25 Октомври, 2018 18:55 2 341 25

Арестът може да остане в тайна до 48 часа

  • арест-
  • задържане-
  • задържане под стража-
  • законодателство

Парламентът одобри на първо четене предложените от правителството промени

Арестът може да остане в тайна до 48 часа - 1

Парламентът одобри на първо четене предложените от правителството промени, според които арестът може да остане в тайна до 48 часа. Ако задържаното лице пък е дете, властите имат законово право да не уведомяват родителите до 24 часа. За задържането ще бъде съобщавано на Държавната агенция за закрила на детето.

"Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по ал. 7 по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа.", пише в приетите промени в НК, споделени от "Канал 3".

Тази поправка на практика означава, че един задържан може да бъде задържан за срок от 2 дни, без да се налага за ареста му да бъдат уведомени негови близки или адвокат. Решението по горната алинея се взема от прокурора на досъдебното производство, който се произнася с мотивирано постановление. Постановлението подлежи на обжалване от обвиняемия или от неговия защитник пред съответния първоинстанционен съд.

Като контрапункт на този стряскащ тект е изменението на ал. 7 , а именно "За задържането под стража, както и за задържането на основание чл. 64, ал. 2, по искане на обвиняемия незабавно се уведомява поне едно посочено от него лице.“

Предлага се отказ за уведомяванe при задържане на дете - до 24 ч. „(5) Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по ал. 4 може да се отложи за срок до 24 часа. В този случай за задържането незабавно се уведомява Държавната агенция за закрила на детето. Така дори родителите на детето може да останат цяло денонощие.

С проекта за промени в Наказателния кодекс се въвежда и понятието конфискация на "непряка облага". Текстовете предвиждат отнемане в полза на държавата на "пряка и непряка облага", която е придобита чрез престъпна дейност. Според поправките "непряка облага": „Всяка икономическа полза, настъпила в резултат на разпореждане с пряката облага, както и всяко имущество, получено в резултат на последващо пълно или частично преобразуване на пряка облага, включително когато е била смесена с имущество, придобито от законни източници; на отнемане подлежи имуществото до стойността на включената пряка облага заедно с настъпилите увеличения на имуществото, ако са пряко свързани с разпореждането или преобразуването на пряката облага и включване на пряката облага в имуществото“.

Според друг текст, нелегалното производство на цигари и алкохол ще се наказва с до 10 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Предложенията бяха внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти, по настояване на прокуратурата, тъй като досега е криминализирано продажбата на нелегални цигари и алкохол, но не и тяхното производство.

До 3 години лишаване от свобода пък се предвижда за всеки, който държи и укрива предмети или техника, които са предназначени или биха са послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол и тютюневи изделия.

Наред с това се създава и публичен регистър към икономическия министър на лицата, които извършват внос на машини за производство на тютюневи изделия.

Наред с това обаче има и други поправки – предлага се квалифициран състав и за кражбите на коли, като приготовлението за кражби на МСП също ще се наказва. Предлага се и възможност за отнемане в полза на държавата на пряката и непряка облага, придобита чрез престъпление. Когато става дума за чужденец, то ще се присъжда нейната равностойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guðmundsson

    23 3 Отговор
    Ама само тъпотии мъдрят в болшевишката кочина.

    Коментиран от #2

  • 2 КГБ Териер

    32 0 Отговор

    До коментар #1 от "Guðmundsson":

    Значи могат да задържът някой даго малтретират 48 часа после да го пуснат и да се правят че никога не е бил задържан!

    Коментиран от #4

  • 3 Адвокат

    41 1 Отговор
    Това си е държавно отвличане!
  • 4 ivan4o

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "КГБ Териер":

    Яко а? Тва го няма в еу

    Коментиран от #5

  • 5 КГБ Териер

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "ivan4o":

    Сега ще си направят и тайна полиция после ще отменят изборите и .........
  • 6 УЗАКОНЯВА СЕ ОТВЛИЧАНЕТО.?,,;"'

    32 1 Отговор
    ТОВА Е ОТВЛИЧАНЕ. ДВА ДЕНА ОЗНАЧАВАТ МНОГО ИНФАРКТИ НА РОДНИНИ. ДОЛУ ТАА ВЛАСТ И ЕС.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фашизъм

    22 0 Отговор
    Да се криминализира и това,което мислим за Боко,Цоко,Дани Ръбъла и пасмината ГРОБ-Обезумели Патриотари

    Коментиран от #10

  • 10 Хер Цецо

    21 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фашизъм":

    От утре който разкрива далаврите на герб затвор от 5+ години!
  • 11 Пенсионера

    7 0 Отговор
    Вие си траете, те ще ви насочат и коя бюлетина да гласувате.
    Сибирска демокрация или балканско ноухау, само че дали ще допуснат от ЕС ?
  • 12 Бъдещ юрист

    14 4 Отговор
    На следващите избори вече е сигурно, че БСП ще спечелят. Цени, анфлация, далавери с гориво, ловци на бежанци (легални), сега се легализира и отвличането..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Guðmundsson

    17 0 Отговор
    Това си е за протест вече! Нарушават се човешките права!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Усмивката

    7 1 Отговор
    Товс е в отговор на създалата се ситуация ,нарастване обществено недоволство и очаквани вълнения и стачки сред несъгласните с импотентната политическа на тази политическа класа на власт вече 10 години управление .Типично чингизийски в стил милиция от миналия режим.Като се знае от кого идва....
  • 17 Турист

    6 1 Отговор
    Глупаво. И кой ще спре адвокатът да се обади на роднините ?

    Коментиран от #19

  • 18 Све

    8 0 Отговор
    Всеки коментар е излишен. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ, ВОЛЯ, ОПеде…. Прост народ. Главно , смейте се на Босия и протестиращите, сипете си ракийка….. Щастие
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Усмивката

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Маркиз дьо Отзад":

    Разбира се.че това е безумие.Може да се случи истинско отвличане или още по лошо с твой близък.48 часа бездействие е недопустимо .Ако си пропаднал в пропаст или асансьора .въоражи се с търпение според закона.....Тези хора явно са се решили на последо...или както е речено....,с кръв сме взели властта ,с кръв ще я дадеме (болшевиките)
  • 21 Права

    6 0 Отговор
    Демокрацията у нас в целият й блясък. Отвличат те онези с качулките за 2 дни и никой няма право да пита къде си, що си. Такова извръщение не бях очаквал дори у нас. ЕС какво мисли по въпроса, а нашите правозащитници спинкат ли? Хората на Запад от нас са го писали в своята Конституция, че никой не може да бъде задържан без да има налице основателни доказателства, че е извършил престъпление и без да му бъде повдигнато обвинение и честен процес... Ние гледаме май от комшиите повече
  • 22 бббббб

    9 0 Отговор
    Хахаха стойте си зад компютрите и страдайте.Проблемите се рашават на улицата със сопа.А,не зад монитора.В Румъния и Гърция за много по-малко хората излизат на улицата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НАДЕЖДА

    5 0 Отговор
    внимание! ФАШИЗЪМ!
  • 25 соросоидни кърлежи

    4 0 Отговор
    Всичко това се прави с грижа за народа, ей така се разхождаш по улицата и те прибират за 48часа, а през това време казваш ариведерчи на фирмата си, имоти и излизаш като просяк.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове