Last news in Fakti

20 Май, 2019 10:11 2 715 23

„Натура 2000“ глътна хиляди частни имоти по Черноморието

  • имот-
  • море-
  • черно море

Земите на местните са върнати след 1991 година в реални граници. Тогава те получават нотариални актове

„Натура 2000“ глътна хиляди частни имоти по Черноморието - 1

Хиляди собственици на частни имоти по българското Черноморие не могат да ги използват, защото са включени в мрежата от защитени зони „Натура 2000“, казаха пред в. „Труд“ хора от Бургаско и Варненско.

Както в. „Труд“ е писал в своите разследвания, границите на „Натура 2000“ са чертани от „екологичните“ организации от коалицията „За да остане природа в България“ в периода 2005-2007 година.

Сега, заради фалшификациите на „зелените“, с нотариалните актове в джоба собствениците могат само да гледат земите си.

„Едно време се пусна слух - партенка, че някой уж видял в морето край Емона бяла акула. Идваха журналисти, търсиха я. Но сега се появи зелената акула. Тя не е измислица. Лапа всичко по пътя си”, коментират през плетовете местните в района около Емона.

„Тук съм роден и израснал. Живея в Свети Влас, но не дойда ли на нивите на баща ми и дядо ми поне два пъти в седмицата - като болен съм. Но заради зеления рекет не мога да съм стопанин на земята си“. разказва пред в. „Труд” Апостол Транов, собственик на терени край Емона и Иракли.

Земите на местните са върнати след 1991 година в реални граници. Тогава те получават нотариални актове. Сега, години по-късно, се оказва, че не могат да ги ползват за нищо - включени са в „Натура 2000“. Това попарва надеждите им да развиват селски туризъм, да строят, да косят, да сеят овошки или лозя.

„Еколозите“ са написали много неверни неща: че тук има ценни растения, смоци, змии. Дори се срещал тюлен-монах. Това е абсурдно, защото тюленът-монах го няма от век и половина”, казва Транов и добавя: „Против Натура сме в този български вариант. България има конституция и в нея пише, че частната собственост е право на всеки.

„Държавата не трябва да ни налага забрани, а да ни съветва и помага”, подкрепят го и други собственици. Защото вече и на тях е ясно, че „Натура 2000“ в истинския си вариант не забранява, а само насочва и коригира.

В района основният поминък е бил дърводобивът и животновъдството. Земята е слаба, казват местните. Основната им идея преди години била да я обработват, а не да я продават. Имало много овце, кози и биволи. Сега не се гледат животни, защото всичко е защитени зони.

„Нашите деди са работили тези земи хилядолетия назад, преди още да е имало „еколози“, ЕС, „Натура 2000“. Предците ни не са унищожили природата, а са я съхранили“, категорични са хората.

„Скоро имахме среща с експерти от Брюксел и те ясно казаха: „Въпреки изхарчените милиарди за европрограми, биоразнообразието в България намалява“. Няма логика да инвестираш в нещо, а то да не се развива. Природата изчезва, защото грешните хора, „еколозите“, опазват природата“, казва още Транов.

Картирането правено на око

Местните чули за пръв път за „Натура 2000“ през 2006 година и бързо разбрали, че става дума за измама.

„Картирането го правеше синът на тогавашния вицепрезидент Ангел Марин - Симеон. Без обществена поръчка го дадоха го на него“, спомнят си местните.

„И това момче, без да се допита до научните институти, хваща такива като него - „еколози“, идват по Черноморието, сядат на една маса в Равда, даже не са ходили на място, и казват: това, това, това в „Натура 2000“ и пляскат по картата. Те са се целили в места, за които са знаели, че ще има инвеститорски интерес. Има резервати в България с изключително биоразнообразие - там „Натура 2000“ няма. От самото начало целта е била да се рекетират държавата, инвеститорите и местните хора“ казва и Апостол Транов.

Манастир се издига сред природата

Сред прекрасната зеленина и пейзажа между горите и морето край Емона, местните се вдъхновяват от гледката - от едната страна е Стара планина, от другата - синята шир и култовия морски фар.

„Малко по-надолу има и манастир. Построен в средата на 18- ти век, когато гръцки кораб потънал наблизо, но капитанът и моряците успели да стигнат до брега. За благодарност, издигнали манастира „Свети Николай Чудотворец”, като камъните донесли от Гърция. Местните пък им помогнали да ги разтоварят и ги пренесли от кораба с волски коли”, разказва Апостол Транов. Той добавя, че навремето Емона била нещо като гръцкия Атон. Наоколо имало много манастири, и сега местните знаят къде са руините им и често ходят на тези свети места, да ги показват на децата и внуците си. Храмовете били на името на Свети Никола и Свети Димитър. Сега всичко е „Натура 2000“.

Община и учени възстановяват степи

Пилотен проект за възстановяване на 23 хектара защитени понто-сарматски степи започва община Каварна заедно с експерти от Шуменския университет.

„Той е на стойност 155 000 лв. и ще продължи 3 г. Експериментален е, тъй като никъде в Европа не е правено подобно нещо. Така ще може да се изпълнят изискванията на Брюксел (заблуден от „еколозите“ и започнал процедури срещу Бълария – б.а.) и да се пристъпи към изготвяне на механизъм за обезщетяване на множеството засегнати частни собственици“, съобщи пред в. „Труд“ кметът на Каварна Нина Ставрева.

„В „Натура 2000“ са земите на 2501 собственици, повечето от които са физически лица. На практика тези хора не могат да правят в земите си абсолютно нищо, дори лятна кухня или навес. Някои имоти са в урбанизирани територии - с улици и всички комуникации. Не е редно хората, които са ги купили преди десетилетия сега да търпят тотални забрани, но това е факт“, коментира Ставрева.

Жителка на с. Божурец:

Обрекоха ни на мизерия заради измислици

„Убиха ни поминъка и бъдещето с измислени степи“ - това споделят с горчивина жители на малкото крайморско каварненско с. Божурец, чиито земи са в защитената зона „Белите скали".

През лятото на 2017 г. районът вреше и кипеше заради новината, че голяма част от терените там на практика стават неизползваеми, тъй като се намират върху формирали се според „природозащитниците“ преди милиони години понто-сарматски степи.

Оказа се, че частни собственици са броили близо 20 млн. лв., за да урегулират парцелите си, които сега не могат реално да ползват.

„Какви степи, тук даже трънки не растат, нищо не вирее. Близо е до морето, но ни обрекоха да живеем в мизерия заради измислици", сподели пред в. „Труд“ Петранка Маринова от Божурец. 72-годишната жена е един от стотината постоянни жители на селото. Има наследствен парцел от 2 дка в землището му, който иска да продаде, защото е онкоболна, но заради защитените зони клиенти няма.

„През 2017 г. ни казаха, че ще ни обезщетят. Аз си подготвих скица и молба да получа справедливо обезщетение от 40 евро на кв. м, тъй като земята ми е на втора линия, а на първа сделките вървяха между 50 и 80 евро квадрата. До ден днешен чакам, нищо не се случва. Никой в Божурец не е обезщетен. Бог високо, цар далеко! Чакат ни да измрем и понеже децата ни са далеч, лека-полека земите да станат ничии, тогава да падне забраната, за да ги вземе някой друг", смята пенсионерката. Според нея повечето ощетени от Божурец са възрастни, болни и отчаяни хора. "Нямаме вече сили да протестираме", допълва Маринова.

Под скалите край с. Божурец има голф комплекс, но на платото, в каменистите и обрулени от ветровете земи, наричани от местните кайряци, виреят само тръни и бодили. Такъв е и парцелът от 2 дка на пенсионерката Петранка Маринова, който попада в зоната на понто-сарматските степи.

34.8% от територията на България е защитени зони

34,8 процента от територията на България е включена в „Натура 2000“. Както в. „Труд“ разкри преди месец, вместо да свършат реална работа, „придодозащитниците“ от коалицията „За да остане природа в България“ са очертали зоните наизуст. Тоест те са подменили европейската методология, която изисква реални данни за разпространение на растителни и животински видове. Всичко трябва да е потвърдено с теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Това са документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона. Нищо от това не е изпълнено при картирането на „Натура 2000“ - „еколозите“ са работели по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства. Не са стъпвали на терен, всичко е направено от бюрата в офисите им. И за „добре свършената работа“ са получили 9 милиона лева.

Днес резултатът е, че над 1 200 000 души, собственици на 700 000 частни терени в цялата страна, не могат да се разпореждат със земите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натура лен

    11 10 Отговор
    Тия реват на умряло, че не могат да сеят ама всяка нощ пари сънуват от продажби...
  • 2 Гостилничаря

    11 2 Отговор
    Поредният измислен цирк, нищо ново под слънцето! Точно като РМД-тата и боновите книжки по приватизацията! Някои строят необезпокоявани години наред, други си разриват дюните, че им пречат на гледката и никой не ги закача! Скапана държава!!!
  • 3 Булгар

    9 5 Отговор
    Същото е като да имаш апартамент но да не ти дават да го ползваш защото е в натура2000 и само да знаеш че го имаш да му плащаш данаци а твоите баба дядо да са си дали здравето от работа да го закупят тъй че първо да се помисли за това и после за сеидви коментари
  • 4 Траперът

    7 13 Отговор
    Стига сте ревали, Натура 2000 е нещо което трябва да го има, дори се появи прекалено късно и в силно огеаничен мащаб. И малкото останала природа искате да осерете с алчността си.

    Коментиран от #9

  • 5 зелендрак

    9 3 Отговор
    Вярно е че зелените джендарастчета, нанесоха твърде много вреда на икономиката. Съсипаха икономически цели региони. Сега пак се натискат за власт, като са част от ДБ - джендър българия. Пази Боже...
  • 6 Мирослав

    6 1 Отговор
    Пълна с лъжи статия, съвсем обичайна за ТРУП. Поредно обслужване на мутроолигархията, заграбила земите по крайбрежието и желаеща да бетонира всеки квадратен метър по морето. Не вярвайте на нито една в тази статия.
  • 7 Усещане

    2 1 Отговор
    След толкова много безвремие и години на "преход" ... нормално е на хората да им се изяснят, че всякакви организиция ... измислени да пазят природа, култура и суровини ... не са нищо друго освен чужди организации за контрол над тези неща в България. Дали ще присвоят или ще забранят нещо - решават те ... и винаги за общо добро правят всичко. Моделя на ЕС лъсна и става все по-явен и нагъл, но цяря е гол и никой не смее да си го признае. Да привестваме на новите избори отново новите ни братя, обещали са още подобни разграждащи организации да създадат и да дават заплатка на правилните хора тук !
  • 8 Булгар

    3 3 Отговор
    Съгласен съм държавата да реши да направи парк или резерват магистрала но да се разплати с хората на които имоти влизат по пазарна цена
  • 9 Булгар

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Траперът":

    По твоята логика в българия няма частен имот всичките са държавни то май през соца беше по добре))
  • 10 Анонимен

    2 1 Отговор
    Абе не става дума за сеене и овошки тая земя е ниска категория такава земя бол, постепенно се превръща в пущинак и аз имам такива земи, някога са садуюи царевица, ама добивът е малък, разходите за изпомпване на вода и поливане големи и нищо не става. Искат бетон хотели и асфалтови пътища
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кристина

    0 2 Отговор
    Това е пълно безумие! Кой им позволява на зелените да ги въртят тия схеми и хората да не могат да си ползват имотите. Тва само в държава като нашата може да стане. Ужас пълен.
  • 13 Госあ

    1 1 Отговор
    Точно така,да ги отчуждават. Плащат им като за земи извън регулация, че дори не и земеделски и готово. Какъв е проблема ? Не мога да разбера ? Не да им платили като за такива или к'во ?

    Коментиран от #16

  • 14 Docenta

    3 0 Отговор
    Да бетонираме пясъка в морето,това е извода.
    В Гърция също има натура 2000 и няма бетонни хотели на пяъка
  • 15 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    КАКВО ОЗНАЧАВА "ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЧАСТИ ОТ КОРАТА НА ЗЕМЯТА " -И ТО "НЕПРИСОСНОВЕННА "...И ТО ОТ ТЕЗИ- КОИТО ЖИВЕЯТ ОТ ХРАНАТА НА КОРАТА -И УМИРАТ- И ВРЪЩАТ НА КОРАТА -ИЗЯДЕНОТО И ИЗПИТОТО ??? Е ...ЗА ТОВА ЕВРЕИТЕ СА ВИ НАЧУКАЛИ В МОЗЪЧЕТАТА "БОГ-ХРИСТЕ И Д Г Д " !!! АМА Т П МНОГО !?!?
  • 16 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Проблема е, че по натура вземат по 60лв на декар собствениците всяка година а като им я купят като земеделска 8 категория ще вземат 110лв еднократно и това е, няма шуди да се откажат от Натура и да си продадат земята като земеделска. Мерака е да се разреши строителството върху тази земя, града Несебър -Св Влас да се разрастне още , а с парите да дойдат да си купят по един апартамент в София.

    Коментиран от #20

  • 17 Анонимен

    1 0 Отговор
    Който иска да почива на Натура 2000 да ходи в Гърция на Ситония, целият полуостров е в Натура, да ти с-рем и на тъпото Черноморие. Бетонирайте асфалтирайте квото искате го правете .
  • 18 Булгар

    1 0 Отговор
    За строежите се сърдете на управляващите 99% от строежите по черноморието са на бивши настоящи министри и депутати напълно съм сигурен в това
  • 19 Вили

    1 1 Отговор
    "Зелените" си правят каквото си поискат, алчността им няма граници, след като са посегнали и на имотите на хората. Те са новата имотна мафия....
  • 20 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Абе то ясно,ама какво ни боли за алчните селяндури. Ако не искат да им я плащат да си я държат и да се любуват. Нема всичко като слънчака или Синеморец да стане. 🐷'та безподобни.
  • 21 Токин

    3 0 Отговор
    "Зелената" еко мафия у нас няма граници и не се спира пред нищо, докато не постигне своите парични цели! Крайно време е българите да се събудим и да видим какво правят хора като Прокопиев, Белев, Сандов и Ковачев срещу българската природа и само в свой интерес!
  • 22 123

    0 0 Отговор
    Крайно време беше. Стига бентон по черноморието.
  • 23 Грую

    0 0 Отговор
    Казано накратко: "натурили са им го"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове