Last news in Fakti

29 Юни, 2019 15:51 1 786 36

Аврамова: Шофьорите са виновни за 96% от катастрофите

  • катастрофа-
  • петя аврамова

Продължава изграждането на магистралната мрежа и на високоскоростните пътища, като се работи по магистралите - "Хемус", "Струма", "Европа"

Аврамова: Шофьорите са виновни за 96% от катастрофите - 1

По данни на МВР за миналата година 96 процента от пътните произшествия у нас са станали заради нарушения на водачите. Малък е процентът на катастрофите, станали заради пътните условия, но 593-ма са загинали по пътищата на България, което е лоша статистика, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на международната конференция "Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система".

Тя съобщи, че експертите на АПИ заедно с МВР са направили обследване на участъците с концентрация на пътни произшествия. Предвижда се по републиканските пътища да бъдат изградени интелигентни транспортни системи за управление на трафика, които ще дават информация в реално време за пътната обстановка на пътуващите. Създава се и Националният координационен център за безопасно движение по пътищата, като част от мерките на правителството за ограничаване на транспортния травматизъм, каза министър Аврамова. Тя добави, че Центърът ще осигурява оперативна координация, взаимодействие между държавните структури при прилагане на мерките за превенция, при усложнени пътни и метеорологични условия и ще работи непрекъснато.

Тя цитира и данни от годишния индекс за безопасно шофиране за 2018 г., според които 93 процента от пътните произшествия с жертви са заради човешки грешки, а превишаването на позволената скорост е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори. За да се подобри безопасността на пътя, е необходимо да се обърне сериозно внимание както на пътната инфраструктура, така и на поведението на самите водачи на автомобили, отбеляза регионалният министър.

Продължава изграждането на магистралната мрежа и на високоскоростните пътища, като се работи по магистралите - "Хемус", "Струма", "Европа", по скоростния път Видин - Ботевград и се изпълняват 119 километра стратегически пътни проекти, информира министър Аврамова. Тя каза, че се рехабилитират и основни пътни участници, общо със средства от ОП "Региони в растеж" от държавния бюджет и от програмите за териториално сътрудничество се рехабилитират 824 километра републикански пътища за над 500 милиона лева. Агенцията "Пътна инфраструктура" проверява състоянието на всичко предпазни мрежи на автомагистралите, на мантинелите и на маркировката по пътищата. За подобряване на безопасността по републиканските пътища се ремонтират ограничителни системи за 18 милиона лева, като с приоритет са участъците от магистралите. Полага се и пътна маркировка за над 5 милиона лева - приоритетно по магистралите и по първокласните пътища, информира регионалният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тъп си като

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Русенско Варено
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Повсеместно е

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    така
  • 5 непознат

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Карай по един европейски път и виж как всички си карат в колона в платното и се върни в БГ и открий разликите! В БГ ако не си мерят мощноста на колитена пътя,какво да си мерят! Ако пътищата са по-хубави,даже ще се кара по-бързо! За съжаление,не е това причината!

    Коментиран от #10

  • 6 Нема да има живи за преброяването

    12 0 Отговор
    Ако не умреш по пътя то там за където си тръгнал ше те претрепят мангавите или на връщане ше падне парче в тунела и ше те утрепе
  • 7 Centurion

    21 1 Отговор
    Даааа,шофьорите са виновни защото нямат подготовка,защото институциите продават книжки,защото цялостната ситуация в Страната е такава,уморени,изнервени и отегчени хора,друга част с проблеми от всякакво естество,те само тялом са в колата а духом са потънали в проблемите си,голяма част от които с създадени от тази същата Държава и нейните институции!!!Вие какво очаквате,нещо по различно ли??????
    Това сте писали,това са и плодовете!!!
  • 8 русенец

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    В софия не съм стъпвал от 15 години, надявам се и да не стъпвам. В България все още се прибирам за по седмица-две всяка зима, но и това ще е до време. Определено трудно се живее при вас.:( И не разбирам защо това ви харесва.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 русенец

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "непознат":

    Аз всекидневно карам по европейски пътища, в Бг вече не смея да шофирам.:(
  • 11 Пешо

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Създават се поредните излишни структури, назначават се в тях още и още калинки и едни пари там се харчат и усвояват... а хората загиват, заради некадърност и лакомия на управляващите.

    Коментиран от #16

  • 12 ТИР

    11 3 Отговор
    Шофьорите, г-жо Аврамова трябва да бъдат ежедневно контролирани с камери по пътищата и КАТ , защото карат като луди , не спазват ограниченията , често и предимствата....просто проблема е в главите зад волана и ширещото се високо самочувствие ! Повече наказания и бързото им изпълнение ще вразумят "безсмъртните" джигити !!!

    Коментиран от #34

  • 13 Хъш

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    Така е, българин до българина и тъкмо си мислиш че няма как да е по зле и хоп! Циганин с каруца или с коуеуо.
  • 14 В София

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    сте такива, за това спор няма.
  • 15 Слушай ся

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    В Бг не се спазва ограничение на скоростта,не се спазва маркировка,също така забранителни и предупредителни знаци,а пък изпреварванията са просто уникални.! И накрая карането в насрещното по магистрала пхахахах, това го няма никъде.!!
  • 16 русенец

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Абсолютно вярно! Когато има проблем, който трябва да се замаже се създават съответните комитети и.... до там! Замислял ли си се защо няма статистика, в която да се види колко от държавната администрация живее в София и какви са и доходите? Сега ми говорят за 1200 лева средна заплата, не познавам човек в Прованса, вземащ повече от 800 бруто.
  • 17 непознат

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "А знаете ли?":

    Ти сериозно ли прехвърляш вината на други? Предполагам има и статистика с имената,може би можеш да ги прочетеш!
  • 18 Слушай ся

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    В Бг не се спазва ограничение на скоростта,не се спазва маркировка,също така забранителни и предупредителни знаци,а пък изпреварванията са просто уникални.! И накрая карането в насрещното по магистрала пхахахах, това го няма никъде.!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Айде сега шофьорите виновни

    3 2 Отговор
    Какво са виновни шофьорите, че не могат да догонят еволюцията? Не става от клона зад волана
  • 21 Пламен

    5 0 Отговор
    г-жо Аврамова,в България няма високоскоростни пътища и аутобани.
  • 22 Tройке

    7 1 Отговор
    За разбитите ви "пътища" ли са виновни хората, ве маке ти и трън!
  • 23 дедо йоцо гледа

    3 0 Отговор
    Виновни са не шофьорите, а държавата за липсата на контрол по пътищата. Ама тя рибата се вмирисва откъм главата.
  • 24 Най най

    3 2 Отговор
    НАЙ ПРОКТИЯТ И НАГАЛ НАРОД В ЕВРОПА СМЕ!
  • 25 Шаран БГ

    0 5 Отговор
    Нашата мила Родина е като че ли единствената в Европа, в която по магистрален път има разрешени 140 к/ч !?!?. Ако до края на тази година управляващите не намалят тази скорост, НЕ СА НИКАКВИ УПРАВЛЯВАЩИ, А ОТКРОВЕНИ УБИЙЦИ ! 120 км/ч е оптималната скорост за нашего брата и трябва стриктно да се спазва!!!. Ще стигне софиянецът в Бургас с един час по-късно. Морето няма да се изпари - там ще е , и ще го чака Както трябва да се контролират и спазват и 90 -ях км/ч по първокласните пътища. За да изпревариш кола движеща се с 90 км/ч, НАРУШАВАШ ОГРАНИЧЕНИЕТО ЗА СКОРОСТ !! Никой не го осъзнава това и никой не го санкционира. Аман от "бързаци и бързачки"...... Ама така ще е .....Като не помнят дядовата си волска / или конска/ каруца с каква скорост се движеше, ще натискат десният педал, докато кракът им влезе в карбуратора.... Че те вече почнаха да ги правят без карбуратори.....
  • 26 onq s konq

    3 0 Отговор
    Ще попитам Майсторите на Автогеврека":След като на пътя не присъстват Господ,Дявола и Борисов/имат си други важни задължения/ КОЙ ОСВЕН ВОДАЧИТЕ остава да е виновен?Мишката "Полевка" от близката нива ли?Ама били "лоши " пътищата...Ама могат някои да карат със 270 в час по тия "лоши пътища,а други САМО С 5-10км/ч излизайки на на Главен път от "незнайни шубраци"/КАТО МЕСТАН/ да причиняват ЖЕСТОКИ КАТАСТРОФИ?!!Ей Дебили плиткоумни,...не че няма да ви преживея,ама ЗАЩО това трябва да се случва по "трудния начин"?:)
  • 27 Ганчо и с 300 да кара

    1 0 Отговор
    Не може да догони еволюцията по пътя на шебека до човека.
  • 28 Прост народ

    1 1 Отговор
    Проста овца
  • 29 Патриот

    6 0 Отговор
    Така е, не се спазва, защото някъде ограниченията и маркировките са откровено идиотски.
    Всички знаем много такива места. Наричаме ги "хранилки".
    Кой не знае поне 5места, където действително може БЕЗопасно да се движи човек с по-голяма от разрешената скорост(говорим за разумна скорост)?

    Коментиран от #36

  • 30 Алфа Ромео

    4 0 Отговор
    А не ве швепс, точно такава е статистиката 96% човешка грешка и 4% неизправност на МПС-то. В България обаче упорито ни помагат да сгрешим, слабо осветени улици и пешеходни пътеки в населените места, изтъркана или нацяло липсваща маркировка, скрити от дървета и храсти пътни знаци, слаб контрол от КАТ по пътищата.
  • 31 Пламен

    4 0 Отговор
    Че вина имат и шофьорите, имат....но, най-голяма вина имат "прекрасните пътища" по които караме. Нима не са пълни с дупки, неравности и некачествен асфалт???
    Господа управляващи, смешно е на магистрала ограничението да е 90 км. Плачевно е положението на настилката в дясната лента. Влизаш в коловоза и подскачаш като пинг-понг, не можеш да реагираш. Ако влезнеш в лявата лента, пречиш на "бързащите" !
    Е, нормално ли е това? Къде са парите от данъци и винетки? И да ги направите платени, магистралите ще са в същото състояние. Концесионера го интересува печалбата, не състоянието на пътя....
    Примери с плажовете по черноморието.....
  • 32 Бай Благой

    2 0 Отговор
    Аврамова, Аврамова....иди покарай в Германия кола и после се върни в България със същата кола и гуми....
    Ще разбереш каква е разликата в сцеплението на германския асфалт и българския асфалт.
    Да еВа прасетата ви ненаядени да еВа....
    И за вас ще дойде видов ден крадци със крадци мръсни.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 пръч

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТИР":

    говори ми за изпреварващи убийци извънградско
  • 35 Пиночет

    0 1 Отговор
    Казвал съм и повтарям ! Закрийте държавата и всичко ще си дойде на местото !Всеки който е на ръководен пост в администрацията на България барабар с калинките до стената !
  • 36 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Патриот":

    Какви "5 места" бе! 5000 са само в София.Плюс още толкова по Републиканската мрежа. 80% от знаците са поставени преди 30 години от безхаберници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове