Last news in Fakti

17 Март, 2019 09:51 3 210 26

Командоси от армията да участват в акции на МВР

  • командоси-
  • армия-
  • акции-
  • мвр

За целта се подготвя промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили

Командоси от армията да участват в акции на МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Специалните сили на армията да получат нови задачи в подпомагане на МВР в антитерористични операции и тежки криминални престъпления, предвижда поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили. Предложението за промяната в Закона за отбраната и въоръжените сили, което трансформира 68-ма бригада в Пловдив в Командване на силите за специални операции и дава нови задачи на командосите, е качено за обществено обсъждане на сайта на Министерство на отбраната и в strategy.bg, цитиран от novini.bg.

Ето и пълния текст на предложението: „С приемане на законодателните промени ще се регламентират функциите на СКСО по подбор, подготовка на личен състав и формирования, планиране, координиране, осигуряване на взаимодействието и централизираното провеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции, самостоятелно, в състава на съвместни сили, така и във взаимодействие с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност”.

Навръх 76-тата година от създаването на парашутната дружина, специалните сили се очаква да се разраснат от бригада до Командване, като задачите ще бъдат свързани и с помощ на МВР, в случаи когато е нужна специалната им подготовка по разузнаване, издирване и залавяне на особено опасни лица. Поправките са наложени от случаите, в които командосите от парашутната бригада бяха ползвани в операцията по издирване на убиеца в Пещера и в Нови Искър.

Военният министър и силов вицепремиер Красимир Каракачанов очаква от Комисията по отбрана в Народното събрание да се произнесе по предложението, което ще позволи на специалните сили да подпомагат МВР със специфичните си умения при възникнала необходимост. Той се мотивира със ситуации, които вече са възникнали около издирването на шесторния убиец в Нови Искър и убиеца от Пещера, когато бяха ползвани военни полицаи и командоси от специалните сили в Пловдив.

„Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки престъпления или масови убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а специализираната част от армията – специалните сили, които имат способности да извършват разузнаване, преследване и за засади”, обяви Каракачанов.

Според него необходимостта, наложена от практиката, трябва да бъде предвидена в закона. „Това, което сме предложили, е само след решение и по искане на министър-председателя. Няма как някой произволно да реши нещо, да хвърли специалните сили в чисто полицейски функции”.

Министърът на отбраната се мотивира и с терористичните атаки в Европа, които наложиха военни формирования да бъдат включени в анитерористични дейности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барон Чемебараш Покура

    28 9 Отговор
    Я ми яжте питона.То и едни командоси.Циглетата вече ги бият.
  • 2 1944

    7 27 Отговор
    специалните сили са върли русофили. включването на армията във вътрешния живот е диктатура от съветски тип.

    Коментиран от #7

  • 3 диктатура на партокрацията

    31 4 Отговор
    Поредната простотия на управляващите! За да запазят властта си и танкове са готови да искарат на улиците.

    Коментиран от #5

  • 4 Коментар📝

    16 2 Отговор
    Как МОЖАХТЕ СЛЕД КАТО НАБИХА ТЕХЕН КОЛЕГА И ТЕ ОТИДОХА ДА ПРОВЯТ Flasm mob..

    Коментиран от #19

  • 5 некойси

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "диктатура на партокрацията":

    Взе ми думите от устата, мъчат се да се бетонират всячески, макар че ако народа реши категорично нищо няма да ги спаси.

    Коментиран от #18

  • 6 Вятър и полиция

    14 3 Отговор
    Спец. частите ще неутрализират Вятъра, когато милиционерите използват сълзотворен газ, срещу десетина протестиращи!
  • 7 Д-р

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "1944":

    Пак си в абстиненция .
  • 8 русенец

    24 1 Отговор
    Ще ми се така наречените управляващи да се сетят защо репресивните органи са разделени на армия, авиация и флот от една страна и гранична полиция, полиция и жандармерия от друга страна. Режим, който изкарва армията срещу собствения си народ не го чака нищо добро.
    ...
    Гербаджиите счупиха тъпомера. То вярно, че последните 30 години все тъпанари избираме да ни управляват, но сега надминахме себе си!:((((((( Прост народ - слаба държава!
  • 9 факт

    10 0 Отговор
    задължително с противогази!
  • 10 Циганин

    14 2 Отговор
    Мислех че Бълхария вече надживяла диктатурата. Един висок плешив пожарникар подготвя народа за своето доживотно управление. Един ден съвсем законно ще използват армията срещу протестиращият против вкорененото корумпирано правителство народ. Ах как ми е жал за вас безнадеждни оптимисти избрали да останат в бг. Изнасяйте се сега че един ден може и да ви забранят.
  • 11 Песимист

    21 0 Отговор
    Всичко е добре , но кой ще пази командосите от малолетни цигани ?
  • 12 67йк

    6 0 Отговор
    И тея искат газ да вдишат и да се гърчат кято червеи от акъл. Пуснете ги да се правят на полицаи бе, тъкмо ще гледаме още сеир - какви е деца раждала, ражда и сега )))
  • 13 Дантес

    8 0 Отговор
    Следващата стъпка ще бъде да използваме и ЕНИЧАРИ срещу НАРОДА
  • 14 Начо

    8 2 Отговор
    Кви командоси,циганчетата с два шамара ги свалят на земята и ги наритват,после чакат някоя пенсионерка да ги отърве
  • 15 гост

    10 0 Отговор
    Нямате идея какви шушумиги назначават в прехвалената 68 бригада,дай им само да се снимат за фейсбук
  • 16 прецаканите

    7 0 Отговор
    А военна полиция неможе ли да помага на МВР , а е необходимо да се променя закона.АПЗ до кога
  • 17 Васил

    4 6 Отговор
    Всеки ром може да смели от бой Българските командоси или някой от армията повечето са затлъстели свине идващи само от аванс до заплата.
  • 18 Земетресение

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "некойси":

    Изречението АКО РЕШИ .Да ама не решава .Нека го реши на изборите и да няма силови изпълнения.Тогава ще има емоция вместо разум и решението ще е грешно
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 KТК

    8 1 Отговор
    Щото полицията ни е малко сега при нужда да хвърлят и армията да пази власта.
  • 21 aaa

    6 0 Отговор
    Всъщност идеята е ако пощурее народа, а това рано или късно ще се случи да пратим и армията срещу него, да пази крадливата шайка престъпници които са на власт в момента,щото с милиция само няма да стане...
  • 22 .....

    5 0 Отговор
    Нали МВР си има командоси от СОБТ,които да се справят с високо-рисковите операции.Защо им е е армията,никаква идея.

    Коментиран от #25

  • 23 НЕКОЙ

    4 0 Отговор
    Тъкмо нахъсват народа да покаже как може да смачка собствената си армия, ако се стигне до битка от невъзможност.
  • 24 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Боже какво спец умения им трябват---РАЗУЗНАВАНЕ,ПРЕСЛЕДВАНЕ,ЗАСАДИ!!!! А партизаните ги НЯМА!!!!...ТОГАВА?ч?!???
  • 25 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от ".....":

    идеята е ...демократичнолиберална....ПОПУЛИСТИ се задават....Макрото/ВЕРОЯТНО ЗНАЕШ КАКВО Е МАКРО/ ВЕЧЕ ОБЯВО НАРОДА ЗА ВРАГ,който иска да разруши републиката...
  • 26 ОНЪЙ

    2 0 Отговор
    Това кога е било бе господа командоси да участват в акции на МВР. Какви акции - против протестиращи. Ами това даже го е немало и в закона за защита на държавата пруз фашизма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове