2 Декември, 2018 10:32 1 809 10

Инвестират 1,2 млрд. лв. във ВиК системи

  • вик-
  • водоснабдяване-
  • канализация-
  • пречистватена станция-
  • помпена станция-
  • мррб

Планира се изграждането на нови водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции

Инвестират 1,2 млрд. лв. във ВиК системи - 1

ВиК дружествата ще подадат предсрочно проектни предложения за финансиране по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Предстоят инвестиции в размер на 1,2 млрд. лв. в изграждане на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции и др., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Реализацията им ще започне в началото на 2019 г. Бенефициент ще бъдат ВиК операторите, които вече подготвят проектните си предложения на база изготвените Регионални прединвестиционни проучвания в 14 области на страната.

Министерството на околната среда и водите определи 23 април 2019 г. като краен срок за подаване на проектите. Подготовката на документите е в напреднала фаза и се очаква първите формуляри за кандидатстване да бъдат внесени от ВиК операторите в МОСВ много по-рано - още през февруари. Пет от Регионалните прединвестиционни проучвания вече имат зелена светлина от JASPERS (консултант на ЕК, ЕИБ и ЕБВР по големи инфраструктурни проекти). Това са проектите на Видин, Враца, Стара Загора, Перник и Ямбол. До две седмици положително становище се очаква да получат и прединвестиционните проучвания на Кърджали, Пловдив и Русе. Сега от ключово значение е своевременното съгласуване на размера на бъдещите инвестиции от общинските съвети и Асоциациите по ВиК, изтъкват от министерството.

Проектите ще се изпълняват на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент жители, като от подобрената инфраструктура ще се възползват над 2 млн. българи. Определените за изграждане ВиК обекти включват 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции за питейни води и отпадъчни води, съоръжения за третиране на утайки, автоматизирани системи за управление на ВиК системите и др. Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчка. Вече е обявена първата от тях - за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    11 0 Отговор
    Интересно колко от тези 1,2 млрд. лв. , от новоизградените водопроводи , канализации , пречиствателни и помпени станции ще се стекат в бездънните джобове на шайката управляващи. Лично мое мнение е , че ще са повече от половината.

    Коментиран от #9

  • 2 ЩЕ ИМА

    8 0 Отговор
    КРАДЕНЕ, ЩЕ ИМА КАЛ, ЩЕ ИМА И АВАРИИ В ПОСЛЕДСТВИЕ, АБЕ ГЕРБЕРАСТИЯ !
  • 3 Хar4i

    4 0 Отговор
    Това са последните кражби на тия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Валери

    5 0 Отговор
    Да се чете- обръчи от фирми около ГЕРБ ще източи 1,2 млрд от държавата и ще остави съмнителен продукт на среща на стойност най-много половината от тия пари!
  • 6 Захари

    3 0 Отговор
    ВИК ,ако някой си има на представа ,там колко милиарда потъват годишно,ще се отвори адът ,на окръжно ниво ,се обезкостява до кокал,доставчиците продават на каквато си цена искат, чиста Пловдивска- Спартакиада на кражбите.Тези всичките до един са касички на Бойко и Доган.И са обявени за свещени крави.
    Шефа на ВИК Пловдив е Общински съветник от ГЕРБ.
    В Хисаря шефката на ВИК , направи къща на сина си от чисти кражби от ВИК, на материали ,които са окрадени ,вече веднъж в Пловдив.
    Тук назначенията във ВИК стават, само с одобрението на Председателя на Герб в Община Хисаря Гавраилов.
    Тук шефката изгони собствения си БРАТ за да направи място на човек от ГЕРБ.Случая е за Гинес рекорди...някой трябва да я пази от Полицията.
    Тази шефка е надарена природно с простотия ,но такива им трябват ,някой трябва да прикрива далаверите и да ги осчетоводи,сезирам Прокуратурата да започне разследване няма да останат разочаровани право в десятката 100%.
    Прокурора който ще разследва случая да не е от клиентите на Чановите".Ако прокуратурата иска, ще и предоставим данни за схемите, ние ще разберем ако има разследване ...
    Всички горе са под закрила на Цветан Цветанов нека прокурора да го знае, Случая, не трябва да се Поверява на Пловдивска Полиция,или Хисаря, навсякъде има заровени умрели кучета.
  • 7 Пешо

    1 0 Отговор
    Нали са 28 областите, как така ще крадете само в 14 от тях? Водата и без това я плащаме прескъпия, как така ще гушите с 1200 000 000 тези крадци? Протести до дупка и смяна на системата!
  • 8 бсфн

    0 0 Отговор
    не се знае колко ще откраднат и колко ще вложат
  • 9 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    От тази сума 60% е най-оптимистичен вариант за достигане до проект, а оттам кой колко краде и източва пак е незнайно. Или я са стигнали 300-400млн., я не, по-скоро не. Лошото е, че и с много пари проектите се изпълняват с две леви ръце и два леви крака и всички са на топло отзад (виж Габрово за справка). На Запад за толкова пари ще построят няколко специализирани инвентара за машини в някой университет, ще изготвят проектите от държавни служители и ще извършат ремонтите качествено, с читави материали и можещи хора за двойно по-малка сума и тройно по-кратко време. У нас е простащина, простотия и яко крадене.
  • 10 АзСъм

    0 0 Отговор
    1,2 млрд. за общата хидро фирма на Доган и вълка регистрирана преди няколко месеца
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове