29 Март, 2019 07:29 7 960 63

29 март 1944 г. Бомбардировка над София

  • бомбардировка-
  • софия-
  • втора световна война
29 март 1944 г. Бомбардировка над София - 1

На 29 март 1944 година София отново е бомбардирана от англо-американската авиация.

Бомбардировките на България са поредица от нападения срещу София и други български градове и села от британските ВВС и ВВС на САЩ, по време на Втората световна война.

Те започват от пролетта на 1941 година и продължават до есента на 1944 година. Те са реални бойни действия срещу гражданско население.

При всички тези нападения София е отбранявана само от противовъздушната артилерия, защото, както бе споменато по-горе, българската авиация не разполага е нощни изтребители.

На 30.3.1944 г, е извършено най-тежкото въздушно нападение над София. То е осъществено от 450 бомбардировача Б-24, Б-17, Б-25 "Митчел" и Хендли Пейдж „Халифакс", които се охраняват от около 150 изтребителя П-38 „Лайтнинг".

В отбранителните боеве вземат участие 1/6, 2/6 и 3/6 орляци, водени от своите командири - капитаните Русев, Боишаков и Топлодолски.

1/6 орляк излита от летище Марно поле, Карловско, с 28 „Девоатин"-а, а 2/6 орляк (базиран на летище Враждебна) излита с 25 самолета - 19 Ме-109 Г-2 и 6 „Девоатeн"-а. Дислоцираният на летище Божурище 3/6 орляк излита с 20 Ме 109Г-6.

От Изтребителната школа в Долна Митрополия излита една четворка от учебно-бойни изтребители „Авиа" Б-135 начело с капитан Кръстю Атанасов (началник на школата), в която влизат още пилотите инструктори: поручик Петър Манолов и фелдфебелите Йордан Фердинандов и Недю Колев.

На този ден българските летци изтребители свалят 4 бомбардировача. Особено се отличава подпоручик Христо Костакев, който улучва една крепост, която експлодира във въздуха, и разрушава още една, летяща до нея.

Другите два бомбардировача са свалени от поручик Неделчо Бончев и подпоручик Виктор Атанасов. Повредени са 9 бомбардировача. Свалени са и 3 изтребителя П-38 „Лайтнинг" - от поручиците Богдан Илиев и Васил Шишков и от подпоручик Генчо Димитров.

Повредени са 3 противникови изтребителя.

Загиват поручик Иван Бояджиев и фелдфебелите Йордан Кубадинов и Христо Цанков. С парашут скачат подпоручиците Божидар Кузмов и Иван Касиянов.

Последната бомбардировка над София се извършва на 17.4.1944 г. В нея вземат участие 350 бомбардировача Б-24, Б-17 и „Стърлинг". Те се охраняват от 100 изтребителя П-47 „Тъндърболт" и П-51 „Мустанг". Ударът е нанесен в 12,20 ч. последователно на 8 вълни с излизане на групите от запад, северозапад, север и североизток.

Противовъздушната артилерия участва в отразяването на удара с всичките си 12 тежки батареи.

От 2/6 орляк излитат 16 Ме-109 Г-6 и 2 „Девоатин"-а, които провеждат първата си атака понятно над София. Изненадан от силното изтребително прикритие на противника, орлякът се разделя на две групи, които продължават атаките си при отлитането му над района на Кюстендил.

От 3/6 орляк излитат 14 Ме-109 Г-6. Орлякът успява да проведе една атака по противника преди излизането му над София, след което го преследва до жп линията Кюстендил-Горна Джумая.

От 1/6 орляк излитат само 5 ,Девоатeн"-а и се явяват над София след оттеглянето на противника.

При неравния въздушен бой е свален един Б-24 с таран, извършен от поручик Неделчо Бончев от 2/6 орляк. Това е вторият таран в българската авиационна история след този на капитан Димитър Списаревски.

Поручик Бончев успява да се спаси, скачайки с парашут. Повредени са 5 противникови бомбардировача и 1 изтребител.

В този въздушен бой българските изтребители понасят най-големите загуби за цялата война.

Това се дължи на обстоятелството, че те за първи път участват във въздушна битка с едномоторните изтребители П-51 „Мустанг". По силует последните много приличат на месершмитите и нашите летци в началото на боя ги смятат за свои. Някои от тях даже ги приканват с разклащане на крилете да се приближат.

Когато се открива грешката, е твърде късно. Загиват 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов).

Поради повреди в самолетите и ранявания във въздушните боеве принудителни кацания извършват 3-ма летци, и други 3-ма се спасяват с парашут (между тях и командирът на 2/6 орляк капитан Николай Бошнаков).

В историята на българската изтребителна авиация 17.4.1944 г. остава като „черния" Великден.

След тази дата София не е повече бомбардирана.

Поставената цел от англоамериканците излизането на България от войната, не е постигната.

Сега усилията на съюзническата авиация се насочват срещу румънския петролен център при Плоещ. При това положение новата задача на нашите изтребители е да пресрещат американските бомбардировъчни формации, завръщащи се от Румъния.

До 26.8.1944 г., когато е последното въздушно противоборство над България, нашите изтребители свалят 37 бомбардировача и 16 изтребителя.

Повредени са 48 бомбардировача и 22 изтребителя.

На територията на България падат 120 противникови самолета, в които загиват 256 души.

Пленени са 329 съюзнически летци.

От българска страна във въздушните боеве загиват 16 летци изтребители, а други 6 при изпълнение на служебните си задължения.

Това е сухият език на статистиката, но зад него се крият огромната смелост и воля на българските летци при борбата им с противниковата авиация.

Презирайки смъртта, всеки път те излитат за защита на своето отечество с ясното съзнание,че вероятността да загинат е многократно по-голяма от тази да оцелеят!

И днес, повече от 60 години след последните въздушни боеве над България, ние продължаваме да черпим вдъхновение от подвига на онези достойни българи, бранили родното небе през 1943-1944 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    94 13 Отговор
    Поздравлявам всички български кравари с този празник за тях.

    Коментиран от #14

  • 2 нервен

    42 7 Отговор
    Това е цената която плащаме за националното си обединение което е факт в периода 1941-1945
  • 3 СоцБоц

    98 7 Отговор
    Това е "приятелски" огън от нашите приятели и верни съюзници Говедарите, вечна дружба, да живее Хамериганския прогнил начин на живот където човек за човека е враг. Да живее Сорос и още поне 100 год да му облизваме топките за да са спокойни Соросоидните мекерета и предатели в Кенефистан!

    Коментиран от #6, #21

  • 4 радвате ли се

    13 46 Отговор
    Съюзниците на комунистите са ни бомбандирали
  • 5 Коментар📝

    83 1 Отговор
    Няма Вече Такива Българи.ИМАМЕ ЦЕЦОУ КОЙТО СЕГА АКО СИ ПРОДАДЕ АПАРТАМЕНЧЕТО СТАВА МИЛИОНЕР.А БАЦЕ.ВЧЕРА РАЗПРАВЯ КАК САМО НИ УДАРИХА.КАКВО ВИ УДАРИХА БЕ ДАЛАВЕРИМПЕКС.ПИША ТОВА НЕ ЗА ДРУГО А ЗА ДА ИСТЪКНА,ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ ЛЪВ ИЗЧЕЗНА,ОСТАНАХА ТАРИКАТ КОТАРАЦИ.
  • 6 нервен

    4 33 Отговор

    До коментар #3 от "СоцБоц":

    Соросоид мръсен си тии
  • 7 Генералът

    69 2 Отговор
    Англоамериканска помия. Не от вчера са такива варвари.
  • 8 Читател

    51 3 Отговор
    Това са били хуманни бомбардировки. Затова издигнахме паметници на загиналите пилоти от ВРАЖЕСКО-освободителната авиация. Те са ни помагали да се "освободим" от нацистка Германия.

    от Соросоидчо.
  • 9 Госあ

    68 2 Отговор
    Вечна слава за българските пилоти ! Вечна слава за всеки убит англосаксонец, дошъл да убива цивилни граждани без пряка провокация ! Всъщност знаем че това е и основната дейност на англосаксонците през войните-убийства на цивилни граждани ! Или не е така а ?!? 😠
  • 10 Цецо шлифера

    22 2 Отговор
    "Подарена къща, назад не се връща"
  • 11 Бат Мишо

    78 1 Отговор
    ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ ПРАТИЛИ НА ОНЯ СВЯТ 350 АНГЛОСАКСА,както и на германските летци загинали за да защитят бабите ни и дядовците ни като Герхард Венгер от дивизията Полярна лисица ,пребазирана от Норвегия в София да ни пази -ГЕРОЯТ Венгер загива на рожденния си ден и гробчето му в София е отбелязано с 2-3 камичета ....Докато на наглите англосакси крадливите ни политици натуряха чутовни паметници сякаш не са идвали да ни убиват а да ни носяд мед...Секи истински българин ДА ОТИДЕ ПОНЕ ВИДНЪЖ на лобното място на списаревски над Пасарел - е го до София е с градски рейс и на Герхард Венгер- то пък в си е в самата Сф-да даде почит на героите паднали ЗА ДА ВИ ИМА ВАС

    Коментиран от #32

  • 12 Госあ

    58 2 Отговор
    Всъщност,що за наглост да бъде кръстена спирка и дори цяло селище в искърското дефиле на англичанин дошъл да убива жени и деца и посрещнат по подобаващ начин от хората там след като самолета му е свален ?!?
  • 13 Фактиии,

    48 3 Отговор
    Че сложете малко повече снимчици към статията, де! Да видят хората колко ни обичат англо-американците! Защо ви е страх?
  • 14 Дух

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    И да бъде за поука за български мекеретата!
    Без задържки хамери ще го сторят пак.
  • 15 Бат Мишо

    48 1 Отговор
    Единственния оживял от 10 членния екипаж на протарания от Списаревски самолет идва след войната и и дава всичките си медали на майката на Списаревски осъзнавайки какви золуми е вършило правителството му над България и КАКВИ ГЕРОИ СА Я ПАЗИЛИ -СЛАВА ВЕЧНА СЛАВА
  • 16 питащия

    34 1 Отговор
    Чърчил е заявил че София трябва да бъде срината и в Софийското поле да се сеят картофи.Въпроса е-Защо не са го сторили като са имали тази възможност, кой и как им е попречил за това ха сега де ???!!!
  • 17 таката сан

    11 40 Отговор
    България е била в война,имало е бомбардировки,имало е и жертви за жалост.Но да не забравяме че след 9.09.44 започва истинската червена касапница извършена от лумпените-комунисти под прякото ръководство на кремъл.

    Коментиран от #25

  • 18 Госあ

    29 2 Отговор
    Жалко, че Япония и Германия така лесно са забравили терористичните атаки на тези подлеци. Докато японският флот, унищожа военни бази, онези унищожават цивилни хора с открадната технология. А бомбардировките над Дрезден ?
  • 19 Сволач руска

    11 14 Отговор
    Същите тези англосаксонци са доставяли оръжие и боеприпаси на родните шумкари, а сега тяхните внуци ги плюят. Вие дори не познавате собствената си история, важно е само разделението което е удачно единствено на руснаците.
  • 20 Госあ

    17 2 Отговор
    Що за помияри са тия,дето скимтат да се преименува инфраструктура на имената на хора воювали за свободата на България и в същото време мълчат като.. .. когато става въпрос за имена на терористи ?
  • 21 Све

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "СоцБоц":

    Ако България беше паднала под Английско влияние, щяхме да бъдем разделени между Сърбия, Гърция и Турция . Малко се говори за това

    Коментиран от #22

  • 22 Госあ

    18 1 Отговор

    До коментар #21 от "Све":

    Със сигурност ! А София щеше да бъде поле с картофи !
  • 23 арджентата

    27 1 Отговор
    " Празник" за всички предатели и псевдо българи! "Празник" на некомпетентността и безотговорността на политиците ни! В каква ли игра ще ни завлекат настоящите ???... ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОЙ, ЗАЩИТИЛИ С ЖИВОТА СИ В НЕРАВНОСТОЙНАТА БИТКА БЪЛГАРИЯ ! ПОКЛОН!
  • 24 Ачо

    22 4 Отговор
    Честит празник, горди натовчета, идете да се кланяте пред паметника на убииците ви в амерското посолство. боко, цвъки и плевньо отдават почит.
  • 25 Све

    13 9 Отговор

    До коментар #17 от "таката сан":

    ЗАЩО НЕ СЕ КАЗВА НИЩО ЗА КОНЦЛАГЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 30те ГОДИНИ. Слугите на САЩ леят крокодилски сълзи заради Белене, но явно не искат да знаят за фашисткия терор
  • 26 Само питам

    15 17 Отговор
    А знаете ли какво е направила с летците бранещи София руската измет след като е взела властта? Една част са разстреляни като "врагове на народа", други са осъдени на различни срокове затвор и са изпратени в лагери, трети са интернирани в най-затънтените краища на България а останалите са уволнени като "неблагонадеждни" без правота да заемат държавни или общински служби.

    Коментиран от #28

  • 27 Ачо

    11 3 Отговор
    Хайде натовчета, дружно, поклон пред амерските герои, сипали бомбите над главите на бабите и дядовците ви. И те са мечтали да са хорди натовци, но уви, вие имате този късмет сега.
  • 28 Госあ

    19 1 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    А ти правиш ли разлика между пилоти на бойни изтребители от вражеските сили и жени и деца ? И твойте хора не правят.

    Коментиран от #52

  • 29 МОДЕРЕН ДЕСЕН

    18 2 Отговор
    ............Е ЗАТОВА ГИ "ОБИЧАМЕ" АНГЛОСАКСОНЦИТЕ !!!
  • 30 Бат Мишо

    25 2 Отговор
    До таката сан ДА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА В ВОЙНА и с Русия и с Германия НО НИТО ГЕРМАНЦИ НИТО РУСНАЦИ Я БОМБАРДИРАТ въпреки че им е било и по лесно и по близо ,за разлика от на англосаксите ЗАЩОТО ИМ Е ПУКАЛО ЧЕ ЩЕ УБИВАТ ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ .Пословични са атаките на изтребителите на англосаксите НАД ЦИВИЛНИ извършени по СПЕЦИЯЛНА ЗАПОВЕД разстреляни са в исперихско 4 жени КАКТО ЖЪНАТ НА КЪРА с каргечниците от английски изтребители....ОТКОГА ТВА Е ВОЕННО ДЕЙСТВИЕ БЕ СОРОСКИ ПОДЛОГИ тва военно престъпление -че и паметници им туряте ПС ИЗВИНЯВАМ СЕ не знаех за поставената плоча на Гроба на Герхард Венгер 2013 от столична община -не съм ходил скоро и мислех че са още 2-3 камичета

    Коментиран от #33

  • 31 Госあ

    25 2 Отговор
    Докато руските, германските, японските и италианските войници са на фронта, англосаксите избиват жени и деца в целия свят. Не само в България.
  • 32 Българин

    9 14 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Мишо":

    Червени боклуци-русоиди веднъж разбиха паметната плоча, могат и да повторят!
  • 33 Историк

    6 20 Отговор

    До коментар #30 от "Бат Мишо":

    България НЕ Е БИЛА ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ, БЕ ЛЪЖЛИВА РУСКА ПОДЛОГО! През ПСВ русия ни обявява война и бомбардира Варна, Каварна и Балчик , през ВСВ руски самолети бомбардират Добрич , Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица през Септември без да са ни обявили война.

    Коментиран от #35, #40, #62

  • 34 Бат Мишо

    32 2 Отговор
    Баба ми е присъствала на разстрела - английските изтребители са се връщали от бомбардировки над Плоещ - минавайки над жънещите по полето в Исперихско ги подминават ,ПРАВЯД ЗАХОД И СЕ ВРЪЩАТ и откриват огън с картечниците -жените лягат НО 4 НЕ СЕ ИЗПРАВЯТ НИКОГА
    в същото поле е жънела баба и е гледала -мъжете са били мобилизрани и в полето има САМО ЖЕНИ И ДЕЦА ....за случая разказа в предаването си и Божидар Димитров от което предаване разбрах че случая не е бил единствен Лека му пръст на Божо ....Осветлявам ви кът лижете кафявия двор на англия и САЩ да знаете точно колко е КАФЯВ -да ви е сладко центаджии
  • 35 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    😂😂😂 абе жлемби на кой ги разправяш тия бе ?

    Коментиран от #53

  • 36 Мемед Абудул Ал Сахин Ал Бухир

    1 6 Отговор
    Рим ще накаже всички провинции ,които са били замислили този план отпреди осемдесет и няколко години да посегнат на провинция принадлежаща на Византия!!
  • 37 MDT

    4 12 Отговор
    Сравнете резултатите (щетите) от тези бомбардировки с последвалата окупация от червената армия и дошлата на власт БКП.
  • 38 Бат Мишо

    18 3 Отговор
    До историк Зная за бомбардировката на варна от Руска ескадра , зная имената на корабите ПОИМЕННО поне на тежките линейни кораби зная часа когато Екатерина Велика открива огън от 17 мили , зная часа когато 2 те германски подводници торпилират Потъомкин - тогава с друго име -по късно е прекръстен ..... зная и за руския коректировчик наблюдавал от тъкачната фабрика от комина заловен и разстрелян по късно ......зная и че кораба който повличат на буксир по късно потъва и че скриват факта в самата Русия и че там само вестник Военен инвалид го публикува ....3 живота да учиш история няма да научиш половината коет зная -ЗА ОСТАНАЛОТО -Внук съм на царски офицер лежал в Белене и не съм НИКАКВА РУСКА ПОДЛОГА ....само казвам че АНГЛО САКСИТЕ нищо добро не ни мислят малумник с малумник

    Коментиран от #41, #55

  • 39 Отечествен Фронт

    8 5 Отговор
    Отно по вина на русофобите които ни вкараха заедно Царя си австрийски фашист на страната на губеща Германия. После някой да не пита защо е имали народен съд!
  • 40 Хисторик

    15 3 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    Ние не обявяваме война на СССР ние само поддържаме страна на фашистите които отидоха в СССР да извършват геноцид над населението там! Ти изобщо нясносно ли си какво пишеш? Леко ни се размина от руснаците пи врвме и след края на войната благодарение на хора като Герги и Станке Димитрови, Васил Коларов, ген. Добри Джуров, Вълко Червенков тези комунисти договориха с Москва мира след ВСВ в България! Ако не бяха комунистите британците щяха да ни изринат както искаше Чърчил и да, настани турците в България като окупационни войски. Георги Димитров обаче се договаря с Москва.

    Коментиран от #47

  • 41 Сволач

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Бат Мишо":

    Има много “царски офицери” лизали руски задници, за англосаксонците съм принципно съгласен, а на гробът Герхард Венгел явно не си ходил, камакът от край време си е един.
  • 42 Хисторик

    15 2 Отговор
    Над България е имало съветски бомбардировки но с малката разлика че са били насочени към немски ГСМ и складове с оръжие на Райха, докато Британските и Американските са били в градска среда срещу населението! Подаръчета бомби увити в цветна хартия от чичко Чърчил специално за децата от София.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Реалист

    10 0 Отговор
    Единствено през комунизма бяхме защитени и силни. Имахме могъщ съюзник и пазар за нашата нещастна продукция. Сега или ще им въртим кавали и ще ни обират или ще се повтори това мерзко деяние.
  • 45 ЯНКИТЕ ВЪН

    8 1 Отговор
    Купувайте на американските терористи самолетите, курветите и ракетите. Долни родоотстъпници , продадохте народа си за един пробит долар ! Янките вън от българската земя.
  • 46 Бат Мишо

    12 1 Отговор
    Лижещите са се издигнали не са отишли в Белене ....А дядо почина 2000 г и пасяхме прасета щото никъде не го взимаха на работа -той ме изгледа и после аз него .бях на 29 2000 г и имаше време да ми разкаже всичко ...бил е граничар в Малко Търново не е убивал партизани , бидейки в Шпец Команда има 2 взривени военни завода в Турция при диверсионни операции -знаеше писменно и говоримо турски ,преоблечени са ходили ....Бидейки полковник на 1 септември полка е натоварен от Малко търново на влак за Русе да спира руснаците на Дунава .....На гара Русе дядо е ОСТАНАЛ САМ във влака -всички дезертирали от войната с Русия ....Слязах вика ,свалих един Ромел с кош и се прибрах на село ....На 9 септември 1944 го слагат началник на милицията в общ център докато 1946 някой не пише донос че е убивал партизани ,като той партизанин не е виждал в живота си ...НО ДЯДО НИКОГА НЕ Е БЪРКАЛ ОМРАЗАТА СИ КЪМ КОМУНИЗМА с омраза към Руския народ , който загуби НАЙ МНОГО ЖИВОТИ ОТ КОМУНИЗМА и Сталин ... Всеки тръгнал на война с Русия ще умре ,казваше те са ни братя ....Не бъркай политиците с народа . Примерно Апартамент ага като като е крадец и измет всички българи ли сме същите
  • 47 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хисторик":

    Само да те светна, че германски войници никога не са безчинствали над мирно население в България. Когато се е налагало висш офицер да отседне в къща, на собственика е бил заплащан хотела и наем за къщата отделно. До ден днешен нама по дисциплинирана армия от тази на хитлеристка Германия

    Коментиран от #51

  • 48 Помпиеров

    9 2 Отговор
    Краварската терористична машина и сега си бомбардира където си иска по света. Дали с бомби, дали с натиск и 'хуманитарни' мисии, тя си е една и съща . Не забравяйте Виетнам, Лаос, Камбоджа, Салвадор, Панама, Чили, Афганистан, Ирак, Югославия, Либия, Сирия ... Даже за да си оправдаят доктрината си самовзривиха небостъргачите. Каквото повикало, това отговорило. И от всякъде са се върнали като пребити кучета. Вън янките от Ново село - днешните окупатори на България . ГЕРБ са виновни !
  • 49 Бат Мишо

    9 1 Отговор
    ПС искаш ли един бас че и СЕГА ако започне ГОЛЯМАТА ВОЙНА като и викаше дядо щото беше участвал в 3 - войната срещу Русия - ПАК ВСИЧКИ ЩЕ ДЕЗЕРТИРАТ , и че ти ще дезертираш ПЪРВИ А АЗ ПОСЛЕДЕН кът дяда си нищо че кът него обичам Русия и братския руски народ ,щото поне за разлика от вас демократите имам уважение към пагона на СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ който носих до 1992, която БЕЗ ДА ИМА ЗАГУБЕНО СРАЖЕНИЕ НЯМА СПЕЧЕЛЕНА ВОЙНА благодарение на продажни политици е шивани демократи ....България винаги е печелила когато Русия и Германия са били съюзници -2 пъти в историята и то новата история . Нашия а и на Европа шанс е ОТНОВО Германия и Русия да станат съюзници а НЕ С АНГЛО САКСИТЕ

    Коментиран от #50, #56

  • 50 Само питам

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Бат Мишо":

    Нали знаеш наказанието за дезертьорите по време на война? Както и на чуждите шпиони?
  • 51 Хисторик

    6 4 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Изключително дисциплинирано пращаха жени, деца старци в газивите камери на Концетрационните лагери. Изключително дисцииплинирано опожаряваха и изтезава руско население! Всички български ибрикчии, лакеи, подлоги си получиха заскуженото от Народния съд 1947г.

    Коментиран от #54

  • 52 Само питам

    2 10 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Нали тук руската измет възхвалява тези пилоти на бойни изстребители като герои и защитници. А когато ги избихте и репресирахте какви бяха? Царски офицери и реакционери!!! Тая шизофрения е присъща на всички русоиди.
  • 53 Историк

    2 7 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    На неграмотната и безпаметна проруска измет.
  • 54 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #51 от "Хисторик":

    България и газови камери? Ти бая комунистически учебници си изчел
  • 55 Историк

    3 9 Отговор

    До коментар #38 от "Бат Мишо":

    Самата употреба на термина "англосакси" показва, че си от информационните войски на путин.
  • 56 Сволач

    2 4 Отговор

    До коментар #49 от "Бат Мишо":

    Аз също безкрайно уважавам руският народ, болшевиките виж това са друга Мая не руска а сган азиатска. Не съм съгласен че заради привързаността си към руснаците трябва да воюваме на тяхна страна, същото е било и мнението в царство България. Отстоявали сме си нашето родното, българското не руско или англосаксонско най малко американско, не сме били и на страната на Германия във ВСВ, просто стечение на обстоятелствата и по-доброто решение. Царят е имал план за излизане от оста затова са били и големите военни учения лятото на 43-а, а го убиват болшевиките точно заради това, просто сме щяли да запазим неутралитет и границите да задържим Македония и към Гърция и Добруджа. Нямало е как със силно управление да станем лесна плячка за ватниците, а това е било желанието на Сталин. Това че сте добродушни не означава че сте прави, пак казвам аз уважавам руският народ, но той няма общо с кликата която го ръководи и нашите русороби боготворят.
  • 57 Пиниза

    11 0 Отговор
    Англо американците най добре се справят с цивилното население.Сринаха София,Дрезден,Хамбург и т.н. УБИЙЦИ!!!
    Днешните им бг. подлоги паметник им издигнаха.Жалка картина.
  • 58 Бат Мишо

    6 0 Отговор
    на 09.09.1944 нищо на планетата не е можело да спре втурналата се като лавина Червена армия през Европа ....След военното разпределение ПАК ВИНОВЕН е АНГЛО САКСА Чърчил - продавайки на батюшка Сталин ,написвайки на срещата на ЕДНА САЛФЕТКА за мене Гърция ЗА ТЕБЕ БЪЛГАРИЯ .Оттам нататъка за наще обирдии на мандри е оставало само да отворят уста и да налапат подадения им кокал на властта и да се разправят с интелигенцията . И ТЕ НЕ СА КОМУНИСТИ - ИСТИНСКИТЕ ВЯРВАЩИТЕ в комунизма ,скачащите с бомби под танковете , СА БИЛИ ИЗБИТИ кът Горуна , Митко палаузов и т н и иначе хубавата идея на книга на комунизма е била подменена с авторитаризъм , И КРАДЕНЕ . И най лошото че тея сегашните управляващи са част от комунистите и наследниците им, които издадаха политическата власт и поеха икономическата ... ОТКЪДЕ 1 МИЛИОН евра за апартаменти с честен труд у физкултурник и пожарникар бе човек ОТ ТРУД ЛИ
  • 59 Гоуст

    7 0 Отговор
    Поклон. Като гледам статистиката, направо сме им обърнали хастара
  • 60 некадърници

    6 1 Отговор
    , да бяха уцелили предците на русофобите из форума, щеше да има по-чист въздух в нашата държава. А сега е ужасно опърдяно от сурусуиди, дишаме им фините прахови частици, ужас!
  • 61 долни комунисти

    1 6 Отговор
    Никой не ни е виновен че им обявяваме война Това не е детска прищявка а трябваше да се бием с Руснаците и нямаше да могат да ни окупират ей така с предателство на комунистите без бой Имахме мощна царска армия която можеше да ни защити от Азиатски ботуш
  • 62 Дъртак ,

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    Истерик си ти , а не историк .
  • 63 киро

    3 0 Отговор
    София отново е бомбардирана от англо-американската авиация ...........
    БРАВО !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове