ФАКТИ.БГ

30 август 1984: "Мерзавците" взривиха гарата в Пловдив, убиха жена и раниха 42-ма

Публикувана: 30 Август, 2018 15:51
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2518
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

На 30 август 1984 г. в 17:29 ч. е взривена бомба в чакалнята на гара Пловдив. Взривното устройство е поставено в дъното на залата, при обществените телефони, до кошче за отпадъци. Убита е една жена, а 42-ма души сa ранени. Разрушени са металният покрив и някои стени в гарата. След 36 минути, в 18:05 ч., е взривена нова бомба пред сградата на аерогара Варна. Взривното устройство е поставено в бетонен цветарник на паркинга. Ранени са две жени. Двата атентата са координирана терористична атака на "протурски" терористи в двата най-големи провинциални града в България. Планирани са така, че да съвпаднат с посещението на държавния глава Тодор Живков в тези градове, припомня сайтът „Пловдив24“.

Взривните устройства са еднотипни, изработени са от свързани шашки амонит 6 по около 200 грама всяка, детонирани с електрически взривател, захранван от плоска 4,5V батерия и часовников механизъм - будилник "Слава", поставени в консервна кутия (Варна) и буркан (Пловдив).

Следствието заключава, че организираната през пролетта на 1983 г. група се състои от 3-ма терористи с няколко помагачи. Твърди се, че това е единствената "протурска" терористична група, извършила системно атентати преди и след ескалацията на Възродителния процес.

Първите им изяви са опожарени 750 декара гора при яз. Камчия и земеделски земи, неуспешен опит за саботаж на гара Карнобат с цел да доведе до тежка влакова катастрофа.

В периода 1984 - 1987 г., когато е в ход т.нар. "Възродителен процес, в България има разкрити 42 нелегални "протурски" групи. Те са съставени от етнически турци, на част от които принадлежността към Държавна сигурност е официално установена.

Някои от членовете на тези групи са осъдени за противодържавна дейност, планиране или извършване на тероризъм - атентати, саботажи и диверсии, контакти с турски задгранични функционери в България.

Според следствието на Държавна сигурност, само една от тях, разкрита с делото за оперативна разработка "Мерзавците", извършва многобройни убийства с атентати. По тактиката си - две терористични атаки с по два едновременни атентата в различни точки на страната и вълна саботажи между тях, нейните актове могат да се определят като терористично настъпление.

През 1985 г. следва втора вълна от терористични нападения на "Мерзавците". Първият взрив е на гара Буново. В 21:32 ч. на 9 март 1985 г. същата група протурски терористи взривяват вагона за майки с деца на бърз влак Бургас-София.

Планирано е бомбата да причини максимални поражения, като избухне в тунела Гълъбец (дълъг 3200 метра), но влакът закъснява с 2 минути и поради това взривът се инициира на гарата. Загиват 7 души (2 деца, една жена и трима мъже), тежко ранени са 9 души (включително 2 деца).

Само след 30 минути, в 22 ч., в Сливен е взривенa бомба във фоайето на хотел "Сливен" - централният многоетажен хотел в града. Взривното устройство е скрито в гардероба на сладкарницата, известна като "Епруветката". Стените на гардероба намаляват ударната вълна. Ранените са 23 души. Разрушен е таванът на залата.

Следствието установява, че до 10 август 1987 г. са осигурени взривни вещества, часовников механизъм и всичко необходимо за трето поредно терористично нападение с цел в курорта Слънчев бряг. Планираната дата на атентата е 15 август, но терористите са разкрити и арестувани два дни по-рано и нападението е предотвратено.

Терористите по делото за оперативна разработка "Мерзавците" са разкрити от оглавяваното от ген. майор Сава Джендов "Шесто управление" на Държавна сигурност, направление "Т" /терор/. Следствието е ръководено пряко от майор Георги Сотиров.

На 13 август 1987 г. са арестувани двама от терористите, а на 19 август същата година е задържан третият от групата. Задържан е и един техен помагач, осигурил отровата за изливане във вододайна зона на едно село, брат на единия терорист. Арестувани са също трима съпричастни към разследването.

През 1987 г. е арестуван и Ахмед Доган, който лежи в килия за осъдени на смърт. Дали е вярно, че това е свързано с разследванията по атентатите и той е осъден за атентата, както се твърди в някои сайтове, няма безспорни данни.

На 25 април 1988 г. тримата терористи са осъдени на смърт. След няколко месеца присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и те са екзекутирани.

Помагачът им е осъден на 6 години затвоp, лежи 2 години, амнистиран е от президентската администрация в мандата на Желю Желев и е освободен през 1990 г., като получава 50 000 лева обезщетение от държавата.

От осъдените за съпричастност един получава 2 години затвор, а двама - по една година лишаване от свобода.

Координиранaта терористичнa атакa с взривове на важни публични транспортни обекти едновременно в отдалечени едни от друг големи градове надхвърля обикновения атентат. Тактиката на терористично настъпление с последователни атаки е нетипична до този момент.

Ударите са планирани като мощни "слепи" атентати, т.е. нямат конкретна мишена, а целят граждански жертви, максимални разрушения и психическо въздействие върху обществото.

Атентатите водят до ескалацията на кампанията за насилствена промяна на арабско-турските имена в периода от 24 декември 1984 г. до 19 януари 1985 г. -

около 850 000 граждани са тежко репресирани при смяна на имената им.

Установено е, че терористите са агенти-сътрудници на Държавна сигурност, a помагачът им - на милицията /МВР/. Следствено дело №72/ІV.1987 и оперативните дела "Мерзавци" и "Двуличник 87", както и личните досиета, работни дела на терористите-сътрудници в ДС, все още не са разсекретени. Единият от терористите е работел и за турските служби под псевдонимите Абдула, Дениз и Моряка. Друг също има връзки с тях, чрез разузнавача Кадир Сойлу от консулството на Турция в Бургас.

Освободеният предсрочно помагач издига чешма, посветена на брат му и другите терористи, и поставя паметна плоча за тях с текст на турски език.

Организационно този помагач израства до областен координатор за Бургас на ДПС, за чийто лидер е известно, че е доказан сътрудник поне на Държавна сигурност /има съмнения, че Доган сътрудничи на повече от едно разузнаване/.

Плочата е премахната след 6 години по заповед на Бургаския окръжен прокурор Емил Христов, възстановена самоволно година по-късно, разбита е с кирки след 8 години от младежи и всичко е съборено, като теренът е подравнен по заповед на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) след решение на Върховния административен съд през 2009 г.

През петте години на кампанията по преименуването на българските турци жертвите (убитите) са общо 32 души: една жена при атентата на гара Пловдив; 8 протестиращи (включително едно бебе) в периода на кампанията от 24 декември 1984 г. до 19 януари 1985 г.; 7 (включително 2 деца) при атентата на гара Буново; 3 разстреляни осъдени на смърт през ноември 1988 г.; 9 протестиращи и един войник в периода 19-27 май 1989 г.

Към тях следва да се добавят и двамата взривени терористи и един впоследствие разстрелян заради отвличането на две деца. Припомняме: На 7 юли 1987 г. Дарин Христов /12 г./ и Николай Петков /15 г./ от Добрич са отвлечени с кола от трима "протурски терористи", за да ги ползват като жив щит в осигуряването на коридор за бягството им в Турция.

Терористите са въоръжени с 12 осколочни бойни гранати, взривяват 3 от тях пред хотел "Интернационал" в Златни пясъци и раняват трима души - двама чужди летовници и един българин. Обградени от специалните части, те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница.

При устроената в Странджа засада терористите взривяват колата, в която са те и взетите за заложници деца. Децата са ранени, едното - тежко и остава инвалид, двама терористи са убити от взрива, а третият е осъден на смърт и разстрелян.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БЕНЗИНДЖИЯ
1 Отговор
Бай Ганьо да ти припомня ли по времето на Т. Живков Комунистите колко много хора в лагерите са убили, осакатили, изтезавали, унижавали десетки хиляди животи и съдби това до какво е довело е ми да каквото повикало това се обадило не се сърдете на 3ма човека а на управлението което е докарало да вземат тези решения дали било тези хора или други
Тези групировки в Ирак Сирия който ги наричате терористи защо мислите че те искат да са такива или вие забравихте кой Държави направиха така че народа на тези две държави и дори и други такива да станат убийци нима някой иска да е такъв или се е родил такъв какво си въобразяват че някой ще унищожи съдбата и живота на семейството ти и няма да искаш Отмъщение това не е хубаво но други те са виновни който са започнали УМ ЦАРУВА УМ РОБУВА УМ ПАТКИ ПАСЕ СИСТЕМАТА НЕ ХАРЕСВА КРИТИЧНО МИСЛЕЩИ ХОРА

Коментиран от #6, #26, #30


Оценка:
-66 +9

Българина
2 Отговор
За награда дпс им построи паметник. Все едно на хитлер да издигнат паметник в йерусалим

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +57

Средна възраст
3 Отговор
Има книга"Аз,един от шесто и турските терористи".Прочете я.

Оценка:
-2 +14

никой
4 Отговор
Не говори какво правеха в Дулово. Как са сложили децата си като щит и хвърлят камъни.На младите войничета им до желяло за децата но имаше напълно сляпо Българче ударено от камък.И много ранени.А отровната продукция от мляко и сирене с тонове

Оценка:
-3 +37

патриотъ
5 Отговор
А аз да ти припомня турско мекере-колко българи са избити в Батак,колко невинни жени и деца са изгорени живи!Така че,дръж си мръсната уста затворена!Вас трябва на парчета да ви режем,ако гледаме към миналото!

Коментиран от #18


Оценка:
-3 +50

Пропан бутан
6 Отговор

До коментар #1 от "БЕНЗИНДЖИЯ":


Соросоидно простолюдие, като толкова си се загрижил ходи си при Ердоганчо, като милееш толкова, кажи за избитите царско време, че са многократно повече от годините на соца. Долни безродници и турчилята ли защитавате пред Българите!

Оценка:
-4 +31

толерантен
7 Отговор
Мерзавците, са предвестници на Ислямска Държава.
Пак са били подготвени от цру, мит, мосад...

Оценка:
-3 +32

Салам Алеко
8 Отговор
След мерзавците, почна възродителния процес! Тъй че де си Хасанчо! Оттук почна екскурзията към Ада! И даже и за там не ставахте, че ви върнаха, немили клети недраги!

Оценка:
-4 +28

ДДРОнег
9 Отговор
Ей това е позорно:
"Публикувано във факти.бг: Помагачът им е осъден на 6 години затвоp, лежи 2 години, амнистиран е от президентската администрация в мандата на Желю Желев и е освободен през 1990 г., като получава 50 000 лева обезщетение от държавата."

Оценка:
-3 +37

Танас
10 Отговор
Тогава имахме държава, служби, разузнаване, армия, съд.
А сега ...

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +30

Съвременик на събитията
11 Отговор
сега ,като се сетя за жабата от с.Веселиново,ми притъмнява пред очите!Четеш ли народе?През 90г.основния помагач е помилван/лежи само 2 от 6г./ от администрацията на Жельо и му платили 50 бона.Ей Богу,за онова време бяха много пари!Наскоро действащия и предишните дър.глави се разходиха то Веселиново май плакет нещо да турят на къщата му.Как да не я блгославяш тъз фе$$$на демокрация с всичките си сили!

Оценка:
-4 +25

СссереМ
12 Отговор
Комунизма води само до извращения и няма особена разлика с фашизма.Какво им пречеха имената на хората,всеки може да се кръсти както си иска,единственото положително нещо в комунизма бе смъртната присъда-но прилагана избирателно и тя се обезсмисля.

Оценка:
-18 +4

Шпек Салам Народен
13 Отговор
Елин Маджаров,Алцек Чакъров...направо помашки ми звучат имената им.Откъде са родом тези ?

Оценка:
-3 +6

Биде
14 Отговор
Атентата е замислен с такава омраза- бомбата да гръмне в тунела за максимум жертви, и с другите целта е същата! И искам да изкажа възмущението си и да попитам защо не са лежали в затвора до края на дните си??? Колкото и обидени да са се чувствали Тероризма си е тероризъм и навсякъде по света се наказва сурово!

Оценка:
-3 +12

1984
15 Отговор
Когато обаче войничета та разбират че има сляпо сред тях ранени,здрави бързо на смятат паплач та. Хващат човека осакатен другаря им и го връзват за едно дърво.После не говореха но сигурно ял бой.Братовчед ми беше там и разказваше какво е било.Как им настръхнала косите като изрева ло момчето ударено с камък и какъв ад е било

Оценка:
-1 +5

mig
16 Отговор

До коментар #10 от "Танас":


Службите по онова време - ДС си вършеха перфектно работата, прокуратурата и съдът също.

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +13

17
Този коментар е премахнат от модератор
Бат Саше
18 Отговор

До коментар #5 от "патриотъ":


Патриоте, няма нужда да му припомняш за подобни кланета над българи, защото той е нямал нищо общо с тях и така само вдигаш акциите на побърканите комплексирани помаци. Нашите читаци никога не са участвали в кланета, защото са били редова рая, и защото не са имали нищо общо с османците, не са били башибозук дори, да не говорим за редовна войска. Те никога не са имали статут, също като сега. Издевателствата, вършени от османската власт нямат нищо общо с така наречените български турци. Те просто не са били никои, за да имат участие в тази власт. Неграмотни грешни мюсюлмани, с неосмански корени.

Оценка:
-3 +8

УНИКАЛЕН
19 Отговор

До коментар #2 от "Българина":


И на всичкото най-отгоре преди няколко години Борисов отиде там,на място да ги почете,като каза:''Аз не че ги оправдавам,но сигурно са имали причини да го направят.''Лично го гледах и слушах по телевизията!СМЯТАЙТЕ!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-2 +12

Джейк
20 Отговор
Турците да мрът !!!

Оценка:
-3 +9

турчин
21 Отговор
Комунизма е=на фашизма какво направихте бе бивши комунисти сегашни крадци и корупирани чиновници по делото свързано с лагерите Ловеч и Белене едно нищо закрихте делото спасихте извергите които изтезаваха и убиваха не само турците и циганите но самите българи и защо ,защото знаехте че крайната точка ще се стигне до самата система която управляваше държавата ,знаеше се че тогавшните елити на системата с главния изверг Тодор Живков трябваше да са на подсадимата скамейка те са главните виновни за терорастичните акций след така наречания терорастически"Възродителен процес".

Коментиран от #22


Оценка:
-14 +3

българин
22 Отговор

До коментар #21 от "турчин":


на мен ако ми сложиш бомба, и името и пола и религията ти ще сменя, и още много работи ще ти направя, че никой да не се сети че те е имало, не паметник да ти правят!

Оценка:
-2 +13

гост
23 Отговор
Морееее, бай Тошо семката им разката тогава. Плочите от гробовете им изкара. Разсели ги къде ли не. Имената им смени. Комунистите може да бяха добри в социално отношение и имаше спокойствие и справедливост, но партията вдигне ли ти мерника, родата ще ти затрият, а ти изчезваш. Апарата на ДС беше могъщ. Когато Живков направи този геноцид никоя от световните сили не посмя да предприеме каквото и да били срещу нас. Бяхме много силна държава с могъщ съюзник зад гърба.

Коментиран от #24


Оценка:
-2 +10

no fes no problem
24 Отговор

До коментар #23 от "гост":


Това не е геноцид.Дестина феса умрели докато замеряли с камъни войници.
Живков има грях че не ги почна още 56 та а ги хранеше и учеше за наша сметка.влизаха с предимство във ВУЗ тия тъпаци а после плюеха България.
Трябваше всичко да омете към Турция.Сега щеше да има 500 000 гаджала по малко.

Оценка:
-2 +13

1984
25 Отговор
Съседското момче тогава трябваше да влезе в казармата.След разказите за зверствата така се беше на плашил че прави,струва не влезе в казармата.

Оценка:
-2 +4

26
Този коментар е премахнат от модератор
гост
27 Отговор
На Златни Пясъци съвсем случайно бях там точно след атентата като пристигаше хеликоптера с хора от ДС или специалните части, още ми е пред очите жигулката с терористите пред Интера.

Оценка:
-1 +3

Политически от старозагорския
28 Отговор
Разбрахте ли какъв е Доган ухо на ДС в Старо загорският затвор, и плюс това смъртните бяха по сам в килия също така и които бяха на специален режим !!!

Оценка:
-0 +2

29
Този коментар е премахнат от модератор
30
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Александър Вучич
Сръбският президент с любопитно сравнение между политиката и футбола
В политиката чудеса няма. Само в спорта, и то веднъж на 20 години - като например Цървена звезда да победи „Ливърпул"

Още бисери