29 Април, 2019 08:11 2 782 16

Българите вярват в Бога, но не на кесаря

  • църква-
  • вяра-
  • исус христос

Анализът регистрирал силен спад от 23% във вярата на българина в собствените си сили

Българите вярват в Бога, но не на кесаря - 1

Българите се оказват не особено вярващ народ, според две представителни социални проучвания, проведени в рамките на ISSP по една и съща методика и международни академични стандарти. Те са обхванали периода от 1998 г. до 2018 г.

Според изследването, вярващите в Господ българи от 1998 г. са със 7% повече - делът им днес надвишава една трета - 35.5%. Затова пък мюсюлманите се уповават на Бог повече от православните християни.

За последните 20 години ясно се вижда, че вярата в Господ се възвръща, пише в. "24 часа".

Доц. д-р Лилия Димова смята, че това е така, заради "пуснатия от бутилката дух след 1989 г. да имаме свободата да бъдем и религиозни, и вярващи, и да избираме какви да бъдем. Обяснявам го и с кънтящия ценностен вакум, който не е запълнен и до днес."

По думите ѝ, за тези 20 години демокрацията не само не е променила, но дори е втвърдила някои тенденции. Една от тях е доминиращото недоверие към институциите - съдебна система, църква и религиозни организации, парламент, политици.

Според изследването се оказва, че се е очертала тенденция на недоверието и то значително е по-масово и силно от доверието към всяка една от институциите.

"Да не вярваме в институциите се е превърнало в национална черта", обяснява специалистът - Само 13% вярват на църквата и религиозните организации, а съотношението доверие - недоверие е 1 към 6.

По думите на доц. Димова, с най-високи стойности е недоверието към съдебната система и това се регистрира неведнъж. С годините, категоричното недоверие към Темида нараства в края на 2018 г. до 34% срещу 1.8% на обратния полюс. Тоест, става ясно, че българинът не вярва да има справедливост в родината и заслужаващите наказание да го получат, а жертвите на криминално посегателство да бъдат овъзмездени.

Не вярва и че в отвъдното това ще стане - праведните да отидат в рая, а грешниците - в ада.

При такова усещане за несправедливост тук и сега и съмнения за възмездие "на оня свят" специалистите анализират жизнената философия на нашенеца.

Анализът регистрирал силен спад от 23% във вярата на българина в собствените си сили - от 69% през 1998 г. до 46% в края на 2018 г. Толкова са на мнение, че животът има смисъл само ако човек сам си го направи такъв. Като че ли ентусиазмът от първите постсоциалистически години са били определящи хората да вярват повече на свободата да изявят себе си, отколкото да търсят в Бог смисъла на живота си.

Днес обаче от хода на прехода ентусиазмът се е изпарил, отстъпвайки място на реализма. "Сравненията разкриха устойчивите моменти, но и доста промени в обществените оценки по актуалните теми", обяснява още доц. Димова."Установихме нараства подкрепа на 10-ата Божа заповед "Не пожелавай дома и жената на ближния си" - от 46% на 55%. Сериозна промяна бележи и отношението към класическия стереотип "Работата на мъжа е да печели пари, а на жената - да се грижи за дома и семейството". Спадът за 20 години на мислещите така е от 65% на 29%. Като се има предвид равнището на доходите, едва ли може да бъде иначе."

Според изследването за изминалите 20 години картината на религиозните вероизповедания у нас не се е променила - 74% от хората у нас се самоопределят като православни християни, 11% като мюсюлмани и 13% като атеисти. Установява се обаче, разминаване между религиозна принадлежност (православен или мюсюлманин) или дали наистина се смяташ за религиозен и дали вярваш в Бог.

Сред християните за религиозни се смятат 58% и това е непроменено. Вярващите в Бог в тази група са се увеличили от 27% през 1998 г. до 37% през 2018 г., а 40% са убедени, че има Господ, който се грижи за всяко живо същество.

При мюсюлманите и религиозността, и вярата в Бог са с по-високи стойности - в края на 2018 г. 69% се определят като религиозни, а 58% нямат съмнения в съществуването на Бог.

Друг парадокс очертават мненията за вярата в отвъдното. оказа се, че 2/3 от християните и 1/3 от мюсюлманите не вярват нито в рай, нито в ад. Разминаване има и в това дали се обръщат към Бог с молитви - според данните 2/3 от християните никога не се молят, а 10% го правят ежедневно.

Промяна има при мюсюлманите - с цели 20% са намалели онези, които никога не се молят, а на ежедневни молитви се отдават двойно повече в сравнение с преди 20 години - от 15% на 30%. Едно от обясненията е, че през 1998 г. ехото от голямата депресия и хиперинфлацията, а и от "голямата екскурзия" все още не е заглъхнало. Днес хората се чувстват по-свободни и по-спокойно изказват онова, което мислят и в което вярват.

В същото време днешната вяра в Бог има толкова много измерения, че е трудно да се каже дали е мода, декларация или друго. По-скоро се стига до извода, че да си православен християнин или мюсюлманин е въпрос на идентичност, а не на религиозност и религиозна вяра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Богомил

    22 3 Отговор
    Не вярваме в самозвания посредник между Бог и хората, в лицето на Църквата и окичените в злато и материално охолство попове
  • 3 Ачо

    7 21 Отговор
    Да вярваш в някакви богове, духове, отвъдно, дядо Мраз и тем подобни измишльотини е диагноза. Само психично болен може да си мисли, че има такива неща. Поповете си карат лимузините, тънат в лукс, а стадото вярва и плаща. При 40 % овце няма как да сме на друго положение.
  • 4 Неверни

    11 4 Отговор
    Бог е създал страдание. Но все пак ще страдат свестните. Този свет е пълен с грешници и грехове. Свестните им се подигравате и им се присмивате подигравателно когато сте на групи и ги наричате луди. Типично поведение на грешниците и злите кплета. Има дявол оопс Господ той забавя но не забравя. Ще ви накаже. Господ не е този за когото си го мислите че е.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 факт

    4 0 Отговор
    като гледам политиците как да вярвам
  • 7 007

    2 2 Отговор
    #3, Вярата дава надежда.. Ако съдя по това което казваш, значи си крайно нeстабилен и опасен за околните.. Я нaй хубаво иди се гpъмни:(
  • 8 Този

    2 8 Отговор
    Трябва да си болен да вярваш в бог.
  • 9 999

    3 2 Отговор
    Когато човек е сит, той вярва, когато е гладен не вярва. А би трябвало да е обратното, ама не е. Всеки си решава сам, но никога не забравяйте да мислите за Господ с добро и благодарност за да ви вървят работите успешно. Отхвърляте ли Го, сами си причинявате застой и беди.
  • 10 Лайню

    4 1 Отговор
    Умните си тръгнаха останаха зомбитата и орките.
  • 11 * * *

    2 0 Отговор
    Още немалко народ ще си тръгне.
  • 12 ха ха ха

    3 0 Отговор
    за мафиозите в расо с жип и слатена ланец ли говорите? Тия са по-близко до БОКО, отколкото до БОГ! ;)
  • 13 Щайнер

    1 0 Отговор
    Не не не глупости , хората въобще не избират сами , това се отнася само тогава когато хората са на възраст при която разбират ,,вярването,, т.е. детските мозъци не го разбират и те принудително са натикани да ,,вярват,, и така си остават поне повечето
  • 14 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    ще почнем да се оправяме когато вярващите християни станат над 50% до тогава няма да има оправия/вярата в Бог е основа за просперитет и развитие.морала и ценностите които потдържа тази вяра развиват общността и са причина за просперитет.без вяра един народ е обречен на изчезване.
  • 15 анонимен

    1 0 Отговор
    Деградирането повлича всичко. Не 1 цивилизация се е самоунищожила по този прост начин. Близката история ще пише за нас: самоунищожили се от алчност и злоба примати.
  • 16 Българско нещо

    0 0 Отговор
    10-те божи заповеди всички сме ги нарушавали, вероятно точно заради това сме стигнали до тук !

    Когато някакъв малък лъв сам влязъл в някаква гора, това означава че съдбата го е накарала, за да може да бъде видян, чут и да започне РАБОТА, каквато е за него и каквато е предначертана по истинската съдба..., а това че орисията не е наред, значи трябва да бъде наред ... !
    Осъзнатата истина от грозна, може да стане красива, правилният начин е уреден живот - работа, приятели, жена и друг неща.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове