Last news in Fakti

17 Март, 2019 14:09 9 567 35

Турция обяви разстрелян в Бургас дипломат за мъченик

  • паметник-
  • турция-
  • дипломат-
  • бора сюелкан

Генералното консулство на Република Турция в Бургас ще отвори врати в понеделник, за да могат всички да се поклонят пред паметника

Турция обяви разстрелян в Бургас дипломат за мъченик - 1
Снимка: Флагман

Дипломатическата мисия на Република Турция в Бургас ще отбележи с възпоменателно тържество Деня на мъчениците, 18 март, става ясно от покана, изпратена до бургаските медии.

В двора на Генералното консулство на бул.”Демокрация” ще се отдаде почит пред паметника на „Бора Сюелкан и всички други мъченици”, е написано дословно в текста на съобщените. През целия ден вратите на Консулството щели да са отворени, за да могат желаещите да се поклонят пред „Паметника на Мъчениците”, допълва се в комюникето.

Въпросният паметник бе открит на 9 септември м.г. (точно 36 години след разстрела на Сюелкан, б.а.) на тържествена церемония, на която присъстваха дипломати, политици, мюфтията на Айтос и неправителствени организации. Името на Бора Сюлейкан е гравирано със златни букви върху монумента, а самият той явно е обявен за мъченик в родината си, уточниха от „Флагман“.

Днес, близо 37 години след разстрела това име е малко известно име в Бургас, но през 1982 година публичната екзекуция на Сюелкан, която бе извършена пред дома му в ж.к.”Славейков” предизвика международен скандал, въпреки че социалистическото общество така и не научи подробности за жестокото убийство.

Бора Сюелкан в онзи момент е консул на Турция в Народна Република България. Застрелян е от тайнствен килър с малко име Арман, чиято пълна самоличност до днес е неизвестна. След убийството на дипломата през 1982 г. се носеше слух, че това е отмъщение на децата и внуците на избитите арменци, тъй като Сюелкан произхождал от знатен род, свързан с подготовката и реализирането на масовото клане и прогонване на иноверците.

Появиха се и журналистически разследвания, подсказващи, че към този акт принадлежност имат мистериозноизчезналите през 1992 г. баща и син – Оник и Леонид Читакян. Оник Читакян бе зам.председател на СДС-Бургас. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

С разсекретяването на части от архиви на ДС, писани от тогавашния зам.вътрешен министър Георги Аначков, могат да се направят по-точни изводи за случилото преди три десетилетия, а именно: че извършителите са принадлежали към организацията "Отмъщение за арменския геноцид" (АСАЛА) и свързаната с нея група "Отмъстители за арменския геноцид" (ДЖИСАГ). За убийството на турския дипломат в Бургас АСАЛА изгражда оперативна група, сочат данните на ДС.

Сюелкан, като пратеник на военната хунта, управляваща тогава Турция, е задължен да изпълнява несвойствени на дипломатическия му статут поръчки. Сред тях е да назначи няколко агенти от турското външно разузнаване МИТ на дипломатическа служба в консулството. Пристигнали в Бургас, те разпореждат на Сюелкан да влезе в контакт с арменци от града, за които се е знаело, че имат някаква форма на кореспонденция с лица зад граница, имащи връзки с АСАЛА.

ДС, освен че установява, че консулът малко преди убийството му е изпаднал в депресия и е изпитвал страх от покушение, докладва също, че дипломатът е поддържал близки връзки с разузнавачи от МИТ, които са работили на дипломатическо прикритие в консулството.

По това време в Бургас се появява търговеца Армян Хамбарян, живеещ в Швейцария, който бил в делови отношения с български външнотърговски предприятия и често идвал в България. Хамбарян проявявал интерес как е обезпечена физическата безопасност на хората от турското консулство в Бургас, какви мерки се вземат за тяхната сигурност и дали са въоръжени, става ясно от разработките на службата по сигурност от това време.

Разпитаните свидетели и очевидци на престъплението дават следното описание на терориста: мъж на възраст около 20-25 години, ръст до 180 см, атлетично телосложение, продълговато лице, черна, слабо къдрава коса, мургав. Установено е, че от 16 до 18 ч. на 8 септември лице с подобни белези е седяло на пейка в градинката пред жилището на дипломата в блока, известен като „Поморин“ и е наблюдавало входа.

На местопроизшествието в ж.к. "Славейков", веднага след убийството в 14,30 часа са открити пистолет 9 мм, марка „Стар", 4 гилзи, медицинска ръкавица и парче плат тип „американ“ с размери 49/23,5 мм, върху което с флумастер е написано на английски: „Ние убихме турския дипломат. Арменски командоси от организацията за справедливост срещу арменския геноцид."

На 10 септември работници от предприятие „Чистота" намират и предават в милицията пистолет, зареден с 8 патрона, захвърлен в контейнер пред блок 41 в ж.к. "Изгрев", който се намира на около 800 м от местопроизшествието. Това не е изолирана акция, тъй като по същото време са извършени няколко покушения срещу турски дипломати в Западна Европа, САЩ и Канада. За пръв път обаче е осъществено толкова тежко престъпление срещу чужд дипломат в България.

От 2012 година Република Турция се опитва да издигне паметник в Бургас на екзекутирания консул, но тъй като ситуацията е безкрайно деликатна, за да не се нагнетява етническото напрежение, това не се допусна. Новият консул Нурай Иньонтепе, се зае със задачата още от първите си дни в Бургас и в монументът бе поставен в двора на дипломатическата мисия преди половин година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Радио Е.

    39 6 Отговор
    Умиротворителят на Западните Балкани да отиде да го открие, че само по този въпрос още не се е изкакал ! Иначе един физкултурник, ще заподскача за "етническата сигурност" ?
  • 5 Един фес по малко.......

    65 27 Отговор
    Фесовете трябва да разберат веднъж завинаги че тяхното място е оттатък Анадола............

    Коментиран от #16, #18, #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българина

    50 19 Отговор
    Прочетете хубаво Манифеста на Брентън Тарант, като научен труд е с предговор, основна част и изводи, като сам отговаря на много въпроси, които еничарите задават риторично.... Ясно е написал, че църквата в истанбул отново трябва да е църкава и че европа е до Босфора! Тюрбаните отатък пролива! Само така ще има мир. Всичко друго е безкрайно мъчение, защото тюрбаните искат на метеното!

    Коментиран от #9, #14, #17, #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ...

    21 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Чакай ти мир, ако са само оттатък пролива! Задай си въпроса защо през 1945 победителите не решиха "Нацизъм - само в Германия!". Чалмите (не "тюрбаните", щото и сикхите имат тюрбан, ама да си чул/чел сикхи да колят "неверници" подобно ислямофашистите?) само тотална забрана, забрана без значение на каква цена, ги оправя!
  • 10 Любопитко

    24 8 Отговор
    Цитат от подзаглавието на статията: "... за да могат всички да се поклонят пред паметника". Съмнявам се, дето "всички" ще искат да се "поклонят"... Тия по наглост надскачат и американците - ония поне не са предлагали "поклонение" пред паметника на летците-заличители на София, дето е в двора на посолството им...
  • 11 Справедлив

    27 16 Отговор
    Прав си Българино, ако мюсюлманите овреме не бъдат изгонени от Европа, -край на нашата цивилизация
  • 12 ДА ВИДИМ

    25 6 Отговор
    Да видим кои "всички" ще се поклонят пред паметника в понеделник .
  • 13 Хаха

    19 10 Отговор
    Един престъпник по-малко

    Коментиран от #24

  • 14 ivan4o

    12 13 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Преди ги закопаха , сега пак могат, а за Джамията София само в мечтите ви!
  • 15 Бастун

    13 12 Отговор
    Рязаните да го духат.
  • 16 Окир

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "Един фес по малко.......":

    Духай супата боклук
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Легио

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Един фес по малко.......":

    С това мислене не се учудвам,че България е на това ниво не управляващите а хората не стават,и сто правителства да ви сложат то идиота си остава идиот.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 туркия ке педне

    9 9 Отговор
    Специялно за четака кадето не са успяли в училище да му набият в свинската му сиренява глава,Васил Иванов Кунчев и Христо Ботев за теб и за родителите ти са СВЕТИНИ и цялото ти село и смрадливата ракета ли е джамия ли е са на тяхната пропита с героизъм земя.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 22 6667

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ебам мамата на гяурите ей":

    Хахахаха, успя да ме разсмееш :). Поздрави на майка ти.
  • 23 До турчеещите се роми

    11 13 Отговор
    Хуваво е да знаете че военния и политическия елит на Османската империя се е състоял предимно от българи и гърци, и може да се каже че ние българите сме бащите на елита на съвременната турска нация. Именно затова турците уважават българския народ, а вас фанатизираните цигани не ви имат за хора

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 С такива коментари

    5 3 Отговор
    И такова мислене не е учудващо кого в Европа наричат балкански диваци.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ...

    7 4 Отговор
    A за анадолски "цивилизатори", дето са върнали с векове назад всяка земя, дето са стъпили, да се говори в Европа чул ли си? "Мюслим" е синоним на ретроград и мракобес не само в Европа. И не само списъкът на нобеловите лауреати го доказва...
  • 30 ...

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "С такива коментари":

    # 29 e до оксиморона "мюслим-мислител", изтропал #27.
  • 31 туркофагос

    7 5 Отговор
    турците имат лошия навик да изграждат паметници за помияри. ще бъде коригирано.
  • 32 ХАСАН

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Не на фашизма,не на ксенофобията ..да на мултикултурното общество

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Не на фашизма???

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "ХАСАН":

    Форумният ислямофашист пак тръшна в земята всички лицемери...
  • 35 Мюслими и култура?

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "ХАСАН":

    Мюслимче, за едно мултиКУЛТУРНО общество, меко казано, трябва КУЛТУРА. Не случайно в списъка на нобеловите лауреати вие, "правоверниците", ослепително болестите с отсъствието си. На тебе самия оставям да напишеш измежду стотиците нобелисти КОЛКО са мюслимите и в коя категория са получили наградите си. Успех!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове