Last news in Fakti

25 Януари, 2019 13:08 54 842 155

Зимните гуми стават задължителни

  • гуми-
  • закон-
  • движение

Минималният грайфер през цялата година за леките автомобили трябва да е поне 1.6 мм

Зимните гуми стават задължителни - 1
Снимка: БГНЕС

Зимните гуми стават задължителни за леките автомобили от 15 ноември до 1 март включително, гласят текстове в новия Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане. До сега през зимата можеше да се кара със зимни гуми или с други, който трябваше да бъдат с дълбочина на протектора до 4 мм

За зимни гуми се приемат тези с означения M+S (Mud and Snow), M.S, M&S, M-S или едновременно с M+S и 923PMSF(снежинка в рамката на три планински върха). Минималният грайфер през цялата година за леките автомобили трябва да е поне 1.6 мм , е разписано в новия закон.

Камионите и автобусите трябва да са с минимална дълбочина на протектора от 4 мм, а през зимата трябва задължително да имат вериги в багажника.

Пътниците в автобусите са задължени да „използват обезопасителните колани, с които моторните средства са оборудвани“, пише още в проектозакона. До момента в текста пишеше, че пътниците трябваше да използват коланите, ако има такива. Текстът е провокиран от няколкото тежки катастрофи с жертви през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просия

    241 113 Отговор
    Крайно време беше ! И не ми се обяснявайте "ама то аз, ама то от шофьора зависи..." Ако си наистина добър шофьор, то ще знаеш каква е разликата между зимна и лятна гума ! КОМПРОМИС - НИКОГА !!!

    Коментиран от #9, #12, #48, #96, #110, #135

  • 2 регионален

    204 47 Отговор
    Стига бе, 1.6 мм си е направо динена кора.

    Коментиран от #30, #116

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    100 10 Отговор
    Не разбирам какво има за обсъждане СПОРЕД СТАТИЯТА в един НОВ ИЛИ СТАР ЗАКОН,след като всичко ВЕЧЕ Е РЕШЕНО.Ако обаче както подозирам става дума за ПРОЕКТОЗАКОН,ТО...авторът на статията трябва да бъде наказан с удръжка от заплатата или уволнение ПОРАДИ НЕСПРАВЯНЕ С РАБОТАТА!
  • 5 SS3Pc28H

    39 5 Отговор
    И на мотора ли ? :))))

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Един възмутен

    101 69 Отговор
    Поредната, но не последна тъпотия на сегашните управляващи.

    Коментиран от #24

  • 8 Иванов

    90 26 Отговор
    Човек трябва да е пълен идиот да тръгне с лек автомобил по снега и леда с летни гуми. Най- малкото да са всесезонни, ако не може да си позволи зимни и летни. Ще кара по- лекичко, но поне няма да застраши живота си и този на останалите.

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 9 Гост

    92 61 Отговор

    До коментар #1 от "Просия":

    Правилно! Действително беше крайно време да станат задължителни зимните гуми за автомобилите! Ако си разумен човек и шофьор, ти много добре знаеш каква е разликата в сцеплението на сняг на зимната и лятната гума и не си правиш "експерименти"! То ако можеше с едни гуми в студ и сняг и в жега и пек, те производителите нямаше да ги произвеждат от десетилетия!!! И северните народи, които знаят отлично що е сняг и лед, дали карат с летни зимата? Съмнявам се! Има си закони, а и хората там са отговорни, не са "ганьовци" като нас, дето всичко знаеме и всичко можеме! Сега тия, които карат зимата с летни или с галоши и причиняват инциденти, да си носят последствията! Ако можеш да си купиш зимни гуми - караш зимата, ако ли не - колата в гаража и с градския транспорт!

    Коментиран от #106

  • 10 коментатор

    47 23 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Иванов и каква е файдата тогава че ти си си купил нови зимни гуми и си редовен ,а вуйчо те натресе отзад на някой стоп или светофар щото нямал пари за зимни гумачки !

    Коментиран от #25, #129

  • 11 Един възмутен

    81 24 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Това е абсолютно вярно, само че предложените промени нямат много общо с това.
    "Зимните гуми стават задължителни за леките автомобили от 15 ноември до 1 март "
    Никой не говори за сняг, какъвто може и да няма. Както е в момента, например.
    Разбираш ли сега, за какъв лобизъм става дума?

    Коментиран от #17

  • 12 Бачо Киро

    55 36 Отговор

    До коментар #1 от "Просия":

    Отдавна е крайно време зимата да се кара със зимни гуми - все пак купуваш сет и не ги сменяш толкова често като летните, ако ги съхраняваш правилно. Освен това 1.6мм е пълна тъпотия... 2мм е изхвърлена гума... Летните гуми айде 3мм, принципно е сухо, но зимни под 4мм си е несериозно...

    Коментиран от #112

  • 13 onq s konq

    28 64 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    АЗ съм "пълен идиот" за разлика от морето "полуидиоти" тука и ако не милеех за БМВ-то си толкова,че да не го карам приз зимата за да не се раздрънква из ледовете,като нищо ще тръгна точно с летни гуми ЗАЩОТО НЯМАМ ДРУГИ,НИТО ПЪК МИ ТРЯБВАТ.Естествено ще им сложа ЕДНИ ПЪРВОКАЧЕСТВЕНИ ВЕРИГИ и съм сигурен че ще стигна за където съм тръгнал за разлика от тия със ЗИМНИТЕ ГУМИ.

    Коментиран от #93, #122

  • 14 onq s konq

    45 13 Отговор
    За мене тва не важи щото беенвето зимъска го не карам и си маам пеш !
  • 15 Миризлив пор

    74 26 Отговор
    Спрете се малко бре хора, има региони в страната където редовно е над 0 градуса по целзий посред зима, редовно температурите скачат над 10 градуса. При такива условия зимната гума се изяжда много бързо, свири в завоите и никаква полезна работа не върши. В същото време там едни "всесезонни" са много добра алтернатива.

    Коментиран от #60, #138

  • 16 Тигърът на Седемте тепета

    86 28 Отговор
    B Пловдив сняг не е валял от март миналата година... Искам да ми се обясни ясно защо тогава трябва да съм непременно със зимни гуми?

    Коментиран от #36, #79, #83, #128, #137

  • 17 Бачо Киро

    31 33 Отговор

    До коментар #11 от "Един възмутен":

    Управляването на автомобил не е основно право, а привилегия. Като не можеш да си позволиш, ще ходиш пеша и с градския транспорт. Да си купиш зимни гуми с 4-6мм профил втора употреба не е голяма работа и те държат достатъчно време. Един закон трябва да защитава повечето хора - никъде не пише, че непременно трябва да си караш кошницата. Като нямаш пари за едни гуми какво наливаш, че да се возиш....

    Коментиран от #142

  • 18 Трън

    55 11 Отговор
    Ами ако караш през лятото със зимни гуми? Глоба ще има ли? А това с 1.6 мм си е абсолютно непознаване на материята. Гумите имат маркери до къде могат да се карат.

    Коментиран от #22

  • 19 Гост

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "веломото":

    Пак има неразбрали!!! Черно на бяло е описано какви трябва да са гумите!

    Коментиран от #29

  • 20 Бачо Киро

    28 29 Отговор
    От коментарите излиза, че болшинството са много мизерни душици. Пита се, защо не карате колело, след като от глупостите ви явно личи, че ви е непосилно да обслужвате автомобил.

    Коментиран от #33

  • 21 Трънчев

    38 10 Отговор
    Зимни гуми, ама с грайфер 1,6 мм. Пак недомислица. Всяка гума си има показател за минималния протектор и е лесна за проверка на око. Зимна гума под 4 мм не върши работа. Някой пак е спал.
  • 22 Бачо Киро

    31 5 Отговор

    До коментар #18 от "Трън":

    1.6мм са го копирали директно от закона в Германия. Само дето там рядко си позволяват да карат с галоши.
  • 23 ОЛЕ МАЛЕ

    16 29 Отговор
    Като гледам колко много минуси на наистина умните и разумни хора се поставят...направо ме е страх да карам... Добре, че съм с волво V70...
    Купувайте сликове и газ към Боровец :(

    Коментиран от #26

  • 24 Просия

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Един възмутен":

    Ще се аргументираш ли защо ?

    Коментиран от #53, #57

  • 25 Гост

    34 36 Отговор

    До коментар #10 от "коментатор":

    Файдата е в това, че с този закон всеки ще е задължен да кара със зимни гуми!!! Като го спрат и не е със зимни гуми или са галоши, няма измъкване - акт и колата на трупчета, докато си купи! И като не може да си купи - колата в гаража и с градския! Днеска един, утре друг и всеки ще почне да се замисля дали ще кара с летни или ще ползва алтернативен транспорт! А и аз предпочитам да съм редовен заради собствената си безопасност - да знам, че ще мога да спра или завия! И от там - идва и безопасността за другите участници в движението! Докато не се научим да мислим за собствената си безопасност, няма как да започнем да мислим за колективната такава! А не да се правим на ербапи и после като стане сакатлъка - ревем и "що не сложих зимните..."! Затова е този закон - за да има лост за "вкарване в правия път"!

    Коментиран от #51, #107

  • 26 Бачо Киро

    21 20 Отговор

    До коментар #23 от "ОЛЕ МАЛЕ":

    Да, точно заради българския фактор трябва да е минимум 3мм за летни и 4мм за зимни, а не просто да копират германците.
  • 27 Край

    65 13 Отговор
    Лобито на гумаджиите го прави. ОБАЧЕ ще се прецака. Всички всесезонни гуми имат М S и най-накрая българчетата ще спрат да се редат в кампании по гумаджииниците.
    От години карам със всесезонни гуми -идеални са за нашия климат за нормална кола с нормален шофьор.
  • 28 ха ха

    15 27 Отговор
    Дали ще е летна или зимна гумата, няма никакаво значение в снега ако грайфера е 1,6мм. В Европа минималния разрешен грайфер на зимните гуми е 4мм.

    Коментиран от #32

  • 29 Просия

    16 8 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Не е лесно братко....прости хора...
  • 30 куку руку ку

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "регионален":

    Всяка гума си има маркери поставени от производителя и когато се износи до тях, трябва да се бракува и смени. И повечето маркери са на 1.6-1.7 мм дълбочина на грайфера.
  • 31 3PMSF

    9 13 Отговор
    Three Peak Mountain Snowflake (3PMSF) е символът, който недвусмислено казва, че въпростната гума е зимна. Всички зимни гуми имат M+S символ, но той не гарантира, че гумата е зимна.
  • 32 Просия

    10 8 Отговор

    До коментар #28 от "ха ха":

    Направо не мога да повярвам колко си т*п...пази Боже от такива като тебе...
  • 33 Един възмутен

    40 28 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    От коментарите излиза, че хората мислят с главите си, а от твоите коментари излиза, че си тъпанар. Зимна гума ти трябва ако караш по сняг. България се намира на границата между суб-тропичния и умерения климатичен пояс. Сняг по пътищата има не повече от една две седмици сумарно. Човек може и да не дава 600 лв за тези две седмици. Предложената забрана обаче не е за каране по сняг с летни гуми, а просто така - три месеца и половина. Чиста проба обслужване на нечии лобистки интереси.
    Ако им пукаше за безопасността на хората щяха да затегнат малко контрола върху старите дизели. Или да въведат допълнителен данък за всяка кола която ускорява от 0-100 под 10 секунди. От това би имало някакъв смисъл, но истината е, че на никой не му пука нито за безопасност, нито за въздуха който дишаме.

    Коментиран от #42, #44, #113

  • 34 глупости

    36 2 Отговор
    В Германия през зимата са разрешени : зимни и всесезонни. Няма как при нас да са разрешени само зимните. Стига с тези подвеждащи заглавия на статии !
    Просто трябва всесезонната гума да е маркирана с M+S . Ако пък искаш качествена всесезонна гума гледаш да има 3PMSF certification.
    Няма такъв сертификат "923PMSF". Ставате за смях ...
  • 35 Driver

    11 32 Отговор
    Е сега вече някои другари ще разберат че такова животно като "всесезонни" гуми няма ...

    Коментиран от #64, #108

  • 36 ОЛЕ МАЛЕ

    15 13 Отговор

    До коментар #16 от "Тигърът на Седемте тепета":

    Законите са закони за всички ! Не се обяснявай, а слушай и изпълнявай !
  • 37 Гошко-шофьорчето

    25 6 Отговор
    1.6 мм. протектор?! Цирк. До 01.03. Айи-д-я-я. Ами на 7-8 март, като завали снега/по стар български обичай /, к'во пра'м? Ще се 'лъзгаме, като из смолянско. 10-те градуса, 'де останаха? Важното е, да 'ковем' закони. После, ще ги 'ремонтираме'. Ха-ха.
  • 38 бббббб

    22 4 Отговор

    До коментар #3 от "веломото":

    Публикувано във факти.бг: За зимни гуми се приемат тези с означения M+S. Това са така наречените всезезонни

    Коментиран от #46

  • 39 куку руку ку

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "веломото":

    На всесезонните си пише и M+S, че и "колорадските планини със сняг" са изтипосани
  • 40 Сатаната

    18 13 Отговор
    Сега във водата със зимните спирам по-лошо отколкото с летните с CLK-то и карам паджерото. Иначе по закон нов или стар съм изряден но на два пъти се чудих къде точно да спра в задницата на този пред мен, на вода е голяма мъка със зимни.

    Коментиран от #43

  • 41 мнение

    43 9 Отговор
    Дори в скандинавските страни няма такова изискване. Понякога цялата зима няма сняг.А защо да караме със зимни гуми при 20 градуса примерно през ноември или март? Изискването за зимни гуми трябва да се дефинира спрямо пътните и климатичните условия, а не според календара! Така ще принудят по-бедните шофьори да карат целогодишно със зимни гуми, което пак не е добре.
  • 42 Просия

    9 19 Отговор

    До коментар #33 от "Един възмутен":

    Ти или си жена, или имаш женски изказ...написаното от теб е без никакъв смисъл и логика... !!!Срамота е в 21 ВЕК да оспорваш препоръчаното и вече доказано от професионалисти !!!

    Коментиран от #45

  • 43 Просия

    11 3 Отговор

    До коментар #40 от "Сатаната":

    Да или си с китаец или DOT2302...
  • 44 тъпанар

    18 29 Отговор

    До коментар #33 от "Един възмутен":

    Ъъъ... по-голяма тъпотия от доста време не бях чел. Единственото вярно в написаното е че сняг по улиците има в много малко дни. Но, основното при зимната гума не е грайфера ( затова и в различните страни мм. са различни по закон) а материала от който са направени. Не е никаква "конспиративна" тайна че след 3-та та година пада рязко качеството на сцепление м-у гума и настилка. Ако си мизерник и не си в състояние след 2 зимни сезона да си купиш зимни гуми, ставаш един потенциален съучастник на ПТП при зимни условия. По мое скромно мнение закупуването на гума 2-ра употреба е, като да си купиш обувки 2-ра употреба ( най доброто им време е в миналото). Странно е да дадеш примерно средно окло 5 000 лв за кола на старо и да се стиснеш за 400 лв за 2 сезона. Типично мислене на Бай Ганьо, с всичките му последващи дребнави тарикатлъци. Цената от 400 лв. за 4 гуми е средна ( има от 60 до 280 за брой), знам защото купувам на всеки 2 сезона и следя няколко доставчика. На всички ганьовци пожелавам приятно завъртане на пътя с 1.6.мм. грайфер - успех.

    Коментиран от #114, #121

  • 45 Един възмутен

    31 7 Отговор

    До коментар #42 от "Просия":

    Ти ли си професионалиста?
    Цяла България е пълна с професионалисти и разбирачи, само дето като повикаш професионалистите да ти оправят къщата или колата после си скубеш брадата и почваш да оправяш след така наречените баш-майстори...
    Без значение дали е фирмен сервиз или гаражен сервиз. Всичките работят "супер качествено, бързо и професионално" а после се оказва, че всичките са мошеници и некадърници, без никакви изключения. От зъболекар до зидаро-мазач и начело с тези дето ни приемат законите, сменят мантинелите и плочките пред църквите.
    Айде мерси, няма нужда.

    Коментиран от #49

  • 46 до бббббб

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "бббббб":

    Ко , ко ?!? Ко речи ... ?!?

    Коментиран от #47

  • 47 Един възмутен

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "до бббббб":

    https://www.tires-easy.com/blog/mountainsnowflake-symbol/
    Така пишат.
  • 48 Глей ся

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "Просия":

    С грайфер1,6 ивериги да сложиш си е шейна!
  • 49 Просия

    17 14 Отговор

    До коментар #45 от "Един възмутен":

    Виж какво, дори не е нужно да бъдеш професионалист за да знаеш защо се налага да има зимни и летни гуми, и каква е разликата. Точно от такива дървени философи като теб сме на това дередже във всяко отношение . В най-добрия случай ще се молиш да те бутат като падне 3 см сняг !!! Образовай се и прочети преди да даваш неадекватно мнение !

    Коментиран от #50, #55

  • 50 Един възмутен

    30 12 Отговор

    До коментар #49 от "Просия":

    Може да съм дървен философ, но съм на пътя от 1986та и още никой не ме е вадил от пряспа, нито пък съм удрял някого на сняг. Впрочем, удрял съм. Киша върху огледален лед, градска улица. Четири нови зимни гуми, АБС и ЕСП. Набрах му на калника като хармоника. Акта беше за него, разбира се, беше паркирал като повечето българи в нарушение. Много ще ти помогне зимна гума, ако нямаш акъл в простата тиква...

    Коментиран от #52

  • 51 коментатор

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Точно така ! Съгласен !
  • 52 Просия

    11 12 Отговор

    До коментар #50 от "Един възмутен":

    Сигурен съм, че лъжеш за 4-те нови зимни гуми ! Особено като гледам как си против закон, който нормалните хора отдавна спазват. А дори и да е било така, както казваш - това е коренно различна ситуация и примера ти не е обективен !

    Коментиран от #62

  • 53 ключаря

    21 7 Отговор

    До коментар #24 от "Просия":

    Аз ще ти се аргументирам от негово име.Това е отново в полза на търговците, разбирай корумпираните политици закон.
    1.Защо автомобилните гуми не се правят от същия материал от който се правят камионните и тираджийските за които няма летни и зимни? - защото да има ам,ам!
    2.На ясно ли си, че умишлено летните се правят по една технология, а зимните по друга, въпреки, че интервалът -10 ... плюс 40 е добър за скорости до 130 км. - защото да има ам, ам!
    3.Учи математика, за да ти върви физиката иначе ще защитаваш винаги джендърите, както в случая, ама то джендърът не било лошо нещо.

    Коментиран от #59

  • 54 Stibo

    11 14 Отговор
    Браво. Чудесна новина! Сега селтаците ще има да реват......
  • 55 333

    17 8 Отговор

    До коментар #49 от "Просия":

    Мога да си хвана такси като падне 3см сняг. Приличните летни гуми държат не по-зле от зимните, когато няма сняг. А сняг няма през по-голяма част от зимата. В момента по улиците е някаква абсолютна кал. И двете коли се пързалят брутално. Едната е със топ зимни гуми, другата е с топ всесезонни.
    А лятото какво правим с тия, дето карат със зимни на 7, 8 години, дето на мокро са като шейна?

    Коментиран от #56, #61

  • 56 ключаря

    18 3 Отговор

    До коментар #55 от "333":

    Ами то и във Ф1, когато вали се слагат специални гуми за дъжд/мокра настилка/.
    Ама гражданските гуми бяха с по-различен състав до 90-те години, когато започнаха с е......те номера и в този бранш.
    Защо не пледираш за наказание на тези, дето докараха до това дередже - че те ненаситниците ще измислят иначе и пролетни и есенни гуми
  • 57 ключаря

    28 8 Отговор

    До коментар #24 от "Просия":

    НЕ БИХ СЕ УЧУДИЛ ДА ВИДЯ СЛЕД 20 ГОДИНИ И ПРОЛЕТНИ И ЕСЕННИ ГУМИ - ДЖЕНДЪРИТЕ СА СПОСОБНИ
  • 58 Направо

    22 4 Отговор
    Направо закона да казва коя Марка гума да си купуваме и колко години макс. може да я караме - всичко друго са посредствености ... искаме истински лобизъм, не аматьори.

    Коментиран от #146

  • 59 Просия

    9 12 Отговор

    До коментар #53 от "ключаря":

    Няма как да толерирам гл*паци като теб, сериозно ! Трябва да имаш доста повече капацитет, за да можеш да разграничиш плодът на въображението си пред дадена конспирация. Дори е късно да ти обяснявам, защото ! Ти си се изградил като индивид и вече нищо не може да бъде поместено във вече задръстеното (касетата - главата ти ) По темата ще ти кажа, че ДА !, има М+S гуми за камион, те се използват предимно за диференциала. Инак си и доста далече от физиката, щеше да знаеш за масата/ триенето и сцеплението ! Както вече казах пази Боже от хора като теб !

    Коментиран от #63, #67

  • 60 ГлобалноЗатопляне

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Миризлив пор":

    Какви ти райони, то 2/3 то България може да е така - ако е по-мека зимата.
  • 61 Просия

    3 7 Отговор

    До коментар #55 от "333":

    Ти си на друга ПЛАНЕТА ! Слез на ЗЕМЯТА !
  • 62 Един възмутен

    18 6 Отговор

    До коментар #52 от "Просия":

    Абе пич, толкова ли ти трудно да схванеш какво искам да ти кажа? Аз не предлагам някой да кара с летни гуми по сняг. Казвам, че в 90% посочения период НЯМА СНЯГ! Погледни през прозореца, сега сме между Голям и Малък Сечко, по пътя няма и една снежинка. Затова тази забрана е тъпа и лобистка.
    Безкрайно по-просто е да се забрани карането по сняг (зимни условия, има го дефинирано в ЗДП) с летни гуми, за такава забрана съм с двете ръце ЗА. Вземи помисли малко преди да проповядваш клишетата в които си решил да вярваш. В Египет също не ползват зимни гуми, не е защото са по-тъпи от теб и нямат професионалисти които да им обяснят как са нещата.

    Коментиран от #66

  • 63 ключаря

    18 5 Отговор

    До коментар #59 от "Просия":

    Хайде да не говорим за физика, че ще те хвана на тясно!
    Да не искаш, като завали дъжд да сменям гуми.
    Та не разбрах сега, защото току-що звъннах на шофьор от Груп - за автобусите нямат летни и зимни - защо ли?
    И като съм изграден вече, какво? да давам предимство на съвременните глупости?

    Коментиран от #69

  • 64 Дедо

    7 3 Отговор

    До коментар #35 от "Driver":

    За съжаление има!По моите наблюдения стана масова практика покрай тия дандании огромен процент да карат целогодишно със зимни гуми!След първото лято с тях обаче колко да са зимни?При тежка зимна обстановка тия с галошите и да предизвикат ПТП ще е вероятно само с материални щети или пък въобще няма да се движат!Лятото на магистралата със 140 и зимни гуми като им се увеличи спирачният път нещата са в пъти по страшни,а на мокро е още по опасно!За задължителни трябва да са и летните гуми лятото!

    Коментиран от #68

  • 65 123

    13 8 Отговор
    Зимни гуми на мокър път при температури малко над нулата са трагедия. Няма спиране.
  • 66 Просия

    9 18 Отговор

    До коментар #62 от "Един възмутен":

    И ти си на друга ПЛАНЕТА, слез на Земята глуп*ко ! По твоята мега ама МЕЕЕЕЕГА тъпа логика, искаш да кажеш, че както си караш (без да има сняг) и започне да вали - ще отбиеш и ще чакаш някой да дойде с 4 ЗИМНИ гуми да ти смени летният галош ???? Сечко, Пешо, Гоше тва е.... Айде малко по-сериозно да мислиш тая ти глава...ееее....
  • 67 ключаря

    19 5 Отговор

    До коментар #59 от "Просия":

    Неукия - какви триения имаш в малкия си мозък не знам.Знам само, че има МАТРИАЛ за автомобилна гума, който да е отличен за интервала -15 - +35 градуса и от него се правеха гумите до 90-те.За свръх високи от +35 до +55 трябва специална гума.
    Останалото е за такива като тебе - , така са го измислили, че дори да ги защитаваш, уж го правят научно и за твое добро - прозорец на Овертон.Същото е и за маслата - прост факт е, че в моторното масло 97% е "основно масло" - останалото са добавки, ама какви? уж подобряват, а пък в действителност след 7-10 000 км, го правят негодно.Обаче камионът, където е с по-голямо натоварване кара със същото масло 10 пъти повече

    Коментиран от #73

  • 68 Един възмутен

    8 2 Отговор

    До коментар #64 от "Дедо":

    А колко тъпаци карат с регенерат лятото, броиш ли ги тези? Веднъж карах по Тракия и ме подмина един поне със 180. после го срещнах на ОМВ Бургас, като му видях гумите направо ми призля.
  • 69 Просия

    6 7 Отговор

    До коментар #63 от "ключаря":

    АХАХАХ и тоя е някакъв "ФИЗИК" като тебе...ХАХАХАХХА

    Коментиран от #70, #74

  • 70 ключаря

    7 3 Отговор

    До коментар #69 от "Просия":

    Ти не си добре!
  • 71 pokp

    7 4 Отговор
    Трябва и да се не по стари от 3-4 години - за да секне бизнесо на гумаджиите да продават стари на 10 госдини и криви спечени на кокъал гуми но с грайфер !!!! То е опасно да не ти се забиен некой такъв в колата >..
  • 72 Грую

    14 1 Отговор
    Трябва да се забрани да се прокарват тъпи закони. Миналата година в отдела на Континентал за велосипедни гуми ако не ме лъже паметта беше създадена смес за гуми, която е по-износоустойчива и от тази на летните, а сцеплението е много по-добро от това на зимните. Сместа се нарича Green Chili и всички изработени от тази смес гуми нямат нужда от квалификацията "зимни" или "летни". Когато тази смес навлезе масово ще остане просто още един ненужен тъп закон!

    Коментиран от #75

  • 73 Просия

    8 17 Отговор

    До коментар #67 от "ключаря":

    Ти си глупа*а на седмица във ФАКТИ !!! Сериозно...хахахах. Със този мекия каучук при +30 Градуса на въздуха - асфалта ще бъде поне 45-50 градуса. Излизаш на магистралата при скорост от 120-130 км/ч след 10 минути слез и пипни гумата... а някъде срещнах, че си писал нещо за формула 1 .... УЖАС, НАПРАВО СИ ЗАТВОРИХ ОЧИТЕ И СКРОЛНАХ....ХАХАХАХАХАХАХ

    Коментиран от #76

  • 74 ключаря

    12 3 Отговор

    До коментар #69 от "Просия":

    Наистина не си добре - направи справка за коментарите в Евро Парламента - на снимка да видиш опулените физиономии на евродепутатите при обяснението на нашия премиер, че причина за катастрофата на кимиона е била липсата на зимни гуми.
  • 75 Просия

    7 9 Отговор

    До коментар #72 от "Грую":

    Да, прав си ! Има такава смес, но преди да стане масова, НИЕ ЩЕ ИМАМЕ СОВАЛКА НА МАРС И ЧЕРЕН ПРЕЗИДЕНТ!!!
  • 76 ключаря

    17 4 Отговор

    До коментар #73 от "Просия":

    „Да престанат да занимават обществото, с това, че камионите са им виновни. Ако камионите им бяха виновни, тогава къде са органите на ДАИ и колко камиона с износени гуми са спрели и колко акта има?, заявява Красимир Лалов от Национално сдружение на българските превозвачи. „Някои хора да вземат да научат, че зимни гуми за камионите няма.” - ето ти изявление на председател на Националното сдружение на българските превозвачи - честно ти казвам, ако и сега не млъкнеш върви да се прегледаш! Какво, и той ли е прост като мене?

    Коментиран от #91

  • 77 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 3 Отговор
    Така се праи тука умрат неколко де не могат да карат повече от пазарска количка у куфланда и го отнасят сички
  • 78 Mpowered

    14 2 Отговор
    Аз изхвърлям една гума при следните причини: Стар дот (поне 5 г.),Износен грайфер (до 4 мм.),Срязване на страничната стена или при цицина.Живота ми е мил и се съобразявам със състоянието на гумите понеже това ми е единственият контакт с земята докато съм в колата.
  • 79 Гост

    13 11 Отговор

    До коментар #16 от "Тигърът на Седемте тепета":

    Защото,тъпанар такъв, дори и да няма сняг, е студено, а материала на зимната гума е съобразен с това, да "работи" на студено.
  • 80 Бенц

    9 0 Отговор
    Някой от коментарите са че 16мм грайфер гумите ставали галоши, интересно фирмите производители толкова ли не са в час че са сложили "ограничителя"на около 2мм....
  • 81 изроди

    8 4 Отговор
    1.6 mm hahahahaha да ви еба майката педерастка и недъгава, това са галоши, искате да има все повече ПТП-та аЍ? парламентарни мъстии мръсни
  • 82 ПОПА

    12 3 Отговор
    Добре де, има ли някакво проучване за България, за да се разбере наистина за какво става въпрос, защото зимата в Швеция е едно, в Гърция друго, а на екватора съвсем друго.По тази логика утре могат да ни задължат да не караме коли със задно предаване, защото буксуват,независимо от гумите!!!!!!!!!
  • 83 хахахаха

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Тигърът на Седемте тепета":

    защото си глупав, и няма смисъл да ти се обеснява
  • 84 ключаря

    14 2 Отговор
    Подкрепяте лобистки закон.
    Под пред текст, колко са загрижени за Вашия живот Ви задължават да купувате опасни за Вас гуми с една единствена цел - да ги сменяте и да върви търговията.
    1.Колко държави от ЕС не са приели този закон веднага, а ще го приемат със закъснение под натиск.Само не казвайте, че тези държави са глупави и незаинтересовани за живота на гражданите си.При това ние сме една от малкото държави с наистина умерен климат.
    2.Защо не се потърси отговорност от авторите на "зимните" и "летни" гуми и не се произвеждат всесезонни гуми от съответния материал - само не пишете, че няма такъв, че шофьорите на камиони ще паднат от смях.
    3.Всичките ли колеги, които са писали по-горе, че зимна гума на дъжд при 1-10 градуса е опасна?
  • 85 ключаря

    9 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Подкрепяте лобистки закон. Под пред текст, колко са загрижени за Вашия живот Ви задължават да купувате опасни за Вас гуми с една единствена цел - да ги сменяте и да върви търговията. 1.Колко държави от ЕС не са приели този закон веднага, а ще го приемат със закъснение под натиск.Само не казвайте, че тези държави са глупави и незаинтересовани за живота на гражданите си.При това ние сме една от малкото държави с наистина умерен климат. 2.Защо не се потърси отговорност от авторите на "зимните" и "летни" гуми и не се произвеждат всесезонни гуми от съответния материал - само не пишете, че няма такъв, че шофьорите на камиони ще паднат от смях. 3.Всичките ли колеги, които са писали по-горе, че зимна гума на дъжд при 1-10 градуса е опасна са глупави и прости?
  • 86 michelin crossclimate plus

    3 0 Отговор
    Идеалния са за новият закон, имат си 923PMSF (снежинка в рамката на три планински върха) и особено за морски град няма никакви проблеми. От опит го казвам, не за да рекламирам.
  • 87 PlimP

    8 0 Отговор
    на летните гуми маркерът е на почти 2-а мм. , на зимните е по-висок(ясно защо), иначе поредната простотия, с планински хълмове, мъди+секс и дрън дрън, кой кво видял в нета и закон ще го прави, все грамотни са се събрали в скапания ни парламент, разбират всичко и навсякъде, имам зимни гуми за продан, страшни, грайфер на корем , малко се лъзгат на сухо и мокра, но на тях си пише M+S, нищо че новите летни контита, които сложих са 13192847219 пъти по-добри, няма да се плашите, има летни гуми с надпис M+S, има и всесезонни за малкокаращите, но там цените са неприятни :D:D:D
  • 88 Стефан

    14 0 Отговор
    КОГА бе джендари долни ЩЕ ЗАПИШЕТЕ ЧЕ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СТАВА 1000 лева, това задължително, онова задължително , САМО ЗАПЛАТИТЕ - кой както предцени, И НАШИТЕ УШКОВЦИ -ами не задължително, но ако има хора, а не мастии на изборите да се гласува, да си гласуват чиновници и партийците, ама не българина с хоро ще гласува да го шибат , а този закон е КАТО ВСИЧКИ ДРУГИ - ЛОБИСТКИ, за може някое наше момче да се нагуши, ДА СЕ ЗАДАВИТЕ ДАНО.
  • 89 Дедо Ви Я

    11 1 Отговор
    Язе джиткам само с ал сизън ластици. Ай сиктир, само ша им одим по гуманджийници и ша са чудя де да завирам по един кат търкалета! Две годинки - в депото и нови. Навремето, га имаше само Вида спорт, джуги и жиголета се със зимни и летни гуми танцувахте!!! Щот ся в леда и снега белким жулите с 200, кат сте със зимни - море пак си лазим с 40-60... Само простотии БЕ БАЦЕ!!! Га ми шепнуваш на уше, море знам, че иде реч онли за мъниии! На калпава шоферка зимни гуми с шипаци и ланци отгоре да и слоиш - келфайда у айса!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 СтарТИРаджия

    10 0 Отговор

    До коментар #76 от "ключаря":

    Абсолютно правилно!!! Няма! Има диференциални гуми със зимен и летен грайфер. В България масово се ползват със зимен грайфер и зиме, и лете - дори произвеждащите регенерат фирми, наблягат предимно на зимния. Предни гуми и такива за ремаркета има варианти, и с напречно насечен грайфер, но не я вършат никаква, а в структурата на каучука няма разлика! И забрави да сравняваш пътното поведение и управлението на 5 - 6 осева композиция с лек автомобил в сняг и лед!!!
  • 92 бай Тошо

    6 10 Отговор
    За летните трябва да е до контролата, за зимните да е минимум 7мм! Задължителен трябва да е и ДОТа, не повече от 5 годишен!!!

    Коментиран от #103

  • 93 Железар

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Хаха успех
  • 94 сдасдас

    11 1 Отговор
    Тези нормални ли са за софия добре но на 15 ноември в Варна е 20 градуса в Бургас е същото през деня а вечер е 10 градуса колкото искат да слагат глоби на южното черноморие няма да слагаме гуми .а
  • 95 Язе

    6 7 Отговор
    Големи разборачи.Я някой да ми каже дали на това време излиза с джапанки или с ботуши?Те ти обяснение.То и в Смолян беше 5-6градуса но бягах за вериги.Хайде някой да им обясни на местните след като по пътя нямаше сняг какво стана.Тези които са тръгнали с летни гуми и сега са там и закъсат ходете ги бутайте.
  • 96 Стига глупости

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Просия":

    То по твоята логика зимата само с 4х4.Предно или задно само лятото.
  • 97 ФИНЦИ

    11 4 Отговор
    еииии МАМА ВИ НЯМА ДА ВИ ТЪРПИМ МНОГО СМОТАНИ ГЕРБАЖЖИИИ ИДВА ВИ КРАЯ ИЗРОДИ ЗИМНИ ГУМИ НЕ ЗНАМ СИ КО КРАДЦИ С ВАС САМО СЕ ЧУДИТЕ КАК ДА МАЧКАТЕ НАРОДА АМА ИДИ ИДИ КРАЯ
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 чавдар

    7 1 Отговор
    айде, добър оборот на магазините за гуми,точно гумите са най големия проблем на тая държава
  • 100 чавдар

    7 1 Отговор
    къде да ги държим лятото тия гуми -мазето го разбиват всяка година ,трябва под кревата да ги слагам
  • 101 асддса

    7 5 Отговор
    Абе то хубаво, но сняг няма от ноември до март, а на сухо и мокро летните гуми се справят по-добре.
  • 102 hhh

    1 4 Отговор
    nehtastni bokluci nesprexte da rasite gluposti iavno imate mnogo svobodno vreme nehtastniciiiiiiiiii drislovciii
  • 103 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #92 от "бай Тошо":

    7мм за зимни гуми?!? една зима и да хвърляме а???? Ти в ред ли си?
  • 104 агент08

    13 0 Отговор
    България ще бъде унищожена от малоумниците! Само в 4 европейски държави зимните гуми са задължителни! А ние сме от най-южните държави в Европа!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 агент08

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    А ти ако имаше малко мозък в кратуната щеше да се гръмнеш!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 гост

    3 6 Отговор
    Падне ли сняг отворковците с летни гуми и 5мм. грайфер правят бруталните задръствания и катастрофи по пътищата. Няма ли сняг - стават големи експерти и почват да ръсят мозък из нета.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 умник

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бачо Киро":

    абе, неграмотен, ти да си чувал за официални сайтове на производители? понеже не си, ще ти кажа, че такива има...и в тях пише, че зимната гума е годна до изравняване на маркера с протектора...и е направено така, че всеки човек да може да следи състоянието на гумите, и колко може да кара...и за последно - при почти всички производители маркера е на 1.6mm, точно заради това в повечето европейски държави това е мин. протектор по закон, ти ли си по наясно с възможностите на гумите, или производителите?
  • 113 Друг възмутен

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Един възмутен":

    Кое Ви кара да си мислите,че зимната гума е само за сняг?

    Коментиран от #124

  • 114 Друг възмутен

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "тъпанар":

    Напълно подкрепям написаното от Вас !
  • 115 АзГаз

    4 2 Отговор
    Абе хора, четете внимателно, бе! Според написаното в проектозакона през зимата можеш да караш с каквото намериш стига да не е лятна гума-зимна, всесезонна-каквото има. M+S без задължителна снежинка е всесезонна гума, която при по-ниска от 7 градуса температура е с поведение на лятна. Да не говорим, че има и летни гуми с означение M+S ! Този, който е писал проектозакона не е в час!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Driving pleasure

    6 0 Отговор
    Идеално! Отивам да изроявя зимните дето ги фърлих преди 5 години щото бяха на галош и ще си ги джиткам цяла зима с 1.6 мм грайф щото на тях пише М+С, много ще съм безопаснен както и всички тия, които си накупуват гуми трета употреба ама "зимни :) БГ законотвореца е гений! Чиним евала и търча за гумите!
  • 118 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Това е комично направо, 1.6 мм си е жив галош, аз в момента карам летни със 5 мм, не ми казвайте че този галош дори и зимен е по-добър.
  • 119 Баба Гица

    7 0 Отговор
    Уф, тая статия всяка година излиза, вече си карам И ЗИМЕ И ЛЕТЕ със зимни гуми, яжте ми хурката...
  • 120 Бай СТАВРИ

    6 2 Отговор
    АЗ СЪМ СЪС ЗИМНИ ГУМИ ЦЕЛОГОДИШНО, И КАРАМ 5000 КМ след това сменям гумите . Износват се ,50% от гумите и не чакам да ми фраснат и глоби .
    Вече който може да издържи на разходите ще управлява кола, останалите нямат просто шанс. Високи данъци , високи глоби , повече разходи и малки заплати ??? Направо се прецакахме
  • 121 бай хой

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "тъпанар":

    да си сменим доходите и ще разбереш че не си прав

    Коментиран от #141

  • 122 Томов

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Абе КОН !!! КОН си беше и ще си останеш такъв !! Зимата няма да те пита с БМВ ли си или с друга марка кола !! Защото в някои региони на България ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СИ СЪС ЗИМНИ ГУМИ И ВЕРИГИ !! КАПИШ !!!

    Коментиран от #134

  • 123 Antani

    7 1 Отговор
    Когато създаваш постоянно и не спорно условия народа да се побърква то каквато и гума да сложиш на колата му няма никакво значение . Шашвия и с летни и със зимни все си опасен . И на пътя и извън него . Всичко се прави с умисъл. За да има глоби , глоби и пак глоби . Така , че не това е най големия проблем . Преди гумите има къде , къде по важни неща . Не твърдя , че това не е важно .
  • 124 Vvl1

    2 3 Отговор

    До коментар #113 от "Друг възмутен":

    няма ли сняг е ужас ако е мокро една хубава лятна гума е в пъти по стабилна изпробвано 15г зимната е добра само на сняг справка жълтите павета в София нема по хлъзгава настилка
  • 125 локомотива

    5 0 Отговор
    със тези индекси на гумите половината полицаи ще гледат тъпо при проверката,а по голямата част от тях нямат възможност да се наведат за да ги видят,по разбираеми причини.
  • 126 Гост и то просъ

    4 1 Отговор
    Честито.Догодина с пролетни и есенни гуми . Боже пази България от политици и глупаци.
  • 127 щщщщщ

    3 0 Отговор
    Тези дни шофирам по често из София.Понеже отдавна не е валяло пътната настилка е станала една смесица от кал и тиня.При всеки завои колата се поднася и хлъзга както се казва.А гумите са на 2 години зимни.Какво ме спасяват те от това че общината не ги почиства тези пътища във милата ни мръсна столица.
  • 128 Пъжо

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Тигърът на Седемте тепета":

    Зимната гума е ефективна при температура под 7 градуса!! При ниски температури, лятната гума не работи!! Нито спира, нито те държи в завой!! Става твърда като камък и няма нужните свойства!!!
  • 129 Вуйчо

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "коментатор":

    Ако вуйчо те натресе отзад, лошо. Почват едни ходеници по мъките. Застрахователят ти плаща едни 40% от щетите.,и понеже на никой не му се занимава със съд, се оправяш сам. Ако обаче осъдиш вуйчото за останалите 60% от щетата, другият път ще си помисли. Вярно нещата ще се проточат с месеци или години, но за мен това е начина.
  • 130 Дупка в дупката

    0 0 Отговор
    Ама трябва и ние шоферите да изискаме от АПИ пътища без дупки,независимо от района и сезона!Да се определи отговорна институция която да ни заплаща гума скъсана заради дупка засипана от сняг!
  • 131 056

    5 1 Отговор
    Интересно как е в Румъния и Сърбия. Задължителните зимни гуми за мен са напълно неоправдани. От Бургас съм и тук има по 5 дни сняг през зимата. И затова зимни гуми?

    Коментиран от #139

  • 132 НЕучуден дебил

    5 0 Отговор
    Тъп народ сме и тия 80% са силно занижени, щом не знаят кога, как и за какво се използва зимна гума. Като голяма част от тия 80% са още по-зле. Щото мислят, че за зимни гуми трябва да има задължително сняг.

    Коментиран от #133

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 056

    2 0 Отговор

    До коментар #122 от "Томов":

    Точно така - за някои региони, но не за всички. По Черноморието и в Сандански със задължителни зимни гуми е неоправдано.
  • 135 Разумен

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Просия":

    Кой ти наби 96 минуса за истината която каза,просто е непонятно за мен...... .Аман от пишман шофьори които си мислят ,че зимата могат да карат със летни гуми,дори и нови.
  • 136 Анонимен

    1 0 Отговор
    Навремето нямаше зимни и летни гуми.Имаше Видинки и караш докато се изтърка.Имаше къде по големи снегове,но такива задръствания не.А сега само се оправдават
  • 137 Антон 1

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тигърът на Седемте тепета":

    Щото , като решиш са отидеш до Софето , да не ни изпотрепеш на магистралата ! Или ти зимата я изкарваш цялата я Пловдив ! Няма почивки ,няма разходки , Пловдив на капана !:):):):):)
    Аз и по посока Асеновград -Пампорово никога не съм виждал сняг ,ама то и ти ! Нали не ходиш там зимата ?
  • 138 Димо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Миризлив пор":

    Не дрънкай глупости бе разбирач до 15 градуса зимната няма проблеми с износването а лятната на 10 градуса си е бакелит почва да се чуди дали да спира или да се плъзга няма вече гуми от чист калчук във всички има и найлон прочети малко за гумите

    Коментиран от #140

  • 139 Антон 1

    1 0 Отговор

    До коментар #131 от "056":

    И цяла зима си стоиш в Бургас ,нали ?
  • 140 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #138 от "Димо":

    Отговаря си на ника човека , не се хаби !:)
  • 141 тъпанар

    6 1 Отговор

    До коментар #121 от "бай хой":

    Не е до доходи уважаеми. Просто не давам по 200 лв. за пиратки на Нова Година, това е. За 2 години (средно) 400 лв. не са фатални за да се оборудва един автомобил (около 5000 лв.), значи по около 17 лв. на месец. Това е по-малко от 1 кафе на ден. Въпрос на личен избор е. Не се опитвам да натрапвам мнение. А има гуми и по 60 лв. Излишна полемика се води за нуждата от зимни гуми според мен. Географската ширина на Бг. е такава че се редуват топли и много студени зими. И вместо да се гадае на боб каква ще се падне, е по-лесно да си подготвен. Дори за хора с много ниски доходи има гуми. Ако продължа да давам примери няма да ми стигне времето, но пак ще Ви опонирам... дори и при ниски доходи има как да се направи покупка на нова гума за автомобила. Намалете сумите за пиратки, кафе и цигари ( все жизнено важни неща за съвременния българин).
  • 142 Име

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бачо Киро":

    Това, че един закон защитава повечето хора, не значи, че е правилен! Прави се оценка на обстоятелства и неуспорими истини на после се приема! Интересно какви трябва да са пътищата през лятото и зимата, че да могат да отговарят на климатичните условия😁 те ще имат ли маркировки?

    Коментиран от #143

  • 143 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #142 от "Име":

    Точно ,когато един закон защитава повечето хора ,значи в правилен !;)
  • 144 За кон а не за лъв

    1 0 Отговор
    Аз съм с гуми за мъгла
  • 145 С зимни сме

    4 0 Отговор
    И бих се радвал както приемат закон за Летни/Зимни гуми, да приемат и един единствен Закон за пълнене на дупки. Но не с крака на минусови температури. Искате изрядност на пътя от всеки стъпил на пътя. Ами то няма качествен такъв. На къси можеш да се прибереш от цяла Европа без притеснения. Влезеш ли от Видин почват тестовете Коя дупка е по малка.
  • 146 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Направо":

    Абсолютно трябва да има срок на ползва не. Пет години и нови.
  • 147 Николай

    0 0 Отговор
    Сигурен ли си че маслото в мотора на камион е по-на товарено?
  • 148 Колега

    2 0 Отговор
    Хубавата гума лятна или зимна без значение е много важен фактор при шофиране .Самата стъпка на колата е съвсем друга на пътя в завой при спиране също а и даже возията е по добра и спирачният път по малък при по висока скорост караш по спокойно
  • 149 Някой си

    1 2 Отговор
    Аз си карам моята с летни и кво къв е проблема.нашата улица е винаги топ чистят не се спират все пак съм софиянец така че вие провинцията задължително спазвайте законите и не заяждайте с нас столичани
  • 150 Michelin

    2 0 Отговор
    Минималният грайфер на гумата от производителите е 1.6 мм, там са поставили хората и ограничителя за износване. Не държавата,а производителя, казва кое е удачно и кое не, изпитано при всякакви условия, а всяка страна може да вземе под внимание тези данни или не. Тука всякакви професори говорят само глупости. Вие ли знаете за гумите повече от заводите,които са проектирали и са ги направили. Зимната гума си е за зимата, лятната за лятото,минималния грайфер за всички модели е 1.6 мм, под този грайфер , производителя не гарантира правилното сцепление на гумата. До тази теза са стигнали хората,наливащи милиони да проектират и правят гуми, за разлика от винаги всичко знаещите "професори".
  • 151 Онуфри

    0 1 Отговор
    Ма то един сняг ,то лед и зима по Черноморието . Вериги не помагат и шипове ковем. Почти 0 градуса стига вечер и сутрин. 12 на обяд и бананите замръзнаха. Гледам един катажия от НАП гони бяла мечка от онова дето е уж главен път Бургас -Варна . Тук -таме лента за изпреварване и 20 км. забранено . На правата скоростна отсечка с ограниченията 60 км .заради празните хотели на политиците след баирите до Слънака ,друг патрул на Частните Застрахователи с държавна заплата и собствени рушвети катажии, подкарали ято пингвини към аква парка . А те само искаха рибка ,не щат пари и пак пари.
  • 152 зимен

    3 2 Отговор
    Аз съм си целогодишно със зимни. Хем евтино, хем удобно, хем не пълня гушите на пеликаните.
  • 153 алекс

    0 0 Отговор
    тук всеки си е прав но да добавя и аз,една гума може да има и 1 см грайфер,но ако е старичка и над 7 ,8 год,на снега и леда става шейна,така че и това трябва да отчитат нашите скъпи управници-мозъци
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 89524

    0 0 Отговор
    "гласят текстове в новия Закон за движение по пътищата" - този нов закон все още не е влезнал в сила-това са само предложения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове