21 Ноември, 2018 11:14 2 085 36

Депутати предлагат: Данък за мачовете в кръчмите

  • данък-
  • мачове-
  • кръчми

Основната цел е да се защитят авторските права на телевизиите

Депутати предлагат: Данък за мачовете в кръчмите - 1
Снимка: Shutterstock.com

Ресторантите ще плащат такса, ако решат да привличат клиентела с с излъчване на мачове по телевизията. Това ще стане, ако бъде прието предложението на депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ и Емил Димитров от Обединени патриоти за промени в Закона за авторското право и сродните му права, които са внесени в парламента.

Предложеният текст гласи, че радио- и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има право да разрешава срещу заплащане изпълнение на програмата пред публика. В момента такса за излъчване на телевизионна програма пред публика трябва да се плаща от организаторите на проявата или собственика на заведението, само ако хората са платили входна такса.

Идеята е това да важи за всички места, на които се пускат телевизионни предавания пред публика. Размерът на таксата за излъчване на телевизионни програми пред публика ще се договаря между всяко заведение или тяхна представителна организация и сдружения на радио – и телевизионните организации, гласи още предложението, цитирано от в. "Труд".

Депутатите смятат, че промяната ще доведе до по-добра защита на авторските права в съдържанието на телевизионните и радио програми, които в момента се излъчват публично, без да са представени необходимите разрешения за това.

Друго предложение на депутатите предвижда кабелните и сателитни оператори, които разпространяват радио и телевизионни програми, да предоставят данни за броя на абонатите си, като се урежда тази информация да не представлява търговска тайна. Целта е изсветляване на пазара. В момента телевизиите и радиата трудно установяват реалния брой абонати на кабелните оператори, което е важно, за да получат справедливо възнаграждение за своите програми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    55 0 Отговор
    И колко му платиха от хемтелци или диемите? че то те главно протестират.
  • 2 JEEP

    79 0 Отговор
    Още една стъпка към такса въздух!
  • 3 Дионтей

    51 1 Отговор
    Този ревизоро преди беше свестен човек, ама парите развалят хората...

    Коментиран от #10

  • 4 Бакшиш

    55 0 Отговор
    Колко ке платим кога слушаме с клиентите мач по Дарик?
  • 5 Пешо

    66 0 Отговор
    Ето такива лобистки закони на дупетати - лобисти изкараха хората на протести. Дерета още кожи да ви ЕПМ.
  • 6 Кълвач

    46 1 Отговор
    Лобито на алчния Киро Гела пак се задейства!
  • 7 Цецко

    53 0 Отговор
    Да им го н...укам в тъпите глави! Вместо да облекчават бизнеса и частния сектор, те още повече затлачват ямата. И целия този свит частен сектор ще трябва да издържа огромния държавен апарат, в който има хора, които взимат огромни суми и спят по цял ден.
  • 8 Селянин

    53 0 Отговор
    Тези съвсем изтрещяха...а ако събера в къщи няколко човека да гледаме мач, пак ли ще плащам...

    Коментиран от #35

  • 9 Гербофоб

    47 0 Отговор
    Ами сложете и такса осветление защото на клиентите им е светло и такса вода защото ползват тоалетната!...И такса въздух защото и дишат безплатно наглите!
  • 10 123

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дионтей":

    Не, не развалят...показват какъв си всъщност...
  • 11 Колю

    30 0 Отговор
    Аз реклами не гледам . През десет минути ти набиват щото нямало картели , какви хапове да гълташ , памперси ,одеколони , отстъпки, безлихвени кредити и най-вече как и колко щастливи цигани станаха богаташи и как им светна животеца след като търкаха най-печелившите за двама човека билетчета. Ако в заведение има телевизор пуснат ,направо си отивам . Телевизор има и в къщи.
  • 12 Фокв

    35 0 Отговор
    Абе вие съвсем изтрещяхте бе, скъпи депутати! Какво е това идиотско предложение? Ама наистина вече имам усещането, че скоро ще ни сложите данък или такса върху въздуха, който дишаме. Спрете се де!!!!!!!!!!9
  • 13 Пешо

    38 0 Отговор
    Тия депутати трябва да си получат боя вече. Как въобще им хрумват в главите такива идиотизми? Все едно в къщи кат ми дойдат гости да плащам данък щот разбираш ли гостите ми гледат телевизора?!? Те за това ли са станали депутати? Един бой да се очовечат малко, да слезнат на земята белкем им дойде акъл в главата.
  • 14 Голям прос

    34 0 Отговор
    Нали плащат такси на някакъв оператор да дойде телевизията до кръчмата? Какво още искат? Апетита идва с яденето, ама после изяденото трябва да излиза
  • 15 Иван

    37 0 Отговор
    Данаил Кирилов и Емил Димитров. Хубаво че им казвате имената да ги знаем кои са тия умни депутати, че да ги споменем в молитвите си.

    Коментиран от #24

  • 16 Миню

    28 0 Отговор
    Депутатите да го правят като вятъра..
  • 17 кокошки

    19 0 Отговор
    Вместо да премахнат идиотията "Изключителни права за разпространение", която не е нищо, освен един монопол, тия и данъци тръгнали да събират. А другата простащина с регионалните права на излъчване си е чиста проба дискриминация, но нали онези им снасят...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 gnida

    15 2 Отговор
    Последно време тез от герб монго изобретателни в проектозаконите на разни данъци и такси ! Ако сложат такси и данъци за всяко родено дете след третото , ще гласувам за тях докато съм жив !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 onq s konq

    1 18 Отговор
    Спорет мене е правилно щото вместо да си плащат тока къде са го исхабили дока гледат мача дома ходат наготово у кръчмата! А там и топло и светло за бес пари!Не може тека!

    Коментиран от #23

  • 22 държавна телевизия

    18 1 Отговор
    Повече от мачовете са по Канал 1....КОЯТО СЕ ФИНАНСИРА И ИЗДЪРЖА ОТ БЮЖЕТА ОТ ДАНЪКОПЛАТЕЦА ...колко пъти же плащаме за тази телевизия При частните телевизиие друго но все пак те се издържат от реклами ..а рекламите трябва да се гледат от по голям брой . На мен трябва да ми плащат че съм избрал тях да гледам Не напразно в САЩ има реътинг за най гледаяна телевизия .Тези гробари с атрофирали мозъци да обърнат внимание и на това
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ужас

    18 0 Отговор
    После за какво протестират хората?!?!! Алооо до сега трябваше да са изметени тези от властта...алчни паразити!!
  • 26 боцмана

    18 0 Отговор
    Тези май се шибат неправилно.
  • 27 Bubbles

    17 0 Отговор
    Значи всяко заведение плаща кабелна/цифрова телевизия, отделно 6 кинта диеми и още 6 кинта за спортните канали на мтел/а1.
    Нима това не стига?
    Освен това целия закон за авторското право е тотално сбъркан и извратен до крайност в световен мащаб, обаче няма причина за чудене предвид факта че живеем в свят подчинен изцяло на цветната хъртия.

    Аз като гражданин предлагам парламента да плаща по 20лв. на час на всеки гражданин дръзнал да им гледа глупостите по новините или в петъчния парламентарен контрол, за да могат после хората с тия пари да си вземат шише твърд алкохол и мезе и да ги псуват наволя!
  • 28 Bubbles

    19 1 Отговор
    От друга страна този закон би предизвикал огромни загуби за операторите и телевизиите, защото при подобно положение всеки нормален съдържател на заведение ще си пусне интернет и ще излъчва мачовете през безбройните интернет стриймове на български и чужду телевизии.
  • 29 12345

    15 0 Отговор
    Това е много добро. Напълно в стила на ГРОБ. Ояаквам до края на мандата им да ни сложат и по един въздухомер в носа, за да си плащаме за кислорода, който сме вдишали. Разбира се нищо чудно да не ни сложат и по един лайномер на изхода за да си плащаме и за замърсяването на околната среда, което сме направили. Абе данъци до дупка. Как иначе да се събират пари за издръжка на държавната администрация, която си е тяхна електорална маса. Па и за крадене трябва да има.
  • 30 Иванов

    14 0 Отговор
    Поредните народни ИМБЕЦИЛИ! Бойче явно ги назначава с конкурс, кой ще му събере повече парици за унуците. Само тоягата ще ги възпита тези.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Hhhhhhh

    10 0 Отговор
    Това не са управляващи Това са мародери. Мислят само ка да ни иступат. Друго не.
  • 33 смешници

    10 0 Отговор
    Тия са луди.Вместо да се радват че някой ще пуска предаванията пред широка публика те ще искат и такса за това.Ами ако си пусна мача от ютубата пак ли ще искат авторски права?
  • 34 семи проф

    14 0 Отговор
    99%от работата на гробарския депутат е ТАКСИ, ГЛОБИ , ДАНЪЦИ..купете си свещи с крадените пари
  • 35 смях в залата

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Селянин":

    Ами ще се нарича ,,такса споделено гледане"
  • 36 сори

    14 0 Отговор
    Много заведения ще си свалят Телевизорите ... Няма да гледаме мачове , но няма да гледаме и Боко Тиквата който е на екрана всеки половин час ...а това е недопустимо Тиквата да няма публика
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове