Last news in Fakti

17 Август, 2019 14:35 4 293 57

Политолог: Преходът свърши

  • първан симеонов

Онова, което се нарича преход, е ежедневен, а не научен термин

Политолог: Преходът свърши - 1

Преходът отдавна свърши, постигна целите си. Това каза пред "Фокус" политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. Според него целта на прехода са били пазарна икономика и либерална демокрация, които са постигнати. „Колко добре не знам, но успяхме. Вече сме членове на НАТО и ЕС. Онова, което се нарича преход, е ежедневен, а не научен термин. Но дори да го приемем, трябва да кажем, че той свършва, когато целите са постигнати. Повече хора са разочаровани, защото очакваха по-хубави резултати, но те са такива, каквито си ги направихме – добри или лоши“, обясни още Симеонов.

Той определи интереса на младите хора към политиката като плашещо нисък. „Хубаво е, че за някои неща постоянно има граждански натиск. Лошото е унинието. Нашата общност губи енергия и жизнени сили и това трябва да успеем да променим“, уточни още Симеонов. Той отбеляза, че „Галъп интернешънъл“ често събира млади изследователи и организации на кръгли маси за дискусии по темите на прехода. „Младите хора са носител на позитивна енергия. Най-важното, което ще обсъдим, е накъде отиваме след прехода. Посоката е една – по-качествено образование, повече добавена стойност в труда и икономиката и по-качествен живот на общността на българите. Липсва ни живеене с повече сила на правилата, солидарност и визия, а не ден за ден“, допълни Първан Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко приключвателя

    67 9 Отговор
    Преходът свърши, Боко ни довърши !

    Коментиран от #4, #5, #7, #12, #17, #50, #56

  • 2 Така мисля

    79 10 Отговор
    Какъв преход бе момче @? 30 години геноцид на един народ ! Три милиона избягали ! Три милиона измрели ! Това е престъплението на века не преход !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лошо лошо лошо

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "Боко приключвателя":

    Такъв мошеник като Боко не сме имали в историята си ! Но си го заслужихме !
  • 5 Жалко за този народ

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "Боко приключвателя":

    Да е само той ? Колко престъпници грабеха чрез измами тези 30 години ? Не споменавам имена ,защото са много долни и отмъстителни !

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Оххх малееее

    25 13 Отговор

    До коментар #1 от "Боко приключвателя":

    Народа какви шутове ви е приготвил за на есен, бая ршутове ще отнесете в комуноидо-бесеперастките чутури.!!!
  • 8 Бачо Киро

    27 4 Отговор

    До коментар #5 от "Жалко за този народ":

    Така е, от - до са едни и същи, просто Тиквуний е този, който седя най-много на стола и довърши простотиите на предните плюс бонус. За 30 години никой не влезе дори в съда, камоли в затвора, осра се де що може и гаф след гаф, скандал след скандал само се дигат рамене, все едно аз управлявам, а не те, едни и същи, сменящи цвета от време на време... Марионетки, туй то, нищо друго не са.
  • 9 Дгд

    11 7 Отговор
    Първанчо, ти от кой Галъп си бе мойто момче? От ментето, на Стойчев и Райчев ли?

    Коментиран от #46

  • 10 Просто пиша понякога

    27 6 Отговор

    До коментар #6 от "от първи до четвърти":

    Какви тролове ви се превиждат ! Аз съм написал един от постовете безплатно ! Просто виждам как за 30 г ограбиха страната най големите престъпници са пид закрила на ДПС и ГЕРБ !
  • 11 Добре като начало

    23 5 Отговор
    Но много слабо. Света е в хаос , вече е обявена война на FRS - Federal Reserve , който управлява света от 1913 г. Тоест печатането на реални и Кредитни Зелени Пусти пари за нуждите на обезумялите банкери КОНЕЦ ! На банкерите им спират КИСЛОРОДА ! САЩ е в Перестройка - трябва реално с работа да се правят ПАРИ ! А това еврейчетата ги БОЛИ ! САЩ и Китай са в смъртна схватка а Русия балансира мира на земята. А що ще чинем ние с гайдите ? Ние сме както никога , толкоз "вътре с ориентацията във времето " като бавно развиващи. САЩ не ще позволи на ЕС да се развива - Защото там Китай отива ? Северен и Южен поток отиват. ОБЛАЦИ БУРЯ СТРАШНА НАДВИСВА - никой, ама абсолютно никой у нас хабер си няма че кьор софрата " От европейския" ще свърши и тогаз КАКВО ЩЕ СТАНЕ. Добре че оръжие у нас не се продава както в САЩ.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нов

    15 3 Отговор
    Няма как разединено общество да постигне нещо добро. След IIСВ обединението във всички нации е било по-голямо, включително и в бившите соц страни и затова се постига голям прогрс въпреки разрухата от войната. За 16 год има човек в космоса, за 24 години- на луната, Германия-водеща икономика и т.н. Никой на ни е виновен.
  • 14 За разрухата на Европа

    19 1 Отговор
    Само кибрит е нужен и елате ни вижте на балканите , Косово Босна, Херцоговина, Македония, Украина и те ти булка "Спасов ден" . Къде ще е Бойко тогаз ли ? Ще отстъпи с охота мястото си на Слави и тогаз - Плачи сърце - " Погледни ме във очите и кажи че ме обичаш !" Оставаме на самозадоволяване и каквото в двора както нявга по фашистко при Фердинанд със Сивушка и цървули. Нищо че накупихме БМВ - трошляците от Германия ние нямаме вътък за хляб, камо ли за ремонти. Така е когато стане както писал Ал. Константинов в " Пази Боже , сляпо да прогледна " ! До сега бягаха на вън бедните а утре ще бягат Елита и Косатките. тясно ще стане въпреки че има бол, Къщи за гости, борбата ще е за спасяване на КОСТИ !

    Коментиран от #18

  • 15 Docenta

    10 9 Отговор
    Прехода го организираха и изпълниха другарите от бкл(бсп).Под диктовката на педеРусия.Сега децата на бившите първи го раздават капиталисти и ментори на обществото.Комунистите ни казват колко е лош евросъюза и сащ,а пращат децата си да учат на запад и държат парите си в западни банки.Това показва,че прехода не е свършил,защото комунистите трябва да въщат ресто на този народ.Ще го върнат само, че чрез децата и внуците си.Ит8гава ще 8ма справедливост и край на прехода

    Коментиран от #48

  • 16 ужас

    22 1 Отговор
    Преходът за тези като този козел свърши много отдавна. Още след първите митинги си напълниха гушките и от тогава до сега им се плаща да мътят главите на хората.
  • 17 Боко

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Боко приключвателя":

    Форевър и завинаги!
  • 18 onq s konq

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "За разрухата на Европа":

    Ясно че и пост ном.11 е твой,затова просто ще попитам - с всичките тия "лоши неще" дето ги изреждаш...ПОВОД ЗА НАПИВАНЕ "ОТ МЪКА" ЛИ СИ ТЪРСИШ?:)

    Коментиран от #23

  • 19 Българин

    13 2 Отговор
    Менторите на господина Кънчо Стойчев и Андрей Райчев още преди петнасейтина години обявиха, че прехода е свършил. Неговият край съвпадащи с придобиването им на голф игрище да около 150 милиона Евро, спа центрове, винарски изби и прочие благини. Но за огромната част от бг народа прехода още продължава]]. Преход без край.
  • 20 С други думи

    11 1 Отговор
    Кой евал, евал, Мара вече не е урва .
  • 21 Каква радост е когато кипи млякото

    12 0 Отговор
    Тенджерата все повече се пълни - но спре ли огъня ? Аграрните арендаторни и животновъдни стопанства ще им секне огъня. От европейския по 17Э на декар СУБСИДИИ ще бъдат спомен мил. И тогаз - Сън ли си или те има ? Нито ти да си жив, нито аз умрял. Поля и жита, гори ще гарят ! Страшно ще баде и боди гардове не ще помогнат. Язък ви за шашките, язък ви за фуражките - Ицкак Финци във вилма " Али ". Страшно става господа . Туй господа въобще защо го въведоха КОГА нямаш в джоба си и пукната пара ? А ма нейсе - всичко е порно - на масата , под масата , на балкона, на терасата - до където можеш, това е живота и философията българина - фукария.
  • 22 Напърванчване

    10 0 Отговор
    Ха, кога? Ще свърши след гриповият разтрел на ок. 1000 разБойника.
  • 23 Ако си поставиш още един плюс

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Ще усетиш ли полюция ?

    Коментиран от #24

  • 24 onq s konq

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Ако си поставиш още един плюс":

    Тос плюс не е моя,ама щом настояваш-ще си напиша и аз един да не ме мислиш

    Коментиран от #26, #39

  • 25 Бочко

    5 5 Отговор
    Някой късогледи,си въобразяват че на есен ще пристигнат извънземните или революционери от братския съветски народ ,и ще цъфним и завържим!Блаженни са вярващите.
  • 26 Знам че си

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Сикаджия !
  • 27 Васил

    7 1 Отговор
    Прехода свърши както и хората парите ги откраднаха вече може да се обяви края на държавата
  • 28 БСП ДПС Евророма

    7 1 Отговор
    Е, щом Галъп казва, така ще да е 🙈⛄
  • 29 Истина

    12 1 Отговор
    Кой преход бе, то преход от 1989г. досега не е имало. Ако има преход, то той тепърва предстои.
  • 30 Behemoth

    2 6 Отговор
    Да ЖИВЕЙ... ТИКВАТА!
  • 31 човек

    6 0 Отговор
    "Като няма прокопсия,

    плюл съм в тази орисия!"
    Яворов
  • 32 123

    11 0 Отговор
    Ама той започвал ли е? Преходът трябваше да е от комунистическо тоталитарно общество към демократично, справедливо равноправно и модерно гражданско общество. На практика след 89-та почти не се вървеше в тази посока и резултатът сега е на лице.... Та преходът беше подменен с един друг преход - към мафиотско-ченгеджийски феодализъм с елементи на демокрация.
  • 33 Гост

    12 1 Отговор
    Защо му давате на този смешник възможност въобще да се изказва ? Личното му мнение си е негово ! Нека разни смешници не се опитват да влияят на мнението на народа . Ясно е за кого работят такива като този !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кирил

    9 1 Отговор
    Двамата комунисти червен Кольо и ръкомахащия Райчев се накрадоха и обявиха че кой крал крал.който не е,да е.за тях прехода е свършил.социологическите им агенции са пълен фалш.
  • 36 no name no face no number

    7 0 Отговор
    Ще има и следващ преход да си знаете никой не се е задържал горе вечно и на вас ще ви хванат цаката и дано по скоро
  • 37 no name no face no number

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "от първи до четвърти":

    Е и се
  • 38 asdaa

    9 0 Отговор
    Целта на прехода е постигната.
    Превърнаха България в зоологическа градина.
    Открадна се каквото можеше и останаха едни трохи и малко за глозгане.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Можем ли да се освободим от евро ЮЛАРА ?

    11 1 Отговор
    Не ! ЕЛИТА е доволен , той богатее а народа беснее ! ЕЛИТА и през ум не му минава че в страната има хора работяги които искат да се трудят и печелят.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 човека с каскета

    6 0 Отговор
    От вятъра на промяната,стана промяна на вятъра. ХА ХА ХА...НЕМА ЛАБАВО...
  • 44 Полу - защитник

    5 0 Отговор
    Преходите никога не свършват - това е логиката на развитието!
  • 45 Алфа Ромео

    7 2 Отговор
    Преходът свърши и резултата е катастрофа за България, стана ясно че тази страна не може да просперира при така наречената демокрация и капитализам, тук манталитета е друг, не е европейски балкански е.
  • 46 Алфа Ромео

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дгд":

    Абсолютно, и тяхната агенция е олицетворение на фалшивия псевдо-преход.
  • 47 Марин

    4 0 Отговор
    По-прост и полуграмотен премиер като Борисов, не сме имали. Има изказ на уличник.
    Много ме дразни, когато той и почти всички наречени "политици" произнасят валутата на ЕС - евро в мн.число - евра.

    Няма ли пиари, които да му обяснят, че като производна дума еврото, не може да окончава на -а за думите от множествено число, тъй като това не би имало смисъл. От тази гледна точка думата евро никога не би следвало да се изговаря и пише по начина за нейното множествено число - тоест не би следвало да се казва "евра". Така че когато слушате парадиращи личности, които искат да бляснат със своята изискана култура и ги хванете да произнасят думаата евра, можете спокойно да се зарадвате и посмеете на несъзнаваната човешка глупост.
  • 48 Да ама не

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Docenta":

    Който и да беше по това време , щеше да изпълни прехода по същият начин . Дали щяха да са комунисти , маоисти , или мазохисти - все тая . Човешката природа е неизменна , и удаде ли и се възможност , тя гледа да краде , и забогатява . Комунистите бяха тогава на власт , и следователно те се облагодетелстваха , но пак казвам- това нямаше да е от голямо значение. Който и да беше , щеше да гледа първо да си подсигури джоба , и да остави тежките проблеми за в бъдещето. Ние след 1988г. попадаме в много тежка колониална зависимост , защото сме сами и малки, СССР ни изостави , и започна процес на свободното падане. Такава малка държава може да съществува само в "леглото " на някой силен , той да ни управлява , и казва какво да правим , спрямо неговият интерес , който обикновено се различава от нашия . Никой не обича конкуренция , и силна озъбена държава , на пътя между Европа и Азия. А може би трябваше да извадят армията по кръстовищата , да разстрелват мутрите на място , пладнешките разбойници , и вечерен час в гетата , да обесят 100-тина крадци на държавни средства публично , някой придобил топ-имот за жълти стотинки. Да замирише на държава , и да спре процеса на самоизяждане. Да но не ни позволиха , и никога няма да ни позволят.
  • 49 Мнение

    3 0 Отговор
    Първане прехода свърши, народа е пред свършване и той. Интересно е друго. След 1944 г. също е имало преход, но е бил доста по-кратък след национализирането на земята и предприятията прехода е завършил и се е тръгнало към надграждане. Оня преход също е бил крайно не справедлив, съпроводен от трагедии в стотици хиляди български семейства. След 89 година за раздържавяването бяха необходими 30 г. и той беше извършен по много несправедлив и престъпен начин. И в двата прехода ръководители са едни и същи хора или техните наследници. Питам те Първане ако нямаше тези два прехода дали нямаше да сме доста по-добре. Излиза че около 60 г. се въртим в кръг. После се питаме защо сме толкова изостанали?
  • 50 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Боко приключвателя":

    През 1985 година бай Тошо тържествено заяви, че социализмът е изграден и сме влезли в новата по-висша фаза, развитият социализъм. Че и сега, преходът свърши, но не ни довърши. Ред е да измислят нов експеримент за доунищожение на българите.
  • 51 Първанчооо

    1 0 Отговор
    То и комунизмът свърши, но партийните членове в Герб не са свършили! Като почнеш от Началника до всички управници и държавни служители!
  • 52 dedal

    2 0 Отговор
    Първо прехода никак не е свърши, той даже не е започнал (само народа обедня и беше окрадени)
    В сегата, кварталите и махалите хората си живеят точно както живяха и през 78 година.
    Май единствената разлика е че:
    1. никой не се страхува от МВР (което вдигна битовата престъпност. Преди си беше ясно, дори да не те съдят в полицията бият)
    2. Никой не бръсне държавата (която я няма) за слива.
    3. И хората станаха по-бедни.
    Иначе работа си напираш с връзки, бетон лееш със съседи за по бира и ядене, а предпазителите си ги сменял сам.
    И пак за доктор ходиш с почерпка.
    И кое е различно??? И си отговарям: НИЩО Същите хора, същия манталитет, същите управници, само строя с друго име.
    А и 100 прехода да правим, за добро или лошо все ще сме същите.
  • 53 dedal

    0 0 Отговор
    Аз пък не обвинявам другарите от НС, мисля си свършиха работата перфектно.
    То историята ще съди.
    Според мен те създадоха групировките, за да остане поне нещо в български ръце.
    И точно тези групировки си свършиха работата и изчезнаха когато спряха да бъдат нужни.
    И точно НС създаде ДПС, затова нямаме Косово.
    Лично мнение. Истината ще я разберат моите правнуци след 100 години
  • 54 fasf

    1 0 Отговор
    свършил му е мозъка на тоя грозник.
  • 55 Lev

    1 0 Отговор
    45 години комунизъм Трябваше поне за 45 години да се оправим но накрая ще излезе че за 45 години ще се стопим половината ще изчезнем като нация и като държава Колко ли още ни остава
  • 56 .Д.Кънев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Боко приключвателя":

    Да преходът свърши е и какво от това.Бат Бойко все още не си е напълнил торбата.А сега трябва да събираме помощи за да му от гледаме внуците.Е каквото и да прави физически родът му е мъртъв.Е някога те ще се срамуват че той им е дядо.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове