когато сме могли не е трябвало да сме "толерантни" с европейците а да им пращаме постоянно "Имигранти" и сега половината европа щеше да е с етнически българи. Да не сме се делили и разправяли вътрешнополитически и да сме спрели и османците , както сме го и правили, преди да ни покорят през 14век.

Бъдете будни и непокорни пред злото. не свеждайте глава. върнете се назад само , за да се засилите и удрайте здраво. Надигнете се срещо МВР, ББ,ЦЦ, Пешо, Гошо брат му и другите .... Борете се за правдата винаги! БГ е 6Млн. сега, а можеше да е 16млн. и спокойно можеше да пратим 4 млн "туристи" в беломорска тракия за постоянно и да е пак наша.

Оценка:
-2 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Коментар на премиера Бойко Борисов в Троянския манастир
Знаете, че като кажем нещо, то утре ще стане"

Още бисери