Last news in Fakti

2 Май, 2019 10:18 2 263 20

Психолози препитват възрастни шофьори

  • полиция-
  • кат-
  • изпит-
  • възрастен шофьор

Само за миналата година броят на жертвите в тази възрастова група е 56 души

Психолози препитват възрастни шофьори - 1

Възрастните водачи ще преминават по-често обстойни физически и психологически тестове, за да имат право да шофират. Въвеждането на промяната е на етап експертно обсъждане. От 2011 година до 2018 година 370 шофьори над 65 години са загинали на пътя.

Само за миналата година броят на жертвите в тази възрастова група е 56 души. Те са близо 10% от всички жертви на катастрофи през 2018 г. Ранените възрастни шофьори през последните 8 години са 2 645.

Георги Ангелов е на 84 години. Има книжка от 1973 година, а чак през 2025 година ще му се наложи да мине медицински прегледи, за да поднови книжката си. Смята себе си за отличен шофьор „Имам заболявания, но те не пречат за шофирането. Със зрението горе-долу съм много добре, а дори и със слуха”, казва Ангелов пред „Нова телевизия“.

Често е зад волана, за да отиде до вилата си или на пазар. Няма нито едно нарушение на пътя. Въпреки това смята, че е добра идея редовно да го преглеждат лекари, за да е сигурен, че е безопасен водач. Убеден е, че младите водачи са по-опасни от възрастните. „Да им напомнят, че трябва да изпълняват законите. Мисля, че младите са по-опасни, защото се увличат в големите скорости”, казва още той.

От новата Държавна агенция по пътна безопасност са на едно мнение с Георги и планират да се въведе промяна, с която не само възрастните шофьори, но и младите водачи да минават по-често прегледи. „Това от което се нуждаем е адекватна система за установяване на физическата и психологическата годност на всички водачи”, коментира председателят на Държавна агенция по пътна безопасност Малина Крумова.

Експерти психолози трябва да преценят през колко време шофьорите от различни възрастови групи трябва да преминат през физически и психологически тестове.

До няколко месеца ще стане ясно водачи на каква възраст ще посещават лекари по-често и за кои ще се въведе психотест. А Георги сам е преценил кога трябва да се слезе от автомобила. „Жив и здрав, след 2-3 години може би трябва да се откажа”, казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 куку руку ку

    26 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: От 2011 година до 2018 година 370 шофьори над 65 години са загинали на пътя."... A kолко под 25 години?
  • 3 Гошко-шофьорчето

    7 2 Отговор
    И най-вече физически. Който не покрие теста на Купър - без книжка. :-)
  • 4 Тодоров

    23 1 Отговор
    Има една сентенция, че "политиката идеална професия за хоро с две леви ръце и липса на здрав разум"...…...Та питам ги ТИЯ - "ПОЛИТИЦИТЕ" - каква е необходимостта за ПРЕГЛЕДИ И ПРОЧЕЕ - НА ХОРА - БЕЗ НАРУШЕНИЯ - независимо от възрастта им!????

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Пенсионер

    33 1 Отговор
    Поредната простотия. Къде другаде го има това ? Дискриминация по възраст не може да има. Шофьорската книжка трябва да е до живот.
    Допустимо е отнемане на книжка на възрастен човек само ако е причинил ПТП и то само след психо тест и решение на съда.Иначе се нарушават човешки права. Всичко се прави за пари и колко се може повече да ни е гадничко.

    Коментиран от #14

  • 6 куку руку ку

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тодоров":

    Отговорът за необходимостта на каквото и да е, за което са се сетили политиците, винаги е един и същ- ЗА ПАРИ. Ако не става въпрос за пари, значи става въпрос за много пари.

    Коментиран от #13

  • 7 Старец

    20 0 Отговор
    На мен оградата за 35 години ми я бутат 2 пъти и двата пъти младежи току що взели книжка.
  • 8 Бай Коко

    13 1 Отговор
    Тези дето ще напишат закона първо да се научат да правят коремното
  • 9 Булшитс

    5 2 Отговор
    Абе някой капацитет там не измисли ли програма за финансиране за обновяване на автопарка? Старите коли са по опасни от старите шофьори!
  • 10 Баш Гост

    6 2 Отговор
    Трябва, както автомобилите минават годишен преглед, така и водачите да преминават на тестове. И да ги късат и да плащат, и пак да ги късат и пак да плащат. Така, хем водачите ще имат книжки, хем бюджета на държавата ще е пълен. На това му се казва пълно щастие.
  • 11 келеши

    15 1 Отговор
    Поредната дискриминация. Да видим после кой ще ви кара камионите и автобусите ?
  • 12 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тодоров":

    Именно дали имат нарушения,застъпващи естествено с възрастта ще трябва да се установи.Това отдавна трябваше да се случи.
  • 13 Мнение

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Даже и за пари да е,лечението на пострадали от катастрофи струва много пари на държавата.
  • 14 Мнение

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсионер":

    Въпросът не е в това дали психологичното изследване е необходимо за определена възрастова група,а в това че изобщо е нещо необходимо.На времето имаше такива и за категория В.Важното е,че законодателят започва промени в позитивна посока.
  • 15 Кукуригу

    4 1 Отговор
    Като чуя у нас да се говори за психолози чудно защо се сещам за учените от Магадан!
  • 16 ТОЙ

    9 1 Отговор
    А загиналите под 65г са 10 пъти повече. И тях ли ще препитват?
    Ново перо за изнудване на българският народ. Алчни изроди!!!
  • 17 зелник

    2 1 Отговор
    Какво сега...идиотите,съчиняващи идиотщини,си мислят,че няма да остареят никога.Квадратни идиоти!
  • 18 Въпроско Питанчев

    3 0 Отговор
    Означава ли това, че за парламента и министерски съвет - (депутатите и министрите) могат да са без шофьорски книжки... за чиновници които НИ управляват какви тестове трябва да има? ..айде ние по едно МПС караме
  • 19 Крум Ханов

    3 0 Отговор
    Предлагам по тази логика, всички професори, доктори, инженери, лекари, юристи, икономисти и всякакви ...исти след 60 години отново всички на държавен изпит ...и да им се отнемат титлите и дипломите ... ако не покрият теста .:)) ..така ще се отвори място за интеграция на младите роми и емигранти например
  • 20 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо не се направи паралел, колко млади щофьори са загинали на
    пътя !!! Пишат за възрастни 60 годишни а ни карат да работим до 65 години, това е гавра !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове