Last news in Fakti

22 Октомври, 2018 10:40 828 22

Почти половината българи смятат, че сме спечелили от ЕС

  • ес-
  • унгария-
  • мигранти

Само 16% от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество. Малко над 40% са на мнение, че процедурата на ЕП срещу Унгария е несправедлива, но 58% са против политиката на Орбан мигрантите да бъдат връщани обратно в страните, които първи са ги приели. Проучването е на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“.

Само 16% от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. Най-голям дял остават тези, които имат положително отношение (46%). Сходен дял от 48% са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26%, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

38% пък са на мнение, че положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21%, които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Въпреки зачестилите националистически послания в българската политика, българите остават проевропейски настроени. Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза.

Посоката на развитие на ЕС среща по-нюансирани позиции сред българите. 38% са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като 39% смятат, че Съюза има нужда от радикални промени, 30% от малки промени и само 8% са на мнение, че ЕС няма нужда от промени.

Гласуването на наказателната процедура срещу Унгария предизвика широк европейски дебат. Именно заради това изследователски център „Тренд“ реши да тества обществените настроения на българите по казуса. Съвсем очаквано най-голям дял (43%) са тези, които не са запознати с процедурата, но това което прави впечатление е, че 41% от всички запитани смятат, че тя е несправедлива. Тук трябва да направим уточнението, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани. Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок (43%).

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Едва 10% от пълнолетните българи пък подкрепят идеята за развитието на Европа на две скорости, докато 60% са на противоположното мнение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    22 2 Отговор
    А бе незнам за България, ама аз определено със спечелил.
  • 2 даааааааа

    18 10 Отговор
    ЕС е прикрито зло което ни убива с отрови в храните и подвежда младите по грешен път като омагьосва хората с добър материален живот.

    Коментиран от #8

  • 3 Пешо

    17 4 Отговор
    Някои определено спечелиха и то много пари, но обикновените хора са на жива загуба.

    Коментиран от #9

  • 4 5ко

    10 7 Отговор
    Поръчкова статия, нямаща нищо общо с действителността. Само джендарето се кефи и одобрява.
  • 5 гоуст

    14 3 Отговор
    Някой, някога участвал ли е в такива проучвания, защото аз лично не съм, нито мои познати. За да се изкарат резултати, все трябва да са питали някой, нали тези проценти са на база отговорили. Май май са правени на око
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ай сиктир

    13 5 Отговор
    Какво точно спечелихме че нещо не се сещам....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 CrossFire

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    И какво точно са загубили? Как точно от както сме в ЕС ти например си станал по-зле?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха ха

    8 2 Отговор
    ЕС ти изсмуква жизнените сили и оставя от държавите само скелета ;)
  • 12 Българин

    3 11 Отговор
    Единствено българофобите русофреници са против ЕС, защото са национални предатели.
  • 13 Пенсионера

    1 6 Отговор
    Не ме интересува държавата , заминах със заеми в осло .
    Сега съм пенсионер, направих си малко парички , които са извън фантазийите на обикновенния българин . Благодарен съм на господ че стана така , сега и децата ми са в норвегия .
    Ха некой да ме убеди че съм сбъркал ????????????
    Сега живея спокойно и без грижи, но ми е жал за хората които работейки са бедни. Кво е това????? Все още някой чака да се завърне комунизма и държавата да го храни .
    Е нека чакат , демокрация е .
    Който не е отгледан в саксия ще се оправи , това е моето заключение
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами да

    9 1 Отговор
    500 000 чиновника, 100 000 престъпника, 50 000 лекари, плюс 1 милион цигани е равно на половината работоспособни. Няма как циганите да не са доволни от получаването на хранителни помощи и дърва за огрев, както и за неплащането на ток, вода, данъци. Няма как бандитите да не са доволни от ниските присъди, липсата на разкриваемост, съденето за огромни пари на държавата за най-малкото нарушаване правата на престъпника. Няма как лекарите да не са доволни, че с тройки стават специалисти и взимат големи заплати и рушвети без никой да ги съди, че пациентите им умират прави!!! Няма как държавните служители да не са доволни от постоянно увеличаващите се заплати и увеличаващата се корупция. Всички тези наистина могат да са много доволни от Евро Съюза
  • 16 onq s konq

    3 9 Отговор
    В анкетата ясно е посочено че 46% имат ПОЛОЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕС,И САМО 16%-ОТРИЦАТЕЛНО.48% ПЪК СМЯТАТ ЧЕ БГ ПЕЧЕЛИ ОТ ЧЛЕНСТВОТО,СРЕЩУ 26%- ЧЕ ГУБИ.За какво говори факта обаче,че ТУК почти 90% смятат че БГ "няма място" в ЕС?Ами само за едно. КОЛКО Е АКТИВНА РУСКАТА ПОЛИТИКА НА ВМЕШАТЕЛСТВО В ПОЛИТ. ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ!
  • 17 да не би да са братята Сигани

    6 0 Отговор
    Е,лично аз не можах,но все пак се радвам за другата почти-половина ''българи'',които са спечелили.
  • 18 onq s konq

    5 2 Отговор
    Ас лично съм много доволен щото рентата ми се дигна до толко че направо не знам къде да си изарчим парите!Обиколих цела българя с беенвето - та ча до Силистра одих!Къпах се у дунава - голем кеф беше!
  • 19 Генерал

    10 0 Отговор
    По време на Демокрация и ЕС, два милиона българи изчезнаха. Ако това е "спечелване",то в сравнение с двете национални катастрофи в началото на миналия век, е било по голямо спечелване.
  • 20 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Почти половината българи смятат, че сме спечелили от ЕС - Малиии, толкоз неграмтни ли има, дето не могат да смятат.
  • 21 Мунчо

    2 0 Отговор
    Ако не е нагласено т.р допитване, то повечето българи с право могат да бъдат наречени дебили.
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор
    И какво точно спечелихме ??? Почти всички големи машиностроителни заводи бяха затворени !!! Така се стигна до там, че хората да отидат да им работят на ЕВРОПЕЙЦИТЕ !!! Сега същите тези европейци строят малки заводи в БЪЛГАРИЯ и използват евтината работна ръка !!! РАДВАЙ СЕ НАРОДЕ !!! ГОЛЯМОТО ЗЛО ОЩЕ НЕ Е ДОШЛО !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове