30 Април, 2019 11:51 5 398 36

Тестовете за възрастни шофьори били дискриминационни

  • тест-
  • изпит-
  • шофьор

Възрастните хирурзи на 80 години не се подлагат на подобни изисквания

Тестовете за възрастни шофьори били дискриминационни - 1

''Предложението на Агенцията за пътна безопасност да се въведат тестове за шофьорите над 60 години е дискриминационно.'' Това заяви пред Нова експертът по пътна безопасност проф. Румен Миланов.

Безспорно са нужни медицинските прегледи според него, но добрите рефлекси се оказват не толкова важни, колкото оценката на пътната обстановка.

''Възрастните хирурзи на 80 години не се подлагат на подобни изисквания, изтъкна експертът. Кой е по-опасният - този, който сега е получил шофьорската си книжка, или един 60-годишен човек?'', пита Миланов. Той е на мнение, че трябва да се направи йерархия на нарушенията, от които да произтекат и работещи административнонаказателни и принудителни мерки, защото наказателната система в момента се формирала на епизоди според него.

''Не трябва да се генерализира, естествено има изключения. Над половината от смъртните случаи при пешеходците в България са на възраст над 60 години.'', коментира Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Според него обаче тест е необходим не само за възрастните хора, а и за други възрасти. Това е добра идея, която няма да разреши проблемите с пътната безопасност у нас, но ще я подпомогне по думите му.

''Тестовете са допълнителен разход на време.'', допълни още проф. Миланов. ''Трябва да се подходи комплексно и ако има такива тестове, те трябва да оказват реално влияние на пътната безопасност, а в България такава статистика липсва. С наличните прегледи, които са изключително фиктивни, без някаква оценка на възможностите за шофиране, тестовете ще бъдат неефективни.'', смята Илия Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    19 17 Отговор
    Зрение и реякции трябва да има за всички на всяко преиздаване на книжка!
  • 2 стареца

    31 18 Отговор
    Това няма как да стане.За какво преиздаване,за какви пари пак става на въпрос.Аз като си пийна 100на грама ракийка,и си шофирам спокойно и съсредоточено.До сега съм газил основно кучета(питбули,добермани,мангалски).Вярно,че съм с -14 дйоптър,но това не ми пречи-така или иначе имам млад навигатор,на когото само в циците гледам(даже и тях ги не виждам).

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 me be re

    26 6 Отговор
    Няма нужда, просто медицинското което се вади при подновяването на книжката трябва да е ИСТИНСКО, а не както сега само да вземем парите.
  • 5 Хайл

    64 0 Отговор
    За циганите без образование а с книжки няма ли да се каже нещо
  • 6 Boxer

    23 4 Отговор
    На всички ни се иска да си останем млади, обаче природата си има закони. Добре е да отчетем това. По-честите прегледи след 60 са нещо нормално, за съжаление. Личните доктори и ТЕЛК трябва да имат улеснен начин да уведомяват КАТ, за настъпили увреждания(парализа, деменция, перде на очите и т.н.), които могат да повлиаят шофирането. Иначе ще трябва да лекуват тия дето е прегазил...
  • 7 Западните Балкани

    29 5 Отговор
    Професорът е много благ. Не споменава, МВР трябва да почне да работи и да контролира движението, да наказва и най-малките провинения. Всеки ден стават милиони малки нарушения, които никой не сакционира. Шофьорите приемат, че могат да си карат както искат и като има 10 % наглеци, то движението става ад, а МВР си кюта в патрулката, яде банички, чопли семки и говори по телефона с поредната любов. И после да натоварим народа да плаща, въпреки, че няма да има полза.
  • 8 Георги

    25 0 Отговор
    Медицинските прегледи при преиздаването на шофьорската книжка са истински а за другите изпити ,още една хранилка.
  • 9 АПИ

    37 3 Отговор
    Тестове всеки 6 месеца за шофьори до 25 години, за грамотност, алкохол и наркотици.
  • 10 продавам книжки

    36 5 Отговор
    Къде е БДС за качество на пътища и шосета ? Кой съблюдава годността на пътищата, кой взема мерки и кой плаща ? Кой ще ви кара камионите и автобусите ако засегнатите шофьори не се представят добре ? Пълни тъпаци сте ГЕРБ ? мислите само как да събирате пари , че БойкоРазбойника да ръси ръкава безотчетно.
  • 11 ПЕНСИОНИРАН ШОФЬОР

    40 0 Отговор
    Аз съм пенсионер шофьор, вярно е че несъм на 25 г. но моят опит е мого по важен от здравето на млад 23 г неопитен водач. Аз желая на всеки умно и спокойно управление на МПС.
    Много са важни шофьорските навици , практиката и опитът.
    Не се и съмнявайте в това, дори да си професор ако не ставаш за шофьор значи НЕ ставаш.
  • 12 Ели

    32 3 Отговор
    На неграмотните циганите да се отнемат шофьорските книжки! Всички да спазват правилата!Да има високи глоби!
  • 13 дявола

    36 2 Отговор
    Това е поредната простотия която може да се измисли оправиха другите проблеми та стигнаха до тук колко сте смешни
  • 14 Възмутен

    28 2 Отговор
    Поредната простотия на измисления Институт....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НАТО ВЕЦ

    32 0 Отговор
    Като на 60 те смятат за рисков, как така трябва да работиш до 65 и горница, за да се пенсионираш?!

    Коментиран от #20

  • 17 БАЙ БАСТУН

    15 0 Отговор
    КАКВИ СА ТЕЗИ СМЕШНИЦИ КОИТО МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВОТО . КАКЪВ ПРОФЕСОР Е МИЛИЦИОНЕРА ОТ КАТ КАКВА АСОЦИАЦИЯ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ ЧОВЕК ДА НЕ ИМ ПОПАДА В РЪЦЕТЕ НА ТИЯ МАРОДЕРИ ИЗНУДВАТ ПОСТРАДАЛИТЕ ХОРИЦА....СРАМ И ПОЗОР .....
  • 18 Дядо Прост Ф1

    17 0 Отговор
    Защо над 60 години да ми проверяват рефлексите?Когато преди 38 години почнах да карам кола редовно,имах познати с рефлекси на умрял кон.И какво като бяха на 25?Иска ми се някак да пробвам някой с купена книжка какво може,нека е млад.Аз съм карал коли из половината свят и когато разбера ,че не мога-сам ще спра!А медицински прегледи трябва да има за всички!Аман от умници ,аман от калпаци!
  • 19 Луд

    12 2 Отговор
    А пътищата кога ще оправите герберите
  • 20 Батко

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО ВЕЦ":

    Браво НАТО ВЕЦ . Стрелял си много точно , но тия умници ще отчетат стрелбата ти като с халостни патрони. Подобри ми настроението за което ти благодаря.
  • 21 Коча

    13 0 Отговор
    А за мухлите които се гримират по време на шофиране.....
  • 22 БАЙ БАСТУН

    3 1 Отговор
    КАКВИ СА ТЕЗИ СМЕШНИЦИ КОИТО МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВОТО . КАКЪВ ПРОФЕСОР Е МИЛИЦИОНЕРА ОТ КАТ КАКВА АСОЦИАЦИЯ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ ЧОВЕК ДА НЕ ИМ ПОПАДА В РЪЦЕТЕ НА ТИЯ МАРОДЕРИ ИЗНУДВАТ ПОСТРАДАЛИТЕ ХОРИЦА....СРАМ И ПОЗОР .....
  • 23 Простия

    12 0 Отговор
    Луда работа ще работим до 65 год. За пенсия а ще ме проверява някой или някоя смешница аз от 15 год. Сам между народен шофьор без едно нарушение

    Коментиран от #26

  • 24 БАСТУЧО

    13 0 Отговор
    КОЛКО НЕГРАМОТНИЦИ ИМАТ ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ НЯМАТ 8 МИ КЛАС КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА? НАПРАВЕТЕ ИМ ТЕСТ ПО ГРАМОТНОСТ И ТАКИВА ГЕНЕРАЛЧЕТА ПРОФЕСОРЧЕТА С ДЕБЕЛИ ПЕНСИИКИ ДА ОТИДАТ ДА ПАСЪТ СТАДОТО НА СЕЛО А НЕ ДА СЕ ГАВРЯТ С ХОРАТА С ТЕХНИТЕ МИЛИЦИОНЕРСКИ ПРОСТОТИИ!
  • 25 Катър

    16 0 Отговор
    Проблемът е, че не всеки става за шофьор-трябва да имаш първите 7 години , трябва да имаш ценностна система и морал, за да не правиш магарии на пътя,защото иначе умират хора. Въпреки че съм на 23 съм повече съгласен да се отнемат СУМПС и въобще ППС от млади, но изключително недисциплинирани водачи, а не от дядото, който е тръгнал с колата да си върши работа и да си взима лекарства.
  • 26 ТОЧКАТА

    17 0 Отговор

    До коментар #23 от "Простия":

    Взе ми думите...Разни тъпанари ни оценяват , че МОЖЕ ДА РАБОТИМ ДО 65/7О Г и същото време ,сме нямали квалификация да караме каруцата и магарето...ТИЯ явно са избочили бюджета е все се оглеждат какво и кого да блъснат и обръснат...То пък все НАРОДЪТ беден насреща...Що с такъв плам и устрем не бръкнат в джоба на Пеевски и компания????
  • 27 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    държава НПО!!!!Всеки простак бърка свободно в джоба ни....То не бяааа застраховки,асансьори,входове,общи водомери,ТОЛпростотии и кво ли не....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ник Гешев

    9 0 Отговор
    вие оправихте младите че отидохте при старите но не забравяйте че колелото се върти
  • 30 Язи

    11 0 Отговор
    Тези стари шофьори нямат купени книжки,не са наркомани, не пият, не говорят по телефона,, не се гримирати са грамотни.Имам 46 год. стаж иедна глоба от 5 лв.
  • 31 народ

    7 0 Отговор
    Оставете хората на мира,гадове герберски!Това го няма никъде и в никоя държава.При презаверяване на свидетелството изискват само нови снимки и нищо друго.А това вашето е жив грабеж!
  • 32 Иван Иванов

    4 0 Отговор
    Тия тестове са повод пак да обират парите на хората,да правят тест на скапаните корумпирани полицаи,никаде в Европа тая псехичестки тест го няма,тук в Бг лапят по 50лв,ефект никакъв,инструктурите в Бг половината от тях са некъдърници.
  • 33 Иван Иванов

    2 2 Отговор
    Тия тестове са повод пак да обират парите на хората,да правят тест на скапаните корумпирани полицаи,никаде в Европа тоя псехичестки тест го няма,тук в Бг лапат по 50лв,ефект никакъв,инструктурите в Бг половината от тях са некъдърници.

    Коментиран от #35

  • 34 Касчей

    5 0 Отговор
    Събрали се в един хубав хотел за няколко дена професор по пътна безопасност,няколко доцента по организация на движението, голяма група асистенти и няколко секретарки, които да запишат умните им мисли.
    Хапнали, пийнали, прочели пресата и ....измислили поредната мярка
  • 35 минаващ

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Иван Иванов":

    В Румъния има тест за психологическа годност. Дори и за любители.
  • 36 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Може и да не са дискриминационни, но при всички случаи са един от многото начини, да се намалят шофьорите по пътищата. А как ще отидат с мизерните си пенсии до областния град, на доктор, до аптека..., а и за други елементарни нужди. В селата и малките градове много от социалните "удобства" вече ги няма. Странно, как ли изглежда провинцията , като гледат столичани отвисоко !?!?Общественият транспорт,нито е по-бърз, нито е по евтин. От отдалеченото село, в което имаше работа за хората, деца, училище , здравен пункт, че и аптека....имаше...,като излезеш сутринта по тъмно за автобуса за общинския или областния град, се прибираш със същият автобус отново по тъмно вечерта.Те, и зъболекарите, и офталмолозите си направиха кабинетите по села и паланки, нали ? !Не разбирам откъде тази ненавист у властниците към възрастните хора!?!? Изгониха всичко младо и кадърно - сега дъртацитае са им много, че им пречат и по пътищата. Вярно е, децата ми и внуците ми са далече от тук, но не съм ги прогонил аз !!?? В коя друга държава по Европа / нали от там вземаме пример, юрнек, модел на живот и съществуване/ има ограничение за щофиране по възраст? Да, прегледи и освидетелствуване е нужно,и за млади и за стари,но в замяна,какво ще му даде тая държава специално на дъртака, за която той е блъскал половин век ?? По 40 лева за Великден и Коледа и отнемане на свидетелството за правоуправление на МПС - то !? БЛАГОДАРИМ ОТ ДУША !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове