Last news in Fakti

12 Април, 2019 07:30 4 588 19

12 април 1961 г. Гагарин покорява Космоса

  • гагарин-
  • полет

Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област

12 април 1961 г. Гагарин покорява Космоса - 1
Снимка: БГНЕС

На 12 април 1961 г. СССР изстрелва в Космоса „Восток 1”. Това е първият пилотиран космически кораб. На борда е Юрий Гагарин.

Първият космонавт трябва да е с отлична подготовка и да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е сред определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.

Първите думи на Гагарин в открития Космос са „Поехали!”. Позивната на Гагарин е „Кедър”. Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 1 час и 48 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Тъй като системите за приземяване на „Восток 1” не са били достатъчно изпробвани, на височина 7 км Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат.

Новината мълниеносно обикаля целият свят. След два дни е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред десетки хиляди ентусиазирани хора, дошли да го видят. За този си полет е награден със званието герой на Съветския съюз и е издигнат в чин майор, а датата 12 април започва да се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нервен

    5 17 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    "Колкото американците кацнаха на луната, толкова и Гагарин литна в космоса, ". За първи път да съм съгласен с теб

    Коментиран от #4

  • 4 СссереМ

    13 21 Отговор

    До коментар #3 от "нервен":

    Кацаха и то няколко пъти и милиони хора следиха тези кацания включително и вождовете от ком. блок,докато Гагарин никога не е ходил в космоса,идва преоблечен при капсулата и почват да го снимат,колхозниците намерили капсулата са заточени а по късно и утрепани както и самият Гагарин де.

    Коментиран от #13

  • 5 Руски лъжи

    10 10 Отговор
    Да видим, тогава, как стоят нещата наистина: полетът на Гагарин е признат от Международната авиационна федерация – FAI (Fédération Aéronautique Internationale) в резултат на документи представени от комисарите по спорта И. Г. Борисенко и В. А. Плаксин, които удостоверяват… ЛЪЖИ!

    Лъжата на единия комисар:

    В. А. Плаксин удостоверява, че „Восток-1“ излита с Гагарин в кабината. На това той няма как да е свидетел, защото не е сред хората, които са присъствали при затварянето на главния люк на кораба. Изследователят Александър Ярмолович е открил 10 варианта на списъка от хора, които са опълномощени да присъстват при затварянето. В нито един от тези списъци не присъства Плаксин!

    Лъжата на другия комисар:

    И. Г. Борисенко твърди, че на 12 април 1961 г. в 10:55 часа Юрий Гагарин се е приземил на 26 км от град Енгелс, Саратоска област, близо до селото Смеловки. Комисарят хукнал към капсулата, където го очаквал усмихнатият Гагарин, наобиколен от горди колхозници. Тук, до кабината на кораба, след като проверил документите му, Борисенко зарегистрирал три световни рекорда: продължителност – 108 мин; височина на полета 322,7 км; товар на целия кораб 4725 кг.
  • 6 Руски лъжи

    12 9 Отговор
    Фактите:

    Дълги години СССР криеше, че капсулата на космическия кораб се приземява празна. Гагарин се спуска с парашут на 4 км от нея, в колхозното поле на село Узморье! Изследователят В. И. Россошанский разкрива лъжата на Борисенко и доказва, че той вижда за пръв път Гагарин, чак на военното летище в град Енгелс! Разобличеният Борисенко отговаря: „Така трябваше. Какво да напиша и говоря – решаваха отгоре!“

    Първата капсула, приземила се с екипажа в нея, е на Восход-1, 12 октомври 1964 г. В нея катапултиращият стол и оборудването са махнати и трима космонавти, възможно най-слабичките, без скафандри(!), са натъпкани като копърки. Никой на света, не е и предпологал, че тримата космонавти са летяли в едноместна кабина, без защитни екипировки! Забравили, че до този ден са лъгали, руснаците с възторг заявяват, че за първи път екипажът е приземен в капсулата на кораба!

    Лекарят В. Волович, който преглежда Гагарин 3 часа след предполагаемото претоварване от 9-10 g при балистическото спускане, казва следното: „В салона на самолета пристъпих към прегледа на Гагарин. Кръвоизливи, които възникват при високите претоварвания, не открих. Дробовете бяха чисти. Дишането – умерено. Температура 36,6 градуса. Пулс – 65. Кръвно налягане – 125/75. Казах му: като на младенец, все едно не си летял в космоса.“
  • 7 Руски лъжи

    10 9 Отговор
    А може би и наистина, не съм летял? – произнася Гагарин.

    Лекарят споделя това в последното си интервю, малко преди да почине. Човекът бил крайно възмутен от груба лъжа в “Комсомольская правда” през 1997 година, че той е участвал в група издирвала в продължение на час капсулата с Гагарин. И когато отворили люка, видяли космонавта лежащ със затворени очи. Свалили му скафандъра и след като дошъл на себе си, първите му думи били:„Я – на Земле?”.

    Неизброими са публикуваните лъжи за приземяването на Гагарин: пъстри, различни и съвсем противоречиви. Интересното за мен е, че при радиус от 300-400 км на зоната за приземяване, в ненаселен район, Гагарин се оказва в населена местност, над която не само е летял, но и където миналата година е проведено обучението му за скокове с парашут: на двайсетина километра от офицерската столова, в която познатият старши лейтенант е посрещнат, вече като майор, със сок и ябълка. Късметлия!?

    Гагарин е симпатяга, чувствал се е неловко да лъже. На първата пресконференция – три дена по-късно, на въпроса как се е приземил, в капсулата или отделно от нея с парашут, той се смущава и под яростния шепот на човека до него (Михаил Крошкин), започва объркано да обяснява, че и двата варианта били предвидени от главния конструктор. Отговор на този най-обикновен въпрос – не дал. Че е свестен, показва и липсата на неговия подпис на врата от хотела „Космонавт“ в Байконур. Космонавтите, преди полет, се подписват на вратата на ст
  • 8 Руски лъжи

    12 11 Отговор
    И така, няма нито едно доказателство за космическия полет на Гагарин. Никакви документални кадри. Нито дори една малка, черно-бяла снимчица, от този „велик“ 12 април 1961 г. Всички филми, снимки и приказки са постфактум, произведени след това с пропагандна цел. Очевидно руснаците се решават на тази лъжа, притеснени от американците, които след успешния полет на шимпанзето Хам (31 януари 1961 г.), подготвят Алън Шепърд за първия му полет – отложен от 6 март за 5 май 1961 г.

    Възможно е, Гагарин да е искал да лети, да е настоявал, но те не са били готови за този полет, на този ден. Лъжата не е първата и няма да бъде последната. При полета на кучето Лайка, всеки ден, в продължение на 7 дни, руснаците осведомяват света за „самочувствието“ на кучето. Гадното в случая е, че Лайка е била мъртва – на седмия час от полета, след продължила няколко часа агония, поради повишаване на температурата в кабината. Седем дни руснаците поднасят на света лъжите за самочувствието на мъртвото куче.

    Когато питат Гагарин, ще публикува ли снимки от космоса, той казва: „На кораба нямаше нито един фотоапарат или друго фотографиращо устройство.“

    На кораба обаче имало магнетофон(?), на който Гагарин записвал наблюденията си!?

    И вместо снимки руската пропаганда ни пробутва думи, които Гагарин казал: „Наблюдавам облаци над Земята, малки, купести, и сенките от тях. Красиво, красота! Внимание!Виждам хоризонта. Един изключително красив ореол. Слънчева дъга от самата повърхност
  • 9 От народа

    9 0 Отговор
    Толкова косми, толкова нафта има в музея на космонафтаааа
  • 10 Учен

    11 12 Отговор
    Слава РОССИИ!!! Благодарение на Нея толкова жалки полу-народи се докоснаха на Космическите технологии, ДАРОМ!!! След СССР, тия "народи" се върнаха в помийната яма, от където Светата Рус ги бе спасила!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Историк

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Учен":

    Обикновено единствено българофобите руски еничари крещят Слава Росии.
  • 13 Преброяване на бесните язовци

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Те може и да са кацали, но мат'рялите които ни представиха са фалшифицирани 100%. Колкото до Гагарин - дори и на русофилските прокариоти им е ясно, че не е летял в космоса. За това и го убиха.
  • 14 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 5 Отговор
    Cartoon network и мосфильм представляют 😂😂😂😂😂😂😂
  • 15 Бай Благой

    10 4 Отговор
    Абе много трол тука ве....
    Сорос да не е оптуснал някой и друг долар?!
    И кво....кой сега е първия космонавт според вас?
  • 16 Батушко

    2 7 Отговор
    Руската лъжа е най-голямата истина.
  • 17 Споко

    11 2 Отговор
    не се форсирайте г-да Тролчета, Хамериканците първи летяха и космоса, първи кацнаха на луната,първи ще идат до Марс....., а на нас първи ни еаха Мамата та живеем като скотове по хамерикански, децата ни са малоумни по хамерикански,станахме бнездушни по хамерикански и циганите ще ни превземат по Хамерикански. А вие продължавайте да им облизвате дупетата. Да Ви е сладко.
  • 18 БАРС

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кожедуб":

    Обрыщтам се Крым вас и много других кто-то не занят и п лишат не верни не за. Гагарин не е убит а е загнал с еще един пилот при изпробване на секретният самолет миг милая чё е миг 17.Трагедията е сигнала запад и ,че близко до тех е летят сыщо друг самолет Су и пилота на пути прехвырля эвуковата граница и самолета на Гагарин попадаю именно в тока пространство и започва да рада и да се выйти Кати времени Слава не управляем .Нева мы сжигали никуда 300 500 метра за да се зимовки. А ПИЛОТИТЕ НА ДРУГИЯТ САМОЛЕТ ДАЖЕ И НЕ СА РАЗБРАЛИ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО ВСИЧКО Е НЕ УМИШЛЕННО.ДАЖЕ ВОЕННИТЕ ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ ДА НЕ ИМ КАЗВАТ ДА НЕ КАЗВАТ И ТОЕ НЕ ЗНАЕ ЗА СЛУЧИЛОТО СЕ.И НЕ ЗАБРявайте че Гагарин е работел като летец изпитател .Аче е летят товар и американците но потвырждават защито са го следели и подслушвали даже.Излыгали см само на презимяването те КАЗВАТ че се преземил на определении чисто а той се е преземил на 500км далее от там а след това правят монтаж как селяните го посрещат в царевицата това е единствената лыжах.А лыжах е на американците за луната те см начали такова мощно двигатели за там които да носят 140 тона до пункта и до жен внешне американците копуват мощно двигатели от Русия
  • 19 Електрошок

    0 1 Отговор
    Ало джурналистите-думата "покорява"не е подходяща.Учете бе м@аму стара!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове