Last news in Fakti

28 Март, 2019 15:27, обновена 28 Март, 2019 15:44 5 677 32

Български учени създадоха батерията на бъдещето

  • бан-
  • учени-
  • батерия

Разработката е безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий

Български учени създадоха батерията на бъдещето - 1
Снимки: БАН

Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ „Св. Климент Охридски“ създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия. Информацията беше споделена от академията. Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения. Голямото постижение на нашите учени е разработката на нов тип електроди от достъпни материали като сулфатните соли, които са широко разпространени и могат да бъдат намерени дори на Марс.

Водеща организация в проекта е Институтът по обща и неорганична химия (ИОНХ-БАН) при БАН. Партньори са Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС-БАН) на БАН и Факултетът по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ (ФХФ-СУ).

Български учени създадоха батерията на бъдещето

В батерията на бъдещето литиевите йони са заменени с по-евтините, по-безопасни, по-екологични и лесно достъпни в природата натриеви йони, като механизмът на действие е запазен. Като първа стъпка изследователите от ИОНХ-БАН са създали нови електродни материали, подходящи за обратимо включване на натриевите йони, без да се наруши тяхната структура. От тези материали е конструирана моделна натриево-йонна клетка, която е подложена на електрохимични тестове в ИЕЕС-БАН. В същото време учените от ФХФ-СУ са моделирали на атомно ниво процесите в електролитния разтвор на батерията, за да ги изучат и управляват целенасочено в бъдеще.

Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Това е особено важно на фона на постоянно растящия дял на възобновяемите източници в производството и потреблението на енергия в икономиката и бита по целия свят.

Български учени създадоха батерията на бъдещето

Използването на натриевите йони за съхраняване на енергия ще намери ценно приложение и в електромобилите, където максималният пробег, цената и времето за зареждане са от първостепенно значение. Специално за автомобилната индустрия се разработва хибриден вариант – литиево-натриева батерия, която съчетава високата мощност на литиево-йонната с ниската цена на натриево-йонната. „Това е пилотен проект с многообещаващи първоначални резултати, но постигането на крайната цел изисква още проучвания, изпитания и средства“, обясни проф. Радостина Стоянова от ИОНХ-БАН.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошето

    26 3 Отговор
    May the power be with us :)

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Факт

    24 8 Отговор
    Няма да остане българска!
  • 4 Госあ

    36 10 Отговор
    Института по органична химия е на доста високо ниво (не по заплати) не само в България. Института по молекулярна биология също. Все пак е останало нещо от руската школа ;). Би трябвало Тея филологии и тем подобни да ги разграничат от природните науки.

    Коментиран от #29

  • 5 боярышник

    61 1 Отговор
    Браво на учените,това е бъдещено на България!!!
    Трябва да се инвеснира в науката!

    Коментиран от #21

  • 6 Бачо Киро

    18 2 Отговор
    Ей сега вече Теслата ще литне...

    Коментиран от #18

  • 7 теория на батерията

    37 2 Отговор
    Крийте от китайците и американците да не ви гепят изобретението и да не пиете една "студена вода" ! "Свет Илон" не спи, а се озърта, зърта гледа нещо да придърпа, дърпа :)

    Коментиран от #11

  • 8 кдсдк

    32 1 Отговор
    Айде поне сега някакъв дългосрочен финансов стимул за тези хора и то от правителството! Най-вече от това имат нужда, не от потупване по рамото.

    Коментиран от #25, #28

  • 9 Соломон

    33 4 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО КАДЪРНИ УЧЕНИ ХОРА И 100 ПРОЦЕНТА НЕКАДЪРНИ ПОЛИТИЦИ ....ТОЧНО ТУК ТРЯБВАШЕ ДА ИНВЕСТИРАМЕ МИЛИОНИ ЗА БЪЛГАРСКИ РАЗРАБОТКИ И ДА СИ ОСТАНЪТ БЪЛГАРСКИ . НО НАЛИ ЗНАЕТЕ ЗА ОНЕЗИ 100 ПРОЦЕНТА НЕКАДЪРНИ И КРАДЛИВИ ПОЛИТИЦИ. ТОЧНО ПОЛИТИЦИТЕ СА ПРОБЛЕМЪТ НА БЪЛГАРИЯ - ЗАЩОТО ТЕ ГЛЕДАТ ВИНАГИ НАГОТОВО ДА ЛАПАТ .
  • 10 Toma Neverni

    0 7 Отговор
    Abe nie kato chuem edin uchen po umen kazvame ,che cialata nazia sme takiva,katoviddim edna bulgarka po hubava nie sme nai krasivi na sveta itaka na tatuk itaka........ do kraia na sveta.
  • 11 6666

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "теория на батерията":

    Че защо да "гепят изобретението" - то си е тяхно. Достатъчно е да потърсите "Натриева батерия" в нета - излизат много статии по темата (от преди 2 години, от Станфорд, Хонкконг и др. за разработките им...)
  • 12 Филолог

    9 0 Отговор
    Това не е наука,а литература.Ако пишеше КПД и плътност на заряда-това вече става.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 спецялис

    10 1 Отговор
    Треа се разработи и ремарке за батерията и почваме да бичим електрички.
  • 15 Справедлив

    7 1 Отговор
    Дяволът винаги е в детайлите.В лабораториите всичко е о. К, но влезе ли.в производството ...проблеми
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дедо ви

    10 1 Отговор
    Заглавието е подвеждащо - разработва се батерия , а не е вече СЪЗДАДЕНА. Аман от новини в бъдеще време ...
  • 18 панагюрския бик

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    епа ще литне като я хвьрлиш от 12сти етаж ,само гледаи да не счупи главата на някои отдоле ,и като ковеш пирони гледаи да не си прекьлцаш прьстите с теслата ,уф тая тесла хихихи.
  • 19 спецялис

    1 2 Отговор
    Имаше един Дянков,който спре парите на такива разработчици и те излезнаха на протест като показаха разработката си-некви ламби светваха и гаснеха,ма не разбрах за кво са.
  • 20 Кико

    1 5 Отговор
    Глупост на търкалета! Възможно ли е да има Толко почитатели на фолка и да има поне един умник? ЪПСУРД
  • 21 никси

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "боярышник":

    да ,много кадьрни хора има в БЬЛГАРИЯ и особено в БАН ,но управниците се подиграват с тях ,за жалост ,те и за това хората емигрират ,еми така е като нямаме заводи ,и тук немогат да си се развиват ИНЖИНЕРИТЕ в сьответната област и РРАЗНИ УЧЕНИ ,само се купуват СКЬПИ АПАРТАМЕНТИ ЗА МИЛИОНИ ,А ЗАВОДИ не се строят ,и ниЛЬЖАТ че сме имали ГОЛЯМА ИКОНОМИКА ,и БЕЗРАБОТИЦАТА е намаляла ,дрьн дрьн ярина ,само че се свьршиха бальците дето им вярват 30 ГОДИНИ.
  • 22 Real AK

    5 0 Отговор
    Споко, според мен това вече е някакъв "аутсорс" на практика. Просто не пишат кой е поръчал и кой плаща на нашите за тези разработки, понеже детайлите са секретни...
  • 23 Именно

    5 1 Отговор
    Мисля последната година поне имаше и други които работят по такъв тип батерия. Може и да бъркам, но май основният проблем беше че загряват доста, но уж имало решение ...
    Ако нашите са го докарали до работещ вариант (използваем в кола - тоест да не вдига 1000гр.Ц и да не тежи повече от литиево йонните) пак би било доста добро постижение.

    Но статията какво обикновено има нужда от редактор:"
    "Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници"
    Това е предимство на всяка батерия! На батериите не им дреме откъде идва токът който ги зарежда! ;)
  • 24 тъпотия

    2 5 Отговор
    Умряла е циганката дето ни хвалеше за 5 лева.
  • 25 някой

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "кдсдк":

    Може би едно удовлетворение за БАН и служителите му ще бъде едно извинение ( посипване на главите с пепел) на всичките простаци, които ги хулеха и ги наричаха презрително- баняджии! А за Дянков не ми се мисли- каквото и лошо да му се случи- малко ще му е!
  • 26 Националист

    6 1 Отговор
    На главния откривател да се даде апартамента на Цецко, на втория апартамента на Цецка ..... и т.н.
    Тогава кой няма да иска да става учен и изобретател? Сега много искат да управляват за да вземат корупционни пари. Но слава Богу, че са бездарници лесно им се хванаха спатиите.
  • 27 Живаго

    1 1 Отговор
    Сега учените да ме изчезнат безследно както неведнъж се случи
  • 28 Архимед

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "кдсдк":

    Сега, по един апартамент от АРТЕКС. Нека поне един път подаръците им да отидат за доброто на България!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 некойси

    1 1 Отговор
    Не е нито нова, нито революционна технология. Опитват от години, ако наистина се получи наистина това ще промени света. Натрия е доста по-изобилен от лития, и по-безопасен като цяло. За сега проблемите с използването на технологията са свързани с така наречения voltage drop - рязък спад на волтажа при натоварване.
  • 31 Я па я

    2 1 Отговор
    Това много ми прилича на стотиците съобщения, че рака е победен. А на среща само един буркан.Къде е батерията ?
  • 32 Путкин

    1 0 Отговор
    Българските изобретения в полза на човечеството са най много в целия свят на глава от населението на България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове