25 Декември, 2018 13:44 2 079 16

Политически психолог: Битката между Борисов и Радев ще продължи

  • румен радев-
  • бойко борисов

Проблемът е, че стана президент един човек без политически опит, смята проф. Христова

Политиците са такива, каквито сме ние – те са нормални хора, които изведнъж попадат в една роля, за която никой не ги е готвил, никой не им е казвал, че това ще им се случи. Не са готови и за грешките си.

Това каза в сутрешния блок на БТВ политическият психолог проф. Антоанета Христова. Според нея битката между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев ще продължи. Тя отбеляза, че във всички нормални демокрации противопоставянето е другаде – между лидерите на основните политически сили.

„Проблемът е, че стана президент един човек без политически опит, който има своята представа за политическо поведение извън контекста на конституционно определеното. Можем да спечелим от това, но той трябва да умее да поддържа баланса между собственото си желание за опозиционно поведение и конституционната му роля на президент”, подчерта Христова.

Тя беше категорична, че не може в нормална държава да липсва диалог с управляващите, прекалено острото му „влизане” привлича внимание, но и създава разделение.

По отношение на изминалата година, проф. Христова коментира, че европредседателството ни е дало самочувствието на фактор на международната сцена – макар да не е било напълно успешно, все пак то е довело до раздвижването на редица процеси. „Лидерът на този процес беше министър-председателят. Той успя да се позиционира в международен план, това беше негова цел на профилиране, на присъствие тази година като политик”, посочи тя.

За традиционната новогодишна реч на Ахмед Доган Христова коментира, че заради запазването на ДПС като незаобиколим фактор през годините много хора се учат от почетния председател на движението. Не винаги казаното от него се сбъдва, но е ориентир за целите на политическата сила, която вече иска да влезе във властта, посочи политическият психолог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    29 2 Отговор
    А Тиквата к'ъв политически опит има? :)

    Коментиран от #16

  • 2 Гост

    28 2 Отговор
    Е такива ражлямбени лелки като почнат да говорят, за каквото им е платено и ми се повръща.
  • 3 Живите мъртви на България

    24 2 Отговор
    "Проблемът е, че стана президент един човек без политически опит" Да погледнем Борисов, който според тази кака има политически опит: вдигна се тока, горивата и там всички цени; край Своге бяха убити 20 души, няма наказани; самият Борисов подари на Доган 30 милиона, на онзи от БСП 43 милиона; приеха се мракобесни закони - задържане 48 без да ти се спазват правата; и т.н. това ли е политическия опит? Ако е това, не, благодаря! То това се отнася и за другите от ГЕРБ, за тези от БСП, ДПС, ОП и цялата върхушка. Едни от тях трябва да отидат в забвение, а други в затвора.
  • 4 ентомолог

    19 0 Отговор
    Калинка под прикритие, на проф.
  • 5 onq s konq

    2 11 Отговор
    Вероятно е права професорката че "във всички нормални демокрации" противопоставянето е основно между лидерите на отделните партии" и не между Премиер и Президент,но това не значи че сме единствените-така е в Македония,Молдова,Румъния и т.н.А че Радев беше избран със електората на БСП,НО С ПОЗВОЛЕНИЕТО НА ГЕРБ-няма 2 мнения,но това си беше решение на Партията.Естествено че "битката" между Борисов и Радев ще продължи,но тя НЯМА ПРАКТИЧЕСКО ОТРАЖЕНИЕ ВЪРХУ УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ поради неравенството в силите.

    Коментиран от #7

  • 6 Възмутен

    20 1 Отговор
    Аллоооуууу....."госпожо".......а един пожарникар КАКЪВ ПОЛИТИЧЕСКИ ОПИТ ИМА?????? Абе, тия "експерти", наречени още с някаква безмислена титла - "политически психолог".......ЩО НЕ ВЗЕМАТ ДА СЕ СКРИЯТ!!!??? Направо да паднеш от смях...........по-откачена "титла" не съм чувал! Тази госпожа и за психиатрията не става, то и там трябват нормално мислещи професионалисти! А не политически ангажирани подмазвачи!
  • 7 Знаещ

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Първо - НЯМА "нормални демокрации", защото ВЪОБЩЕ НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО КАТО "демокрация"! Термина е измеслен в древна Гърция и НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СЕГАШНОТО ПОЛИТИЧЕСКО УСТРОЙСТВО! А това, че има противопоставяне мужду Президент и Премиер е индикатор, че ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА е правилна! Защото в момент, когато и законодателната, изпълнителната и съдебните власти са узурпирани от една партия (ха-ха-ха....добре дошли в 1945 и член Първи, водещата роля на Партията!!!) ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ,КОЙТО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДА ГИ УДРЯ ПРЕЗ ПРЪСТИТЕ!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Обикновен Бг

    15 1 Отговор
    На това му се казва - Приказки от шипковият храст.
    Поредната платена марионетка, с ИЗМИСЛЕНА титла. Поне сложете една отметка в ъгъла с надпис ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ. Всички разбрахме, че това между единият и другият е театър. Понеже и двамата са пионки на американците, и двамата защитават американските интереси, има една наша поговорка - НЕ МЕ ГЛЕДАЙ КАКВО ГОВОРЯ, ГЛЕДАЙ МЕ КАКВО ВЪРША. До високо ниво в НАШАТА политика ще допуснат само марионетки на американците, другите, програсивните ще ги "самоубият" още като разберат, че не се продават, в ранен етап. Я ще се "самоубие" от висока сграда, я тир в София ще го прегази. Ще кажат, че се е самоубил. ВСИЧКО Е ТЕАТЪР МЕЖДУ ДВЕ ПИОНКИ. ТЕАТЪР ЗА ПРЕД 80% ИДИОТИ. А ОСТАНАЛИТЕ 20% МИСЛЕЩИ ЩЕ РАЗБЕРАТ ПОСЛАНИЯТА СЪС "САМОУБИЛИТЕСЕ".
  • 9 onq s konq

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "Знаещ":

    Та КОЙ КОГО УДРЯ ПРЕЗ ПРЪСТИТЕ в казваш?...или това е само пожелание/в случая Новогодишно:)?Между другото ако имаш предвид пръстите на "групата 240" те са си в пълна изправност-и парите от новите си заплати броят,и натискат усърдно машинките за гласуване за да си прокарат необходимите закони,а Радев- да си се прави на "мъж",но...САМО В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!
  • 10 ЦВЪКО

    11 1 Отговор
    Тая исъналата ,защо дава оценка като а знам коя е.
  • 11 възмутен

    12 1 Отговор
    Заради такива гъ.......и сме на този хал. Каква е политическата подготовка на Тиквуна, та той няма и капка култура и поведение, казвайки - " аз съм прост и Вие сте прости и затова се разбираме, е госпожо проста ти си от отбора на тиквуна и се разбирате, амън от такива простачки. Съвземи се ако имаш малко акъл, а какво ще кажеш госпожо проста, за политическата подготовка на чехльо, за умните и красивите, които приведствуваше, е проста, проста, най-проста. Пиши пак такива прости неща, ти просто си проста.
  • 12 Един от вас

    14 1 Отговор
    Лельо Тони! На редовия българин толкова му дреме за евро председателството, колкото на баба ми за това кой е спечелил футболното първенство! Липсвал на Радев "политически опит"?!?Боко да не би да е завършил някое политическо школо? Плещите ги едни, колкото да не заспите.....
  • 13 Тиа

    8 1 Отговор
    Тая ли взе много пари по някакви проекти заедно с оная Калина.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 до mom4eto

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "mom4eto":

    Доста по-голям от на Зеления Чорап ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове