Last news in Fakti

8 Юни, 2019 21:59 8 750 56

Водата по плажовете ни става все по-мръсна

  • вода-
  • плажове

България е на предпоследно място сред 28-те страни в ЕС

Водата по плажовете ни става все по-мръсна - 1

Чистотата на водата за къпане в България се влошава, става ясно от годишния доклад на ЕК за качеството на водата в страните от ЕС. България е на предпоследно място сред 28-те страни в общността плюс Албания и Швейцария по качество на водата за къпане за 2018 г. Следва ни само Полша. Докладът е изготвен от Европейската агенция по околна среда.

България е подала данни за 95 места за къпане - 91 на Черноморското крайбрежие и 4 във вътрешността на страната. Взети са 816 проби от 92 места. Те са показали, че 50 от местата са с отлично качество на водата, 36 са с добро, 7 са със задоволително, а едно - с лошо. Едно не е класирано.

Данните от доклада за България сочат, че от 2015 г. насам броят на местата за къпане с отлично качество на водата трайно намалява. През 2015 г. ЕАОС отчита 67 обекта с чиста вода, а през 2018 г. те вече са едва 50. За сметка на това се увеличават чувствително местата с добро качество и незначително тези със задоволително качество. В доклада се отбелязва също, че броят на водоемите, които могат да се ползват от туристи за къпане не по крайбрежието, а във вътрешността на страната, от години е много нисък основно заради нежеланието за поддръжката им и липсата на традиции в страната и интерес към плажове на реки и други водоеми. Като цяло в България 52.6 от проверените места покриват европейските стандарти.

Малко над 85% от наблюдаваните през миналата година места в Европа са отговаряли на най-високите и най-строгите стандарти на Европейския съюз за „отлично“ качество. В четири държави е установено, че 95%, или повече от местата за къпане, имат „отлично“ качество на водата — Кипър (99.1% от всички места), Малта (98.9% от всички места), Австрия (97.3% от всички места) и Гърция (97% от всички места). Всички включени в доклада места за къпане в Кипър, Гърция, Латвия, Люксембург, Малта, Румъния и Словения са били поне със „задоволително“ качество на водата през 2018 г. Трите държави с най-голям брой на местата за къпане с „лошо“ качество на водата са Италия (89 места за къпане, или 1.6%), Франция (54 места за къпане, или 1.6%) и Испания (50 места за къпане, или 2.2%). В сравнение с 2017 г. броят на местата за къпане с „лошо“ качество на водата във Франция е намалял (от 80 през 2017 г. на 54 през 2018 г.), а увеличение на местата за къпане с „лошо“ качество на водата е имало в Италия (от 79 на 89) и в Испания (от 38 на 50).


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф

    69 25 Отговор
    Гърция естествено, на родното лайноморие ходете да се къпете в канала на циментовите хотели и руски фекалии. На бели гръцки плажове без руска реч, далеч от мангализацията - октоподчета на скара, салатки, пломари на кристали, тиха селска идилия и безкрайни крайбрежия...

    Коментиран от #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Морфей

    14 27 Отговор
    Що, ще я пиете ли тази вода че ви трябва кристална?
  • 4 Монгола

    9 32 Отговор

    До коментар #2 от "Хайде на Ешихрея Коли":

    Тази Ешихрея Коли някоя арабска принцеса ли е? По добре мръсна вода от колкото някоя Косатка да ти отхапе краката в чистата на Юг!

    Коментиран от #50

  • 5 Ердоган също

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хайде на Ешихрея Коли":

    Даже е за предпочитане
  • 6 Краси

    35 10 Отговор
    Ми аз и семейството ми ходиме вече 13 години в Гърция след като на нашето прехвалено черноморие дъщеря ми се обезводни когато беше на две годинки и във Варна щяха да я уморят в болницата та съм карал до София като ненормален за да я спасят . Хем е по-близко, хем е по-чисто и не на последно място е супер спокойно. А цените са с десет процента по-високи особено, ако платиш 4 месеца предварително.

    Коментиран от #7

  • 7 Морфей

    22 28 Отговор

    До коментар #6 от "Краси":

    То само на нашето черноморие може да ти се обезвидни детето на друго място не може цените са 10% по - високи и като прибавим +10° на нашите 35° станаха 45° на сянка на слънце 50° четстита ти гръцка почивка.

    Коментиран от #8, #35

  • 8 Краси

    33 9 Отговор

    До коментар #7 от "Морфей":

    Хайде да те видим, ако две годишното ти дете от 9 килограма за няма и 4 дни отслабне на 6 килограма и в болницата във Варна ти кажат, че всичко е наред, какво ще направиш? Докато лайната от селищата се изсипват щедро от години в нащето вече кафяво море аз няма да стъпя там, нито пък семейството ми. Освен Това ти май не си бил в Гърция на море, нали? Като отидеш за 10-12 дни в студио на 50 метра от плажа и измериш 50 градуса ще те черпя шише узо и порция октопод.

    Коментиран от #9

  • 9 Морфей

    18 27 Отговор

    До коментар #8 от "Краси":

    Казва се Черно Море още преди българите да са се преселили тук! И за толкова год. още не ми се е случвало да видя фекал на повърхноста които да прави дължини бътерфлай! Нали никой не си мисли че,, Черно море" е било някога прозрачно като средиземно и мраморно?

    Коментиран от #34

  • 10 Иво

    11 0 Отговор
    Стига бе?Да не сте объркали нещо😱......Долни инсинуации с които искате да изгоните пиандетата и балконМеновете.........
  • 11 onq s konq

    15 20 Отговор
    Принципно нещата са ЛОГИЧНИ И ЗАКОНОМЕРНИ-там където се струпват много маймуни,нормално е и плажовете да се замърсяват по-интензивно.Естествено че плажовете в една Германия,Англия или пък Полша да са чисти "на макс",просто защото ..."няма туристически интерес"!По същата причина и РУМЪНЦИТЕ идват "на талази" в "Мръсна България" - защото тяхното Черноморие е в ПЪТИ ПО-СКЪПО,отделно пък че Мамая е само камъчки,за температурите пък да не говорим.Опираме обаче до въпроса ЗАЩО в Гърция е чисто,а у нас - ..не толкова.Отговорът е прост:БГ има НЕСРАВНИМО ПО-МАЛКА КРАЙМОРСКА ИВИЦА от Гърция и морето се затруднява да обсорбира и пречисти отходните води и фекалии на Милионите туристи,докато в Гърция съответните острови са с 360 градуса излаз на море и го нямат тоя проблем.И все пак да не забравяме най-важното:ВАЖНОТО Е ЧЕ ГО ИМАМЕ ТОВА МОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ,което така или иначе носи МИЛИАРДИ на страната ни!

    Коментиран от #16, #54

  • 12 Бесен Язовец

    13 11 Отговор
    Украинката като си хвърли борша в морето източното течение го носи тук а българите си мислят че е от канализацията във Варна!

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Но Да

    11 7 Отговор
    Навсякъде е хубаво важна е компанията
  • 14 розово

    28 2 Отговор
    Който не е бил на българското Черноморие той не се е продрискал.Как да е чиста водата?

    Коментиран от #46

  • 15 Краси

    9 9 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Да, може би ти си най-прав. Това ще да е причината... То нали навсякъде имаме пречиствателни станции. Може би аз греша, за което се извинявам. Ще почна да ходя на брега на нашето черно-лайняно море, когато се обърне течението и изпрати борша обратно на украинката дето го е изсипала... А дотогава само Гърция...

    Коментиран от #19

  • 16 Иво

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Безоточно е Черно море?Единствения вход/изход е Босфора и преди да остроумничиш виж някоя карта или Googl.........Аман от капацитети..
  • 17 777

    18 3 Отговор
    Че кой ходи там?! Ей я къде е Гърция, да не съм луд да стъпя на Гьолището?!
  • 18 Соросоид

    36 6 Отговор
    Какво става момчета? Строим ли, строим ли? Готино ли ви мирише? Настроихте се. В края на месеца ще ви пратим поздрави от Гърция. 2000 лв. ще остави моето семейство на гърците. Не, че са ми най-любнимите, но знаят как да ти вземат парите без да им се сърдиш.

    Коментиран от #23, #25

  • 19 Бесен Язовец

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "Краси":

    Хахаха нали се сещаш че само на гг. Черноморието има пясъпна ивица докато в Украйна и Крим има само чакъл на плажа именно заради течението Е!!! И най логично щом теченията ни носят ситни раковинки под формата на пясък е да ни носят и др.,, ДАРОВЕ" от Изток.
  • 20 Е извинявай

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Обаче и ние и Украйна сме намалели като население от как е станала демокрацията. Още повече че те нямат такива безумни застроявания и пренаселени курорти. Как тогава реши че Украйна е виновна, при положение че при нас водата става все по-зле и по-зле колкото повече си застрояваме крайнрежието? Просто няма пречиствателни станции.

    Коментиран от #22

  • 21 Едо

    8 2 Отговор
    До Гърция отскачам с велосипеда.
  • 22 Бесен Язовец

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Е извинявай":

    А ти как реши че украинците които живеят блзо до морето не хoдят до WC?

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Е извинявай

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Ходят, ама ако намаляват като население, повече или по-малко украинци ще ходят до тоалетна - по малко. Ако ходят по-малко, как с годините водата у нас става все по-зле?

    Коментиран от #28

  • 25 Варна

    18 28 Отговор

    До коментар #18 от "Соросоид":

    Точно пък твоите 2000 лв. стоим, чакаме и се молим да дойдеш и да изхарчиш... Колкото по-далеч от морето, толкова по-дълбока провинция... Честно казано изобщо нямаме нужда от "столични" комплексари с техните 2000 лв. все едно ще изхарчи 200 000 лв. за една седмица, че и с претенции... единия в панелка в Люлин, другия баща му от Елин Пелни, третия от Горна Малина, с ударение на първото "а" :))))Ей дребни душици, ние не ходим на море, ние слизаме до плажа. Честно казано има достатъчно нормални хора от Шумен, Добрич, Русе, Плевен, Разград, Ловеч и т. н. плюс огромен брой чужденци. Бутайте се при гнусните гърци, заедно с македонци, турци и всякакъв друг вид аристократи, а нас ни оставете в "мръсното" море!

    Коментиран от #33

  • 26 Порно

    9 4 Отговор
    Стига с тоя спор Лайноморие Гърция. В Испания е много по хубаво , и по евтино от Гърция.
  • 27 Морфей

    11 12 Отговор

    До коментар #23 от "VIVA LA GREECE🌊⚓🚙🎭":

    И евтинко с косервите в багажника и биричката от Лидъл е малко британски баби по кюлоти и немци със женски сандали но пък си е Греес. Тук опира до предпочитание но не да си плюем по хубавото Черно море!

    Коментиран от #30

  • 28 Бесен Язовец

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Е извинявай":

    Орбанизация на целия черноморски басейн+течение+вътрешно море=РЕЗУЛТАТА!
  • 29 До #1

    8 2 Отговор
    Зна'йш ли , че бреговата линия на ГрЪцЯ е 4000км. ,а наш'та само 360 ,бе . И че цръно море е по-вътрешно от другото. А...знаеш ли?

    Коментиран от #37

  • 30 VIVA LA GREECE🌊⚓🚙🎭

    12 5 Отговор

    До коментар #27 от "Морфей":

    Ама виж как знаеш кво имам в багажника и от къде си взимам биричката... Май си ходил тайничко до Гърция, а после я храниш. Иначе си прав за предпочитанията.
  • 31 Фернандо Алонсо

    12 12 Отговор
    Софиянци нямат какво да дишат или всъщност виждат какво дишат:). Горят дрехи, изтърбушват си катализаторите и кочините им пушат черно, синьо и бяло. Като си събуе чорапите си ги мирише, море вижда два три пъти в годината и като го види 562855 снимки и постчета в социалните мрежи, за да се похвали. Обаче като дойде на морето големи претенции, че щял да изхарчи 2, 3 хил.лева....Марш в Гърция, Турция, Италия

    Коментиран от #42

  • 32 Хохохо

    11 1 Отговор
    То и плажовете ни стават все по-бетонни.
  • 33 DADa

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Варна":

    Значи викаш от Кайсиева градина слизаш до плажа... Колко автобуса сменяш?
    Имах апартамент на Златни и всяка лято докато децата бяха малки ходихме и всяко лято доктора на Златни (арабин) му бяхме абонати. Що ли знам къде е окръжна болница? Няма значение на кой плаж сме ходили - Златни, Ривиера, Трифон Зарезан, Журналист, Кабакум.

    Коментиран от #51

  • 34 Анонимен

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Морфей":

    Ами, не, не се е казвало "Черно море", а Pontus Euxinus.
    И, да - фекалии могат да се видят по дъното на повечето курортни плажове.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 133 АЛБЕНА

    8 1 Отговор
    ОКОЛО ПАНЕЛКИТЕ БОКЛУЦИ ПВЦ-та РАЙГРАС НЯМА БОДИЛИ ТРЕВИ КЪРЛЕЖИ УЛИЧНИ КУЧЕТА АМА КАПАЦИТЕТИ ПО ЧИСТОТАТА НА МОРСКАТА ВОДА Я ДА СЕ ОГЛЕДАМЕ ОКОЛО НАС КАКВО Е И ПОСЛЕ ДА ИЗИСКВАМЕ ГЪРЦИТЕ НЕ СИ ХВЪРЛЯТ ОТПАДЪЦИТЕ ПРЕЗ ТЕРАСАТА СИГУРНО ЗА ТОВА Е ЧИСТО МОРЕТО :-)
  • 37 до "До #1"

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "До #1":

    12 000. Километра. Дванадесет хиляди. Без островите.
  • 38 Хамсал

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Йозеф":

    В Гърция няма руска реч? Знаеш ли колко руснаци ходят там, над 1.5 млн., много си купуват вили на Халкидическия п-в, а колко посещават Атон...
  • 39 НЯКОЙ СИ

    7 1 Отговор
    Август месец си става проблем с морето..но само на местата с много туристи.Има си места,на които водата е кристална като в Гърция..По южното аркутино,силистар,синеморец и т.н. и по северното след каварна има плажни ивици по няколко километра с кристално чиста вода..Въпрос на избор е къде ще отидеш и какво разбираш под почивка..
  • 40 Е само преди

    9 0 Отговор
    Няколко дни писаха, че половината от водата за къпане е чиста. А сега ставала все по мръсна.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Лудетина

    4 0 Отговор
    Вдигайте данъците веднага, ще сменяме водата
  • 44 ФекалОфф

    5 0 Отговор
    Тя в чешмите не става за пиене, някъде даже я няма, другаде е радиоактивна, а се закахърели за морето. За това Боко строи магистрала към Гърция. Бягайте там ! Поклон пред паметника Му!
  • 45 Васил

    7 3 Отговор
    Отдавна спрях да ходя на лайняното и бетонирано море за същата цена почивам в Гърция където е по чисто.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Туй

    10 1 Отговор
    Не сте у ред ако оставате в Бг за почивка, па било то море или планина! Ползвайте си подаръка от ЕС и забравете "Желязната завеса". Вижте как живеят белите хора, барем прихванете култура и ОСТАВЕТЕ ЕДНА МУТРА-МАФИОТ БЕЗ ВАШИТЕ ПАРИ, защото няма вече държавни хотели - всичко е лапнато от мутри, кметове и депутати!!!
  • 48 Меден Рудник

    7 0 Отговор
    ГЕРБ нали строяха пречиствателни станции? - К`во стана? Едни пари изчезнаха, а това което се случи бе идеята на дебелото Лили да заустят тръбите със 100м навътре.
  • 49 Оле

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Бесен Язовец":

    Дааа те затова Сочи го облизаха за Олимпиадата, а чужденците изкупиха де що се продаваше недвижимост, около и в Дендрариите! Много ги разбираш. Наясно ли си за безплатните минерални басейни с термална минерална вода, които са около града и зимата там има повече народ отколкото в Банско? Лифтовете до Красная поляна и гледката от там? Сочи увеличи двойно площта си и всичко се изкупи ама не от руснаци, а от зппадни туристи. Печели се от БИЗНЕС, а не от дране и )(@%#@

    Коментиран от #53

  • 50 Виктор

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    Ти наистина ли
    Викаш от мръсната вода да не идват животни?
  • 51 Варна

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "DADa":

    Един единствен доктор, че и арабин... Като си видял пазарна нисша и си много отворен, инвестирай и отвори лекараски кабинет, с толкова голямо замърсяване, това си е сигурна инвестиция, нали?!? Вие от шопландия сте най-наглите, вероятно и най- тъпи от цяла България На Златни има поне 3 мед. пункта с доктори плюс в големите хотели и комплекси. Това, че детето Ви се е разболявало, какво трябва да означава, че не го гледате правилно, или че всяко лято навсякъде има летни вируси. При всички положения проблемът е във вашият телевизор. Интересно кога и къде сте притежавали този апартамент на Златни, защото имам "бегла" представа за нещата там, а относно хората в Кайсиева градина, дали сменят автобуси не знам, но дали пеша, с автобус, автомобил, мотор или с колело, слизат до плажа, в работен или в почивен ден, нещо невъзможно за хората намиращи се на повече от 50км.от плажа. Специално Златни Пясъци е уникално място с хубава плажна ивица, комбинирана с природен парк във Франгенското плато, с заслони, Скален манастир - Аладжа манастир, с чист въздух. Пак казвам, най-дразнещи са хората, които идват с големите претенции, защото били ходили в Гърция, а не се виждат в огледалото, какъв потрес са самите те , ходете си там и не се занимавайте с Черно Море.
  • 52 Варна

    1 1 Отговор
    * пазарна ниша , * лекарски
  • 53 Бесен Язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "Оле":

    Какво са изкупили чужденците в Сочи бе охлюв ? Руснаците наляха милиарди и милиарди в този град заради олимпиадата и какво, Сочи пак си остана последната дупка на кавала със супер раздути цени, всякаш са френската ривиера или канарските острови. Един прост Слънчев Бряг винаги ще бие по брой на туристите, тойту срано Сочи.
  • 54 Realist

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Тази година ще са по малко приходите.тъкмо това тръбят по новините че няма туристи.Ами то си беше логично и се очакваше.който гледа редовно новини и следи какво става по черноморието ще разбере.И онези смешници работодателите се молят че има работа и хората да идват но както винаги за пари не говорим.
  • 55 Бойко

    0 0 Отговор
    Това е лъжа, нашата вода е най-чиста, колко пречиствателни построих, няма да го слушате, на мен ще вярвате!!!
  • 56 Боян

    2 0 Отговор
    Кофти е на бг морето. Особено на север. Мъка е. Няма с кого да се блъскаш на плажа. Пък и водата е една такава студена- малко под 30 градуса и като прибавим, че е бедна на боклуци...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове