Last news in Fakti

24 Март, 2019 18:49 27 426 36

Черно море умира!

  • черно море-
  • риба

Освен замърсяването на морето, изключително вреден е и уловът на цаца

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години. Това каза бившият министър на околната среда и на търговията и туризма Валентин Василев.

"В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби - скумрия, платерини, рядко се среща и лаврак", каза Василев.

"Черно море умря пред очите ни. Първо изчезнаха над десетина вида риби. През 1968 г. е бил последният промишлен улов на черноморска скумрия. След това постепенно изчезнаха някои видове платерини. Запасите на други видове като лефер и лаврак много рядко вече се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И вече почти няма промишлен улов на лаврак, голям лефер, торук", коментира той, цитиран от Дарик.

Освен замърсяването на морето, изключително вреден е и уловът на цаца, защото цацата е в основата на хранителната верига.

"Уловът на цаца е изключително вреден. Да замре животът в Черно море, причините са две. Първо това е замърсяването и второ,е прекомерният улов и траленето. Цацата е в основата на хранителната верига. Всички хищници се хранят с цаца. Прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби", обясни Василев.

"Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот. без тях сме за никъде. Те влияят и върху климата, предоставят ни и храна. Там се зараждат се циклони, антициклони и т.н.", обобщи Василев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крадец

    157 6 Отговор
    Браво Василев !Правилно си разбрал,че сте страшно безотговорни към морето !
  • 2 Японеца

    180 6 Отговор
    Забрана за улов 3г!
    Равновесието бързо ще се възстанови!

    Коментиран от #5, #6, #23

  • 3 dido

    205 6 Отговор
    Това което се излива от хотелите по презастроеното крайбрежие може и океан да съсипе.
  • 4 Варна

    131 7 Отговор
    Добри Ютро Сватя!
    Пита се в задачата какво направихте за да спрете това? - Отговорът е нищо! Най- замърсен е районът на България от цялото Черноморие.

    Коментиран от #22

  • 5 Тома Неверни

    62 3 Отговор

    До коментар #2 от "Японеца":

    За съжаление това ще е "капака в морето". Промишленият улов трябва да спре в Азовско, Черно и Мраморно море едновременно, а три години едва ли ще са достатъчни. Тази полемика се води от 90-те. Даже руснаците и турците се съдиха по едно едно време.
  • 6 Хайл

    76 3 Отговор

    До коментар #2 от "Японеца":

    Лошото е,че не само България лови риба и замърсява морето-всички които граничат трябва да го разберат иначе ще загине живота вътре
  • 7 Ernesto Guevara

    126 19 Отговор
    И България умира под робството на Цвичката и Тиквата

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Batushka

    65 15 Отговор
    ГЕРБ УБИ МОРЕТО!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Никола михаилов

    51 2 Отговор
    Химикалите зя почистване в хотелите. През а строя вашето на крайбрежието. Липсата на канализация и пречистват едни станции.Нямало риба.Няма и да има.
  • 12 щщщщщ

    54 0 Отговор
    По принцип хората са безотговорни изцяло към природата.То бива строежи....замърсявания...сеч на дървета....Не останаха диви животни из екзотичните страни.Може би един ден ще обяснявам на внучето си че съм ловил риба на буната в Балчик.И е имало такава.
  • 13 АБВ

    48 3 Отговор
    България умира!!! :(
  • 14 Нямате представа

    44 7 Отговор
    Най големият вредител в Черно море, са турските предприятия, които изхвърлят химия в морето, а рибарите са им в пъти повече от нашите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мършата

    20 7 Отговор
    Още през комуняшката епоха, бях на 20, на почивка бяхме, край Китен!! Домързя ме да търся кенеф, реших да го направя на уютно местенце!! Клекнал да творя!! Изведнъж чух псувня, после почувствах как ме вдигат за косата, "произведението" беше на половината път, не можах да го прекъсна, нито да го върна назад, но най-отвратителното беше, нажулването от коприва, което ми бе нанесено от лудата комуняшка истеричка, която тогава ме нападна!!! Крещеше ми "По ла... ти ли да плуваме бе простак"!! Беше ужасно!!
  • 17 кольо

    25 1 Отговор
    най големия боклук сме ние - хората
  • 18 vasik atanasova

    13 7 Отговор
    има и скумрия има и платерина
    ясно е че алчността и безконтролността водят до загуби
    но още не всичко е изгубено
    единствено е изчезнал тюленът монах
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Шиле

    12 1 Отговор
    Василев,защо се правеш на интересен.Да не би нещо пак да искаш.Е поне зам.министър,а?
  • 21 Морски

    6 15 Отговор
    Черно Море умирало затова през една две години чак в София мирише на печен паламуд и чернокоп Морето е като земята като даде изобилие една две години следващите няколко си почива
  • 22 Ако баба ти беше мъжка

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Варна":

    Здрастии Кюсто. Как замери цялото море и нарочи Българията?.Браво Жал Ич Кюфто.
  • 23 Kovak

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Японеца":

    А рибарите, кой ще ги храни 3 години? Ще ревнат и ще се вдигнат да свалят правителството и пак ще си е по старо му!
  • 24 Кольо

    24 1 Отговор
    Осъдихте човека за една жаба,A си затваряни очите за траловете където денонощно обиват хайвера и рибата
  • 25 MAD

    26 1 Отговор
    АМИ НАШИТЕ ОТ ГРЕБ СА ЗАЕТИ С ТЯХНОТО ЗАБОГАТЯВАНЕ О ДА СИ КУПУВАТ АПАРТАМЕНТИ И ИМЕНИЯ В ЧУЖБИНА И НЕ ИМ ОСТАВА ВРЕМЕ ДА МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ А КАМО ЛИ ЗА ЧЕРНО МОРЕ, ЧЕ И ЗА ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА. МИ ЗЕТИ СА ХОРАТА
    СВИНЕ
  • 26 Бай Хой

    20 1 Отговор
    Цялата Земя умира, не само Черно море. 8 милиарда з*ка всяка сутрин цвък-цвък...една гранде камара дето неможе да си я представи човек. Та ние сме окъкали целата Земя, а химията и военните ще ни довършат, нас и всичко около нас! А някой хора ги интересува само колко по-голям мезонет да си купят...
  • 27 ИАРА

    7 2 Отговор
    Нулева година, пълна забрана за промишлен риболов, компенсация за рибарите.
  • 28 откриха топлата вода

    10 0 Отговор
    Всеки ден се ловят десетки тонове риба.100% съм сигурен че може да се спре за някакъв период от време улова на риба защото има запас за поне 1 2 години които седят по фризери дълбоко замразени.Но тук идва въпроса от какво ще си изкарват прехраната рибарите които са инвестирали солидна сума за оборудване.Според мене трябва да се субсидират и да им се замрази бизнеса с риболова за да се пренасочат временно в друг бранш или нещо от сорта. Нали има умни глави отгоре да го измислят.
  • 29 Бай Благой

    17 1 Отговор
    Миналата седмица минах покрай ИРАКЛИ.....страхотно застрояване..
    Ама никой нищо не знае...
    Ни лук ял ни лук мирисал....всичко е законно -
    ГЕРБ - МАФИЯ - ОСТАВКА и СЪД!!
  • 30 с2н5он

    1 5 Отговор
    Спомням си преди две години родителите ми бяха на море в Несебър и баща ми заговорил един рибар. Питал го как е с рибата, има ли няма ли, че по телевизията казвали че тя изчезвала. А той му отговорил че откак масово направили пречиствателни станции по морето, рибата започнала да се връща!
    Спомням си мой приятел от Измир как ми разказваше че навремето водата около града била почти кафява от мръсотия! Тогава Измир изхвърлял всичко в морето ей така, и също потвърди че роба почти нямало. Но нещата се променили с пречиствателни станции по бреговете, водата си възвърнала морския цвят и рибата също се върнала!
    Мисля че и при нас така стоят нещата!
  • 31 Стоян

    7 0 Отговор
    Проблемът не е от вчера или от оня ден... Това е от десетилетия - варварски риболов, върха е битката за калкана - дори и да се съобразим с правила , дори и да въведем забрани , то турците няма да го сторят в никакъв случай - та те влизат за риболов чак горе в румънски води , та с нас ли ще се съобразяват , руснаците са същите варвари - навремето със скумрията я свършиха по такъв начин, че скумрия в черно море не остана... та с тези две държави , които си правят каквото си искат - Черно море е обречено - тях никой не може да ги спре. Докато ние имаме квоти за калкан от ЕС , забрани , то турците постоянно ловят, влизат в нашите води и т.н. - колко инцидента имаме с турски кораби точно заради калкана - давани са жертви и от двете страни - да не би да забравихте убития ни матрос преди повече от двадесет години точно при инцидент с турски риболовен кораб, ловящ калкан - там едва ли не трябва да имаме флотилия като на САЩ , за да ги спрем....
  • 32 адаер

    0 6 Отговор
    тя цацата риба ки е ?
  • 33 Киро Турука

    2 1 Отговор
    "Фактаджии", има нещо иронично в наименованието на страницата Ви. Не търпите обидни коментари. А какво обидно има във фактите? Нали знаете, че има максима, която гласи (перифразирам): Грозната истина е по-красива от красивата лъжа. Но щом не Ви харесва голата истина, ще ви кажа какво написа преди време Д.Ц. в "Инвестиции по брега". "На мястото имаше три италиански яхти. Закотвени. Имали разрешително да снимат филм. Никой не можел да припари наблизо. Тоест още няколко банкноти по сто долара за гениалните български управници, които издават разрешителните.
    - Ловят рибата и я изнасят - каза Кънчо, когато седнахме в кръчмата. Това им е "филмът". Промъкнах се откъм Буруна, далдисах и видях. Нямаше ги вече нашите риби, както знаеш. Това е... Като ги почнем с пушките, тяхната мамица-а-а.
    Отпих. Видях го как скача от Буруна надолу с главата. Как се бухва на метър от мен и за много дълго време изчезва под водата. Как после излиза с харпуна ми в ръка. Нашият Бурун. Нашите риби. Нашата младост.
    Нашият бряг, Майчице.
  • 34 Киро

    1 6 Отговор
    Много важно нали водата си стои а се баняме десет дена в годината
  • 35 Статист

    4 2 Отговор
    Вече започна отлива на летовници от черноморието ! Дано продължи докато фалират всички , които изляха бетон по крайбрежието !!!
  • 36 Кофражист

    2 0 Отговор
    Леем бетоно яко и чекам да имаме още поръчки, както по морето (аман от тая натура, тя ми трън в петата), така и по планините, особено у Банско. Лично гусин Жирардели ми се обади да се стегам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове