Last news in Fakti

31 Януари, 2019 16:53 2 148 4

Либия съобщила за „огромна победа“ за танкера в Бургас

  • либия-
  • танкер-
  • бургас

От агенцията отказаха да коментират дали техни служители са били привличани в прокуратурата

Либия съобщила за „огромна победа“ за танкера в Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

Съдия от Първоинстанционния съд в Атина удовлетвори молба на Либийската национална корабна компания (GNMTC) за издаване на заповед, която забранява на опонентите да използват и разчитат на подправения нотариален документ за ипотеката на танкер BADR. Това са съобщили пред Maritime.bg от либийската държавна компания.

Решението е от 30 януари, а според GNMTC то обезсилва всички действия на претендиращото собствеността върху плавателния съд българско дружество.

„В съчетание с новите декларации, подписани вчера от нотариуса в Гърция, доклада от графолога и разследването, което в момента се извършва, издадената заповед от гръцкия съд е убедително доказателство, че документът за ипотеката на кораба е лишен от всякаква правна стойност и не може повече да подкрепя действията на „Булгаргеомин ЛТД“ ДЗЗД в България, Панама или другаде“, се казва още в съобщението на GNMTC.

Либийското параходство подчертава, че съдебното решение в Гърция „представлява недвусмислено доказателство, че ипотеката е фалшива“.

„Това е поредната огромна победа в нашата борба за връщане на танкер BADR на законния му собственик – GNMTC. Постигнахме две съдебни победи в Република България, но никой все още не изпълнява решенията на българския съд. Не знам и не разбирам как работи системата в страната ви, но за нас буди огромно недоумение, че решения на върховния съд не се изпълняват вече с месеци. Какво се чака и защо корабът все още не е предаден в наше владение, изобщо не ни е ясно“, заяви пред Maritime.bg Мохамед Елахреш от GNMTC.

Maritime.bg отправи въпроси към ИА „Морска администрация“ за основанието, на което корабът е задържан към момента.

Агенцията отговори:

Моторният танкер „БДИН” (BDIN), плаващ под знамето на Република Панама, с номер на Международната морска организация 9356426, се намира на котва в рейдови район № 4 на пристанище Бургас, тъй като след извършена проверка на 15.01.2019г.от страна на инспектори на държавен екологичен контрол, сектор „Пристанищен и екологичен контрол” от отдел „Преглед, освидетелстване и регистрация на кораби и корабопритежатели“ към дирекция „Морска администрация – Бургас“ е издадена заповед № Б – ЗА – 2 /15.01.2019г., с която на основание чл. 363, ал.2, т. 2 от Кодекса на търговското корабоплаване (КТК) директорът на дирекция „Морска администрация – Бургас“ и капитан на пристанището е забранил отплаването на кораба.

От ИА „Морска администрация“ изтъкнаха, че към 23 януари, когато бе отправено питането, не е постъпвала официална информация за дерегистрация или отмяна на регистрацията на кораба. ИАМА е получила неофициална информация от адвоката на либийската компания, от която е видно, че морската администрация на Панама е дала срок от 30 дни, считано от 27.12.2018 г., в който страните могат да представят доказателства по стартирана процедура по дерегистрация.

Междувременно от агенцията отказаха да коментират дали техни служители са били привличани в прокуратурата. „Призоваването на служители става персонално, в тази връзка това е в компетенциите на прокуратурата“, заявиха от ИАМА.

Прокуратурата назначи проверка по случая. Частният съдебен изпълнител, продал кораба на българското дружество, обаче по-късно обяви, че не е бил на борда му и не е разпореждал смяната на екипажа. Той бе привлечен като обвиняем по друго съдебно производство за имоти.

В средата на месеца от Камарата на частните съдебни изпълнители заявиха пред Maritime.bg, че е постъпила жалба до тях от либийското дружество срещу действията на частния съдебен изпълнител. „Съветът на камарата разгледа жалбата и взе решение да се извърши проверка на място в кантората на ЧСИ. Проверката на изпълнителното дело изисква технологично време“, заявиха тогава от КЧСИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яииии

    16 1 Отговор
    Маико! Маико! Защо, съм още тук? :/
  • 2 Емил

    16 0 Отговор
    Цацаров, къде си?! Да не би пак да си на водка и сельодка с Чайка!
  • 3 АМА ::: КВА ДЪРЖАВА СМЕ. САМО

    13 1 Отговор
    Мнооооого ми харесва това ниещо , най после целият ще ни плюе в лицето ни -: че сме мафит.. държава и че законите са като ЛастИИк .
    СЕГА ни лепнаха ЕТИКЕТ пиратска държава , не само мафиот.. .
    Законите са ВРАТА У ПОЛЕ , хи хи хи ТИНТИРИ. МИНТИРИ И ШМЕНТИ КАПЕЛЛИ.
    Честито , ай наздраве .
  • 4 CL500

    2 0 Отговор
    А аз съобщавам на Мария за 'огромно несъответствие' на снимката от материала с въпросния танкер, та дори и с кой да е танкер. Просто това на снимката е малко корабче за насипни товара, да не говорим, че нетът е пълен със снимки точно на въпросния танкер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове