Last news in Fakti

14 Март, 2019 16:30 2 124 21

"Наливат" 7 млрд. лв. за пътища в Северна България!?

  • инфраструктура-
  • северна българия

Председателят на АПИ Георги Терзийски обеща инвестиции в инфраструктурата през следващите години

"Наливат" 7 млрд. лв. за пътища в Северна България!? - 1
Снимка: АПИ

Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски на форума „Приоритетна свързаност на Северна България“ в Русе, организиран от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, в координация с Института за пътна безопасност.

"С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин", заяви председателят на УС на АПИ, цитиран от пресцентъра на агенцията.

Пред участниците във форума Терзийски подчерта, че се работи по подготовката и стартирането на строителството на 134-километровия участък от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново, за които правителството в края на м. г. осигури 1,3 млрд. лв.

"Графикът, който сме разработили предвижда до края на април да стартира изграждането на още два участъка от общо 6, на които е разделено цялото трасе. Това са отсечките - от Боаза до пътен възел „Дерманци“ и от пътен възел „Каленик“ до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч. Техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6, които са между пътя Плевен - Ловеч и Русе - Велико Търново, ще бъде изпълнено през 2019 г., а изграждането им ще започне през 2020 г. Целта е строителството на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с пътя Русе - Велико Търново да приключи до 2023 г. През есента, с близо половин година по-рано от предвиденото по договор, ще завърши изграждането на 10-километровия участък от Ябланица до Боаза", съобщи още Терзийски.

Председателят на УС на АПИ съобщи, че плановете на агенцията са успоредно с АМ „Хемус“ да се изпълнява и най-важният проект за област Русе - автомагистралата „Русе – Велико Търново“.

"С изграждането ѝ ще облекчим трафика от Дунав мост и ще повишим пътната безопасност, тъй като първокласният път Русе - Бяла е една от най-натоварените и опасни отсечки в България с висока концентрация на тежки пътни инциденти. След построяването на магистралата броят на пътните инциденти по направлението ще намалеят, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна", заяви Терзийски.

Председателят на УС на АПИ посочи, че проектът за магистралата „Русе - Велико Търново“, която ще бъде с дължина 133 км, все още е в плен на съдебните процедури.

"На 30 ноември м. г. ВАС отхвърли внесените жалби по решението за ОВОС, но на 30 януари постъпи касационна жалба, като в законоустановения срок АПИ депозира отговор пред 5-членния състав на ВАС. Очакваме решението на съда и в зависимост от решението имаме готовност тази година да стартираме търгове за 75 км от трасето на магистралата на индикативна стойност 670 млн. лв. без ДДС. Това са участъците Русе – Бяла и обходът на Бяла, съобщи Терзийски.

Той допълни, че разработеният график предвижда следното - ако в следващите месеци стартират обществените поръчки за избор на изпълнители и няма обжалване на процедурите, които да блокират работата, в края на тази или началото на следващата година ще има избрани изпълнители и реалното строителство на първите два участъка от Русе - Велико Търново да започне в края на 2020 г. или началото на 2021 г. Така първите 75 км от автомагистралата „Русе - Велико Търново“ ще са готови през 2023-2024 г., съобщи Терзийски.

Пред участниците във форума „Приоритетна свързаност на Северна България“ председателят на УС на АПИ представи и останалите приоритетни пътни проекти Видин - Ботевград, обходния път на Габрово и тунела под Шипка. Терзийски пожела на организаторите срещата да стане традиционна и през следващите години в Русе да се представя напредъкът при изпълнението не само на пътните проекти, но и привлечените нови инвестиции в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасфалта

    25 2 Отговор
    Ух на дядаа,как ще се гушнат под "юрганитте" 7 млрд.И после ремонт на ремонта,ама тук е така.По "юргани" разбирайте всички известни и неизвестни крадци.
  • 2 Перър

    23 2 Отговор
    А някой някога мислил ли е за Добруджа изобщо? То по добре да сме в Румъния.
  • 3 AmiX

    18 2 Отговор
    Да бе, за това ли магистрала Хемус си стои от Варна до Белокопитово и не е мръднала и 1 метър към В. Търново....
    На приказки много се строи
  • 4 Жокер

    15 0 Отговор
    Наливат ги от 2009 още...

    Коментиран от #8

  • 5 Бай Благой

    18 1 Отговор
    Считайте че една двойчица ще има само за управляващите.... друга една двойчица ще има за разни бизнесмени - "строители" и другото кото остане....
  • 6 Мдааа

    12 3 Отговор
    То там народ няма, но е важно да бъдат усвоени парите от правилните мутри!!!
  • 7 ОТКАЧАЛНИК

    12 1 Отговор
    Не се напьваите ще се на акате отивате си гербаджий
  • 8 Пешо

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жокер":

    "Наливат" ги тези милиарди в собствените си джобове. Който не познава Георги Терзийски от "Евро левицата" на Лупи, той не знае какво крадене ще падне. Този е рецидивист - мошеник.
  • 9 Варна

    13 1 Отговор
    Както се вижда приоритетът на малоумниците от правителството е България да стане транзитна зона за Турските и Гръцките пристанища, а нашите пристанища да го духат. Кой ще влиза в нашите пристанища, при условие, че могат да разтоварят в Гърция и Турция? И следващият въпрос: - Кой ще им плаща данъците на тъпите софийски цървули след като прехвърлят бизнеса на турци и гърци? Какво се случва с работната ръка по нашите пристанища, кораборемонта, корабостроенето, агентийството, спедицията и т.н. и т.н.? Един кран не са сменили по пристанищата, но пък им е по- важно метрото по програма "транспорт" Трябва да си тъп, та чак вдлъбнат, малоумен индивид от ГЕРБ за да не се замислиш в тази посока!
  • 10 Голем смях

    12 3 Отговор
    Изборите наближават и локумите почнаха.Тъпи гербаджийски проститутки.
  • 11 Ivan

    5 0 Отговор
    Все пак идат избори, чака ни светло бъдеще и аз обещавам да гласувам за вас.
  • 12 Оооо Тигре Тигре

    2 0 Отговор
    "Абре брато, стига с тия фараони, пирамиди бе, дай да въртим нещо да прайм пачка"
  • 13 Ivan

    1 1 Отговор
    Все пак идат избори, чака ни светло бъдеще и аз обещавам да гласувам за вас.
  • 14 Националист

    3 0 Отговор
    Трябва да се инвестира и във високотехнологични производства. Трябва да се произвежда нещо - стоки и/или услуги и да се продават.

    Отново, не купувайте имот без минимум 2 паркоместа!
  • 15 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Някога учих българска граматика.Помня, че имаше " минало свършено" и "минало несвършено" глаголни времена.Сега, на стари години, научих, че имало и "бъдеще несвършено крадливо" време. Добре,че доживях - да го науча..... !
  • 16 мунчо

    3 0 Отговор
    север юг е най пренебрегваната стратегия за свързаност То всъщност такава почти не е изграждана Няколко прохода в ужасно състояние а два три летни до първия сняг Шипка отдавна трябваше да е пробита че напоследък трафикът лятос от Ромуняска към Гърция е огромен и има крещяща нужда от разширение
  • 17 нане

    3 0 Отговор
    Ще...ще.. наслушахме се вече....
  • 18 Русенец

    5 0 Отговор
    Щом срещата е била в Русе, организирана от ГНОМ-а Стоилов, крадеца на града, който превърна Русе в строително ГЕТО, нищо няма да се случи от Розовата картина очертана от АПИ !
  • 19 comment

    3 0 Отговор
    Ще се краде, като за последно.
  • 20 Васил

    1 0 Отговор
    Значи 6 милиарда ще откраднат и с този един милиард само ще запълнят няколко дупки
  • 21 ДТиБ ВГЗъ

    1 0 Отговор
    Тая песен вече сме я пели. Тананикаме си я през 4години. Лили Свинята, като излезеше в петък и започнеше да обяснява, как всичко са направили в подробности, ама София-Видин тъй и тъй не станал... Добре че, пускаха новините в 11ч. Другата седмица пак същото чете, ама по-подробно. Планове, програми, диаграми, програмен период. Ужаст! Че и рипнаха, не искат да дадат регоина на Румъния. Ще кажеш, че меси им режат на шопи. То сега вече хора няма. Та сега вече няма смисъл да наливат в инфраструктура, и Румъния едва ли ще иска тази пустиня. Циганизация посевместна на цяла северна България! сега Турция са ни надеждата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове