Last news in Fakti

11 Април, 2019 23:30 12 120 33

Пенсиите най-трудни за хората над 45 години

  • пенсии-
  • пенсионери-
  • нои

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите

Изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно, става ясно от разчети на Сребърния фонд за състоянието на пенсионната система. Затова, ако хората на средна възраст искат да имат прилични средства на старини, трябва да започнат сами да спестяват още от днес, коментираха финансисти.

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите като необходимите допълнителни средства се покриват от републиканския бюджет. Разчетите сочат, че през следващите десетина години дефицитът в пенсионната система ще се задържи под 5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната благодарение на въведеното ежегодно повишаване на необходимите възраст и стаж за пенсиониране, отбелязва в. „Труд“.

През 2037 г. обаче пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 години. След това в периода 2040-2060 г. в резултат на процеса на застаряване на населението и очакваната по-висока продължителност на живота, фискалният натиск върху държавната пенсионната система ще се увеличи и дефицитът ще достигне 6,7% от БВП, пише в анализа. А разходите за пенсии ще нарастват като дял от БВП.

Това означава, че за да бъдат осигурени пенсиите на настоящите 45-годишни граждани, когато те станат на 65 години, хазната ще трябва да свие някои от другите си разходи, да повиши данъците, или бюджетът да има дефицит, т.е. да живеем на кредит. Разбира се, управляващите може да изберат и друг вариант - след няколко години отново да повишат възрастта за пенсиониране, или просто отпусканите нови пенсии да бъдат по-малки спрямо доходите на работещите хората. Като цяло обаче прогнозите са пенсиите да бъдат около половината от осигурителния доход на хората в годините преди пенсионирането им.

Ситуацията става още по тревожна, ако се погледнат и прогнозите за броя на населението и средната възраст на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пеци

    29 14 Отговор
    Аз на пенция не разчитам правя пари докато мога - после продавам и харча. Пенция е за пестицидите да харчи държавата пари на готово.
    Трохи не щем - спреде да плащате и приключвайте с това!

    Коментиран от #8

  • 2 След още 10г

    42 9 Отговор
    Няма да има пенсии.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Каква държава само

    42 7 Отговор
    А на тези които сега са на 30 вероятно ще е не трудно а невъзможно ...

    Коментиран от #5

  • 5 извод

    49 4 Отговор

    До коментар #4 от "Каква държава само":

    Тея къде са на 30 сега трябва да бягат от тука - далече в бяла държава!Ако искат да работят, да учат и да живеят нормално!
    А, ако стоят тука, трябва да могат да крадат да лъжат, да правят машинации, да изнудват, да държат с компромати... Да са корумпирани и безкрупулни. Ако отговарят на тези изисквания до 5 години са милионери и няма да ги интересува никаква пенсия!

    Коментиран от #12

  • 6 Будалата

    58 3 Отговор
    Ами на Тиквата Електората точи Здравната каса и Пенсионни фонд. Ама нали са гласоподаватели работете 45 годишните да храните ЦИГАНИТЕ. А хлебарките да ви бият, насилват и убиват. Ще заиграе сопата. И виновните за катастрофата на България у затвора.
  • 7 волен сидеров

    22 5 Отговор
    да го дуат якоо политиците -да идва метеорита и да на изрини
  • 8 гост

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "пеци":

    Като дойде времето за пенция , да те чуя тогава какви ще ги приказваш.

    Коментиран от #13

  • 9 темелко

    35 1 Отговор
    Е па нема да има пенция. Тогава тука ще има само цигани,а те не бачкат и не плащат нищо.
  • 10 СоцБоц

    31 3 Отговор
    Пенсии ще вземаме У Малашевските или У Бакърена фабрика . Фирма Гроб се се погрижила за електората!
  • 11 vasik atanasova

    16 2 Отговор
    АЗ ТОВА ГО ЗНАЕХ ОЩЕ НА 20 Г
  • 12 vasik atanasova

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "извод":

    Е ТЕ ГО НАПРАВИХА
    КОЙ ОСТАНА ТУКА ?
  • 13 vasik atanasova

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    ТОЧНО
    КАЖИ МУ ГО ЗАЩОТО СИ ЛИЧИ ЧЕ Е МЛАД И ЗЕЛЕН
    ПЕНСИЯТА СИ Е ПЕНСИЯ
    ЗНАЕШ СИ ВСЕКИ МЕСЕЦ И ЧИСЛОТО ХОП ЕДНИ ПАРИ СА ТВОИ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 4 Отговор
    Не вкарвайте пари за пенсия ами сбираите и си купете апартамент и от него ще лапкате пенсия от наем

    Коментиран от #27, #29

  • 16 реформи

    16 1 Отговор
    Цялата ни вмирисана държава е такава. И политическата й система. Крадец до крадеца мила моя майно ле....
  • 17 Българина

    21 0 Отговор
    Системата е сбъркана чного отдавна. За да има нормални пенсии за всяко поколение е необходима устойчивост на системата по два начина. Или както преди да се раждат много деца които да внасят повече и за родителите си или средства да влизат от фондовете отвън, както е сега. В норвегия и русия са решили въпроса с твърди отчисления от концесиите от всички природни богатства. Реално те са на всички! Докато има природни богатства ще има пенсии. Този модел е за нас, само златните са 5! И то на 1.5 процента при 15 в Румъния! Герб ни убиват
  • 18 куку руку ку

    21 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Затова, ако хората на средна възраст искат да имат прилични средства на старини, трябва да започнат сами да спестяват още от днес, коментираха финансисти." Как бе, идиоти? Нали за да спестяваш трябва да ти остане излишък, а в България заплатите са такива, че вместо излишък има недостиг.
  • 19 куку руку ку

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ситуацията става още по тревожна, ако се погледнат и прогнозите за броя на населението и средната възраст на гражданите." Благодарение на 30 годишното разграбване на държавата и особено при герб!
  • 20 И все пак той да си знае!

    6 1 Отговор
    ДА СЕ СЛАВИ ИМЕТО НА БОКО ЗЕЛЕНЧУКА! ГОСПОД ДА МУ ДАВА ВОДА НАД ТЕМЕТО И НА МАЛКИТЕ ЗЕЛЕНЧУКЧЕТА СЪЩО. ДА СЕ ПОКРИЕ С БЯЛА И ЧЕРНА ПАТИНА И ВСИЧКИ ДА ЦЪКАТ С ЕЗИК КАТО ГО ГЛЕДАТ. Амин!
  • 21 Киро

    14 4 Отговор
    Айде стига сте плашили народа всеки ден с нови измишльотини, бе! От години наред вече пенсиите не се изплащат само от постъпленията (осигуровките), а от бюджета, тоест - например от акциз на алкохол и цигари, горива, ДДС и тн. Ясно е, че от постъпления НЕ МОЖЕ, хората живеят по-дълго, пенсиите се качват, ражданията са по-малко и тн. И това е из цяла Европа и няма нищо кой знае какво. Правителството да изреже фалшивите инвалидни пенсии, че са стотици хиляди!
  • 22 Булшитс

    6 0 Отговор
    Няма да има проблем с пенсийте на хората след няколно години защото и тая гробарска озмет няма да я има, че да префасонира формули и закони в своя облага и ущърб на цял живот работилия чиляк
  • 23 Малена

    6 0 Отговор
    Бягай те докато още можете, след това гроба тишина на ужасните гробища в страната. Пенсийте не стигат и днес на никой, а утрото е по мрачно, дъждовно и гладно. Бягай те.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Веско 45 год.

    3 2 Отговор
    Дрън дрън.дотогава пенсиите ще са европейски.имам общ стаж 2,3 год.и не ми дреме.
  • 26 Азът

    12 0 Отговор
    Ами спрете да ми вземате пари от заплатата и ще си събера.То търмъчите яко и после пари нема ама ти плащай....то сребърен фонд ли не беше, частен ли не беше,а сега събирай си и ти.Изядохте ми парите бе тюфлеци.
  • 27 kkkjk

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Да бе така се събират пари за апартамент...
  • 28 Само минавам

    7 0 Отговор
    В тая държава останаха само цигани, журналисти и депутати милионери. Кораба потъва бавно но сигурно. Бягайте хора, докато сте здрави. Навън никой не го интересува годините, има работа и всеки здрав прав може да живее един нормален живот. Не си продавайте труда на бг работодателите-те контролират всичко. Държава няма.
  • 29 Еее

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Ти май не четеш... населението намалява и застарява... наем от кой ще взимаш - от другите пенсионери ли?
  • 30 Петя

    4 3 Отговор
    Да се спрат пенсиите на тези, хора които са си пратили децата в чужбина, защото ние работещите тука изкарваме пенсиите на техните родители. И така пенсиите на нашите родители стават по-малки, защото мигриралите работят за пенсиите на съответната страна , в която работят. И Нинова има един син, той не работи в България, а тя иска да командва в България как аз да живея. Тези , чиито деца живеят в чужбина, не е морално да заемат политически постове.
  • 31 ива

    2 0 Отговор
    Ограбиха родителите ни сега в наш ред😞
  • 32 Левски

    0 2 Отговор
    Другарите социалисти с еднопосочен билет за Сибир.
  • 33 хюстан имаме проблем

    2 0 Отговор
    къдЯ е бай ви ТОДАР акъл да даде АААА?????? абе ПУНТА МАРА а на здраве ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове