Last news in Fakti

27 Януари, 2019 07:29 3 924 44

Ден в памет на Холокоста

  • холокост-
  • евреи-
  • жертви

Тези хора са свидетели на страшния и безпрецедентен геноцид на еврейския народ, на опити да бъдат изтрити от лицето на земята не само евреите, но и паметта за тях

Ден в памет на Холокоста - 1
Снимка: Youtube

Днес светът отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокост, установен от ООН в 2005 година.

На 27 януари 1945 година в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау влезли съветски войници. Те намерили и освободили 2,819 затворници, сред тях 180 деца по-малки от 8 години. Много от онези, които оцелели, днес живеят в Израел. Тези хора са свидетели на страшния и безпрецедентен геноцид на еврейския народ, на опити да бъдат изтрити от лицето на земята не само евреите, но и паметта за тях.

До отварянето на вратата на Заксенхаузен тогава оставали още 84 дни.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    26 5 Отговор
    Малко са избити може още историята ше се повтори
  • 2 Самурай Бойко

    21 8 Отговор
    Да бяха ги избили да свършат сега ще видите аз как ще довърша България и българите ама наистина така се прави ще оставя само наглите цигани и турци.
  • 3 Торбалан

    21 2 Отговор
    Такова животно нема!
  • 4 Холокостов

    24 3 Отговор
    Абе нещо не им вярвам на тези ай наздраве🤑😸
  • 5 Дидо икебаната

    12 2 Отговор
    Холо 🦇костов 🦇и бутилка ром🦇
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 инспектор

    22 2 Отговор
    Ревизия на историята!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иванов

    31 4 Отговор
    А Холокоста над палестинците, кой ден ще се възпоменава? Или те не са хора, а животни???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Щайнер

    16 2 Отговор
    Проблема е че тия истории са писани от ,,победителите,, т.е. няма как просто да им повярваме дори и да е истина
  • 13 Николай

    17 1 Отговор
    В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление.


    Да почнем от това че да изразиш мнение е престъпление.
    След войната Червеният кръст прави проучване и стигга до извода за 250 до 350 000 загинали в лагерите. Веднага е засекретено, и започва една огромна 6 милионна лъжа и бизнес.
    Все пак това е война, жалко е, но загиват хора,нужна е и работна ръка.
    За ГУЛАГ и Палестина нищо не прочетох в статията,а са свързани.
    Интересувайте се повече и не приемайте само това, което е "общоприето".

    Коментиран от #15

  • 14 Гзт

    7 12 Отговор
    Не са само те а избити славяни в европа .Оня с тъпите мустачки , е имал идея ,всички народи в Европа таработят като роби и слуги на геманците . След войната като победи . Добре че не успяха да победят тъпи фашисти .
  • 15 стоян георгиев

    8 13 Отговор

    До коментар #13 от "Николай":

    само да те питам престъпление ли е ако сега турците у нас кажат че е нямало баташко клане?ти как би го приел?как би приел обаче ако е имало 1000 баташки кланета и доиде някои убавец като теб да обяснява че били измислени?аман от хеитъри.засрамете се бе.убити са милиони в скотобоини за хора с единственото обвинение че са евреи.не ви ли е срам от хеитването ?отвори има бая спомени и снимки на мъчени хора в този период дано нещо ти трепне в хеитърската душа!за вас тва е някаква игра,някаква виртуална смешка,но тогава е било трагедия.избити са цели фамилии ,цели села ,градове...само от солун са убити 50000 човека.жени,деца старци!!!!как би приел да убият маика ти баща ти,сестра ти ,брат ти,приятелите ти жена ти децата ти...и ти да отселееш по случаиност и после да четеш еи тия тъпотии писани от хеитъри като теб?

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    1 0 Отговор
    На кои да вярваме

    http://www.videoclip.bg/watch/612370_adolf-khitler-cyalata-istina-za-demokraciyata
  • 17 Нико2

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    През 2007 едни продажници от германска фондация финансирана от Турция казаха, че е нямало баташко клане, и какво стана? Ами лъжата им не издържа исторически пред фактите... и не бяха осъдени за клеветите си.А при измисления холокост те съдят и то преди да си предоставил каквито и исторически факти.Защо??? Явно някой добре знае, за какво става въпрос!

    Коментиран от #19

  • 18 неЕС

    16 2 Отговор
    Защо светът не отбелязва и индианския, арменския или индийския геноцид , а само еврейския??!!

    Коментиран от #20

  • 19 стоян георгиев

    7 12 Отговор

    До коментар #17 от "Нико2":

    виждаш ли как боли?а в баташкото клане са загинали само няколко хиляди българи.казах само в кавички!!!!представи си как се чувстват евреите дето четат сегашните драсканици на компетентните млади фасичета??както казах само от солун са избити 50000 човека.евреите в европа към онзи момент като броика близо до българите .представи си как бихме се почувствали ако ни заличат над половината в скотобоини за хора или по наи жесток начин и след 60-70 години наследниците на убииците кажат че ние лъжем за броиката на убитите????!!!дали в батак са загинали 2000 или 5000 ли е важно или самия акт на поробителя?

    Коментиран от #23, #31

  • 20 стоян георгиев

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "неЕС":

    арменския геноцид се отбелязва.

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Съгласен съм с теб, но нека се отбелязва и индианският, който е много по-жесток и мащабен!

    Коментиран от #34

  • 22 Borisl@v Popov

    4 7 Отговор
    Руските ибрици уж ненавиждат фашистите, а когато стане дума за евреите започват да се държат точно както фашистите по време на ВСВ. Интересно...
  • 23 Нико2

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Правиш се на не разбрал! Защо като представиш определени исторически факти, можеш да оспориш всяко едно етническо избиване където и да е по света, а за евреите да не може.

    Коментиран от #35

  • 24 Зейбекико

    1 8 Отговор
    ПОКЛОН и мир на душите на всички Еврейски мъченици
  • 25 Хахо

    1 5 Отговор
    Познавам еврей . Загубили близки през войната и такива лежали в лагери. Сега са стари но още помнят зверствата на фашистите. Тези зверове са изтепали. , не само евреи но и доста славяни , искали са съвършенна раса до госпотства в Европа.Тези който не са чисти "арийци" в лагери да работят до смърт.

    Коментиран от #27

  • 26 Хахо

    3 0 Отговор
    Арийци древно название на индо-иранските народи , на санскрит значи Благороден. Свастиката е взета пак от тях.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Генерал

    4 1 Отговор
    ПОКЛОН и мир на душите на всички БЪЛГАРСКИ мъченици - зверски избити по време на Османската империя.Преди няколко години излезе от печат фактологията "Петвековният геноцид" от Веселин Божков.>> http://booklikes.com/petvekovnijat-genocid-veselin-bozkov/book,10709844 >>
    В България е извършен пет вековен геноцид над един народ, по-стар от всички останали. И ако някои от вас се питат- защо ние българите не отбелязваме ден в памет на жертвите от турското робство? Може би не знаят, че освен всичко, геноцидът над българите е бил със знанието и мълчаливото одобрение от днешните европейски народи!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Генерал

    3 1 Отговор
    ПОКЛОН и мир на душите на всички БЪЛГАРСКИ мъченици - зверски избити по време на Османската империя.Преди няколко години излезе от печат фактологията "Петвековният геноцид" от Веселин Божков. >> http://booklikes.com/petvekovnijat-genocid-veselin-bozkov/book,10709844 >> В България е извършен пет вековен геноцид над един народ, по-стар от всички останали. И ако някои от вас се питат- защо ние българите не отбелязваме ден в памет на жертвите от турското робство? Може би не занят, че освен всичко, геноцидът над българите е бил със знанието и мълчаливото одобрение от днешните европейски народи!
  • 31 Бачо Киро

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Стига дрънка глупости, бастун. Холокоста е все едно да кажем, че в Батак са избити 3 милиона и да забраним със закон да се разследва и говори против това. Отделно да държим цял свят 70 години след това да ни съжалява и съчувства, но пък да сме окрали комшиите и да извършваме геноцид над тях.
    Ето това е правилно сравнение с Батак, шматка такава.
    Холокостът е пълна измама! Ако не беше, тогава нямаше да е подсъдимо дори да се говори срещу него в засегнатите страни и да се разследва. Напротив, разследването би било убедително за всички. Естествено, победителите са си напаснали каквото им трябва.

    Коментиран от #36

  • 32 Снайперистът

    1 0 Отговор
    ФЮРЕРА ГНИЕ В АДА !
  • 33 LCI

    0 0 Отговор
    Безумията и жестокостите на нацисти и комунисти са сред най-ужасните, срамни и античовешки явления в човешката история, нямайки равни на себе си в това отношение! Дано повече никога такива безбожно-сатанински и античовешки политически доктрини, идеологии, тоталитаризми и управления да не се появяват! Бог да прости всички жертви на холокоста и на всички останали тоталитаризми - десни и леви и т.н.
  • 34 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    ами нека!!!!отбелязването зависи обикновенно от инициативата на пострадалите.индианците в сащ към момента имат дотации и чисти приходи от 20 млрд. долара годишно.що не си направят нужните инвестиции за да разбере света за тяхната трагедия?
  • 35 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Нико2":

    неможе да отричаш безспорното убавецо.няма как да кажеш че е нямало холокост след хилядите доказателства за него.това е обида към загиналите милиони невинни.ако ти направиш изследване и докажеш че убитите са по-малко или повече тва не е проблем.много анализатори днес представят различни цифри за избитите ,но да кажеш че е нямало убити или холкост е гавра.затова дадох примера с батак.отговори ми ти като българин как ще се почувстваш ако ти кажат ,че е нямало баташко клане.че тва сме го измислили ние българите да се правим на интересни.и се пръкнат някви убавци като теб в батак или в софия да ти обясняват как костите в църквата всъщност не са на убити в клането ,а на турци от съседното село!!!!умножи сега историята по 1000 и си отговори на въпроса ще не искат да се позволява такава полемика в страни пострадали от холокоста.

    Коментиран от #38

  • 36 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бачо Киро":

    хеитърче ,както казах за теб тва е пълна абстракция.седиш пред компа и кълнеш ,хора дето въобще не познаваш.пишеш за истории за които никога не си се интерасувал.обиждаш,нагрубяваш...само че хеитърче работата е много сериозна убавецо ама много.става въпрос за система за избиване на цели народи ,която бе пробвана върху евреи,славяни,цигани и т.н. преди 80 години.доказателствата за холокостта са абсолютно реални и в огромни размери.първо в решенията на нациската партия,после в реалните деиствия на репресивния и апарат.снимки,филми,документи,спомени,самопризнания,лагери на смъртта...и т.н. и т.н. нека бъда обаче конкретен.правя го специално за алитерати като теб.щото само тотален алитерат може да прави твоите твърдения.та в нашия регион има две големи групи евреи .едната живее в солун.дугата в беломорието и вардарска македония.та в солун евреите са около 50000 ,а в беломорието и вардарска македония около 15000.след като тези евреи са пратени в лагерите на смъртта от там не се връща никои!!!!нали прочете????н и к о и!!!!дори и днес имотите на евреите в скопие стоят непотърсени,щото няма кои да си ги потърси!!!!тва е истината .сега ще ти дам една статия за един велик евреин и голям българин.прочети я и се пробваи поне малко да се поучиш от него.едва ли ще можеш ама опитаи.на този човек с наша помощ немците избиват цялото му семеиство и до смъртта си ,а тои живее дълго не казва и не написва лошо за нас българите.като чета за него и ме е срам от теб ама много ме

    Коментиран от #40

  • 37 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    сега ще ти дам една статия за един велик евреин и голям българин.прочети я и се пробваи поне малко да се поучиш от него.едва ли ще можеш ама опитаи.на този човек с наша помощ немците избиват цялото му семеиство и до смъртта си ,а тои живее дълго не казва и не написва лошо за нас българите.като чета за него и ме е срам от теб ама много ме е срам ,че си ми сънародник.та приятно четене хеитърче и гледаи някъде случаино да не ме засечеш и да ми държиш такъв език като през компа щото маика ти после ще реве ама доста,а на теб няма да ти мине!
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%84%D0%B0%D0%B5%D0%BB_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D1%85%D0%B8
  • 38 Нико2

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Ако не знаеш какво да кажеш, не е нужно да повтаряш все едни и същи въпроси на които вече е отговорено.

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Нико2":

    и къде ми отговори?
  • 40 Генерал

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Моше, спри се! Ставаш смешен вече!

    Коментиран от #41

  • 41 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Генерал":

    ясно ще спамиш с два ника.обичаина практика за хетър.всеки път дискусията ми завършва така с разни псевдогенерали и псевдопатриоти,дето една книга за собствената си история не са прочели.нищо уроците ще продължат.за вас безплатно ,но болезнено!

    Коментиран от #42

  • 42 Генерал

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Моше, какви два ника? Човека ти е отговорил много добре, но ти пак го питаш за същото.

    Коментиран от #43

  • 43 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "Генерал":

    и къде ми е отговорил?я цитираи неговия демек твоя отговор.смях!!!!

    Коментиран от #44

  • 44 Генерал

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Коментар - 17 и 23
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове