18 Февруари, 2019 07:30 3 271 46

18 февруари 1856 г. Обнародван е Хатихумаюнът

  • хатихумаюн-
  • абдул меджид-
  • султан-
  • указ

Предвидените църковни преобразования, дават основание на българите да поставят пред султанското правителство въпроса за църковната и гражданска автономия

18 февруари 1856 г. Обнародван е Хатихумаюнът - 1

На 18 февруари 1856 г. в Цариград е обнародван Хатихумаюнът - султански указ (наречен още и вторият акт на Танзимата), издаден от султан Абдул Меджид. Приет е от османското правителство под натиска на Англия, Франция и Австро-Унгария, за да се предотврати възможността седмица по-късно Русия да постави въпроса за угнетените християнски народи на Парижкия конгрес, свикан след Кримската война 1853-1856 г., и да го впише в мирния договор в специален параграф.

Още с прокламирането на Гюлханския хатишериф от 1839 г. Цариград обявява настъпването на епохата на танзимата, т.е. време на реформите. Хатихумаюнът потвърждава дадените по-рано права на султанските поданици и очертава параметрите на по-нататъшните реформи в империята: пълна свобода на религията и вероизповеданията, равенство на мюсюлмани и немюсюлмани пред законите, право на собственост и имущества, достъп на немюсюлманите до обществени служби, училища, армия и пр., равно облагане с данъци без разлика на вероизповедание и религия, въвеждане на ред във финансите и държавния бюджет, реорганизация на администрацията, право на представителство на населението в управленските структури на страната, отваряне на банки, строителни работи и т. н.

На практика Хатихумаюнът не се зачита, но предвидените църковни преобразования, дават основание на българите да поставят пред султанското правителство въпроса за църковната и гражданска автономия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нервен

    9 1 Отговор
    Е то това нещо остава само на хартия така или иначе

    Коментиран от #9

  • 3 Историк

    15 10 Отговор
    Единствено Русия е била против българската църковна самостоятелност и род натиска на нейните посланици и най-вече граф Игнатиев са заточавани в Диарбекир. След получаването на църковна самостоятелност през 1872 година руската църква налага схизма на българската, която продължава чак до 1946 година, когато в БПЦ минава под ръководството на ДСV

    Коментиран от #4, #5

  • 4 САП

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Ти какво очакваш великите Руснаци да признаят заслугите за развитието си на България? Е ми няма как да стане. Имат комплекси за избиване.
  • 5 ТАС

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    За мен друго е по важното. Виж, кои помагат срещу християнското население(не само българи) днешните ни съюзници. Факта е, че нито на Русия нито на Англия, Франция и Австрия и Унгария не трябва да се вярва. Всички те са империи или бивши империи. За тях другите държави са тор за собственото им развитие.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Паисий

    6 2 Отговор
    Нали знаете, че София е била превзета от руски войски през 1829г.? И какво става? Нищо. Това се крие от "историците" и "патреотите".
  • 7 Грубер

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТАС":

    Прост си Баце. Да си чувал за Позитано, Леге, Гладстон?

    Коментиран от #10

  • 8 Историк

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "ТАС":

    ФАКТ е, че Русия не е искала българска църковна самостоятелност и е правила всичко възможно за да я предотврати. защото с нея започва формирането на съвременната българска нация , което е в разрез на руските имперски интереси за завладяване на проливите и Цариград

    Коментиран от #11, #12

  • 9 бл.134 в Зап. парк

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "нервен":

    Слава на Аллах
  • 10 ТАС

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Грубер":

    Е и една птичка пролет не прави. Винаги се намира по някой свестен човек. Не се лъжи имперските интереси остават, както е показала последващата история. Ситуацията е била такава, че Турция(умрелия човек край Босфора) не е слушкала и трябвало да бъде строена в две редици.

    Коментиран от #19

  • 11 ТАС

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    А Англия, Франция и Австро-Унгария са искали независима Българска държава стига вицове. Никой не ни е искал независими. Не мога да разбера само защо за толкова години не сме го научили този урок, и не започваме сами да се грижим за себе си. Вместо да чакаме поредния спасител.

    Коментиран от #21

  • 12 САП

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Крайно време такива, като теб претендиращи за званието Историк, да вземат да показват цялата картина, а не само коректната от политичека гледна точка. А не неудобната част от картина и факти да смитат под килима. Ако го правехте отдавна да сме лишили от илюзиите и да сме в по-добро състояние.
  • 13 Реалист

    5 4 Отговор
    Добро утро на всички! За пръв път виждам тук смислено и умно обсъждане на статия а не примитивни изблици. Истина или не, съдбата на давещия се е в ръцете на самия даещ се. Ако сами на си помогнем и НЕ СЕ ОБЕДИНИМ, още много бой ще изядем. Нали затова е поробена и България - братя разделят България, всеки да "царува". И накрая - всички РОБУВАТ 500 ГОДИНИ. Затова не мога да приема за разумно крайното противопоставяне в парламента. Не е разумно и да ми вкарат 25 годишно зимане като Зарков да приема закони. На базата на какъв жизнен опит или заслуги към обществото?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 отворко

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Смислени и умни бяха коментарите докато не се появи ти!Нямаш ли пак някакви изблици на поезия или само ще поучаваш всезнайко?

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "отворко":

    Айде първия простак се показа - ами ако нямаш чувство за хумор или се вземаш прекалено на сериозно, не съм виновен аз. Зарови си комплексите в задния двор (твоя) и пак заповядай.
  • 17 Хасан

    4 0 Отговор
    Ами старото римско правило ..Разделяй и владей ..руснака откъснал българи,сърби от Империята за да си създаде своя колония ..след това откъснал от България и македонските земи и е създал македонска нация ..откъснал от Румъния земи и е създал Молдавия ..и така нататък..

    Коментиран от #18

  • 18 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Така е и никой не го отрича. Лошото е че все по-вече държави се опитват да го правят. Русия, Америка а сега има такива опити и от Турция. А ние сме много чувствителни на тая тема. Не искаме нито един от изброените по-горе да ни се натрапва с "решения" на наши проблеми - съвети "да", решения които да следваме - "не".

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    В България не живеят американци,немци,руснаци ,но живеят турци ..и какво лошо има в това турчина да се интересува от България ...реставрира църква в Истамбул и очаква българина да реставрира джамия в Разград

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Бъркаш, турците живеят в Турция. В България живеят българо-мохамедани. Ако имаш в предвид хора с турски паспорти, то тогава има такива и с руски и американски паспорти. За бъдещето на България обаче имат право да се намесват САМО ТЕЗИ ЖИВЕЕЩИ В БЪЛГАРИЯ И С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ. БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ за да съм по ясен.

    Коментиран от #25

  • 23 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Вярно е! Русия винаги се е стремяла да държи в подчинение по-малките Балкански държави. Дали със "славянската идеология", дали с пряко вмешателство, а сега и с икономически средства които са най-тежките за обикновенните хора. Но същото го правят и турци и американци макар и в по-малка степен.
  • 24 ТАС

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    А другите са ни помага ли така ли? Стига се кланя на едни, по тяхна заповед плю по други. Крайно време е да спрем на делим, а всички да станем българофили.
  • 25 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    Българомохамеданин е мюсюлмански славянин ..като бошняците ...но има и турци ,които едва в детсквта градина или в училище учат български ...техния език,нрав,обичаи,традиции,семейни ценности са си турски ..

    Коментиран от #27, #29, #31

  • 26 ХисториГ

    0 0 Отговор
    Ю̀рий Ива̀нович Венѐлин (псевдоним на Георги Хуца) - четем и мълчим...
  • 27 БесАрабин

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Я разкажи по-подробно за Гагаузите, моля! Имаме цели села, особено от Варна на север са три -Кичево, Куманово и Орешак - всички са потомствени гагаузи и се говори предимно на турски, но пък няма нито една джамия и всички са християни...

    Коментиран от #28

  • 28 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "БесАрабин":

    Защо бъркаш религия с етнос ..гагаузите са си тюркски племена но приели християнството ...помаците са славяни приели мюсюлманството ...в Турция има арменци мюсюлмани ..има грузинци но мюсюлмани ...Ердоган май е от тях..

    Коментиран от #37

  • 29 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Хасане тотално бъркаш понятията - какво е за теб "турчин" че едва в детска възраст учел български. В България "турци" са тея с турски паспорти и БЕЗ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ. Всички останали са БЪЛГАРИ. Ако и да си мислиш че си турк, отивайки в чужда държава показваш БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ и за тях си БЪЛГАРИН. Ако не ти харесва, сега е свободно, отиваш 500 км на юг, сменяш паспорта с турски и приключваш с България. Проблем е за образованието ни че все още закъсняваме с образованието на малцинственните групи, но и тук ще наваксаме. Ето, качват се заплатите на учителите... Даже и Бареков ще става учител :)... Трябва да се премахне "двойното гражданство", да се въведе "образователен ценз" за гласуване, да се въведе "принципа за уседналост в България" - това ще стимулира доста индивиди да започнат да учат български сериозно. И същевременно ще лиши ДПС от една голяма маса избиратели НЕ ЖИВЕЕЩИ В БЪЛГАРИЯ и определящи донякъде нейния път на развитие.А според статистиката - руснаците в България са поне колкото турскоговорящите БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #30

  • 30 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Абе човек ..българина бяга ..заселва се в Европа ,Канада ,Сащ ...не на гурбет ..заселва се ..учи децата си на всякакъв език но не и български ...и това и а няма за 15 г ....климата се променя ,икономиката също ...идните години ще има все по голям натиск към Балканите ..афганци,пакистанци,иракчани,кюрди,африканци..ще прииждат...

    Коментиран от #34, #38, #41

  • 31 К.К.

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    И какви са тия турци, които в детската градина за първи път се сблъскват с български?
    Циганските гета, или някакви племена без никаква социална ориентация?
    От трите милиона турци в Германия имали такива на които децата им да не могат да говорят немски дори и след основното си образование?
  • 32 Хасан

    0 1 Отговор
    Има нещо като майчин език...за арменеца е арменски,за турчина е турски ,за българина бхлгпрски ...

    Коментиран от #35

  • 33 Фатих Мехмед

    0 2 Отговор
    Само Ердоган може да доведе благоденствие на таз територия

    Коментиран от #36, #40

  • 34 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Чакай, чакай - не го увъртай! Не ми отговори на въпросите а ми говориш за имигранти. Имигрантите, ако държавата прецени че са и от полза стават нейни жители. Знаеш ли колко са такива в Германия? А в Щатите ВСИЧКИ са такива - приемат си гражданството, говорят си езика, спазват си законите. А това за климата не е съвсем вярно - причината е безконтролното раждане в страни с ниска култура и хигиена, или определена религия. Арабите от 150млн за 60 години са станали 450 милиона. В Африка да не говорим какъв бум на раждаемост има. Но това е и политика на държавата да се защити. Защо никой не имигрира в Северна Корея или раша? Щото ще им разкатаят фамилията от бачкане и безпаричие. И ние трябва да ги държим по 5 години в лагерите на храна и вода, ще се разчуе, и сами ще ни заобикалят. Те и го правят де...
  • 35 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хасан":

    А за руснака - руския. Имаме по-вече руснаци в България отколкото българи говорещи или разбиращи турски. За тях какво трябва да направим?

    Коментиран от #44

  • 36 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Фатих Мехмед":

    Той да устиска да не свърши като Кадафи ще е голям късметлия... Ама пусто стадо - на където коча, на там и оФФФцете... Пусни си в тубата клипа от туркя как се Фърлят овцете по камънаците след коча. Е в момента сте същите в туркя... Българите сме научени да не се доверяваме и ДА МИСЛИМ, или поне по-вечето от нас... А вие ще строите турко-лизма. Кат преборите пипера, лука и арпаджика се обадете да ви кажем как да се справите с инфлацията след социализъма...

    Коментиран от #39, #45

  • 37 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Ердо затова ли се държи като сталин бе? хахахахаха - един нрав, един край го чака. Ама вие го мислете, нали си го избрахте. Как е зетя, милиардерче стана ли? Щото сина му стана от далаверите със сирийския петрол. А ти доларите обърна ли ги в лири? Помогна ли на ердо? Хасане нещо ме съмняваш че само се биеш в гърдите че си турко-ман а един долар не си обърнал ей тъй за адет. Еййй, Настрадин Ходжа ти е примера на тебе май :):):).
  • 38 Балканец

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Оффф то пък добре че турците не бягат към Германия. Полазиха я като хлебарки. Стига дава тъпи примери, че само губиш времето на хората. Лесен си за оборване, а хич не си интересен. Просто дразниш с наивност и наглост.
  • 39 Балканец

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Реалист":

    Браво, на всичките ти коментари!
  • 40 Балканец

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Фатих Мехмед":

    Скоро тичай към оназ територия, че докат вардиш таз да я огрее Ердогана, ще ти мине времето. Хади, чабук стягай багажлъка, нанизвай калеврите и юруш към най-близкото ГКПП.

    Коментиран от #42

  • 41 родолюбец

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Актрисата Нина Добрев емигрира в Канада на 2г със семейството си, но знае български. У тях, в Канада, се е говорело само на български. Силви Вартан знае български. Царя знае български. Сестрата на мой приятел роди двете си деца в Холандия - и двете знаят български по-добре и от тебе. Друг познат емигрира в щатите и им се роди дете там. И у тях се говори само на български. Българинът е родолюбец и където и да иде пази българското в себе си. Не приписвай собствените си недостатъци на другите хора.

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Четете и мислете

    1 0 Отговор
    Не бъркайте Турция с Османската Империя все едно Гърците с Византийската или по точно Римската Империя
  • 44 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Реалист":

    Руснаците не са коренни жители на Балканите и нямат никакви права ..докато турците са кореени жииели ,живели са ,живеят и ще живеят на Балканите ..турциие са част от историята на всички народи и трябва да бълат и част от бъдещето на балканските народи
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове