Last news in Fakti

7 Май, 2019 09:08 2 398 19

Закриват Националния център по наркомании

  • наркоман-
  • дрога-
  • наркомании

Прехвърлят 5 щатни бройки в НЕЛК

Закриват Националния център по наркомании - 1

Проект за постановление на Министерския съвет предвижда закриване на Националния център по наркомании. Като основен мотив за закриването на центъра в доклада на министъра на здравеопазването се сочи, необходимостта от прехвърляне на 5 щатни бройки в НЕЛК и още няколко в психиатрията в Церова Кория.

Това съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Националният център по наркоманиите е създаден със Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Според закона центърът осъществява координацията и методическото ръководство на дейностите, свързани с превенцията на употребата на наркотични вещества, лечение и психосоциална рехабилитация на лица, злоупотребяващи или зависими от наркотични вещества и намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества.

Центърът разрешава осъществяването на програми за превенция на употребата на наркотични вещества, програми за намаляване на вредите от употребата на наркотични вещества, програми за психосоциална рехабилитация, програма за лечение на лица, зависими от наркотични вещества. Той осъществява и специализираният контрол над лечебната дейност.

В дейността си по намаляване на търсенето на наркотични вещества Националният център по наркомании си сътрудничи с международните организации, работещи в тази област.

В Националния център по наркомании е създаден Национален фокусен център като част от Европейската информационна мрежа за наркотици и наркомании, подпомагаща Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Националният фокусен център поддържа публична информационна система за наркотици и наркомании, както и информационна система за ранно предупреждение за нови наркотични вещества като част от Европейската система за ранно предупреждение. Националният център по наркомании поддържа служебна база данни на лицата, включени в програми за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти.

На фона на описаните функции и отговорности, основният аргумент за закриването му – прехвърляне на по 5 щатни бройки в НЕЛК и Церова Кория, звучи меко казано смущаващо.

Отделен въпрос е, че Националният център е създаден със Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и може да бъде закрит само с промяна в закона. Закриването му с Постановление на Министерския съвет е пар екслеанс нарушение на закона.

От своя страна законът е приет на базата на Националната стратегия за борба с наркотиците, в която борба водеща роля има точно Националния център по наркомании.

Разбира се всяка административна структура може да бъде премествана, закривана или преструктурирана. Доброто управление обаче е, първо да приемеш дългосрочна стратегия, след това да промениш закона и на края да преструктурираш администрацията.

Тези принципи на доброто управление са още по-важни, когато става дума за контрол върху наркотичните вещества, защото последиците могат да са тежки за цялото общество. Нарушаването им може да значи неумение за добро управление. Може обаче и да значи, че има скрити цели, за чиято реализация този национален център пречи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    33 1 Отговор
    Тия хора имат нужда от помощ.

    Коментиран от #5

  • 3 Студент

    19 6 Отговор
    Правилно по-добре е да ги ръчкате по затворите да станат още по-големи наркомани , както винаги логиката на дъртата нафталинена паплач е невероятна

    Коментиран от #13

  • 4 Townboy

    8 18 Отговор
    Да им бият по една свръх доза да се отърват от мъките тия изгубени души. Няма смисъл да ги затварят по разни институции само да се харчим и за тях.
  • 5 Жоро

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Имат нужда от кръпел.Сами са си виновни.
  • 6 Меден Рудник

    11 5 Отговор
    Не бе! - Всичко върви както трябва! - Уви май само според тъпанарите от ГЕРБ.
  • 7 МАРКС

    10 3 Отговор
    НАЙ ПОСЛЕ ОКОВИТЕ ПАДНАХА
    НАПРЕД ДРУГАРИ СМЕЛО ДА РАЗВИВАМЕ НАШЕТО"НАДРУСАНО" ДЕЛО
    НАДРУСАНИ ОТ ВСЧКИ СТРАНИ-ОБЕДИНЕТЕ СЕ
  • 8 гост

    4 4 Отговор
    Въпрос на време беше закриването на този център. Работещите там бяха мега некомпетентни,но затова пък ,много нахъсани да вършат лошотии.Директора /бивш партиен секретар/ излязъл от системата 90 г и завърнал се 2015 година,заместника му -лаборант,впоследствие завършил биология,с една дума калинки отвсякъде.
  • 9 БОРИСОВ

    9 0 Отговор
    Ся ще спечеля повече
  • 10 НАТО ВЕЦ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Като гледам си надрусан от сабахлен, така че няма за какво да се притесняваш. Иначе, поредната "умна" герберастка реформа. Но тях така или иначе ги вълнува консумацията, а не превенцията, така че, нормално.
  • 11 Химически молив

    7 0 Отговор
    Аз мисля, че само млади хора ги влече тази гадост, пък то и стари хора...!!! Да пази Бог...!
  • 12 аре ся

    2 0 Отговор
    Какъв център, че у нас няма наркомани.
  • 13 Сега

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Студент":

    да плачем ли, че ще те вкарат в затвора? И че си щял да станеш още по-голям наркоман? Живота си е твой, съсипвай го, както искаш и никой не е длъжен да те спасява.

    Коментиран от #17

  • 14 Мунчо

    8 1 Отговор
    Първо: сградата е много апетитна и от 2014 г. някой се точи да я лапне. Първо изтърбушиха НЦН отвътре, като разгониха по-свестните служители, после го закриват. Второ: центърът преди години съвестно събираше статистически данни за осраното положение с наркоманите в България и ги предоставяше на Европейския мониторингов център, след което ни соляха здраво. Сега такива данни няма да има, ще си правят "стъкмистиката", както им е удобно. Вярно е, че в последно време центърът натвори маса глупости, но и в Министерството не са по-добри, обаче никой не го закрива...
  • 15 Цецо

    4 1 Отговор
    Пълен абсурд!!! Вместо да го разширят, тези и*диоти го закриват!!!! Нима проблемът с наркоманиите е решен??? Напротив, става все по-сериозен и тревожен!!!!!
  • 16 бай Тодор

    3 1 Отговор
    СГРАДАТА НА "ПИРОТСКА" И "ОДРИН" ДО ПРЕДИ "ДЕМОКРАЦИЯТА" БЕШЕ "КУКЛЕН ТЕАТЪР", ВЪРНЕТЕ Я ОТНОВО НА НАЙ-МАЛКИТЕ.
  • 17 Студент

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сега":

    Мнението ми не е обвързано с личния ми живот . Това е чисто медицинска гледна точка . Плюс това, няма никакво значение, къде ще отиват парите, които плащаш под формата на данъци. Дали ще го храниш в затвор или диспансер е все тая. разликата е, че в затвор най-общо казано не му помагаш с нищо, но ти хвърчат паричките безцелно, нали така ? От друга страна в диспансер например, може да му се помогне. За последните 4 години в Португалия броят на наркозависимите е намалял с 25% благодарение на квалитетна помощ. А тука ги тъпчете по затворите и от там излизат още по-големи наркомани, крадци и убийци не се знае кой ще утрепят за една доза. А бе вие за много умни ли се мислите ?
  • 18 Горкият човек на снимката

    0 0 Отговор
    Съжалявам го. Ужасно. Никой не трябва да страда така. Някой трябва да му помогне.
  • 19 kjl

    1 0 Отговор
    Наркоманията става национална политика за превенция срещу търсенето на отговорност от управляващите. Колкото по-зависим народ, толкова по-лесен за управление, манипулация и злоупотреба. Да се закрива всичко което заплашва интереса на мафията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове