28 Март, 2019 20:41 1 345 18

Солените глоби за хавлии и палатки върху дюните

  • палатки-
  • дюни-
  • глоби

Ангелкова коментира, че този законопроект е бил близо две години на обществено обсъждане

Забраната за поставянето на хавлии и палатки върху дюни е на крачка от влизането ѝ в сила. Предложението мина на първо четене без проблеми в парламента. Приета беше и забраната за преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства върху подвижни, неподвижни и облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство. Промените, внесени от Министерския съвет, в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха одобрени единодушно с 97 гласа "за".

Прецизирани са и административно-наказателните разпоредби на закона. Със законопроекта се създава възможност заповедите на министъра на туризма, с които се нарежда провеждането на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на обекти, изключителна държавна собственост, да подлежат на предварително изпълнение.

Създават се два нови публични регистъра - на класифицираните морски плажове и на групираните морски плажове. В хода на дискусията беше обърнато внимание на необходимостта от прецизиране на дефинициите за пътни превозни средства и пресилената санкция за поставяне на плажни принадлежности върху дюните, съобщи trafficnews.bg.

Който в нарушение на закона постави плажни принадлежности или палатка върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и залесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 1000 до 3000 лв., предвиждат измененията.

Ако някой в нарушение на закона премине или спре пътно превозно средство за престой или за паркиране върху дюни, ще бъде наказан с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв.

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че този законопроект е бил близо две години на обществено обсъждане. Тя каза, че от ведомството ще подкрепят всички конструктивни предложения за максимално прецизиране на текстовете, така че да бъдат в интерес на обществото и предлагането на по-качествен продукт за летен туризъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен Плевнелиев-Банов

    52 0 Отговор
    За хавлии и палатки глоби, за хотели не
  • 2 ТОЧКАТА

    40 0 Отговор
    Затова си носете по торба цимент...Поръсвате ,пикаете и готово място за лежане---РАЗРЕШЕНО...Нищо не казват за циментирането,нали.

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КРАЖБИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ НАЙГОРЕ

    30 0 Отговор
    за ТРАКТОРИ И БАГЕРИ НЯМА ГЛОБИ НО ЗА ХАВЛИЯ И ХОРА ГЛОБИ. ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ МАФИОТСКАТА ПАРТИЯ НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ МИЛИАРДЕРИ. СЪС СОБСТВЕНИ АСАНСЬОРИ.
  • 5 toto

    27 0 Отговор
    за пореден път ме е срам от нашата пасмина власт имащи :(
  • 6 боцмана

    21 0 Отговор
    За милиони , няма закони , за кокошка , няма прошка!
  • 7 Антигробар

    14 0 Отговор
    ХАК ДА СА ВИ ГРОБАРИТЕ. ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ. СЕГА СИ СЛАГАЙТЕ ФЕСОВИТЕ И НАХЛУЗВАЙТЕ ШАЛВАРИТЕ УМНИЦИ."
  • 8 Кълвач

    12 2 Отговор
    Това е дело на гнусните соросоиди и подопечните им екотравестити! Целта е ясна , плащайте дебили , плащайте, а ние ще правим, каквото си искаме!
    ГЕРБ ще забранят и дишането, че мърсим въздухът им!

    Коментиран от #11

  • 9 Айде сега , ЗА ЧИЙ УР ЩЕ ИДЕМ НА БГ МОРЕ

    17 2 Отговор
    Я по добре в гърция, за чий ур пък ще ида на море тогава?
    Аз и сега мога наблюдавам черно море по телевизора и на снимка.
    Нещо неприветливо и негостоприемно място за живеене стана българия за БГ гражданите.
    Ами гърция , турция и италия ще се радват много да ги посетим ежегодно.
    Айди наздраве, гръцките острови са супер места за почивка да знаете.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дюнеркебап

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кълвач":

    Така и не разбирам за какво се взимат политиците? Държавата България сме всички в границата и плюс, животни, растения, територия, и други. Политиците са една шепа от бюрократичната машина. Ако те се имат заедно с ЮВрто за държавата, тогава останалото не сме държавата. Ако ни изключват от държавата ни значи вършат престъпление и е редно да бъдат осъдени по всички Закони доживотен без помилване!!! Редно е всички Прокурори да заведат дело срещу политиците в парламента и министерствата и да бъдат осъдени.Престъпление е една групичка като ГЕРБ, ДПС и други да се самоопределят като Държавата и да вършат престъпления безнаказано. ОП също са гласували тази дивотия за хавлиите.
  • 12 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 2 Отговор
    Утре нося капаро за море в турция на фирма ориент 99
  • 13 Али Баба

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТОЧКАТА":

    На българите им трябва по 1 летящо килимче, за да ходят на море, иначе заради 300 разбойници ще трябва да ходят другаде на море . :)
  • 14 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 1 Отговор
    Кои не плаща за хотел на мутрите политиците олигарсите е престъпник псетата дето докладват също са им съочастници и те на гилотината...около милион чиновници трябва да бъдат избити с политиците шапкарите и куките иначе оправия няма и държавата да поеме твърд курс на независимост и въоражаване с оръжия за масово унищожение кое от кое по унищожително
  • 15 Голям прос

    7 0 Отговор
    Ще си залея една бетонна площадчица 2х2 и ще си слагам там хавлията. Тия горе освен глупости друго не могат ли да сътворят? Откачена работа!
  • 16 МИ ТО ОСТАНАХА ЛИ ДЮНИ.....

    8 0 Отговор
    КЕЛ ФАЙДА СЛЕД КАТО БЯХА ИЗРИНАТИ И БЕТОНИРАНИ.
  • 17 бббббб

    7 0 Отговор
    По Татово време нямаше такива забрани и всичко се запази до демокрацията
  • 18 кака Манда

    5 0 Отговор
    Еееее и ако сега кажете , че "УМНИТЕ" НИ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ не се грижат за населението, то здраве да има.
    На тях в агнешките им главички се въртят само цифри от ГЛОБИ.
    Колкото повече , толкова повече!
    Икономика , Здравеопазване, Енергетика нанай! Там трябва да се дава, но нашите знаят само събиране като циганите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове