Last news in Fakti

1 Март, 2019 20:11 8 310 67

Красимир Каракачанов е бесен на Крумовград

  • крумовград-
  • николай саръев-
  • улица-
  • красимир каракачанов

Кръстили малка, а не централна улица на убития в Кербала старши лейтенант Николай Саръев

Красимир Каракачанов е бесен на Крумовград - 1

Военният министър Красимир Каракачанов излезе с остра позиция срещу Крумовград. С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой Николай Саръев е била отредена друга улица – странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т. нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град. Това посочва военният ни министър.

Обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев не се потвърди. За мен като министър на отбраната на Република България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско войнство, заключава военният ни министър.

Ето и цялата позиция на Красимир Каракачанов:

Старши лейтенант Николай Саръев е един от петимата български военнослужещи, които преди 15 г. загинаха при терористична атака срещу базата ни в Кербала, Ирак. По признания на колегите му и по оценки на командирите му младият офицер е притежавал високи професионални и нравствени качества. Затова всяка година на 27 декември – денят, в който камион-бомба се взриви пред българската база, близки и военнослужещи почитат паметта на героя в родния му Крумовград. Неотдавна стана известно решението на местния Общински съвет улицата пред бившето военно поделение, на която се намира и паметник на загиналите във войните, да носи името на старши лейтенант Николай Саръев. Както е известно територията на бившия казармен район, разположен в центъра на града, е предадена от Министерството на отбраната безвъзмездно на местната община.

С голяма изненада обаче научих, че тихомълком за офицера-герой е била отредена друга улица – странична и по-малка. А улицата пред бившето военно поделение, където старши лейтенантът е служил, по която бойците са тръгвали на учения и паради, ще носи името на друг човек - Юмер Осман, местен литератор-дисидент, лежал в затвора в Белене преди т. нар. Възродителен процес, който по-късно емигрира в Турция и никога повече не се връща в родния си град.

Моите уважения към паметта на Юмер Осман, светла му памет! Но считам, че е много по-справедливо тази улица да носи името на офицера-герой, служил именно в това поделение и тръгнал по тази улица към безсмъртието.

Обяснението на кмета на града Себихан Ахмед, че промяната била поискана от майката на Саръев не се потвърди. За мен като министър на отбраната на Република България това е унижение на честта и достойнството не само на загиналия, но и обида за цялото българско войнство.

Призовавам общинските съветници от родопския град да не петнят паметта на старши лейтенант Саръев. Саможертвата му в борбата със световния тероризъм не заслужава това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 166

    74 6 Отговор
    Държавата да контролира циганската раждаемост, което е ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, на този фон всичко друго е по-маловажно

    Коментиран от #2, #5, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Черна Врана

    60 39 Отговор
    Не бе щему кръстят цяла катедрала ма тоя пишман гурбедчия че е искал да изкара 30 000 лв. в чужда държава меънал автомат на рамо. Истинския войник загива само за свободата на отечеството тия които загиват зад граница на 8000км.не са изобщо за помен!
  • 4 Обама

    58 36 Отговор
    Какво е търсил в Кербала този "герой"? Чии интереси е защитавал? Български? Не, американски. А ми американците да си кръщават улици на героя си!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 демокрация

    44 6 Отговор

    До коментар #5 от "Циганин":

    има в германия където един като теб дето ритна германката ще търка дълго затворническият нар. в България демокрация няма а има геноцид спрямо Българите упражняван от политици,шведи и турци. ако имахме демокрация нямаше да можеш да тролиш защото в затвора интернет НЯМА

    Коментиран от #10

  • 10 Циганин

    12 31 Отговор

    До коментар #9 от "демокрация":

    Колко цигани убиха жените си и колко българи убиха жените си само от нова година насам?

    Коментиран от #12

  • 11 Алеко Константинов

    12 16 Отговор
    Че Бай Ганьо не можеше да смята 1989г.сега 30 г по късно циганите му били виновни супер смех!!!

    Коментиран от #13

  • 12 ами това

    23 9 Отговор

    До коментар #10 от "Циганин":

    е още едно доказателство , че вие сте животни...при вас жените нямат права и не смеят много да мърдат и не претендират ....заради това и няма нужда да ги убивате щазото регулярно ги биете. при нас жените имат повече права от мъжете и са по-силни пред закона заради това и на някой не му издържат нервите когато е дал живота си за да издържа семейството а жена му му сложи рога и го разкара....вие семействата не ги издържате ...плющите се наред иииии анимъл планет бе
  • 13 не бе

    29 12 Отговор

    До коментар #11 от "Алеко Константинов":

    то плъховте не са виновни , че се плодят....виновен е стопанина , че не ги е избил.....та вината е наша , че ви оставихме да живеете в България...вас и турците
  • 14 Лален

    18 10 Отговор
    Подкрепям всеки извън форумите които е против ЕС, против МАТО в България . Относно циганите, насъскват ги разни политици, НПО-та предизборно. Даваите да хващаме гората и да им разкажем играта на тея в софето.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Лален

    15 10 Отговор
    Каракачанов и ти и Местан и Поган и Цветан и Сергаейка и Царицата не сте лъжци и боклуци и, плюя на вас . България вън от ЕС ! България вън от НАТО!

    Коментиран от #18, #20, #66

  • 18 a бе

    14 9 Отговор

    До коментар #17 от "Лален":

    пита ли тези 2,5 млн Българи йкоито работят в ес дали искат да излезем от ЕС?? щото леко смешно ства ти да решаваш....нещо като алтернатива да дадеш какво ще се подобри като заплащане,престъпност и намаляване на корупцията като излезем

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 onq s konq

    9 11 Отговор

    До коментар #17 от "Лален":

    Е как "България вън от НАТО и ЕС"-нали така ще заприличаме на Русия и Сърбия?Ама не се ЧУВАТЕ КАКВО ПИШЕТЕ!...
  • 21 Причината е че е българин

    30 8 Отговор
    Работата е там, че офицерът-герой е етнически българин, а в Крумовград живеят предимно турскоезични и от онези с лилавите венци. Как да кръстят голяма улица на българин. И знамето в кабинета на кмета е турско, на което няма право по българските закони, но никой не се сезира и не налага глоби за присъствието и демонстрацията на чужди национални символи, а би трябвало. Така е, дами и господа, гордеят се със своите си измислени дисиденти, а не с нашите момчета, служещи в армията и защитаващи България. Впрочем, България е подобие на държава от поне едно 30 години насам, предполагам, единствената в света, която така безобразно унищожава своя държавотворен народ чрез геноцид, позволява на малцинствата да са по-добре от нацията и нарича това "човешки права", "демокрация" и "толерантност"! Утре-вдругиден българчета няма да останат, още преди 4-5 години малцинствата изпратиха повече деца в училищата, отколкото ние, българите, което трябва да ви говори за каква катастрофа става въпрос. Политиците ни продадоха цяла една държава, а ние безгласно мълчахме и бяхме съучастници в делото им...

    Коментиран от #22

  • 22 не политиците

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "Причината е че е българин":

    продадоха държавата а ние избирателите я подарихме на политиците...нали по изборите около 40-45 % гласуват за тези мошенници...то като пуснеш вълк в кошарата вълка ли е виновен ??? хубавото е , че накрая тези 40-45% ще си платят ...те и децата им когато малцинствата станат мнозинство но жалко за България
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лален

    8 5 Отговор

    До коментар #18 от "a бе":

    Кои 2 млн. тея в Сф които живеят повечето от европомощите и комисииките ,НПО-тата ли или далаверките или тея 500 хил в Турция, които живеят с телкове или хилядите имигранти по Испания, Англия и света, които Уж гласуват ??? Да питал съм много от тях. А някои попита ли нас хората в страната дали искаме да сме в ЕС , е аз съм разговарял и с много от нас.И знаеш ли отговорите им ще те смаят, защото ние живеем днес и тук и не искаме да ни слагат клоуни . Изборите ви са фалшиви като и много от хората в политиката . И идва време брат вярвай ми вече сме готови и търпението е единствеото което ни свършва ще ви нападнем по софето и ще бягаме в гората. Пък Господ с нас и квот ще да става

    Коментиран от #25, #56

  • 25 а бе мен

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Лален":

    трудно ще ме нападнеш...просто не виждам как ще изминеш 2 000 с магарето . а относно кого да питаш както казах над 2,5 млн Българи работИМ в ес и заедно с хората които издържаме в България смятам , че сме мнозинство за оставането в ес.

    Коментиран от #30

  • 26 До Изтривалника

    5 1 Отговор
    Хей маймун виждаш ли какво става .Аз пък да ти го тура на забраната .
  • 27 гост

    11 10 Отговор
    Правилно е,даже въобще не е нужно такова име ,защото този е отишъл да защитава ЧУЖДИ държави,а е оставил собствената си,а другия е бил в Белене за справедливост в СОБСТВЕНАТА си държава!

    Коментиран от #28

  • 28 ми то

    8 14 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    България не е ваша държава ??? не знам какви претенции може да имате....като не ви харесва...ами екскурзийка на юг

    Коментиран от #35

  • 29 боярышник

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Циганин":

    Няма по неблагодарно същество от циганина.Вервайте ми!

    Коментиран от #64

  • 30 Лален

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "а бе мен":

    Не ме караи да се смея , как рече - Мен хахаа . Знаеш ли Мен, издържаи си които искаш , както можеш. Пак ти отговярям плюя ви на ЕС- то а вие които избягахте сами решаваите къде и какви искате да сте , защото тук и сега не искаме ЕС и това не е само мое мнение.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ами то

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "Лален":

    едно мнение за да стане на решение трябва да е на мнозинството....едва ли ще се съберете и 2 млн които сте за излизане от ес ....600 000 пенсионери, 400 000 безработни некадърници ииии 1 млн друга измет. та може да си мечтаеш...това е безплатно. а не сме избягали а просто си намерихме по платена работа....ти продължавай да затъваш
  • 33 СОКЕРДА

    1 2 Отговор
    Брево може някой да клъвне .
  • 34 Ататюрк

    8 2 Отговор
    Мястото на героите е в пантеона на безсмъртните!
    Общинарите правят евалла на своите съграждани , забравят че в този гарнизонен град има и наследници на офицери и сержанти , помнещи офицер Саръев , или не са забравили участието на чичо му , отец Боян Саръев, във възродителния процес.
    Каквото и да е ,мястото на офицера е пред казармата!
    Друго!Толкова години минаха и никой министър в МО не разрови пепелта от пожара на околовръстното , където загинаха 14 войничета, не разрови отломките на базата в Кербала,където загинаха български рейнджъри, не ровят а зализват истината , зариват дълбоко смрадливата истина за полковнишки и генералски грешки и криминално-търговските обвързаности на министри и главнокомандващи!
  • 35 ВСИЧКО Е ВРЕМЕННО НА ТОЗИ СВЯТ

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "ми то":

    Ти ще ни кажеш!!! Къде да живеем, къде да работим ???
    Казват ти 2 и половина души се трудят по европа и си пращат припечеленото в България.
    Е ти тъпли си? Хахоли си? Или си охлюв хамелеон?
    Не бойсе , минали са и други цивилизации през балканите и в природата нищо не се губи.
    Остави бъдещето на бъдещите поколения и нека онези хора живущи в този град да решат проблемите си сами.
    Ти глей някой ден да не вдигнат турското знаме в центъра на кърджали.

    Коментиран от #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ми така е

    4 2 Отговор
    Всеки си избира къде да припечели, едни в братския авгански народ КерБала а други в скандинавия и европа.
    Но всеки си поема рисковете , някой питали ме да сме световни джандари ? Можеше да пази нашите граници и да е полезен на родината си.
    А , Оня търговецът на бг пасавани , да забрави параламенто вече.
    Никой му нема доверие !.
  • 38 Османагич

    7 1 Отговор
    Ако е направил нещо полезно за Кербала ,кербалиите да дадат името му на най големият булевард в Кербала.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Османагич426

    4 1 Отговор
    А другите четирма ?На по едно платно на някой булевард в София ?
  • 41 Иванов

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "ВСИЧКО Е ВРЕМЕННО НА ТОЗИ СВЯТ":

    Вдигай го още сега, никой няма да ти попречи. То една работа за да се оправи, първо трябва да се развали.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Войник от поделението

    6 5 Отговор
    Шишо, защо даде поделението на турците, а? А сега ми ревеш за улицата. Нали разбра: кметът на Крумовград е сложил в кабинета си турското знаме, а не българското, както е по закон. Сезирай прокуратурата. Ако беше дал поделението на кюрдски бежанци, над портала щеше да се вее българско знаме и кметът щеше да е българин. Кюрдите за разлика от турците и циганите са открити и почтени хора. И да не забравяме, че ПКК е сериозен приятел и съюзник.

    Коментиран от #45

  • 44 Яшко

    3 0 Отговор
    Аз пък мисля да си кръстя по една свиня от свинарника на всички вас ама най големия шопар ше са казва боко

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Знаете ли че

    0 4 Отговор
    Кюрдското знаме също като нашето е бяло зелено червено

    Коментиран от #48, #63

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 До коментар# 48

    0 1 Отговор
    Дръж се прилично да не направят ТКЗС на задника ти и да те кръстят Османаналич

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хасан

    2 0 Отговор
    Военен който е дал живота си за охрана на петролното находище на западни компании ,може ли да бъде бъде наречен герой който е дал живота си за лсвобождението??
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Голям прос

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Борис":

    Защо? Интегрират се бе! Циганките са по-напред в мисленето от техните късопи@льовци.
  • 55 До коментар# 48

    0 0 Отговор
    Дръж се прилично да не направят ТКЗС на задника ти и да те кръстят Османаналич

    Коментиран от #62

  • 56 чичо

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Лален":

    Не е лошо като си приказваш сам,лошото идва като започнеш да си отговаряш сам.Най хубавото, през последните 50г. е това,че сме в ЕС,защото днес са такива времената,а трябва да живеем именно днес,а не вчера или онзи ден.Разбирам,че някои трудно го разбират,защото ние така сме свикнали-все да изоставаме.
  • 57 Мехди

    0 0 Отговор
    Вземете си котки от Диарбакър те не обичат вискас
  • 58 Солидарният

    2 0 Отговор
    Паметник на лейтенант Саръев/от турската дума "саръ" - жълто/ трябва да има във Вашингтон, окръг Колумбия - все пак той отдаде живота си за интересите на САЩ.
  • 59 Инфо

    2 0 Отговор
    "Каракачаните са едно и също с познатия под разни имена народ румъни (власи, молдовани, куцовласи, арумъни, цинцари и т.н.). Фактът, че всички тия познати под общо име власи са романизирани или по-скоро недороманизирани туземци от Балканския полуостров,"Симеон Табаков български краевед.
    Тоест по-българско, патриотично и по-точно е Красимир Цинцаров.
  • 60 Гогата

    3 0 Отговор
    Интересни са имената на ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ - КАСАБОВ/от турски, касаба – малко селище, махала/, СИДЕРОВ/сидер – арабска дума, има пристанище в Либия Ел Сидер/Сидра/, ЯЧЕВ/неясен, близък до турски/цигански Яшар – да живее, произлиза от еврейски – праведен/, ЧУКОЛОВ/ Чукоглавият плодояден прилеп?/, СИДИ/арабски, господар, има град в Алжир – Сиди Бел Абес/, САБАНОВ/от турски, плуг/, ДЖАБАЗКИ/турски, конекрадец, циркаджия/, СУЛТАНКА и пр.
    Това е подбор,не е съвпадение. Интересното е в кое посолство е правен този подбор? В това на Турция или в Козяк?Ако проследим решенията на НС и правителството – Военни бази, Южен поток към Турски поток, сдпиране на всички руски инвестиции, особено АЕЦ и изграждането на АЕЦ в Турция, покупка на стари Ф-16 и др. Подборът е бил и в двете посолства.
    Подготвят ни за пушечно месо във бъдеща война с Русия.
  • 61 464 859

    1 0 Отговор
    Надъхани сте един друг да си счучите главите. Това е добре, значе наистина дето го тръбят учените е верно, че у България, българското население ще намалее след време,а колко е това зависи само от нас. Продължавайте се ядете, продължавайте, времето тик - так-а не в наша полза.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Циклон Б

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "боярышник":

    И по гнусно !!!!
  • 65 Преминаващ

    0 0 Отговор
    "Каракачанките" казват хапели лошо ?! Стига да са млади де ! Иначе само лаят , а кервана си вървииии ли върви ! АБРЕ, НАРОДЕ ТЪП , не разбра ли, че те заливат с всякаква помия, въздух да не можеш да си поемеш, камо ли да мислиш за истинските житейски проблеми ?! ВСЕКИ ДЕН ТЕ ЗАЛИВАТ с всякаква информация, която да те потопи още повече в робското ти съзнание и да не си поискаш онова от което имаш право и нужда ... ! ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ, НЕ СПЕТЕ, ЧЕ ПРОСПАХТЕ И БЪДЕЩЕТО НА ВНУЦИТЕ СИ !
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Спас безделника

    0 0 Отговор
    До Гогата #60. Гога, като си такъв изследовател, сетил ли си се да провериш твоята фамилия? Впрочем, ти Гога ли си, Георги, Жорко, Горго, Горгас или Георгий? Май си още зелен, защото не си чел древните: "ЧОВЕКЪТ ПРАВИ ИМЕТО, А НЕ ИМЕТО ЧОВЕКА!" Едно детенце, сочейки патладжан на сергията, попитало майка си: "Мамо, защо на синия домат казват, че е зелен, когато е червен!!!" Патладжан е персийско название, както и над 70% от "турцизмите" в българския език. Бъди здрав!/Sаlvе!/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове