Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Януарското въстание в Полша срещу Русия

Непосредствено след въстанието хиляди поляци са заточени в Сибир. Извършена е пълна чистка на поляците от администрацията и училищата

Публикувана: 22 Януари, 2019 07:28
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1601
Януарското въстание в Полша срещу Русия
Kартината на Артур Гротгер „Битка”
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

На 23 януари 1863 г. избухва поредното въстание в Полша през XIX в. срещу руския царизъм.

Победата срещу Наполеон служи за експанзия на Русия в Европа.

Така в резултат от Наполеоновите войни и Виенския конгрес Русия затвърждава властта си над голяма част от някогашната полска държава, поделена с Прусия и Австрия още в края на XVIII век. Териториите на Жеч Посполита в днешни Украйна, Беларус и Литва са присъединени пряко към империята. Останалите пък са обособени под формата на „Полско кралство“, която е известна и като „Конгресна Полша“, която се слави с либерална конституция и собствени войска и парламент, но поставена под върховенството на руския цар. Полското самоуправление е практически унищожено от цар Николай I в отговор на въстанието от 1830–1831 година. Отмяната на конституцията и разпускането на сейма са съпроводени със закриване на полските университети и стриктна цензура върху печатните издания. Положението на селското население е не по-различно от това в останалите части на Руската империя – с указ от 1807 година земеделците получават лична свобода, но земите, които обработват, остават собственост на относително малко земевладелци.

С идването на власт на цар Александър II и поражението в Кримската война в Руската империя настъпва време на обществени и икономически реформи.

Царят дава амнистия на въстаниците, заточени след 1831 г.,

въвежда в действие Органически статут на Полша, възстановява полската медицинска академия и създава висша школа за административни кадри, вдига забраната върху събранията и допуска създаване на съсловни организации на полски земевладелци и индустриалци. Ефектът от либерализацията обаче е засилване на патриотичните прояви под формата на многолюдни демонстрации и покушения срещу представители на властта, които предизвикват ответни репресии. Вълненията излизат от контрол през април 1861 година, когато полицията избива сто демонстранти насред Варшава. През октомври същата година е въведено военно положение, при което са арестувани хиляди поляци. Същевременно се образуват и набират влияние тайни бунтовнически организации. Съзаклятниците се поделят на два лагера: радикален от така наречените „червени“ в лицето на Игнаци Хмеленски, Аполо Коженьовски, Ярослав Домбровски, които са за въоръжена борба, социална реформа и пълна независимост от Русия. Другите са умерен или „бели“, ръководени от Леополд Кроненбург и Анджей Замойски. Те държат на пасивна съпротива и са склонни компромис с царя. През 1862 „белите“ успяват да се наложат, пресичайки плановете на „червените“ за открито въстание.

Предугаждайки подготвяното голямо въстание, в началото на 1863 година руските власти струпват в Полското кралство над 100-хилядна войска. На 14 януари по нареждане на наместника на руския цар Александър Вельополски започва набор на полски младежи в армията, с което се цели лишаване на съзаклятниците от жива сила. В отговор, на

22 януари бунтовническият централен комитет издава манифест

за бунт срещу царската власт. Още същата нощ са извършени нападения срещу руските гарнизони в различни части на Кралството. Повечето от тези атаки са отбити. Не сполучва и планът за превземане и превръщане на Плоцк в столица на свободните територии. Поради концентрацията на руските войски в големите градове и недостига на въоръжение и обучени кадри, въстанието придобива характер на партизанска война, която обхваща цялото Полско кралство, а през пролетта се разраства в съседните Вилненска и Гродненска губернии (в днешни Литва и Беларус). За да привлекат на своя страна масата от населението, въстаническите водачи обещават безплатна земя на всички, които ги подкрепят.

Този призив не среща отзив в бившите полски владения в Беларус и Украйна, където метежниците са бързо разгромени. Най-интензивни са сраженията в южната част на Полското кралство (областите на Келце и Люблин), както и в районите по границите с Австрия и Прусия, откъдето прииждат хиляди доброволци

Във Варшава, която остава под руски контрол, е сформирано тайно правителство

с добре развити куриерска и контрабандна служба, разузнавателна мрежа и система за отчасти доброволно, отчасти принудително събиране на данъци. В началото на въстанието надмощие имат „червените“, но през март 1863 те са принудени да отстъпят властта на „белите“. За по-дълго начело на тайното правителство се задържа Карол Майевски.

Борбите между двете фракции продължават до октомври, когато е създадена диктатура начело с Ромуалд Траугут. Траугут прави опит да централизира и подобри организацията на въстанието, но това става в момент, когато усилията на полските емигранти да издействат интервенция на западноевропейските държави пропадат. Прусия, а след първоначалните си колебания и Австрия, оказва активно съдействие на Русия за потушаване на въстанието.

От своя страна, царската власт струпва в Кралството и прилежащите му райони 340 000 войници, които превъзхождат въстаниците десетократно на брой.

Въстанието е обезглавено на 11 април 1864 година,

когато, в резултат на предателство, руската полиция залавя Траугут и главните му сътрудници. Партизанските действия продължават до края на същата година със залавянето на последния въстанически предводител в Подлясия.

Още до окончателното потушаване на въстанието, през март 1864 година, Александър II издава указ за дълго протаканата земеделска реформа, като на практика изпълнява обещаното от въстаниците еманципиране на крепостните селяни от поземлените господари.

Непосредствено след въстанието хиляди поляци са заточени в Сибир. Извършена е пълна чистка на поляците от администрацията и училищата. На мястото на Полското кралство е създаден така нареченият „Привислински край“ на пряко подчинение на Санкт Петербург, а на мястото на полското Главно училище – руски университет.

Полша остава под руска власт до Първата световна война. Руските репресии предизвикват поредната вълна от полска емигранти из Европа.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Хисторик
(гост)

Неутрално
1 Отговор
1795 г. полско - литовското царство(Жечпосполита) приключва да съществува разделеноно между Русия, Прусия, Хабсбургите реално от 1795 - 1918 г. Полша не съществува, а това възстание е потушено от законния владетел тогава на тези земи Руската империя! Руснаци и поляци водят общо 10 войни за целия период от когато съществуват двете държави! Последната е 1919-1921г.когато западна Украйна +Полша нападат Русия +източна Украйна

Коментиран от #5, #14


Оценка:
-7 +10

Бау
(гост)

Неутрално
2 Отговор
А стига бе. Някой да не иска под руски ботуш? Това не е истина.

Оценка:
-12 +13

нервен
(гост)

Неутрално
3 Отговор
О каква грешка ... въстанието не е срещу "руския царизъм" а срещу руското робство на което са подложени ... за свобода ..за независима държава ...не срещу формата на управление както при френската революция нито срещу конкретният монарх седящ на високия си трон в градът на Петър

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +12

Кирил
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Разпада на имперски рашастан започва с руско японската война,минава през ПСВ и разпада на СССР и продължава с процесите на разпад на сегашен остатъчен рашастан

Коментиран от #7


Оценка:
-13 +15

Ю Кортес
(гост)

Неутрално
5 Отговор

До коментар #1 от "Хисторик":


Колкото си хисторик,толкова си и космонавт

Коментиран от #9


Оценка:
-6 +5

Ю Кортес
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Следващите ще са в поволжието,северен Кавказ и централен Сибир.

Оценка:
-6 +5

Инкогнито
(гост)

Неутрално
7 Отговор

До коментар #4 от "Кирил":


Такъв разпад че преди 5 г. пораства с един полуостров, курилските острови са част от Русия а не от Япония, и излиза победител от ПСВ и ВСВ, спечелва вкл. и нашата свобода и ни плаща съединението Руската корона!

Оценка:
-13 +9

Начо
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Пък нашите русофилистици жадуват да целуват руски ботуш.за това и руснаците се отнасят с тях като с боклуци

Оценка:
-10 +11

Хисторик
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #5 от "Ю Кортес":


Когато историята и факти говорят и сросмуците трябва да си трайкат!!!

Оценка:
-3 +8

Ю Кортес
(гост)

Неутрално
10 Отговор
От ПСВ излиза напълно разгромена със загубени територии а от всв истинският голям победител е САЩ.ссср крета още 45 години и след загубата от афганските овчари се разпадна.сега предстои поредния разпад

Коментиран от #11, #12, #16


Оценка:
-10 +11

Кирил
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #10 от "Ю Кортес":


Помня как на времето като казвах че СССР ще се разпадне се смееха,сега е същото.накрая пак ние ще им се смеем

Оценка:
-10 +10

НКВД
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #10 от "Ю Кортес":


Победител е този който бодна пръв знамето в Берлин! И това знаме не просто победа, а комунистите го боднаха на целия капитализъм тогава! И СССР доста от републиките са лоялни на Русия и сега. Който не е лоялен губи земя!

Коментиран от #22


Оценка:
-9 +10

Хи хи , не хи а фи
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #3 от "нервен":


Като са влизали първи на територията на Русия ,заедно с французи и прусаци ,кво да очакват ,да им направят баница ли.

Коментиран от #28


Оценка:
-5 +9

14
Този коментар е премахнат от модератор
15
Този коментар е премахнат от модератор
Крали Марко
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #10 от "Ю Кортес":


Пребори първо разпада на мисловната си дейност! Шороско кравоевролиберастченцецеце!

Коментиран от #18


Оценка:
-4 +4

Хисторик
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #14 от "Грубер":


СССР е основан 1923 г. Какъв СССР те преследва 1919г?????

Оценка:
-0 +5

Шар Колия
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #16 от "Крали Марко":


👏👏👏👏👏👏👏👏Брао брао той е още капиталофашисткодоларопоклоничеценце!!

Оценка:
-0 +3

Крали Марко
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Пасквилане шорошки Вен. Михайлов!, Не ме интересуват хохолската история. Освен че убеди читателите че такова животно нема- Украйна, още от тогава. Кога ще напишете статиика и за Фащ? По това време има поголовно избиване на индианци, РОБСТВО над негрите, мръснишки войни с Мексико и т.н.- поръчкарче сии!

Оценка:
-3 +4

Роб
(гост)

Неутрално
20 Отговор
А ние кога ще вдигаме въстание за независимост срещу Вашингтонския царизъм??

Оценка:
-3 +5

Стамат
(гост)

Неутрално
21 Отговор
Добре, че не сме съседи с руснаците, че отдавна да са ни светили маслото! По зле от Турция са!

Оценка:
-4 +3

Реалист
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #12 от "НКВД":


Що не вземеш да го обясниш на онея в Казхстан, Чечня и всички други ...стан републики откъдето изритаха орките с шутове. А в Чечня и футбол с главите им играха... Рашка се свива като спукан балон. В мацква е пълно с туркмени и азиатци и затова путкин им построи най-голямата ДЖАМИЯ В ЕВРОПА... НКВД как се превежда - като НяКакъв ВъзДухар ли?

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +2

23
Този коментар е премахнат от модератор
стоян георгиев
(гост)

Неутрално
24 Отговор
поляците се борят стотици години за свободата си.няма никаква дилема в темата.борят се срещу немци и руснаци и накрая успяха.интересно що полските борби за освобождение предизвикват такава ненавист у разни убавци тук?българите имаме подобна съдба,другари!само дето при нас окупатора е друг до един момент.

Оценка:
-0 +3

Руските свине
(гост)

Неутрално
25 Отговор
обичат да говорят за славянство, но най-жестоко са се отнасяли със славянските народи, които не са искали да им се подчиняват.

Оценка:
-3 +5

Какво общо
(гост)

Неутрално
26 Отговор
имат Полша и Русия с България, че се подмятат в раздел България?!

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +2

Нищо общо
(гост)

Неутрално
27 Отговор

До коментар #26 от "Какво общо":


Е нямат, но така се дава възможност, на соросоидните джендъри да хейтят наволя.
Забелязъл съм, че тук всички теми,свързани с Русия, са от сорта -Къв ,убийства,тероризъм и т.н.
Така лекенцата,със бяло около устата-не визирам мляко, имат възможност да си заработят малко шорош-доларчета.
Жив и здрав

Оценка:
-2 +1

нервен
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #13 от "Хи хи , не хи а фи":


Нещо май май в часовете по история си висял извън класната стая ...ама само не разбирам защо се изказваш при все че хал хабер си нямаш за какво се говори

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.