Last news in Fakti

24 Юли, 2019 13:15 901 14

Отхвърлиха ветото на Радев за партийните пари

  • вето-
  • партийни субсидии

Субсидията остава 1 лв.

С мнозинство от 129 гласа парламентът отхвърли ветото на президента върху възможността за отворено финансиране на партиите. Против повторното приемане на текстовете се обявиха 84 депутати, един се въздържа.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от § 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

В мотивите на държавния глава се казваше още, че "финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци създава нова обилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави". Президентът обаче не възразява срещу намаляването на субсидията на 1 лев на глас.

Според него тези промени "уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията. С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване. Така вместо да изпълняват конституционната си роля да формират политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители".

При дебата днес в пленарна зала управляващите обвиниха президента в лицемерие заради тази му позиция. "Президентът казва не само, че 1 лв. е достатъчна субсидия за държавата, а е абсолютно достатъчна една партия да се издържа и затова партиите не трябва да получават дарения от частни дарители. Това вече е в противоречие и с нашата теза, но то е в противоречие и с вашата", заяви Тома Биков. Той посочи, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по- малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно. Не се мина и без дежурните обвинения към опозицията, че експлоатира популизма.

Концесионирането на партиите отива твърде далеч. Това заяви в пленарна зала депутатът от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му гласуването на ветото е вододел за българската демокрация- в каква посока ще тръгне българската демокрация и политическият процес в България. Той заяви, че промените в бюджета са показали порочния законодателен процес, който се прилага системно в Народното събрание – ненужно бързане; през преходни и заключителни разпоредби да се правят съществени изменения в други закони без дискусия, без оценка на въздействието върху държавата и обществото от тези промени. „Прави се законодателство на инат, без никакъв диалог между партиите, без търсене на консенсус по такива ключови въпроси, които пряко засягат всяка една от партиите в НС и цялото общество“, коментира той. Социалистът попита и защо чак сега някой се е сетил за проведения референдум за субсидиите. „Не помня обаче и референдумът да се е произнасял по начина на финансиране на партиите, освен за субсидията от 1 лев“, каза той. Вигенин подчерта, че се нарушават всички международни стандарти по отношение на законодателството, което засяга изборния процес – с промените в Закона за държавния бюджет се изменят Изборният кодекс и Законът за политическите партии. „Има изискване такива промени да не бъдат правени по-малко от 6 месеца преди избори“, наблегна той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    16 5 Отговор
    ПРОАмериканската политика на ГЕРБ и ДПС води българите към гибел! :)
  • 2 гост

    7 2 Отговор
    Нима има изненадани ?
  • 3 СЕЯНИН

    7 3 Отговор
    Кучето си лае, керванът си върви, а българите плащат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Така каза народа

    10 2 Отговор
    Сега е на дневен ред кибиците в парламента да се намалят на 120 @!!

    Коментиран от #8, #9

  • 6 onq s konq

    2 6 Отговор
    А колко СЕ РАДВАХА И ЛИКУВАХА БСП когато бат Бойко ИМ ПОДХВЪРЛИ великодушно Президетския пост на изборите:)Всъщност идеята на ГЕРБ беше ДА ВИДИ И СЕ УВЕРИ С ОЧИТЕ СИ Българския народ колко некадърни са кадрите на БСП и как Президента им НЕ МОЖА ДА ПРОКАРА НИТО ЕДНО ВЕТО в Парламента/другите издънки са си "башка"/,т.е. не е в състояние да упражнява "професията Президент".От което следва пък че НИКОГА ПОВЕЧЕ БСП няма да има "свой Президент"...поне в България:)

    Коментиран от #11

  • 7 конгречулейшънс

    6 2 Отговор
    Сега тия 129 хубавци, да съберат три милярда от техните си джобове , и да ги пращат на Дончо.
  • 8 А,де ...

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Така каза народа":

    И 240 да са. Но събират се, избират правителство, няколко комисии и останалите .... Кой, от къдет'е. Ако възникне проблем, нерешим от МС, да се събират. А тия, тумбеци, 30г. 'коват закони'. По безсмислен парламент от сегашния, май не сме имали. Упс, СДС-арският :-)

    Коментиран от #14

  • 9 Мисля че

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Така каза народа":

    И тия са много, защото не останаха хора, чиито представители да бъдат.
  • 10 Това не е моя президент

    3 3 Отговор
    Радев, подлогата на БСП, квот му каже КУРнелка това прави тоя руски измекяр:-)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Мъдурко

    2 1 Отговор
    Не само дявол нямаме в Ада до казана, ами и мангалето ни свиха казана и го изтъргуваха за мед. Сега дупето ни се пече директно на въглените - цвърчи... смърди и вече се не трае! (xd)
  • 13 Румен Решетников пилотя парашутист

    1 0 Отговор
    Малиии! сега ако ми отхвърлят ветото за самолетите кво шъ правя!!! - май ще трябва да връщам паричките! бай - вай, деса шъ мъ зарежи.
  • 14 Парвус

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "А,де ...":

    А защо не се сещаш за Жан Виденовския или 3ната коалицийка - не ти отърва или алцхаймера?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове