Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 11:51 5 373 19

Парламентът най-сетне прие нови сурови наказания за автоапашите

  • наказания-
  • автокрадци-
  • алкохол-
  • цигари

Кражбата на кола ще се наказва със затвор от 1 до 10 години. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене поправки в Наказателния кодекс, предложени от кабинета. В НК се създава нов квалифициран състав на кражба - когато предметът ѝ е моторно превозно средство, пише Блиц.

Промените предвиждат още приготовлението за кражба на МПС да се стане самостоятелно престъпление и да се наказва. С измененията глобата в размер на до 3 хил. лева ще отпадне.

Парламентът прие и промените в НК, внесени от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти за нелегалното производство на алкохол и цигари.

До тях се стигна заради разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат, заради която собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още 9 души попаднаха в ареста.

От 1 до 10 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лева вече грози всеки, който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, решиха депутатите. До момента НК преследваше само продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството им. Така че управляващите спешно изготвиха промените, за да запушат пропуските в законодателството.

Законотворците решиха още, че и притежанието на самата техника за т.нар. нелегални цигарени фабрики, също ще се счита за престъпление. Поправката в НК предвижда да се наказва с 3 години затвор този, който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и технически съоръжения, за които знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол или тютюневи изделия.

С проекта за промени в НК се правят изменения и в Закона за тютюна и в Закона за акцизите и данъчните складове. За издаване на лиценз вече ще се иска и документ за произхода на машините и съоръженията за производство на тютюневи изделия. Този документ трябва да доказва, че те са придобити от лице, регистрирано по Закона за тютюна, след проведена публична продан или от лице, което е извършвало дейност с тях като лицензиран складодържател.

Създава се регистър на лицата, извършващи внос, производство, продажба, предлагане или рециклиране на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия. Регистърът ще бъде публичен и ще се води от Министерството на икономиката.

Редът и начинът за водене на регистъра се уточняват в наредба. Тези, които пропуснат да се впишат в регистъра, ще се глобяват с 500 до 5000 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    67 0 Отговор
    Какво е това от до!?!?! Да ви е ба майката депутатаска! Стимулурате корупцията сред съдиите така! Първа кражба 1 г, втора 3, трета 9 г, четвърта 27г. Гарантирам ви че така всички мераклии крадци ще се наиграят след 2 кражби или ще са до живот и ще си отдъхнем. Тези промени само стимулират рушветите сред съдиите да намаляват присъди. Докато не вкарат тройното повишение за повтаряемост на всички присъди в цялото НК нищо няма да се промени

    Коментиран от #19

  • 2 Пешо

    40 1 Отговор
    И аз имам машинка за пълнене на цигари - тичам бързо в затвора. Комшията с казанчето за ракия идва с мен.
  • 3 Будала

    18 2 Отговор
    Да разпускаме ли бандите за крадене на коли?И ко прайме сега? Най доходно е печатане на кинти.

    Коментиран от #13

  • 4 Да питам

    22 2 Отговор
    А старата ми алуминиева соц тенджера под налягане, в която си варя домашна водка и после си я пийваме с комшията също ли е нелегална? Според закона тенджерата е "машина", а пиенето с комшу е "разпространение".
  • 5 onq s konq

    24 9 Отговор
    Aма ние ( ромите )като гласуваме за герб сме свободни от всичко батка, да знаете как се прави, за нас няма загуба само печалба !!

    Коментиран от #6

  • 6 Просия

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Hо аз съм много по голям ром от тебе и трябва да взимам повече пари...защото имам цял футболен отбор...и тyй са само гласоподаватели...
  • 7 Лимонад

    16 4 Отговор
    Електромобилите - моторно превозно средство ли са ? Само да питам ? Или са пропуснати пак От закона?

    Коментиран от #18

  • 8 ддр

    17 3 Отговор
    А за велосипедите нещо няма ли да измислят?
  • 9 може

    5 0 Отговор
    Предстои приемането му на второ четене, публикуване в държавен вестник и влизане в сила...
  • 10 Не. Протест!!!

    16 0 Отговор
    А домашната ракия ???? Тия луди ли са??? Половин България в затвора заради домашни казани. Това как тайно и завоалирано го вкарват.
  • 11 бббббб

    7 0 Отговор
    Хахаха сега и тез ,които произвеждат алкохол за собствено производство ще хапнат дървото.Никъде не пише в закона мин. и макс. количество алкохол при което не носиш отговорност.Сега що народ ще изгърми заради някой завистлив съсед.
  • 12 Миризлив Пор

    8 0 Отговор
    Това за "кражба"- та на автомобил е ясно, и сега си има доста добри текстове за което. Проблема е, че има и текст "противозаконно отнемане" т.е. не е решил да я краде а "да се повози" и си е "хулиганска проява" и се наказва много по-леко. Така че всеки хванат пак ще обяснява как се крие от дъжда, как е решил да се повози или "а бе обърках колата, нещо много приличаше на моята и запали с моите ключове" и ще му се разминава.
  • 13 Миризлив Пор

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Будала":

    Не знам за разпускане на тези които вземат чужди коли, НО на мен ми е интересно как успяват да приберат от средния и ниския клас до 10-12 години основно само тези без "Каско". "Каскираните" от високия клас и те изчезват но по други причини.

    Коментиран от #15

  • 14 Иванов

    1 0 Отговор
    Тези глофарци ни превръщат всички в престъпници! Ба ги в идиотите прости и нагли!!!
  • 15 Иванов

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив Пор":

    Елементарно Пор, смени си брокера на застраховка ако ти прилича на мутра и му откажеш кинти за каско. Мутрите са като негрите и комунделите продажни, просто няма бивши!
  • 16 само греп

    2 0 Отговор
    Ма много ясно,само Делянчо има право да прави контрабандни цигари
  • 17 Шарлатанче

    3 0 Отговор
    НЕ САМО ДА ПРИЕМАТЕ ПО- СТРОГИ ЗАКОНИ. ПО ВАЖНОТО Е И ДА ГИ ПРИЛАГАТЕ.
  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лимонад":

    Ами какво е ЕЛЕКТРОМОТОРА? Нали е пак вид мотор, не са платна!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове