9 Януари, 2019 11:06 1 541 13

Закон спира търговията на „зелените“ с научни данни

  • еколози-
  • данни-
  • търговия

МОСВ разкрива фалшификациите на „еколозите“ при картирането на Натура 2000

Закон спира търговията на „зелените“ с научни данни - 1
Снимка: БГНЕС

С предложени промени в Закона за биологичното разнообразие Министерството на околната среда и водите започва разкриване на фалшификациите при очертаването на мрежата от защитени територии Натура 2000. Корекциите вече са публикувани за обществено обсъждане, разкрива в. "Труд".

В момента в нормативния акт няма текст, който да задължава изпълнителите на изследвания на защитените местности да предоставят събраните данни в МОСВ, въпреки че им е платено или оттам, или от Брюксел. Така ведомството няма представа на базата на какво се дават предписания от авторите на изследванията коя зона да бъде включена в Натура 2000.

Затова сега в промените на закона се предлага да бъде вменено такова задължение. Именно това предизвиква огромно притеснение в организациите от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с политическа партия „Зелените“ – защото ще се окаже, че всъщност цялата Натура 2000 у нас е една голяма фалшификация, писана в канцелария. Не е имало екипи, които да записват и ходят с джи пи ес и фотоапарати и да заснемат животинските и растителни видове, които са посочили и заради това една трета от България е в защитената мрежа.

Както „Труд“ е писал през годините, страната ни е шампион в Европа по територии в Натура 2000.

Причината е, че преди 10 години картирането е дадено именно на „зелените“. Те получават около 9 милиона лева и набързо определят огромни площи като защитени. Най-голямата фалшификация с Натура 2000 е, че тя е разчертана без най-важното – теренните проучвания. На специализирания сайт за мрежата има само едно качено изследване, тоест всичко е направено на базата на прогнозни модели, без да има екипи, които да ходят на място и да описват документално налице ли са защитени местообитания от флората и фауната на България и Европа.

След като Натура 2000 е картирана, данните са потвърждавани на базата на канцеларски изследвания, които пак „зелените“ правят след печелене на обществени поръчки. Отново няма никаква работа на терен, а сметките са на базата на прогнозни модели. Тези „проучвания“ са правени от Българско дружество за защита на птиците, Зелени Балкани и други организации, членове на „За да остане природа в България“.

Източници на „Труд“ обясниха, че „зелените“ не дават данните и от чист финансов интерес. Защото когато някоя фирма бъде наета от инвеститор или от държавата да направи Оценка за съвместимост, Екологична оценка или Оценка за въздействието на околната среда, тя не може да я изготви без тези данни. Тогава се появяват „еколозите“, които предлагат проучването си срещу пари или искат да бъдат включени в написването на оценките като партньори.

От друга страна не е ясно доколко тези проучвания са достоверни, защото никой не е ходил на терен.

Сега МОСВ се опитва да прекрати тази порочна практика, стъпвайки на опита на други държави членки на ЕС. Например Франция има в своя закон това изискване. Прогнозите са, че корекциите в закона ще срещнат сериозна съпротива от „зелените“, защото заплашва цялото им финансиране от ЕС и републиканския бюджет. Защото със сигурност ще се окаже, че ще бъде необходима пълна ревизия на Натура 2000 у нас, която ще докаже фалшификациите на „еколозите“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    11 2 Отговор
    Аман от комунисти и еколози,тези ще ни затрият.
  • 2 Миризлив Пор

    15 1 Отговор
    То сега ли ви светна след 10 години? А имате ли представа колко места се обезлюдиха и колко инвестиции бяха спрени заради "нещо надраскано в кабинет" ? Сега и да излезе фалшификация, парите ги няма, хората ги няма, и да има кой да инвестира няма кой да работи.
  • 3 Орела

    2 6 Отговор
    Поредният опит да бъде унищожена малкото останала природа. А, бе тъпунгери, не разбирате ли, че точно това е богатството на България и че след време ще идват у нас просто за да бъдат сред нормална природа и да подишат чист въздух. Амат от нагли "инвеститори". Ва..а ма.. капиталистическа!!

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 4 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    Ало "орела",зелени балкани или зелени пари?
  • 5 Миризлив Пор

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Орела":

    Като за начало провери КОЙ нарисува картата и по какви данни. В общи линии - прави се сдружение, то взема карите и дава "някакви данни" и ще ги пази в архива, след това сдружението се закрива и се унищожава архива. В това време сина на А. М. дращи с червеното по картата. За да се извади даден участък от тази карта си плащаш на "определено сдружение" да опровергае предното и така. В случая НИКОЙ не оспорва че трябва да има природа просто се иска да има РЕАЛНИ данни и да има насреща някой отговорен че е видял крокодил, пеликан или чудовище в езерото Ариана примерно.

    Коментиран от #7

  • 6 Е най-накрая открихме Америка

    3 0 Отговор
    Не е проблемът в екологията, а в еколозите! И в природата на България не е, а в тези които уж искат да се грижат за нея. Трябва да се прави разлика между гладните за работа завършили еколози и др.биолози и тези, които имат искрена загриженост за природата. И сред еколозите/природозащитници има професионалисти без морал и почтеност.
  • 7 Орела

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив Пор":

    Колкото и да са "големи" тези територии, а те изобщо не са, пак е крайно орязано и недостатъчно. Но пак изпълзяват мераклиите да заливат всичко с цимент под предлог за "облагородяване" или "инвестиция".

    Коментиран от #11

  • 8 Наркоманите

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Орела":

    ВИЖДА СЕ ЧЕ НИТО ИЗЛИЗАШ ОТ КЪЩИ НИТО ПО СВЕТА ХОДИШ - ИМАМЕ ВСЯКАКВА ПРИРОДА В ИЗОБИЛИЕ, СКИ-КУРОРТИТЕ НАЙ-МАЛКО УНИЩОЖАВАТ - ДАЖЕ ПРАВЯТ МАТЕРИАЛА ПРИРОДОЗАЩИТНИК, АМА САМО ВИ ИНТЕРЕСУВА ДА СИ ОТГЛЕЖДАТЕ ТРЕВИЦА НА СПОКОЙСТВИЕ И ДА НЯМА ХОРА НАОКОЛО
  • 9 стоян

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Орела":

    Ние трева не пасем =на всички е ясно че сте платени рекетйори които работите за пари -какви екозащитници сте вие обичате да печелите паРИ БЕЗ ТРУД СЕДЯЩИ ПО БЮРА , И ТОВА ВСИЧКО ЗАРАДИ СЛАБИЯ КОНТРОЛ ОТ ДЪРЖАВАТА
  • 10 Ралица

    3 0 Отговор
    Доказа ли се най-накрая, че Зелените са просто едни лапачи на пари?
  • 11 Миризлив Пор

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Орела":

    30% от страната? 1/3 от държавата превърната в "резерват" а хората там да се оправят? Орелче, никъде в Европа го няма това нещо да знаеш. И всичкото това без нито едно доказателство че въпросните защитени видове въобще ги има? В случая просто хората искат ясни доказателства, че въпросните защитени видове ги има и за това имотите на хората стават непродаваеми, няма никакво производство и те нямат никакво препитание и просто ти идват у Софето. Не може например от 40 години никой да не е виждал тюлен-монах а по документи да живее и да е очертан хабитата.
  • 12 Борис

    1 0 Отговор
    Крайно време е да се прекратят измамите на зелените. Явно ще трябват и законови промени дори, за да се справим с това.
  • 13 Крис

    0 0 Отговор
    На тия престъпници трябва да им спрат всички кранчета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове