23 Януари, 2019 11:30 1 691 17

Българин води битка с Норвегия за децата си

  • норвегия-
  • българин-
  • деца

След повече от 12 г. съвместен живот в Норвегия се разделил с жена си, която е местна

Деца с български родител има голям риск да бъдат отнети, за да отидат в приемни семейства без никаква връзка с него чак до навършването на пълнолетие, съобщи bTV.

Битката на Чавдар Георгиев за неговите син и дъщеря обаче не е просто поредният случай, в който държавата се намесва в семеен спор.

Мъжът твърди, че неговият казус показва как социалната система на северната страна дискриминира родителите чужденци и даже поставя на карта бъдещето на самите деца.

Полицейски произвол срещу българския дядо на деца, отнети от норвежките социални служби

В студиото на „Тази сутрин” Чавдар разказа, че след повече от 12 г. съвместен живот в Норвегия се разделил с жена си, която е местна. Двамата оформили споразумение двете им деца – Петър и Георгина, да се гледат 50:50.

Преди година, обаче, от семейството на жената (което иначе нямало никакво отношение към него, тъй като е чужденец) се свързали с Чавдар, за да го уведомят, че тя е била арестувана. Бащата поел грижите за децата, водил ги при норвежките им баба и дядо за коледните празници.

„Бях сигурен – тя е с много утвърдено име като счетоводител, бяла, образована норвежка, мислех, че най-много след месец ще я пуснат. Дойдох в България с децата, за да си изкарам юбилея. Мислех, че тя ще излезе, но с всяка следваща мярка за неотклонение се оказваше, че тя не може да излезе”, разказа Чавдар.

В този момент в началото на миналата година, той решил да остане с Петър и Георгина у нас. По думите му още при раздялата проверките на социалните не приключили с пълно затваряне на неговия случай – с мотива, че не е създал достатъчна „норвежка атмосфера” на децата. С ареста на майката отнемането на момичето и момчето изглеждат сигурни.

„В Норвегия майката, бащата и социалната система са с еднакви права, но ако бащата е чужденец, той е под социалната система”, обясни адв. Йорданка Бекирска. Тя подчерта, че това означава, че ако майката е в ареста, децата ще отидат в приемни семейства.

Това, според бащата, поставя в риск развитието на Петър и Георгина. Норвежките власти искат да им бъде предадено момчето с мотива, че то е със забавено развитие. Бащата обаче го е записал в българска детска градина, където Петър вече е станал самостоятелен.

„Детето за 1 г. е достигнало степен на развитие, която е равноправна на децата в България, има проблем единствено с артикулацията на звуците. В доклада от Норвегия се твърди, че, едва ли не, е на легло и се храни с тръбичка”, подчерта адв. Бекиска.

„Не е редно когато българската система е показала, че може да се грижи за едни деца, те да бъдат върнати там, където родителят е възпрепятстван и с несигурно бъдеще. Децата ще бъдат разделени в приемни семейства, 30% от тези приемни семейства са по Истанбулската конвенция, ще им бъдат сменени имената, за да не се намират лесно в системата, ще им забранят да говорят български. Аз до 18-годишна възраст няма да ги видя”, сподели Чавдар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 плевен

    30 0 Отговор
    Това трябва да е битка на държавно равнище. А не от външно да се крият и оправдават със норвежката култура. Не всичко се решава по мирния начин.
  • 3 Townboy

    28 0 Отговор
    Да отнемеш детето на родител заради шамар или крясък и да го дадеш на педофил извратеняк каквито са много от социалните работници в скандинавия. Ония са достигнали вече утопиите описвани от Джордж Оруел.
  • 4 Мayhem

    16 1 Отговор
    Масова практика в Норвегия. Там "Социалните" поголовно изземват децата от Норвежки семейства и ги дават на приемни семейства защото не покривали някакво идиотско изискване или стандарт. Какво остава за Български деца от смесен брак..битката тук е загубена.
  • 5 различен живот

    0 23 Отговор
    Това, да не са, Българските соц. служби, там има закон и всички са подчинени, на местните власти, след , като ти беше ,добре в Норвегия, ще респектираш и уважаваш, върховенството на техните закони, не може да живееш в Норвегия по Български, това важи за всички , които живеят , в държави в които се подвизават .

    Коментиран от #10

  • 6 Хасан

    17 1 Отговор
    На това му казваха «еничерство » едно време
  • 7 Диди

    3 7 Отговор
    Щом майката е арестувана, значи има проблем.Дали българинът казва цялата истина?
  • 8 младеж

    2 0 Отговор
    светослава искам да водя битка за сърцето ти
  • 9 Българина

    15 1 Отговор
    Да не ги е раждала норвежката социална система тези деца че да ги взема! Нещо конвенция за правата на децата са живетя при баща си докато майката е в затвора няма ли? Къде е лицемерното оон или бхк? А да това не са цигани за това кучета ги яли
  • 10 софия

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "различен живот":

    Всички там са пациенти, един свестен няма, 6-8 месеца без слънце, ако не беше нефта от 70-те, сега щяха все още да си дъвчат вмирисаната риба....
  • 11 Apple

    5 0 Отговор
    Ами да го д...т в Норвегия.
  • 12 Димов

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ".........с мотива, че не е създал достатъчна „норвежка атмосфера” на децата.".......... Кога ще видя накоя наша институция, да се аргоментира, че нямаме достатъчно българска атмосфера за децата? То не бяха премахнати исконни, български литературни произведения, от учебната програма..... То не бяха приказки за добрият циганин.... То не бяха новини на майчин език........ То не бяха хелоуини...... То не бяха сериали, чалги, малги и какво ли още не. КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА АТМОСФЕРА ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, ПИТАМ???
  • 13 Димов

    10 0 Отговор
    Докога ще имаме проблеми с това еничарство? Докога ще се мълчи по въпроса? Докога властимащите ще чакат на медиите, да запознаят хората с проблема, и да са единствените, взели отношение по въпроса? Две българчета, и двете с хубави, български имена, и ще ги оставим да ни ги вземат ли? Тоя баща - Г-н Георгиев, е принуден, ако ножа опре до кокала, да рече, да хване балкана и да се скрие с децата си в някоя къщурка на познат/приятел, вярвам, че всеки българин ще го скрие и ще му помогне. Много по-добре е да живее като отшелник, отколкото да си даде децата на някви педофили, че и имената им да сменят, че и да се изпозабравят кои са, що са, откъде са. КАК СЕ РАЗРЕШАВА ТАКОВА НЕЩО В 21 ВЕК, НАСРЕД СВОБОДНА ЕВРОПА БЕ? ТОВА ЛИ СА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ВИ ЦЕННОСТИ? Да ни взимат децата и да ги карат да забравят имената си, народността си, вярата си. Нестига, че се топим като нация, ами и малкото останали ни ги взимат еничарчета, още от люлката. Продажни псета, мръсни! Истината изтънява, но никога не изчезва. Господ гледа! Всичко вижда! Никой няма да се скрие! А няко най-накрая ще изтрещи и ще подкара всичко костюмирано, наред.
  • 14 Гост

    4 0 Отговор
    Ако децата са в България - никакво връщане в Норвегия! Да си гледат работата техните социални служби. На територията на България те не важат!

    Коментиран от #15

  • 15 Диди

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Забравяте,че децата са родени там и са с норвежко гражданство.Ще бъде трудно.Жалко за децата.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 hmhmhm

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Диди":

    Ами не. Не са след пълнолетие придобиват гражданство ако са родени там. Малко е интересна тяхната система. Имайте предвид че личната им карта и банковата карта са на една пластика
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове