18 Април, 2019 17:50 1 064 13

Хоспитализациите у нас нарастват с 200 000 годишно

  • хоспитализация-
  • пламен таушанов-
  • здравеопазване

Делът на сърдечно-съдовите заболявания в България е много по-висок от средния за Европейския съюз

Хоспитализациите у нас нарастват с 200 000 годишно - 1

Хоспитализациите в България нарастват с 200 000 човека на година, с което страната ни е на първо място в ЕС. Това заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на отбелязването на Европейския ден на пациента у нас.

Причините за смъртност са същите като в ЕС, но е много по-висок делът на сърдечно-съдовите заболявания, следвани от онкологичните. Така че високият процент на хоспитализации не се отразява на степента на смъртност.

Таушанов предлага създаването на Закон за защита на пациентите, Фонд за обезщетение на пациентите и единна система за лекарски грешки. По този начин ще се създаде правна сигурност за всички страни – пациентите и лекарите, обясни той. Например фондът ще може да обезщетява при лекарски грешки, заразявания и др. проблеми възникнали вследствие на операции и лечения. Лекарите пък ще бъдат със застраховки, както е системата във Франция. Таушанов каза, че в здравната система се получават около 2000 жалби годишно у нас срещу лекари, което е доста по-малко в сравнение с останалите европейски страни. В Българската асоциация за закрила на пациентите постъпват между 5 и 10 жалби на ден.

Пламен Таушанов препоръча в България да се засили превенцията, която е по-добра от лечението. Разходите за превенция представляват само 3% от нашите здравни бюджети, в сравнение с 80% при лечението на болести. Повече от 1,2 милиона души умират преждевременно всяка година в страните от ЕС. Таушанов даде пример, че в България 52 000 човека получават инсулт годишно, от които 4000 умират. Това означава, че трябва да има превенция още при диагностицирането на тромболиза. Следователно насърчаването на инвестициите в превенцията е от решаващо значение, подчерта Таушанов.

Идеята за Европейски ден на пациента възниква през 2002 г. Active Citizenship Network (ACN), когато европейски граждански организации създават Харта на правата на пациента с 14-те основни права. Ефективното им прилагане е в основата на създаването на единна здравна политика на общността и приоритет за европейските институции, ангажирани с изготвянето на бъдещата Директива за здравни услуги. Проектодокументът на ЕК е първата директива за медицинските услуги в общността и определя принципите за синхронизиране на здравните услуги с вътрешния пазар и свободата на движение на стоки, услуги, хора и капитали. Документът гарантира правото на пациента да се лекува извън страната, в която е осигурен, ако лечението е одобрено от властите в тази страна.

Засилването на използването на цифровите технологии чрез създаването на цифров единен пазар е един от основните приоритети на Европейската комисия. За да се улесни по-големият трансграничен достъп до здравеопазване, Комисията изгражда електронна инфраструктура за електронно здравеопазване, която ще позволи обмен на електронни предписания и резюмета на пациентите между доставчиците на здравни услуги. Първите трансгранични обмени започнаха през 2019 г. с цел да се включат всички други страни от ЕС до 2020 г. В дългосрочен план Комисията работи за създаването на европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, достъпен за всички граждани на ЕС.

В отбелязването на Европейския ден на пациента в България участваха още Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прост полицай

    9 2 Отговор
    ТЕЛК комисиите ежедневно инвалидизират стотици българи-това е ГЕНОЦИД.
    В Психиатрийте ограбват българите и експериментират със здравето им-това също е ГЕНОЦИД!
  • 2 мислещ

    16 1 Отговор
    "Хоспитализациите" практически се правят при всяко посещение в болницата за каквото и да било. Поредният абсурд на системата (Да, на системата. Защото без тях, болниците няма как да си подсигурят нужните средства за нормално функциониране, така че са принудени да "източват" касата. А фактът, че здравната каса (В този си вид) отговаря за бюджета и лекарствата за болниците, е още един абсурд).

    Коментиран от #6

  • 3 ПО- добре кажете...

    14 1 Отговор
    ЗАЩО СА ТОЛКОВА МНОГО БОЛНИТЕ, КАКВО ЯДЕМ , КАКВО ПИЕМ , КАКВО ДИШАМЕ ,докога ще тъпчете хората с дълбоко замразени меса , отровни колбаси , палмово масло , сирене , кашкавал...? ЗАЩО НАШИТЕ ПРАРОДИТЕЛИ НЕ СА ЗНАЕЛИ КАКВО Е ЛЕКАРСТВА И БОЛНИЦА И СА БИЛИ ЗДРАВИ И СА ИМАЛИ ЗДРАВО ПОКОЛЕНИЕ... !?!
  • 4 бай Коста

    9 0 Отговор
    народа е болен и стресиран , от тази фалшива и крадлива демокрация
  • 5 гост

    10 0 Отговор
    Хоспитализират, за да могат да изпишат пътека и да получат пари, а дали пациента е в болницата или не, не се знае. То в момента е по-зле да си в болницата, студено, мухъл, влага, други бацили и болести, особенно белодробни. Ако всеки сам има партида и отговаря за вноските си, а застрахователя да плаща според извършената процедура, то ситуацията ще е съвсем различна. Как може частен застраховател за 50лв да ми предлага консултации, лечение до милион лева, да ме праща в чужбина, а ЗК за двойна сума не може да ми предложи нищо повече от йод? Ами аз плащам и не получавам нищо, защото дори и да ме прегледат пак отивам и си плащам лекарствата солено, плащам си и за прегледа дори, понеже направленията свършили, а аз съм болен и не мога да чакам. Циганчето, чието семейство никога за нищо не е плащало, не е работило и един лев данък не е платило, то се лекува в болницата без пари, баща му се е лекувал и дядо му също. Справедливо е да има спешно отделение, но останалото да е според застраховката ти: имаш-добре, нямаш-излизаш навън, да си платил. А не аз да плащам на манго да лежи, а аз като отида да ми кажат, ами тук не може да ви помогнем, отивайте в София и си плащайте.

    Коментиран от #10

  • 6 Реалист

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "мислещ":

    Прав си - това е метод за източване на системата на здравната каса. Скоро ще го докарат на книга всеки българин да е лежал поне един ден за годината в болница.
  • 7 Мъдро

    4 1 Отговор
    Видя се че до тука нищо не става. Само се точи и краде. Да правят всички болници частни. Да направят здравните вноски като лични влогове от които да може да се тегли само за здраве. Ако човекът почине парите на наследниците. Така болниците ще запонат да се стараят по-вече, а пациентите ще имат мотив да отделят здравни вноски. Цените няма да са високи защото ще има убийствена конкуренция болниците са много по-вече от колкото са необходими.
  • 8 Радио Ереван

    1 1 Отговор
    Легендата гласи под ГЕРП бугарина е жиф и здраф... На най си...
  • 9 Един лекар

    3 0 Отговор
    Като човек от системата ще кажа: болните у нас не са повече от другите в европейския съюз. Като кардиолог- заболеваемостта и смъртността от ССЗ също не е по-висока от другите страни. Причината за тези данни е порочната система на здравеопазване и инфантилната статистика. Безмислени хоспитализации и изследвания, отчитане на тежки диагнози, само защото така е разпоредила вездесъщата здравна каса. Или с една дума, нещо което може да се направи с десет лева се прави за петстотин и пак парите не стигат.
  • 10 228

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Хоспитализират за да източват пари, но тези пари в държавните не отиват за заплати и нова апаратура , а отиват за субсидиране на партиите!
  • 11 Преминаващ

    2 0 Отговор
    "Роди ме мамо с късмет па ме хвърли на смет ! "
    Това важи за всички цигани в България . Статистиката :
    ЦИГАНИ - 1% работят, 100% ползват безплатни услуги на гърба на останалите ! Пари "нямат", а в магазина купуват луканки и филета - ФАКТ .
    ОСТАНАЛИТЕ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ - 100% работят, 100% плащат всички услуги ! ДА, ВСИЧКИ УСЛУГИ ! Не смятайте само такса обслужване, добавете и парите ограбени под вид на различни данъци през годините, които не сте ползвали ! ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИЗДЪРЖАТ НАГЛИТЕ, МЪРЗЕЛИВИ И САМОЗАБРАВИЛИ СЕ ЦИГАНИ НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ ! За целта обаче трябва да се настъпят с двата крака не циганите, а управляващите ! ТОЧНО УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ИСТИНСКИЯ ПРОБЛЕМ, ДАВАЩИ НЕОГРАНИЧЕНИ ПРАВА НА ЕДНИ ЗАРАДИ ТЕХНИТЕ ГЛАСОВЕ И МАЧКАЙКИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ !
  • 12 Преминаващ

    1 0 Отговор
    ДОБРОВОЛНО РОБСТВО ! Това е определението за всички сфери на живот, икономика, образование и здравеопазване ! Няма друг народ по света с такова РОБСКО СЪЗНАНИЕ като съвременния българин ! Страх, безличие, бездушие, разединение, омраза, завист ! Все думи обсебили на дело всички ! СЪБУДЕТЕ СЕ ЗОМБИТАААА ....
  • 13 Емил

    2 0 Отговор
    Българина има отвратително ниска -здравословна култура-всеки втори дебело,пушещо,пиещо,прекаляващо със сол,захар,тестени боклуци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове